In het nieuws

Likeability of5

'Door mijn neussonde kom ik niet aan het werk'

Zo'n 1,2 miljoen Nederlands gaven in 2018 aan door een langdurige ziekte, aandoening of handicap belemmerd te worden bij het vinden van een baan. Toch is 8 procent wel op zoek en/of beschikbaar voor werk, maar wil het niet lukken waardoor ze bijvoorbeeld (onnodig) thuis zitten. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

25 MRT 2019

Drie op de tien personen zonder werk gaven in 2018 aan door een langdurige ziekte, aandoening of handicap belemmerd te worden bij het krijgen van een baan. Dat blijkt uit cijfers van het CBS die vandaag bekend zijn geworden. Bij elkaar zijn dat ruim 1,2 miljoen Nederlanders, waarvan 1 miljoen zich sterk belemmerd voelen.

Toch is 8 procent van die mensen wel op zoek en/of beschikbaar voor werk, maar wil het maar niet lukken. Lang niet al deze mensen zijn ‘oud’, waardoor de kansen op de arbeidsmarkt nóg moeilijker blijken te worden. Nee, ook millennials krijgen te maken met dit probleem.

Dissociatie

Zoals de 25-jarige Charlotte Bouwman. Ze studeerde politicologie en besloot op jonge leeftijd al de journalistiek in te gaan. Maar ze kampt ook met een bipolaire stoornis, borderline en ptss door traumatische gebeurtenissen in haar jeugd. „Wat je nu aan mij kunt merken, is dat mijn stemming niet echt stabiel is”, vertelt ze. „Ik heb vier jaar lang hele intensieve therapie gehad. Ik ben ook suïcidaal geweest, maar dat is nu gelukkig voorbij. Maar op dit moment wacht ik nog steeds op een behandeling voor mijn ptss, nu al meer dan een jaar, en ik moet nog zeker een jaar wachten. Veel mensen weten niet dat ik dit heb, maar als ze het horen zullen ze het waarschijnlijk wel kunnen rijmen met mij.”

Bouwman kan last hebben van dissociatie, waarbij ze - in het ergste geval - niet meer kan bewegen en praten. „Dat is lastig qua werk, omdat ik normaal best relaxt ben en mensen mij dan heel anders vinden overkomen dan op het eerste gezicht. Ik heb een goed cv, kom zelfverzekerd over en dan blijk ik toch heel instabiel en snel geraakt te zijn.” Die kenmerken hoeven wat Bouwman betreft echter niet in de weg te staan bij het vinden en goed uitvoeren van werk, maar dat blijkt in de praktijk toch anders. „Ik had op een gegeven moment mijn droombaan bij een krant, maar toen er weer iets gebeurde dat leek op de traumatische gebeurtenissen in mijn jeugd, ging het niet goed. Ik ben in die tijd ook opgenomen geweest. Toen ik weer terug aan het werk ging, moest ik opeens ander soort taken gaan doen om mij ‘te verlichten’, zoals kopiëren. Voor mij was dat heel raar: de ene dag schreef ik artikelen voor de krant, de andere dag mocht ik alleen blaadjes kopiëren. Er werd gedacht dat ik zieker werd door werken, terwijl mijn opnames met heel andere dingen te maken hadden. Werken zorgde er juist voor dat het beter met me ging!"

Te hoog ingestoken

Ze vertelt dat ze inmiddels in de ziektewet zit en bijklust als freelance journalist. „Het geld wat ik daarmee verdien, gaat van mijn uitkering af. Ik vind het moeilijk. Er wordt heel zwart wit naar ‘ziek zijn’ gekeken. Je bent ziek, of je bent niet ziek, maar zo werkt het niet voor mij. Ik kan maanden top presenteren en zal af en toe misschien uitvallen, maar het is niet alsof ik opeens niets meer kan. Bij instanties wordt mij nu vaak gezegd dat ik te hoog heb ingestoken. ‘Maar toch werd je steeds ziek, dus je moet nu lager insteken.’ Dat is de instelling, en ik vind dat bizar. Het is niet alsof mijn niveau opeens anders is.

Het is een beeld waar Nene Merit (25) zich volledig in herkent. Ook zij kampt met een bipolaire stoornis, waardoor ze periodes heel erg opgewekt is, waarop een periode van depressie kan volgen. Het bezorgde haar in het verleden best vaak gedoe tijdens werkzaamheden. „Ik ben heel vaak ontslagen, voordat ik wist dat ik een probleem had. Als ik een bijbaantje had, werd ik vaak ziek van de stress. Ik had last van hele erge hoofdpijnen en lichamelijke pijn. Dat is het moment dat ik hulp ging zoeken en erachter kwam wat mij mankeerde. Ik kreeg uiteindelijk een wajong-uitkering, maar wilde eigenlijk ook gewoon werken.”

Uit de wajong

Ze startte haar eigen onderneming: E101card. „Werken voor een baas is geen optie, omdat dat door mijn instabiliteit vaak mis gaat.” Maar hulp bij haar eigen onderneming krijgt ze ook niet echt. „Er hangt een beetje een mentaliteit van: pak je wajong en ga lekker thuis zitten. Ik moest smeken om een gesprek met een bedrijfsdeskundige of ondernemingsdeskundige. Bij de hulpinstanties doen ze mijn onderneming al die tijd af als een fase, terwijl ik al langer dan vier jaar bezig ben en alles zelf gedaan heb. Ik heb juist het idee dat als ik gesteund zou worden, het veel beter met mij zou gaan. Die onderneming was in die zware tijd juist mijn redding om door te gaan. Er wordt vaak voor mij gedacht, wat ik heel vervelend vind. ‘Ik moet niet te veel doen, want ik moet stabiel blijven.’ Maar ik kan toch niet mijn hele leven niets doen? Mijn doel is om dit verder uit te bouwen en uit de wajong te kunnen. Dat zou mij pas echt een goed gevoel geven!”

Veel frustratie dus, waar ook de 28-jarige Liesbeth zich helemaal in herkent. Ze is verpleegkundige en had als kind kanker, waardoor ze nierschade opliep en veel medicijnen krijgt toegediend. Daarnaast werkt door onbekende reden haar maag niet. Voor beide aandoeningen moet zij met een neussonde leven, iets wat volgens velen niet samen gaat met het werk als verpleegkundige. „Werkgevers zeggen het vaak niet direct, maar het komt erop neer dat ze bang zijn voor de reacties van patiënten als die een verpleegkundige met een neussonde zien.” Toen ze de neussonde nog niet had, had Liesbeth gewoon werk, maar een vaste baan lijkt op dit moment bijna onmogelijk. „En dat terwijl er duizenden verpleegkundigen tekort zijn!” Regelmatig wordt ze via LinkedIn benaderd om te solliciteren op een baan. „Maar als ik binnenkom en ze zien dat ik een neussonde heb willen ze opeens niet verder met je. Meestal zeggen ze het niet direct, maar ik heb ook een keer te horen gekregen dat het toch raar zou zijn voor een patiënt als de verpleegkundige ziek oogt. Terwijl ik juist zou denken dat het ook een toegevoegde waarde kan zijn. Ik weet wat patiënten doormaken als zuster zijnde. Er wordt vaak door verpleegkundigen gezegd dat ze het begrijpen, maar als ze mij zien weten patiënten écht dat ik het begrijp.”

The Guardian

Liesbeth werkt nu als zzp-er bij een gezin met een kind met autisme. „Die vonden mijn sonde geen probleem. Het was belangrijker dat het goed klikte tussen mij en hun zoon.” Naast dat beetje werkt krijgt ze een uitkering. „Maar dat was op basis van een vierurig contract. Zo’n 150 euro per maand: daar kun je net je ziektekosten van betalen.” Ze heeft de mazzel dat haar partner fulltime werkt en ze het op die manier kunnen bolwerken, „Maar het is zeker geen vetpot.”

Alle drie de vrouwen zijn het eigenlijk met elkaar eens als het aankomt op werken met een ziekte: het kan prima, maar er is gewoon iets meer flexibiliteit nodig. Liesbeth: „Ik denk dat er heel veel mensen thuis zitten die prima willen en kunnen werken, maar schijnbaar is er ergens iets wat werkgevers tegenhoudt. “ Bouwman beaamt dat: „Bij The Guardian in Engeland werkt een journaliste met een bipolaire stoornis. Zij heeft daar een vaste baan als cultureel verslaggever, en een column, waarin ze ook schrijft over bijvoorbeeld heftige opnames. Maar dat kan ook gebeuren bij iemand die een chronische ziekte heeft en moet worden opgenomen. Waarom is dat anders? Het belangrijkste is goede communicatie. Op dit moment zit er heel veel schemering om ‘zieke mensen die willen werken.’ Ik zou het heel tof vinden als dat in de toekomst verandert.”


love
user_1baeb9eebb20c4058944d349471a2d5b1d0bb8bf_avatar

Insmeren! Paasweekend wordt heerlijk warm

Foto van 'Metro en ANP'

2 MIN

Haal je zonnehoed en factor 50 maar tevoorschijn, dit paasweekend kun je namelijk heerlijk het terras op of de tuin in! De temperaturen liggen dit weekend ongewoon hoog. Met een 23 tot 24 graden op sommige plekken, is het 10 graden warmer dan normaal deze tijd van het jaar.

Paasbarbecue

Zaterdag schijnt de zon flink en is er een zwakke tot matige wind, meldt WeerOnline. In Brabant en Limburg kan het plaatselijk zelfs 26 graden worden. Op eerste paasdag (zondag) staat er weinig wind en schijnt de zon. Ook maandag, tweede paasdag, is het terrasweer en behoort een paasbarbecue tot de mogelijkheden. Heb je nog geen idee wat je dit weekend wil doen? Wij zochten de leukste opties al voor je uit.


Meer festivalplezier met minder plastic

Strijd tegen plastic op de festivals deze zomer

Foto van 'Erik Jonk'

17 APR 2019

Met DGTL in Amsterdam-Noord en Paaspop in Schijndel wordt het festivalseizoen vanaf vrijdag officieel afgetrapt. Vele duizenden mensen staan te trappelen van ongeduld (wij ook!).

Met Lipton Ice Tea richten we de blik dit paasweekend op house- en technofestival DGTL. Dat festival is bijna uitverkocht, maar Metro en Lipton geven voor vier gelukkigen nog kaarten voor zaterdag weg. Ga daarvoor naar de prijsvraaglink onderaan dit artikel en beleef het eerste festival samen met je beste vrienden.

Vriendschapsgevoel


200.000 bijen overleven brand in Notre-Dame

De brandweer controleert de kathedraal na de brand. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

37 MIN

De verwoestende brand in de Notre-Dame afgelopen maandag zorgt niet alleen voor slecht nieuws. Naast de structuur en het altaar, blijkt nu ook dat 200.000 bijen die op de Notre-Dame leefden zijn gered.

Een paar jaar geleden werden drie bijenkasten op de Parijse kathedraal geplaatst. De 200.000 bijen moesten bijdragen aan de biodiversiteit van de Franse hoofdstad. De bijen, die een eigen pagina op de site van de Notre-Dame hebben, zijn van een soort die als belangrijkste eigenschap heeft dat ze goedaardig zijn, een belangrijke eigenschap in de stad.

Imker is opgelucht


Ga met je 3 beste vrienden naar DGTL!

Foto van 'Metro'

17 APR 2019

Zin in een bruisend paasweekend? Ga komende zaterdag met je vrienden naar DGTL, met de beste house- en techno-DJ’s en live-acts zoals Disclosure en Maceo Plex. Tijdens dit meest duurzame georganiseerde festival ter wereld introduceert Lipton Ice Tea haar nieuwe festivalflesje gemaakt van 100% gerecycled plastic. Daar wil je natuurlijk bij zijn! Metro en Lipton geven 4 zaterdag-tickets voor DGTL en een Lipton Ice Tea festivalpakket weg. Vul hieronder jouw gegevens in en maak kans.


Ga los op Awakenings, Melt en Knaldrang met CJP

Foto: Photo Company

In samenwerking met

In samenwerking met

17 APR 2019

Yaaay, het festivalseizoen is geopend! Na een winter vol heimwee naar magische buitenfeestjes, kun je los. Want met deze temperaturen willen we niets liever dan dansen met de zon op je bol, op de meest bijzondere locaties en met de dikste line-ups. Waar bouw jij deze zomer een feestje? CJP helpt je op weg met de lekkerste (festival)deals. Deze week met Awakenings Easter Sunday, het Duitse Melt Festival en Knaldrang voor oranje party garantie. Scoor je tickets snel, want de acties gelden maar tot 24 april. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Win: 50x2 tickets Awakenings

Ga na je Easter Sunday brunch door naar de Amsterdamse Gashouder voor een nacht vol beukende techno beats, met o.a. Reinier Zonneveld en Sam Paganini. Let op: maak kans op tickets tot vrijdag 12.00 uur. Daarna maakt CJP de winnaars bekend. https://www.cjp.nl/win/2019/04/awakenings-easter-sunday/81318/


VVD: Laat werklozen vakkenvullen

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Werkloos? Bereid je dan maar voor op een baan in de supermarkt. De VVD wil namelijk dat Nederlandse werklozen een baan als vakkenvuller aangeboden moeten krijgen. Weigeren werklozen deze baan, dan moeten ze worden gekort op hun uitkering. Dat zegt de VVD tegen De Telegraaf na het nieuws dat meerdere supermarkten ’s nachts bijgevuld blijken te worden door Polen.

Onvoldoende jongeren

In de supermarktenbranche gebeurt het steeds vaker dat vulploegen worden gevuld met arbeidsmigranten. Experts zien het veelal dat voornamelijk Polen na sluitingstijd, vaak midden in de nacht, beginnen met werken. Jules van Well van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel constateert dat ook. Hij wijt het fenomeen aan de krapte op de arbeidsmarkt. ,,Winkels kunnen hier onvoldoende jongeren vinden voor de vulploegen."


Win 4 kaarten voor Carré Cirque

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Deze zomer staat Carré tien dagen lang in het teken van Carré Cirque. Dit fenomenale theaterspektakel bevat de meest indrukwekkende internationale nouveau cirque voorstellingen. Wil jij dit meemaken? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 4 kaarten voor de show van 2 juli.


Journaliste gedood bij oproer in Noord-Ierland

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

In de Noord-Ierse stad Londonderry is een vrouw doodgeschoten tijdens onlusten. Volgens de politie is de dood van de vrouw een terroristisch incident. Een journalist die aanwezig was bij de rellen, zag de vrouw in de buurt van een politievoertuig staan toen ze werd getroffen.

De vrouw is naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed vlak nadat ze daar aankwam. Het gaat om een 29-jarige journaliste Lyra McKee.

Langer onrust


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

16 APR 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Win 20 tickets voor SLAM! Koningsdag 2019

Foto van 'Metro'

8 APR 2019

Wil jij samen met je volledige crew naar SLAM! Koningsdag 2019? Metro en Arriva hebben een unieke prijs: Jij kunt samen met 19 vrienden als VIP naar het festival op 27 april inclusief een busreis heen en terug! Wat moet je hiervoor doen? Laat ons via een foto, video of tekst weten waarom jij deze prijs moet winnen. Zorg er vervolgens voor dat je zoveel mogelijk stemmen krijgt, op vrijdag 19 april kiezen wij uit de drie inzendingen met de meeste stemmen de winnaar. Upload hieronder je foto, video of tekst. Je inzending verschijnt niet veel later in de galerij waar al je vrienden kunnen gaan stemmen.

Deelnemen kan niet meer, stemmen nog wel! Morgenmiddag wordt de winnaar bekend gemaakt.


Miljoenen wachtwoorden Instagram onveilig bewaard

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Wachtwoorden van miljoenen Instagram-accounts zijn vorige maand enige tijd onversleuteld op de servers van Facebook bewaard. In een blogpost meldt het sociale netwerk dat de wachtwoorden onveilig op de servers werden bewaard.

Meer dan gedacht

Aanvankelijk kwam Facebook met het verhaal dat 'slechts' tienduizenden mensen de dupe waren van onveilig bewaarde wachtwoorden. Donderdag kwam het bedrijf met veel hogere cijfers.


Minder laagvliegroutes Lelystad door versoepeling

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Goed nieuws voor de inwoners van Lelystad die last hebben van laagvliegend verkeer. De twee eisen die dat veroorzaken, worden losgelaten. Dat is te lezen in een brief van het kabinet aan de Tweede Kamer.

De overlast op de Veluwe zal hierdoor waarschijnlijk kleiner worden dan in eerste instantie werd gedacht. In de winter van 2021 en 2022 moeten de aanpassingen zijn doorgevoerd, meldt Omroep Gelderland.

Minder rekening met Schiphol


Wapens verhandeld door TBS'er in inrichting

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Wederom een schokkende zaak in een TBS-inrichting. Een 24-jarige man in een inrichting in Heiloo, kon vanuit de kliniek zonder problemen een vuurwapenhandel aansturen. De man werd vorige week aangehouden op de Forensisch Psychiatrische Afdeling in Heiloo.

Voor zijn zaak had hij drie telefoons en een laptop tot zijn beschikking, schrijft De Telegraaf. Bronnen melden dat de apparatuur in zijn kamer is aangetroffen.

Steekpartij


Mueller kan Trump niet vrijpleiten na rapport

Rapport/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Speciaal onderzoeker Robert Mueller legt de vraag of president Trump de rechtsgang heeft belemmerd voor aan het Congres en komt in zijn rapport niet met een eenduidig oordeel. Hij stelt in zijn rapport over 'Russiagate' dat hij er niet voldoende vertrouwen in heeft om Trump vrij te pleiten van belemmering van de rechtsgang. Daarom moet het Congres kijken naar zeker tien situaties waarbij Trump de bedoeling had zich met het onderzoek te bemoeien. Mueller is niet in staat te concluderen dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd.

Het Congres heeft volgens Mueller „het gezag om een president te verbieden diens autoriteit op een corrupte manier te misbruiken en zo de integriteit van de rechterlijke macht te beschermen''. Er zijn volgens Mueller wel „verscheidene acties van de president geweest waarmee die ongewenste invloed op het onderzoek gehad zou kunnen hebben''. Trump heeft geprobeerd een greep op het onderzoek te krijgen.

Bewijs tegen Trump


Kabinet maakt plan tegen buitenlandse inmenging

Minister Ferd Grapperhaus/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Alle ministeries trekken voortaan samen op om aanvallen en inmenging door buitenlandse overheden het hoofd te bieden. Het kabinet wil bijvoorbeeld buitenlandse overnames kunnen dwarsbomen en buitenlandse studenten beter in de gaten houden. Ook moeten landen die Nederland belagen vaker openlijk aan de kaak worden gesteld, zoals vorig jaar na de mislukte spionage door Rusland bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag.

Allemaal hetzelfde

Alle landen worden in het vervolg op dezelfde manier onder de loep genomen, en waar nodig volgen maatregelen, schrijft coördinerend minister Ferd Grapperhaus van Justitie aan de Tweede Kamer. Nederland was al op zijn hoede en er golden al veiligheidsmaatregelen, maar daar komen er nog een paar bij. Als de staatsveiligheid in het geding komt doordat een Nederlands bedrijf in buitenlandse handen dreigt te vallen, wil het kabinet die overname desnoods kunnen verbieden. Daarom komt er een investeringstoets.


Vakantiegeld steeds vaker besteed als vakantiegeld

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Nederlanders geven hun vakantiegeld ook steeds vaker daadwerkelijk uit aan vakanties. De extra salarisuitkering wordt minder en gebruikt voor andere doeleinden, blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Vliegtickets.nl.

Van de 2.000 ondervraagden investeert 77 procent het vakantiegeld ook écht in een vakantie. Drie jaar geleden lag dit percentage nog maar op zeventig procent.

Schulden aflossen


Ollongren niet vervolgd om 'Baudet-uitspraken'

Thierry Baudet en Kasja Ollongren/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Minister Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken) wordt niet vervolgd voor uitspraken die zij heeft gedaan over politicus Thierry Baudet. De beklagkamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft dat besloten. Het Openbaar Ministerie en het hof besloten dat vorig jaar ook al maar de FvD-leider had daartegen beroep aangetekend. Dat beklag werd donderdag afgewezen. Er is tegen deze beslissing geen hoger beroep mogelijk.

Baudet wilde dat de minister wordt vervolgd wegens smaad of laster. Hij vond dat Ollongren hem had afgeschilderd als racist. Dat gebeurde in zijn ogen tijdens een Ien-Daleslezing begin 2018, waarin Ollongren hem ervan had beticht dat hij ras had betrokken in het politieke debat. Aanleiding was een omstreden uitspraak van een partijgenoot van Baudet die zei dat Nederlanders met een donkere huidskleur minder intelligent zijn dan anderen.

Politieke debat


'Geen aanwijzingen Rusland-connectie Trump'

Donald Trump/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het onderzoek in de VS van speciaal aanklager Robert Mueller heeft geen aanwijzingen opgeleverd dat president Donald Trump of zijn campagneteam samenwerkten met Rusland tijdens de presidentsverkiezingen in 2016. Dat verklaarde de Amerikaanse minister van Justitie William Barr donderdag.

Barr gaf een persconferentie kort voordat hij het rapport van de commissie Mueller aan het parlement zou overhandigen. In dat rapport zijn bepaalde passages onleesbaar gemaakt uit veiligheidsoverwegingen.

Twee jaar lang


Likeability of3

Waarschuwing: mogelijk smog door Paasvuren

Paasvuur/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Naar verwachting is er in heel Nederland vanaf zaterdag smog door fijnstof. De luchtkwaliteit is dan 'onvoldoende' tot 'slecht', waarschuwt gezondheidsinstituut RIVM.

Vreugdevuren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu schrijft dit toe aan de vele vreugdevuren die tijdens Pasen in Duitsland en in het oosten van Nederland worden ontstoken. Ook het rustige voorjaarsweer speelt een rol.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar