In het nieuws

Likeability of5

'Door mijn neussonde kom ik niet aan het werk'

Zo'n 1,2 miljoen Nederlands gaven in 2018 aan door een langdurige ziekte, aandoening of handicap belemmerd te worden bij het vinden van een baan. Toch is 8 procent wel op zoek en/of beschikbaar voor werk, maar wil het niet lukken waardoor ze bijvoorbeeld (onnodig) thuis zitten. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

25 MRT 2019

Drie op de tien personen zonder werk gaven in 2018 aan door een langdurige ziekte, aandoening of handicap belemmerd te worden bij het krijgen van een baan. Dat blijkt uit cijfers van het CBS die vandaag bekend zijn geworden. Bij elkaar zijn dat ruim 1,2 miljoen Nederlanders, waarvan 1 miljoen zich sterk belemmerd voelen.

Toch is 8 procent van die mensen wel op zoek en/of beschikbaar voor werk, maar wil het maar niet lukken. Lang niet al deze mensen zijn ‘oud’, waardoor de kansen op de arbeidsmarkt nóg moeilijker blijken te worden. Nee, ook millennials krijgen te maken met dit probleem.

Dissociatie

Zoals de 25-jarige Charlotte Bouwman. Ze studeerde politicologie en besloot op jonge leeftijd al de journalistiek in te gaan. Maar ze kampt ook met een bipolaire stoornis, borderline en ptss door traumatische gebeurtenissen in haar jeugd. „Wat je nu aan mij kunt merken, is dat mijn stemming niet echt stabiel is”, vertelt ze. „Ik heb vier jaar lang hele intensieve therapie gehad. Ik ben ook suïcidaal geweest, maar dat is nu gelukkig voorbij. Maar op dit moment wacht ik nog steeds op een behandeling voor mijn ptss, nu al meer dan een jaar, en ik moet nog zeker een jaar wachten. Veel mensen weten niet dat ik dit heb, maar als ze het horen zullen ze het waarschijnlijk wel kunnen rijmen met mij.”

Bouwman kan last hebben van dissociatie, waarbij ze - in het ergste geval - niet meer kan bewegen en praten. „Dat is lastig qua werk, omdat ik normaal best relaxt ben en mensen mij dan heel anders vinden overkomen dan op het eerste gezicht. Ik heb een goed cv, kom zelfverzekerd over en dan blijk ik toch heel instabiel en snel geraakt te zijn.” Die kenmerken hoeven wat Bouwman betreft echter niet in de weg te staan bij het vinden en goed uitvoeren van werk, maar dat blijkt in de praktijk toch anders. „Ik had op een gegeven moment mijn droombaan bij een krant, maar toen er weer iets gebeurde dat leek op de traumatische gebeurtenissen in mijn jeugd, ging het niet goed. Ik ben in die tijd ook opgenomen geweest. Toen ik weer terug aan het werk ging, moest ik opeens ander soort taken gaan doen om mij ‘te verlichten’, zoals kopiëren. Voor mij was dat heel raar: de ene dag schreef ik artikelen voor de krant, de andere dag mocht ik alleen blaadjes kopiëren. Er werd gedacht dat ik zieker werd door werken, terwijl mijn opnames met heel andere dingen te maken hadden. Werken zorgde er juist voor dat het beter met me ging!"

Te hoog ingestoken

Ze vertelt dat ze inmiddels in de ziektewet zit en bijklust als freelance journalist. „Het geld wat ik daarmee verdien, gaat van mijn uitkering af. Ik vind het moeilijk. Er wordt heel zwart wit naar ‘ziek zijn’ gekeken. Je bent ziek, of je bent niet ziek, maar zo werkt het niet voor mij. Ik kan maanden top presenteren en zal af en toe misschien uitvallen, maar het is niet alsof ik opeens niets meer kan. Bij instanties wordt mij nu vaak gezegd dat ik te hoog heb ingestoken. ‘Maar toch werd je steeds ziek, dus je moet nu lager insteken.’ Dat is de instelling, en ik vind dat bizar. Het is niet alsof mijn niveau opeens anders is.

Het is een beeld waar Nene Merit (25) zich volledig in herkent. Ook zij kampt met een bipolaire stoornis, waardoor ze periodes heel erg opgewekt is, waarop een periode van depressie kan volgen. Het bezorgde haar in het verleden best vaak gedoe tijdens werkzaamheden. „Ik ben heel vaak ontslagen, voordat ik wist dat ik een probleem had. Als ik een bijbaantje had, werd ik vaak ziek van de stress. Ik had last van hele erge hoofdpijnen en lichamelijke pijn. Dat is het moment dat ik hulp ging zoeken en erachter kwam wat mij mankeerde. Ik kreeg uiteindelijk een wajong-uitkering, maar wilde eigenlijk ook gewoon werken.”

Uit de wajong

Ze startte haar eigen onderneming: E101card. „Werken voor een baas is geen optie, omdat dat door mijn instabiliteit vaak mis gaat.” Maar hulp bij haar eigen onderneming krijgt ze ook niet echt. „Er hangt een beetje een mentaliteit van: pak je wajong en ga lekker thuis zitten. Ik moest smeken om een gesprek met een bedrijfsdeskundige of ondernemingsdeskundige. Bij de hulpinstanties doen ze mijn onderneming al die tijd af als een fase, terwijl ik al langer dan vier jaar bezig ben en alles zelf gedaan heb. Ik heb juist het idee dat als ik gesteund zou worden, het veel beter met mij zou gaan. Die onderneming was in die zware tijd juist mijn redding om door te gaan. Er wordt vaak voor mij gedacht, wat ik heel vervelend vind. ‘Ik moet niet te veel doen, want ik moet stabiel blijven.’ Maar ik kan toch niet mijn hele leven niets doen? Mijn doel is om dit verder uit te bouwen en uit de wajong te kunnen. Dat zou mij pas echt een goed gevoel geven!”

Veel frustratie dus, waar ook de 28-jarige Liesbeth zich helemaal in herkent. Ze is verpleegkundige en had als kind kanker, waardoor ze nierschade opliep en veel medicijnen krijgt toegediend. Daarnaast werkt door onbekende reden haar maag niet. Voor beide aandoeningen moet zij met een neussonde leven, iets wat volgens velen niet samen gaat met het werk als verpleegkundige. „Werkgevers zeggen het vaak niet direct, maar het komt erop neer dat ze bang zijn voor de reacties van patiënten als die een verpleegkundige met een neussonde zien.” Toen ze de neussonde nog niet had, had Liesbeth gewoon werk, maar een vaste baan lijkt op dit moment bijna onmogelijk. „En dat terwijl er duizenden verpleegkundigen tekort zijn!” Regelmatig wordt ze via LinkedIn benaderd om te solliciteren op een baan. „Maar als ik binnenkom en ze zien dat ik een neussonde heb willen ze opeens niet verder met je. Meestal zeggen ze het niet direct, maar ik heb ook een keer te horen gekregen dat het toch raar zou zijn voor een patiënt als de verpleegkundige ziek oogt. Terwijl ik juist zou denken dat het ook een toegevoegde waarde kan zijn. Ik weet wat patiënten doormaken als zuster zijnde. Er wordt vaak door verpleegkundigen gezegd dat ze het begrijpen, maar als ze mij zien weten patiënten écht dat ik het begrijp.”

The Guardian

Liesbeth werkt nu als zzp-er bij een gezin met een kind met autisme. „Die vonden mijn sonde geen probleem. Het was belangrijker dat het goed klikte tussen mij en hun zoon.” Naast dat beetje werkt krijgt ze een uitkering. „Maar dat was op basis van een vierurig contract. Zo’n 150 euro per maand: daar kun je net je ziektekosten van betalen.” Ze heeft de mazzel dat haar partner fulltime werkt en ze het op die manier kunnen bolwerken, „Maar het is zeker geen vetpot.”

Alle drie de vrouwen zijn het eigenlijk met elkaar eens als het aankomt op werken met een ziekte: het kan prima, maar er is gewoon iets meer flexibiliteit nodig. Liesbeth: „Ik denk dat er heel veel mensen thuis zitten die prima willen en kunnen werken, maar schijnbaar is er ergens iets wat werkgevers tegenhoudt. “ Bouwman beaamt dat: „Bij The Guardian in Engeland werkt een journaliste met een bipolaire stoornis. Zij heeft daar een vaste baan als cultureel verslaggever, en een column, waarin ze ook schrijft over bijvoorbeeld heftige opnames. Maar dat kan ook gebeuren bij iemand die een chronische ziekte heeft en moet worden opgenomen. Waarom is dat anders? Het belangrijkste is goede communicatie. Op dit moment zit er heel veel schemering om ‘zieke mensen die willen werken.’ Ik zou het heel tof vinden als dat in de toekomst verandert.”


love
user_1baeb9eebb20c4058944d349471a2d5b1d0bb8bf_avatar

FNV eist volgend jaar 5 procent meer loon

FNV eist volgend jaar 5 procent meer loon

Vakbond FNV zet volgend jaar in op een loonsverhoging van 5 procent bij cao-onderhandelingen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

41 MIN

Vakbond FNV zet volgend jaar in op een loonsverhoging van 5 procent bij cao-onderhandelingen. Dat is gelijk aan de eis die voor dit jaar op tafel was gelegd, dat was toen de hoogste looneis in meer dan dertig jaar. De vakbond maakte de looneis traditiegetrouw een dag voor Prinsjesdag bekend.

Minimaal 14 euro per uur

Binnen drie jaar moet iedereen minimaal 14 euro per uur verdienen, stelt FNV. Ook moet een vaste baan weer de norm zijn. De looneis is de basiseis waarmee FNV begint aan onderhandelingen voor een nieuwe cao. Doorgaans vallen de uiteindelijk afgesproken loonsverhogingen lager uit.


Man door groep tegen hoofd geschopt op culinair festival

Man door groep tegen hoofd geschopt op culinair festival

De man werd tegen de grond gewerkt en vervolgens geschopt. Hij werd gewond afgevoerd naar het ziekenhuis. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Een 45-jarige man uit Oss is afgelopen weekend in het ziekenhuis terechtgekomen nadat hij door een groep onder meer tegen zijn hoofd was geschopt.

Dat gebeurde tijdens een vechtpartij tijdens Bourgondisch 's-Hertogenbosch, een culinair evenement in de binnenstad van Den Bosch. De politie is op zoek naar een groep van vijf man, die het slachtoffer zou hebben toegetakeld.

Daders niet opgepakt


William en Harry gingen ook 'gewoon' naar McDonald's

Prinses Diana in 1997. Ze overleed in datzelfde jaar bij een auto-ongeluk. / ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

Krijgen prinsen alleen maar chique maaltjes en gezonde menu’s voorgeschoteld, of mogen ze ook weleens naar een fastfoodrestaurant? Prinses Diana vond van wel. 

Om maar zo gewoon mogelijk te blijven, nam de prinses haar zoons geregeld mee naar de McDonald’s.

Lunch gecanceld


'Huisje moest bergplaats Tob Cohen verbergen'

De zus van Tob Cohen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Een van de verdachten in de moordzaak rond de Nederlander Tob Cohen heeft verklaard dat hij een huisje moest bouwen bovenop de watertank waarin diens lichaam was gedumpt. Daardoor zou het lijk van de voormalige topman van Philips Oost-Afrika voor altijd verborgen blijven.

Dit en andere verontrustende details komen naar voren in een reconstructie van de Keniaanse krant The Daily Nation van de 55 dagen durende zoektocht naar het lichaam van de Nederlandse zakenman.

In een zwarte zak


Uniek inkijkje hulpdiensten door 'Tetris Challenge'

Dit zit er allemaal in een politiewagen. / Facebookpagina Politie Weerijs

Foto van 'Elselotte Smink'

3 UUR

Weet jij wat er allemaal in een ambulance zit? Of een brandweerauto? Waarschijnlijk niet, maar daar moet de 'Tetris Challenge' verandering in gaan brengen.

De uitdaging werd gestart door de Zwitserse politie, die een foto deelde van een auto met daarnaast alle hulpmiddelen -plus de agenten- netjes uitgestald. Een beetje zoals het aloude computerspelletje Tetris, dus!

Online trend


Is vapen het nieuwe roken na opduiken mysterieuze longziekte? 

Is de e-sigaret wel zo onschuldig? /ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

VANDAAG, 12:00

Amerikaanse artsen luiden de noodklok over een mysterieuze nieuwe longziekte die wordt gelinkt aan het roken van e-sigaretten.

Tenminste 450 mensen zouden aan deze aandoening lijden en zes van hen zijn inmiddels overleden. De Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC raadt het gebruik van de elektronische sigaret af tot er meer onderzoek is gedaan naar de risico’s.

Ernstige longziekte


Geboortepapieren moeten Nederlandse historie zichtbaarder maken

Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:40

Als het aan de fractievoorzitters van VVD en CDA ligt, wordt de geschiedenis van Nederland niet verstopt of uitgewist, maar juist zichtbaarder. De partijen willen dat de geboortepapieren van Nederland permanent op een publieke plek worden tentoongesteld. 

„We mogen trots zijn op onze geschiedenis en dat mogen we best laten zien", zeggen de regeringspartijen in een verklaring.

‘Gezond vaderlandsliefde’


Houd je hoed vast: het wordt een winderige Prinsjesdag

Het blijft maandag tot aan de middag regenen. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 09:50

Het is buiten echt herfst. Maandag kun je maar beter een paraplu bij je hebben, want het blijft tot aan het einde van de middag regenen. 

Het wordt zo’n 18 graden. Op dinsdag, Prinsjesdag, blijft het waarschijnlijk wel droog. Maar het gaat flink waaien!

Gure dag


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Gemeenten in zwaar weer om grote geldzorgen

Bij de gesprekken ligt bij de gemeentehuizen „alles op tafel”. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 08:30

Moeten sommige zwembaden, sportvoorzieningen en bibliotheken van (middel)grote steden in Nederland sluiten? Dat lijkt onvermijdelijk door een groot geldtekort bij gemeenten. 

Ook dreigt er minder onderhoud voor de openbare ruimte te worden uitgevoerd, moeten muzieklessen worden geschrapt en worden minima beperkt in de steun. Dat schrijft het AD. 

Nadenken over bezuinigingen


Likeability of2

Drie jongeren gewond door steekincident Breda

Hulpdiensten bij het parkje waar de steekpartij plaatsvond. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:42

Drie minderjarige jongeren zijn zondagavond gewond geraakt door een steekincident in Breda. Een van hen, een jongen, is er ernstig aan toe en is met spoed overgebracht naar een ziekenhuis in Rotterdam.

De twee andere slachtoffers, een jongen en een meisje, zijn opgenomen in een ziekenhuis in Breda.

Rond vier uur 's ochtends heeft de politie een man van 30 opgepakt in zijn huis in Breda. Hij zou, volgens getuigenverklaringen, betrokken zijn bij een vechtpartij. De jongeren wilden tussenbeide komen en zijn toen gestoken door de verdachte. In het huis van de verdachte is een mes en een kledingstuk gevonden dat overeenkwam met het signalement dat getuigen hadden gegeven.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Nieuwe campagne moet OV toegankelijk houden voor mensen met dementie

Nieuwe campagne moet OV toegankelijk houden voor mensen met dementie

Bewustwordingscampagne moet openbaar vervoer toegankelijk houden voor mensen met dementie

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 05:57

Maandagochtend start de bewustwordingscampagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’. Een actie voor personeel en reizigers om het OV zo lang mogelijk bruikbaar te houden voor een doelgroep die het extra hard nodig heeft.

Bert Haupts (49) weet het nog heel goed. Ongeveer anderhalf jaar geleden maakte hij zijn serviceronde, vlak na Schiphol besloot hij de reizigers in ‘zijn’ trein van Amsterdam naar Rotterdam te controleren op hun vervoersbewijs. De mensen zien je eigenlijk alleen als die vent die fluit bij het vertrekken, maar als hoofdconducteur ben je tijdens een rit als het ware alles tegelijk. Handhaver, brandweerman, EHBO’er en sociaal werker. In zijn jaren op de trein maakte hij al van alles mee.

Handvol kleingeld


Likeability of5

New York neemt strenge maatregelen tegen e-sigaretten met smaakjes

Foto ter illustratie. / Pexels

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

In de staat New York zijn gearomatiseerde e-sigaretten verboden voor kinderen onder de 18, maar ze voeren nog strengere regels in: de leeftijd gaat naar 21 jaar. Dit na verschillende sterfgevallen en longproblemen bij gebruikers.

Trump is bezig om een federaal verbod op de e-sigaretten in te voeren, maar de gouverneur van New York, Andrew Cuomo, heeft inmiddels al een emergency executive action ingelast om ervoor te zorgen dat de e-sigaretten niet meer verkocht worden.

„Vaping is gevaarlijk. Niemand kan zeggen dat vaping over een langere periode, waarbij je damp en chemicaliën tot diep in je longen inhaleert, gezond is", aldus Cuomo zondag volgens The New York Times. Hij zei dat hij de politie heeft opgedragen meer prioriteit te geven aan de controle op de verkoop van e-sigaretten aan jongeren.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Jan Smit deelt flinke sneer uit naar negatieveling op Twitter

Jan Smit. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Jan Smit had het even gehad met negatieve reacties op social media. In reactie op een reaguurder gaf hij een flinke sneer op Twitter.

Smit doet het lekker met zijn Beste Zangers, maar niet iedereen kan de zanger/presentator waarderen. Dat vindt hij normaal helemaal niet erg, maar zondag leek Smit het even zat te zijn.

Naamgenootje Jan Meijer tweette zondag: „Jij bent geen zanger. Jij teert alleen op je succes van toen je een klein jongetje was.”


5x dit is er nog meer te doen op Prinsjesdag

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Prinsjesdag staat weer voor de deur. Wellicht denk jij dat het een beetje een saaie dag wordt in Den Haag, maar er is genoeg leuks te doen. Wat? Metro geeft je vijf tips als je iets anders wil doen dan de troonrede kijken. 

1. Prinsjesdagvaart en kijken naar de rijtoer

Voorafgaand aan de troonrede trekt er tussen 13:00 en 13:15 uur een koninklijke stoet door Den Haag.


wow
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Boek over kalifaatmeisje Laura H. valt in de prijzen

Thomas Rueb tijdens de uitreiking van De Tegel 2016. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Hebban Debuutprijs 2019 is zondag in Utrecht toegekend aan Thomas Rueb voor zijn boek Laura H.. Het al eerder bekroonde boek van de journalist gaat over een 'kalifaatmeisje' uit Zoetermeer.

De elfkoppige jury prijst Rueb om zijn „indrukwekkende research, zijn onbevangen blik en zijn snelle pen. Laura H. is een indrukwekkend journalistiek boek dat leest als een spannende thriller en op overtuigende wijze inzicht biedt in een complex onderwerp.’'

Hebban is een boekensite en een lezerscommunity van 175.000 leden in Vlaanderen en Nederland. Een lezersjury van meer dan 160 lezers bepaalde mede de shortlist van vijf boeken.


Auto rijdt publiek in na autocross Leende

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij de prijsuitreiking na een autocross in Leende is volgens de politie zondagmiddag een auto het publiek in gereden. Daarbij zouden tenminste vier gewonden zijn gevallen. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht. Over de aard en ernst van hun verwondingen is nog niets bekend.

De bestuurder van de auto die het publiek inreed is aangehouden en naar het politiebureau gebracht. Ook een tweede verdachte, een vrouw, is aangehouden.

Ruzie


Duikers halen 2500 kilo afval uit Noordzee
Likeability of5

Duikers halen 2500 kilo afval uit Noordzee

/ Stichting Duik de Noordzee Schoon

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Kleding, keukengerei, reiskoffers, vloerkleden, speelgoed en auto-onderdelen. De vrijwilligers van Stichting Duik de Noordzee Schoon hebben voor 2500 kilo aan afval uit de Noordzee gehaald.

De duikers hebben negen dagen lang gedoken naar overblijfselen van de containerramp met de MSC Zoe eerder dit jaar. Van de 2500 kilo die boven is gehaald, was 'maar' 500 kilo afkomstig uit de containers die de MSC Zoe eerder dit jaar kwijtraakte. De overige 2000 kilo is afval van zogenoemde spooknetten.

/ Stichting Duik de Noordzee Schoon


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Medium maakt contact met overleden planten

/ Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Geef maar toe. Je hebt zeker weten weleens een plant laten sterven. Goed nieuws, volgens een Noord-Hollands medium zijn je overleden plantjes niet boos op je. 

Medium Dieuwertje Daams heeft een bijzondere gave, schrijft het regionale NH Nieuws. Ze kan namelijk contact leggen met dode planten; tijdens een spreekuur komt ze achter de doodsoorzaak. Het doel van het spreekuur? Contact leggen met overleden kamerplanten om zo te horen wat je in de toekomst beter kunt doen voor je groene kindjes.

Lief