In het nieuws

Likeability of3

Deze vier vrouwen kozen voor een mannenberoep

Sabine Kesseler

Foto van 'Lisa Vermeij'

8 MRT 2019

Brandweer, IT-professional, boswachter, schipper, piloot of metaalbewerker: het zijn stuk voor stuk beroepen waarbij je in eerste instantie niet snel zult verwachten dat ze ook door een vrouw kunnen worden vervuld. Maar waarom eigenlijk niet? Metro sprak met vier vrouwen die hebben gekozen voor een ‘mannenberoep’.

Weinig vrouwelijke automonteurs, piloten en ingenieurs

Anno 2019 zijn er nog steeds beroepen die bijna volledig aan mannen of vrouwen voorbehouden zijn. Als we de cijfers van de totale werkzame beroepsbevolking in 2018 (CBS) er op natrekken dan valt het op dat er nog altijd typische mannen en vrouwenberoepen zijn. Kijk je in Nederland naar de beroepen van mannen dan staan banen als software- en applicatieontwikkelaars, laders, lossers, transportplanners, vrachtwagenchauffeurs en ingenieurs bovenaan. Vrouwen zijn vooral werkzaam als verzorgenden, leerkracht, leidster kinderopvang, gespecialiseerd verpleegkundige of receptioniste. Beroepen als verkoopmedewerker en administratief medewerker scoren zowel bij man en vrouw hoog. Zo zijn er 57.000 mannelijke automonteurs tegenover 1000 vrouwelijke.

Bewuste en onbewuste vooroordelen

,,Bewuste en onbewuste vooroordelen over vrouwen en mannen leiden tot stereotypen. Stereotypen zijn niet zozeer onwaar, maar ze zijn wel onvolledig. Ze beschrijven niet alleen hoe vrouwen en mannen zijn, hoe ze zich gedragen en waar ze goed in zijn, ze schrijven ook voor hoe ze zich horen te gedragen en waar ze goed in zouden moeten zijn. Zo maken ze één verhaal tot het enige verhaal, met als gevolg dat we deze stereotypen als de enige waarheid zien. Dit komt ook voor bij beroepen. Zo is het moeilijk is om bij een piloot aan een vrouw te denken en denken we bij iemand met een zorgend beroep automatisch aan een vrouw in plaats van aan een man. Stereotypen beïnvloeden de keuzes die meisjes en jongens en vrouwen en mannen maken. Daarom is het belangrijk dat mensen zich bewust worden van hun vooroordelen en dat er ook andere voorbeelden te zien zijn,” zegt Suzan Steeman, expert arbeidsmarkt bij WOMEN Inc.

Amanda van Kuijk, 48 jaar - Brandweer bij Bosland Rotterdam

Al 16 jaar lang staat Amanda van Kuijk haar mannetje als brandweer. ,,Brandweer word je niet door een pakje aan te trekken. Brandweer ben je vanuit je hart. Ik heb altijd al mensen willen helpen en bij de brandweer is elke dag avontuurlijk en anders.” De stoere Rotterdamse werkt bij de kazerne Bosland Rotterdam waar 350 beroeps brandweermannen en 14 vrouwen werken. Waarom werken er zo weinig vrouwen bij de brandweer? ,,De toelatingseisen zijn best pittig en zwaarder dan bij de politie. We worden elk jaar lichamelijk gekeurd en als die testen niet goed gaan, dan mag je niet op de wagen. Vrouwen durven zich misschien niet op te geven omdat ze bang zijn dat ze niet fit genoeg zijn, maar alles kun je trainen.” De werktijden van een brandweer zijn vaak onregelmatig en je verblijft langere tijd op de kazerne. ,,Je kunt bij ons niet in deeltijd werken. Wij werken 24 uur en zijn dan 48 uur vrij. Dat kan soms moeilijk te combineren zijn met een gezin. Mijn kinderen zijn al wat ouder en dat maakte het voor mij makkelijker.” Amanda slaapt in een aparte slaapkamer op de kazerne en heeft een andere badkamer, maar verder zijn er weinig verschillen met haar mannelijke collega’s. ,,Mannen zullen soms fysiek wat sterker zijn, maar vrouwen kunnen daarentegen weer weer zorgzamer zijn. Vrouwelijke brandweer zijn vaak wat moederlijker en juist in crisissituaties is dat fijn.”

Martine Koch, 28 jaar - professioneel hacker

Martine studeerde criminologie en is na haar studie aan de slag gegaan als professioneel hacker. ,,Ik ben een zoals dat officieel heet pentester en hack binnen de grenzen van de wet. Voor bedrijven test ik in hoeverre ze beveiligd zijn om kwaadwillige hackers buiten te deur te houden.” Martine was altijd de enige vrouw in haar team van vijftien man. ,,Sinds een week heb ik een vrouwelijke collega erbij. Motiv, het bedrijf waar ik werk heeft een academy opgericht en 25% van de klas is vrouw.” Als Martine vertelt over haar werk reageren mensen vaak verbaasd. ,,Op de een of andere manier heerst er een beeld dat techniek eng is en dat het moeilijk is om te leren, maar dat is niet zo. Voor zowel mannen en vrouwen is digital security hacker een interessant beroep. Vrouwen kunnen er misschien nog wel meer voordeel uithalen omdat vrouwen vaak iets verder kijken dan alleen het technische aspect. Zij kijken ook naar de menselijke factoren en kijken vaak beter vaak beter naar mogelijke risico’s in plaats van enkel technische aspecten. Voor Martine is haar werk elke dag weer een nieuwe uitdaging en ondanks dat ze fantastische mannelijke collega’s heeft hoopt ze dat meer vrouwen de IT zullen omarmen. ,,Digitale criminaliteit wordt een steeds groter probleem en ik vind het interessant dat ik mee kan helpen om de digitale omgeving voor mensen en bedrijven veiliger te maken. Vrouwen hoeven niet bang te zijn dat ze niet technisch zijn, want ze kunnen alles leren.”

Liana Engibarjan, 28 jaar - zelfstandig schipper

Op haar 18e stond Liana Engibarjan voor het eerst achter het roer van een schip. Na het voltooien van haar kapiteinsopleiding ging ze aan de slag als matroos en werkte ze op de Waterbus. Sinds een aantal jaar is Liana zelfstandig aflosschipper. ,,Ik word door bedrijven ingehuurd om op tankschepen te varen. Deze tankschepen vervoeren gasolie, benzine en andere vloeibare bulk. Meestal varen we een vaste route binnen de Nederlandse, Belgische en Duitse vaarwateren.” Daarnaast is Liana veel bezig met bloggen en volgen om het werk op de binnenvaart te promoten. Haar liefde voor de binnenvaart heeft ze trouwens niet vanuit huis meegekregen. ,,Ik ben in Armenië geboren en op mijn vijfde ben ik met mijn familie naar Nederland verhuisd. Ik ging bij de scouting en maakte zo kennis met de scheepvaart. We lagen een keer met een sloep langs een groot schip van de Rotterdamse binnenvaart, ik was verkocht en wilde dat ook.”

,,Bij een schipper denken mensen vaak dat het een zwaar en vies beroep is dat voornamelijk door mannen wordt uitgevoerd, dat beeld wordt gestimuleerd door films als Pirates of the Carribean bijvoorbeeld. Dat beeld is nog erg gedateerd. Tegenwoordig is er zoveel technische apparatuur aanwezig op een schip, je hoeft geen kraan meer op te hijsen met touwen. Alles is tegenwoordig hydraulisch. Ook vrouwen kunnen dit werk doen.” Liana is vaak de enige vrouw op een schip. ,,Er zijn wel andere vrouwen, maar die zijn dan vaak getrouwd met een mannelijke schipper. Voor mijn werk ben ik vaak twee weken of langer van huis, misschien dat vrouwen daarom niet zo snel voor een baan in de binnenvaart kiezen? Maar ik vind dat vele reizen juist leuk, het verbreed mijn wereld.” Omdat Liana als zelfstandig ondernemer werkt is ze telkens op andere schepen aan het werk. ,,Als ik voor het eerst nieuwe mannelijke collega’s ontmoet vinden ze mij vaak een vreemde eend in de bijt, maar dat komt misschien ook omdat ik gerust met een haarmasker in mijn haar aan boord zit. Ik hou nou eenmaal van make-up en mooie kleding. Naarmate mijn mannelijke collega’s mij beter leren kennen hebben ze allemaal respect voor me.”

Sabine Kesseler, 39 jaar - Media distributeur in de sport (MMA en vechtsport)

Sabine heeft haar eigen sport media distributie bedrijf en verkoopt live sport events zoals kickbokswedstrijden aan internationale tv-zenders. ,,Eigenlijk werk ik op twee manieren in een echte mannenwereld. De kant van vechtsport kan heel macho zijn en ook de mediawereld is er een die grotendeels geheerst wordt door mannen. Ik moet twee keer zo hard vechten om een plekje te veroveren. Het is een hele competitieve business, maar dat is voor mij juist de uitdaging.”

Die vechtersmentaliteit heeft Sabine altijd al gehad, want ze heeft zelf jarenlang gekickbokst. Dankzij haar carrière als kickbokser rolde ze per toeval in het vak. ,,Door mijn sport had ik een wereldwijd netwerk in de vechtsport opgebouwd. Op een gegeven moment werd ik gevraagd of ik kon helpen om een Russisch event waarbij Badr Hari moest boksen op tv te kunnen verkopen. Ik zag het als een avontuur en ben me er steeds meer in gaan verdiepen in mediarechten en distributie van sportevents.. Als het gaat om de distributie van sportwedstrijden dan kom je al snel terecht in een traditionele werkveld dat grotendeels wordt overheerst door mannen.” Binnen de voetbalwereld is er qua distributie van voetbalwedstrijden op televisie al best veel uitgevonden, maar binnen de vechtsport moet je zelf echt nog veel uitzoeken. Sabine heeft geen 9 tot 5 baan en maakt lange dagen omdat ze deals sluit met bedrijven in Amerika, Rusland en Brazilië. ,,Ik ben veel van huis en op beurzen en congressen ben ik vaak de verdwaalde vrouw. Vooral Russen vinden het nogal eens lastig om zaken te doen met een vrouw. Het komt wel eens voor dat ze dingen niet van mij aannemen, maar als mijn mannelijke compagnon dan met exact dezelfde woorden iets probeert te verkopen, dat ze dan ineens wel willen samenwerken. Ja dat is best bizar.” Sabine hoopt op meer vrouwelijke collega’s. ,,Omdat er nu zoveel mannen binnen de sportdistributie werken, blijft de manier van zakendoen hetzelfde. Het is nu vooral mannen onder elkaar die telkens voor dezelfde dingen kiezen. De mediawereld is aan het veranderen, de manier waarop mensen televisie kijken is anders en er is een opkomst van nieuwe media. Ik denk dat een vrouwelijke blik juist verfrissend kan zijn.”


dislike
user_b813bdc1492e6438db65972a8444f71a0ece22af_avatar

Verplicht onbereikbaar zijn kan ook stress opleveren

Verplicht onbereikbaar zijn kan ook stress opleveren

Verplicht onbereikbaar zijn kan ook stress opleveren. / Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

39 MIN

Dachten we dat het goed voor ons was om heel af en toe die telefoon aan de kant te leggen. Blijkt ook dat stress te kunnen veroorzaken. Uit Brits onderzoek volgt: ook verplicht onbereikbaar zijn kan stress opleveren.

De hele dag ben je aan telefoneren, appen, mailen. Lichtpuntje is dat je werkdag ooit een keer ten einde loopt en dat je dus niet meer de hele tijd bereikbaar hoeft te zijn. Morgen weer een dag. In Nederland en de rest van Europa heerst namelijk het idee dat de hele dag door bereikbaar zijn stress oplevert.

Recht op onbereikbaarheid


39 doden gevonden in container in Engeland

39 doden gevonden in container in Engeland

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

In het Engelse Grays zijn woensdagochtend 39 doden gevonden in een container die op een vrachtwagen stond. De politie van Essex meldt dat het gaat om 38 volwassenen en een tiener.

De vrachtwagen is vermoedelijk afkomstig uit Bulgarije en kwam zaterdag binnen in Wales. Een 25-jarige man uit Noord-Ierland is opgepakt op verdenking van moord.

„Dit is een tragisch incident waarbij een groot aantal mensen om het leven is gekomen", zegt een politiecommandant. „We onderzoeken wat er precies aan de hand is. Ik verwacht dat dit proces lang gaat duren."


Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’

Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’, maar...

Foto's: Dierenbescherming

Foto van 'Erik Jonk'

21 OKT 2019

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming blijft groeien en dus houden boeren hun dieren steeds diervriendelijker, zo blijkt uit maandag gepubliceerde jaarcijfers.

De Dierenbescherming verwacht komend jaar uit te komen op 40 miljoen dieren die per jaar volgens de criteria van het keurmerk worden gehouden. Dat zou een verdubbeling inhouden in nog geen vijf jaar tijd.

Is dat wel zo’n mooi getal?


Nieuwe opleiding voor automonteurs van de toekomst

Nieuwe opleiding voor automonteurs van de toekomst

De automonteur van de toekomst sleutelt niet meer in een dieselwalm onder ronkende motoren. / Unsplash

Foto van 'Amarins de Boer'

2 UUR

Het werk van de automonteur verandert drastisch. Om toekomstige monteurs daarop voor te bereiden, start het Vista College in Heerlen een nieuwe opleiding.

De automonteur van de toekomst sleutelt niet meer in een dieselwalm onder ronkende motoren, maar kan zijn werk gewoon doen vanachter een laptop. De reden: de waterstofauto en elektrische auto zijn bezig met een flinke opmars.

En ja, aan een Tesla valt weinig te sleutelen. „De automonteur van de toekomst zit nog wel in een autogarage, maar wel in een hele schone”, zegt Gio Colombi. Hij is opleidingsmanager van de nieuwe opleiding tot elektro-automonteur in Heerlen, die start vanaf september 2020. Het Vista College gaat samenwerken met vijf dealerbedrijven uit de omgeving. „We zijn blij met deze samenwerking, want de bedrijven uit het werkveld hebben veel kennis.”


Marktplaats haalt advertenties met verboden dieren offline

Marktplaats haalt advertenties met verboden dieren offline

Marktplaats haalt advertenties met verboden dieren offline. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Marktplaats heeft woensdag vier advertenties verwijderd waarin in Nederland verboden exotische plant- en diersoorten te koop werden aangeboden.

Aanleiding was een bericht van de organisatie Stop Invasieve Exoten. Deze groep had op 6 oktober al melding gedaan bij Marktplaats, maar daar werd toen niets mee gedaan.

Onderzoek


In België 'worden kinderen op school opgesloten in de kast'

In België worden kinderen op school 'opgesloten in de kast'

In België 'worden kinderen op school opgesloten in de kast'. / ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

Op Belgische kleuter- en lagere scholen worden nog steeds kinderen opgesloten als ze ‘lastig’ zijn. Dat meldt onderzoeker Elke Emmers van de Hogeschool Leuven-Limburg aan het programma De Wereld Vandaag op Radio 1. 

Aanleiding hiervoor was een opiniestuk over de gedwongen afzondering en isolatie van kinderen in de kinder- en jeugdpsychiatrie, voorzieningen van de integrale jeugdhulp en het bijzonder onderwijs.

Taboe


Kabinet stelt brigade in voor begrijpelijke taal overheid

Kabinet stelt brigade in voor begrijpelijke taal overheid

Kabinet stelt brigade in voor begrijpelijke taal overheid. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:21

Door het kabinet is een brigade van honderd taalexperts ingesteld om brieven van de overheid begrijpelijker te maken. 

De taalcoaches trekken het land in om ambtenaren te helpen bij het schrijven van duidelijker teksten, meldt het AD.

„Wij willen ervoor zorgen dat mensen kunnen meedoen en direct snappen waar brieven van de overheid over gaan", zegt staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken, die woensdag de aftrap geeft voor het project. De taalbrigade begint met vijftig experts, dat moeten er volgend jaar honderd zijn.


Basisscholen willen flexibele onderwijstijd

Basisscholen willen flexibele onderwijstijd

Basisscholen willen flexibele onderwijstijd. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:39

Zo'n 80 procent van de basisschooldirecteuren wil flexibeler kunnen omgaan met onderwijstijd. Zij willen bijvoorbeeld afwijken van de vakanties en van de vijfdaagse schoolweek om het onderwijs beter op individuele leerlingen af te stemmen, bericht Trouw.

Die flexibiliteit is niet alleen in het belang van ouders, maar vooral goed voor leerlingen, zegt voorzitter Petra van Haren van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). De vereniging hield een peiling onder 616 directeuren.

Niet van deze tijd


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Steeds meer transformatiewoningen: huizen met een verleden

In Oostmahorn staat dit voormalige zendstation van de PTT / www.redres.nl

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 06:01

Steeds meer mensen gaan voor een transformatiewoning: ,,Mensen willen een plek met emoties en geschiedenis.”

Wonen in een oude school of voormalig ziekenhuis: steeds vaker worden oude gebouwen en panden gerecycled en omgetoverd tot nieuwe woningen. In 2018 waren dat er 13.000, blijkt uit cijfers die het CBS woensdag naar buiten brengt.

Nieuwbouw, met bijna 67.000 woningen, is nog altijd de belangrijkste factor voor groei van het aantal woningen, maar steeds meer mensen gaan voor woningen met een verleden. ,,Die hebben helemaal geen zin in nieuwbouw. Ze zoeken een plek met emoties, een huis met geschiedenis.” Jan-Willem Andriessen begrijpt dit wel. Hij is directeur van Redres, dat gespecialiseerd is in de verkoop van erfgoed. Hij is net onderweg naar Giethoorn voor de verkoop van een oude molen waar de geschiedenis van afstraalt. ,,Wat is er nou mooier dan dat je het patina van decennia terug kunt zien in een huis.” Net zoals het craquelé van een schilderij, of ‘het karakteristieke van oude mensen’. ,,Jammer dat zoveel vrouwen tegenwoordig aan de botox gaan, mooie rimpels zijn niet lelijk.”


Likeability of3

Duitse liet zoon (6) meedoen aan IS-training en excecutie bijwonen

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Net zoals vanuit Nederland zijn er ook vanuit Duitsland mensen naar het IS-gebied afgereisd. Daartoe behoort ook een moeder Carla-Josephine S., die haar zoontje kennis liet maken met de gewoonten van de IS.

De vrouw vertrok in 2015 toen haar man aan het werk was tegen zijn zin in naar het kalifaat. Hun kinderen, waaronder een zoon van pas zes jaar oud, werden gedwongen om mee te doen aan de trainingen die IS verzorgde. Ook moesten ze een openbare excecutie bijwonen.

Wapenskills


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

Klimaatverandering maakt Rusland nóg groter

Rusland/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Rusland is al met afstand het grootste land ter wereld, maar het is nog aan het groeien. Door klimaatveranderingen zijn er een paar kleine eilandjes komen bovendrijven.

Volgens Aleksandr Moisejev, chef van de Noordelijke Russische vloot, dachten ze altijd dat het om drijvende gletsjers ging. Nu het ijs gesmolten is, blijken er in de kaap een aantal eilandjes te zijn. „De eilandjes zijn ontdekt doordat het ijs smelt en instort en door de temperatuurverandering", vertelt Moisejev.

Acht voetbalvelden


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Johnson wint eerste brexitstemming, maar verliest versnelde procedure

Boris Johnson/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De Britse premier Boris Johnson heeft een belangrijke overwinning geboekt in het Lagerhuis. Dat keurde zijn nieuwe brexitwetgeving in een eerste stemming goed, maar de tweede ronde kwam er niet door. Een brexit op 31 oktober lijkt nu zeer onwaarschijnlijk.

De zogeheten 'withdrawal agreement bill' (WAB) zet de nieuwe brexitdeal om in Britse wetgeving. Dat is nodig om de EU met een deal te kunnen verlaten. Parlementariërs hebben nu met 329 tegen 299 stemmen besloten dat de wetgeving verder kan worden behandeld, maar die is daarmee nog niet definitief goedgekeurd.

Tweede stemronde


Likeability of5

Gelderland bevriest vergunningen voor boeren

Boeren bij het provinciehuis in Gelderland/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Boeren in Gelderland kunnen in elk geval tot 1 december van dit jaar geen vergunningen krijgen voor hun bedrijfsvoering. Gelderland heeft tijd nodig om zich samen met de andere provincies en het Rijk te buigen over nieuwe stikstofregels en de gevolgen daarvan, zo hebben Gedeputeerde Staten dinsdag laten weten.

Gelderland schortte het nieuwe stikstofbeleid vorige maandag op na massaal boerenprotest. Friesland en Drenthe trokken na zulk protest de nieuwe regels in en Overijssel en Limburg pasten de regels aan. Het gevolg is volgens Gelderland grote onduidelijkheid, terwijl zowel landbouwminister Carola Schouten als Kamerleden ook nog eens verschillende meningen hebben geuit over de provinciale regels. Bovendien verschillen Schouten en de provincies onderling van opvatting.

Grote onduidelijkeheid


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

Tieners maken nepaccount van leraar en vragen naaktfoto's leerlingen

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Drie tieners hebben zich op social media uitgegeven als hun leraar. Daarbij vroegen ze medeleerlingen om hun naaktfoto's te sturen.

Het gaat om leerlingen van een middelbare school in Schagen. De leraar in kwestie ontdekte op een gegeven moment zelf dat anderen zich onder zijn naam uitgaven op social media, waarna hij bij de politie aangifte deed.

Geen succes


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Verzorgen van planten hét alternatief voor het krijgen van kinderen?

Verzorgen van planten hét alternatief voor het krijgen van kinderen?

Verzorgen van planten hét alternatief voor het krijgen van kinderen? / Unsplash

Foto van 'Sarah Sitanala'

GISTEREN

Het traditionele gezin bestaat niet meer. Daar begint het althans op te lijken. Waar eerst de trouwe viervoeter de plek van een kind leek in te nemen, is nu de huiskamerplant bezig aan een opmars.

Millenials zeggen tegenwoordig niet veel te voelen voor het traditionele huisje-boompje-beestje. Daar komt bij dat een huis kopen bijna niet te doen is, de arbeidsmarkt onzeker is en ook het vinden van de juiste partner is lastig. Hieruit volgt dat zij steeds later of misschien wel helemaal niet aan kinderen beginnen.

Waar veel mensen met huisdieren zichzelf al zagen als de vader of moeder van hun trouwe viervoeter. Is er nu iets vergelijkbaars aan de hand met planten. Mensen die ervan houden om voor hun planten te zorgen worden op Instagram #plantparents genoemd en volgens een rapport van onderzoeksbureau WGSN Global macro-agency is het zorgen voor je planten alsof het je eigen kinderen zijn een groeiende markt.


kankerverwekkende stoffen in autostoeltjes
Likeability of3

Kankerverwekkende stoffen in autostoeltjes

Maar liefst vier typen kinderzitjes voor in de auto blijken schadelijke stoffen te hebben./ Unsplash

Foto van 'Ista van Galen'

GISTEREN

Maar liefst vier typen kinderzitjes voor in de auto blijken schadelijke stoffen te hebben. Dat concludeerde de ANWB in de jaarlijkse autostoeltjestest.

De ANWB neemt ieder jaar autostoeltjes onder de loep voor de jaarlijkse kinderzitjestest. Dit gebeurt al sinds 2003 om ouders te informeren over de kwaliteit van de stoeltjes. Wat blijkt dit jaar? Van de twintig geteste modellen hebben er vier de beoordeling ‘slecht’ gekregen vanwege een hoge concentratie schadelijke stoffen in de bekleding.

Kankerverwekkende bekleding


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Zijn reisgidsen nog wel relevant?

Zijn reisgidsen nog wel relevant?

Inspiratie voor een reisbestemming krijgt 56 procent van de millennials vooral van vrienden en familie./ Unsplash

Foto van 'Ista van Galen'

GISTEREN

Nederland staat dit jaar in de top tien van de Lonely Planet. Moeten we bang zijn voor een extra stroom toeristen, of is de reisgids niet meer zo relevant als het gaat om de keuze in reisbestemmingen?

Op social media staat het er vol van: ‘perfecte’ vakantiefoto’s van je vrienden of familie, die zich op de mooiste bestemmingen bevinden. Dit motiveert vooral jonge mensen om vervolgens ook naar deze plekken te gaan. Want waar reisgidsen vroeger een belangrijke bron van informatie waren, baseren reizigers hun keuze nu eerder op advies van vrienden en familie of op plekken die ze voorbij zien komen op social media.

Nederland staat op plek zeven in het lijstje van de Lonely Planet met de tien beste landen om te bezoeken in 2020. Dat vindt Elsje van Vuuren, van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC), een mooi compliment. „Deze reisgids kan zeker bijdragen leveren aan het aantal toeristen dat naar Nederland komt. Wat heel positief is, is dat niet alleen Amsterdam wordt genoemd als goede bestemming in ons land. Ook Groningen, Arnhem en de Veluwe staan er bijvoorbeeld in.” Dit draagt volgens haar bij aan het verspreiden van de toeristen, in plaats van dat iedereen massaal naar onze hoofdstad gaat.


Een derde uitzendkrachten heeft meerdere banen nodig

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Ruim een op de drie uitzendkrachten heeft meer dan één baan nodig om de eindjes aan elkaar te knopen. Bijna de helft van de mensen met een uitzendcontract kan daar nauwelijks van rondkomen. Dat blijkt uit onderzoek dat peiler Maurice de Hond heeft uitgevoerd onder zeshonderd uitzendkrachten in opdracht van vakbond CNV.

Ruim zestig procent van de uitzendkrachten heeft liever een vaste baan, bijna een op de vier moet fulltime beschikbaar zijn, maar heeft slechts een dienstverband in deeltijd. CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden noemt de cijfers ontluisterend.

Hetzelfde werk