In het nieuws

Cheers... Op de cocktailrevolutie!

Drink me. Drink me. / ANP

Foto van 'Iris Hermans'

12 MRT 2019

Cocktails zijn niet meer weg te denken uit het Randstedelijke horecabeeld en in Amsterdam is er zelfs de Amsterdam Cocktail Week, die nét begonnen is. Maar hoe zit dat eigenlijk in de rest van het land, in Lemmer bijvoorbeeld?

Mister Cocktail

Een alcoholist is-ie niet, een liefhebber zeker wel en hoe zijn eigen drankkast eruitziet? Hij moet erom lachen. „Groot, vol en met heel veel keus.” Waar de één een avondje Netflixt, kan Albert van Beeck Calkoen a.k.a. Mister Cocktail ervan genieten om voor zijn kast te gaan zitten, eens rustig te kijken en overwegen wat precies te gaan drinken. Hij is een echte cocktailconnaisseur.

Mister Cocktail himself: Albert van Beeck Calkoen

Niet alleen bereidt en drinkt hij ze graag, ook bedacht hij het jaarlijkse Gin Festival dat hij inmiddels in meerdere steden organiseert en bij vele liefhebbers met een hartje om de datum in de agenda staat. En is het de man achter Amsterdam Cocktail Week die net van start is gegaan. Vlak voordat hij zich gaat onderdompelen in een whiskeyproeverij, werpt hij een licht op de vermeende Randstedelijke cocktailbubbel.

Shortlist

„De cocktailbar is echt een Randstadding, al zie je ook wel steeds meer ondernemers daarbuiten pionieren.” Met wisselend succes, „feit is dat mensen hier veel meer buiten de deur eten en drinken en dus ook veel meer met cocktails in aanraking komen en er meer een markt voor is.” Betekent overigens niet dat iemand uit Sittard of Urk per definitie daar nooit een cocktail zou kunnen bestellen, maar het gaat daar vaak wel wat langzamer voordat iets is ingeburgerd. Óf voordat iemand het zelf zou bestellen en de Gin Tonic (GT) is een mooi voorbeeld van hoe lang het eigenlijk duurt voor een drankje echt in iemands ‘drinkset’ zit, of op je shortlist staat, het lijstje dat standaard in je hoofd zit als je een bar binnengaat, en waar vroeger vaak alleen bier en wijn op stonden (‘en soms die Baco’).=

„Vorig jaar pas heeft de GT in Amsterdam zijn hoogtepunt bereikt en het zit nu aan zijn plafond. Nog steeds onverminderd populair, maar mensen zijn hier ook weer nieuwsgierig naar nieuwe drankjes, terwijl nu pas de rest van het land mee gaat.” Het duurt ongeveer vijf jaar voordat een trend overslaat naar andere delen van het land, verklaart hij. „In 2011 brak de GT door in Amsterdam, iets later in Rotterdam en rond 2016 in steden als Utrecht en Leiden.”

Revolutie

In veel steden is nu een opleving van de cocktailcultuur merkbaar, vervolgt de enthousiaste cocktailman. „In Den Haag alleen al zijn de afgelopen anderhalf jaar tien bars bijgekomen, er is een echte revolutie aan de gang!” Die in Amsterdam al zo’n zes jaar geleden begon, „maar dat is ook wel te verklaren door de groei van het aantal hotelbars en alle toeristen en expats die al een stuk bekender met cocktails zijn.”

Gin Tonic in optima forma / ANP

Nederland is eigenlijk best wel conservatief als het om nieuwe horecatrends gaat -„België ligt al jaren mijlenver voor op ons”- en dat komt ook door onze aard. ,,Mensen willen wel verandering, maar willen niet zelf veranderd worden. Ze willen het zelf ontdekken en dat gaat vaak langzaam. Als eenmaal iets in ons systeem zit, gaat het er niet zo snel uit.” Tenzij je maar lang genoeg hoort over iets nieuws, „dan wil je het zelf ook proberen.”

Social media werken als brugfunctie, beaamt hij ten slotte. Mensen leren er nieuwe trends door kennen en een #espressomartini ziet er in Urk net zo uit als in Amsterdam, „maar nog steeds duurt het dan nog wel even voordat diezelfde cocktail daar in de plaatselijke horeca wordt geschonken.”

Cocktails in Lemmer

Uitzonderingen daargelaten, zoals in het Friese Lemmer. „We zitten het laatste jaar behoorlijk in de cocktails.” Anke Dijkman is bartender en mede-eigenaar van Brasserie No. 14 en duikt regelmatig met haar vriend het Amsterdamse cocktailleven in om trends te spotten. „Friesland loopt wel achter, hoor, maar we doen ons best om ook hier zo veel mogelijk nieuwe cocktails aan de man te brengen.” Door middel van acties bijvoorbeeld, „we zetten een mooie foto op social media en verkopen ‘m die week dan voor vijf euro.” Vorige week was dat Koekie Monster (Sambuca en Koekie likeur), deze week is dat de Amaretto Mojito en het concept werkt goed, „zo zien we op de VrijMiBo’s dat steeds meer voor een cocktail in plaats van dat wijntje wordt gekozen.”

Behalve dat mensen meer geld over hebben voor echt een goed drankje, iets wat naadloos aansluit op de huidige bewuster eten trend, is er nog een reden, denkt de opgewekte Friezin. „Het ziet er gewoon gaaf uit op Insta, zo’n mooie cocktail is toch ook veel leuker dan een wijnglas om te posten?”

Ze zijn vooruitstrevend bezig met hun Brasserie No. 14 en verzinnen regelmatig nieuwe cocktails. Als iets werkt, blijft-ie erop staan en zo niet, gaat de cocktail weer van de kaart. De oldschools als GT en Mojito blijven het goed doen, terwijl hier de Moscow Mule weer een ‘beetje voorbij’ is. „Hij is wel gedronken, maar het is niet een nieuwe hype geworden, denk dat het toch iets te smaakgevoelig was.” De koffiecocktail die ze laatst in Amsterdam heeft geprobeerd, kennen ze nog niet in Friesland, ,,misschien leuk om binnenkort eens met een actie te kijken of die ook hier aanslaat.”

Miss Brasserie No. 14: Anke Dijkman

Eisen

De GT is ook voor haar een mooi voorbeeld van hoe een drankje dat in Amsterdam al zijn sporen verdiend heeft, zo’n vijf jaar later ook in Lemmer niet meer is weg te denken. ,,We begonnen zo’n zes jaar geleden met één soort gin en één soort tonic, maar daar kom ik nu echt niet meer mee weg!” lacht ze, en de vraag ‘welke soorten tonicjes’ heb je, is eerder regel dan uitzondering. ,,Mensen zijn steeds meer gewend en komen in de westerse cocktailbars waardoor ze eisen hebben.” Maar dat vindt ze juist alleen maar leuk en behalve meerdere soorten gin én tonics, maken ze nu ook ‘hun eigen garnituur’. ,,We zijn net begonnen met ons eigen fruit te drogen, zodat we straks zo’n gedroogd sinaasappeltje of limoen in de GT kunnen doen.”

Of Randstedelingen tot slot in een cocktailbubbel zitten? Misschien wel, beaamt ze, „ik denk dat iedereen daar altijd hele hoge verwachtingen heeft en steeds meer luxe en goede kwaliteit gewend is.” Maar dat is ze zelf ook wel, „en dat is toch ook helemaal niet erg?”

Amsterdam Cocktail Week

Het is net ADE, maar dan ACW en nu wacht in elke spot geen goeie dj, maar een mooie cocktail op je. Tijdens Amsterdam Cocktail Week (11 – 17 maart) kun je in 44 bars, hotelbars en restaurants terecht: voor acht of vijf euro drink je er hun signature cocktail, eentje met alcohol, eentje zonder. Maar het is veel meer dan drinken alleen, licht organisator Albert van Beeck Calkoen toe. Zo zijn er tastings, workshops en masterclasses van ‘cocktailgoeroes’ en doen alle deelnemers er alles aan zich van hun beste glas te laten zien. ,,Het is een experience.”


'Door mijn neussonde kom ik niet aan het werk'

Zo'n 1,2 miljoen Nederlands gaven in 2018 aan door een langdurige ziekte, aandoening of handicap belemmerd te worden bij het vinden van een baan. Toch is 8 procent wel op zoek en/of beschikbaar voor werk, maar wil het niet lukken waardoor ze bijvoorbeeld (onnodig) thuis zitten. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Drie op de tien personen zonder werk gaven in 2018 aan door een langdurige ziekte, aandoening of handicap belemmerd te worden bij het krijgen van een baan. Dat blijkt uit cijfers van het CBS die vandaag bekend zijn geworden. Bij elkaar zijn dat ruim 1,2 miljoen Nederlanders, waarvan 1 miljoen zich sterk belemmerd voelen.

Toch is 8 procent van die mensen wel op zoek en/of beschikbaar voor werk, maar wil het maar niet lukken. Lang niet al deze mensen zijn ‘oud’, waardoor de kansen op de arbeidsmarkt nóg moeilijker blijken te worden. Nee, ook millennials krijgen te maken met dit probleem.

Dissociatie


Likeability of3

'Ziekelijke grap' met tape: Ik mag van geluk spreken

Foto door Koen van Hulzen

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Ze dacht lekker op haar scooter naar huis te rijden, totdat ze bij park Lingezegen in Elst ineens op de grond lag zonder dat ze besefte wat er gebeurd was. Toen Marijn Jansen (20) opkrabbelde zag ze pas wat er aan de hand was. Iemand had tape tussen de twee paaltjes gespannen waar ze doorheen wilde rijden.

„Ik dacht nog: wat raar dat het hier is afgezet", vertelt Marijn een dag later in gesprek met EditieNL. „Pas daarna besefte ik dat dit geen werk was van de gemeente of politie. Het verpakkingsmateriaal lag er nota bene nog naast. Een ziekelijke grap, dus."

Anders kunnen aflopen


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Vrouw aangehouden voor bedreiging Baudet

Thierry Baudet/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een 21-jarige vrouw uit Nijmegen is aangehouden voor het bedreigen van Thierry Baudet tijdens een betoging tegen racisme zaterdag in Amsterdam. Dat meldt de politie.

De politie stelde na overleg met het Openbaar Ministerie een onderzoek in nadat op het internet beelden van de demonstratie waren verschenen „die mogelijk als bedreigend kunnen worden ervaren".

Zeg dan paf


Verbod op boek moordzaak Van den Hurk geëist

De grafsteen van Nicole van den Hurk/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De nabestaanden van Nicole van den Hurk eisen een verbod op publicatie van een boek over het onderzoek van politie en justitie naar de moord op de 15-jarige Eindhovense scholiere. De ouders, broer en zus van het meisje hebben de schrijver van het boek voor de rechter gedaagd. Volgens de moeder wordt de naam van Nicole door het boek „opnieuw bezoedeld'' en wil zij „bescherming tegen een nog langer durende inmenging" in haar leven.

Nicole van den Hurk verdween op 6 oktober 1995. De zaak bleef lang onopgelost. Pas in oktober vorig jaar veroordeelde het gerechtshof in Den Bosch Jos de G. tot twaalf jaar cel wegens verkrachting van en doodslag op Van den Hurk.

Coldcaseteam


De volgende failliete keten is: Op=op Voordeelshop

Op=op/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Na onder andere Free Recordshop, Intertoys en V&D is er een nieuw faillissement voor een winkelketen aangevraagd. De budgetdrogisterij Op=op Voordeelshop is geen lang leven meer toebedeeld.

Een iconische naam zoals de in de eerste zin genoemde ketens is Op=op Voordeelshop niet. Toch gaat het om een bedrijf met 153 winkels, waar zo'n 1.200 mensen in dienst zijn. Tien van de winkels zouden buiten het faillissement vallen, al wil de keten dat nog niet bevestigen.

Sinds 1997


Gratis water tappen kan nu op twintig stations

Gratis water tappen kan nu op twintig stations

Gratis water tappen kan nu op twintig stations.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Twintig stations in Nederland hebben nu een watertappunt. De bedoeling is dat je aan het eind van dit jaar op 200 stations gratis je flesje kunt vullen.

Het is koud en waait hard, maar dat mag de pret op station Hoofddorp niet drukken. Naast het geelblauwe (hoe kan het ook anders) watertappunt stond maandagochtend een tevreden Roger van Boxtel, de president-directeur van de NS. Hij gaf tijdens de opening de eerste gevulde waterfles aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat.

Voorplein


Ruim 123.000 euro voor uitvaart slachtoffers Utrecht
Likeability of5

Ruim 123.000 euro voor uitvaart slachtoffers Utrecht

Bloemen bij herdenkingsplaats 24 oktoberplein. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Er is al bijna 125.000 euro opgehaald voor nabestaanden van de slachtoffers van de aanslag in Utrecht die vorige week plaatsvond.

Twee inzamelingsacties

De buurvrouw van slachtoffer Roos Verschuur startte met een inzamelingsactie, omdat Roos’ vader ‘het niet zo breed heeft’. Zij hoopte met de actie op 2500 euro, om zo de begrafenis te kunnen financieren.


lovesad
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Nike krijgt boete van 12,5 miljoen euro

Nike krijgt boete van 12,5 miljoen euro

Nike store in Lyon. Foto ter illustratie: Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het Amerikaanse bedrijf Nike heeft een boete van 12,5 miljoen euro gekregen van de Europese Commissie.

Volgens EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) verbood het bedrijf licentiehouders om producten waar Nike de exclusieve rechten van heeft, zoals spullen van FC Barcelona, in het buitenland of online te verkopen.

'Deze praktijken zijn tegen de EU-regels'


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 MRT 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


AH doet test met plasticvrije groenten en fruit

AH doet test met plasticvrije groenten en fruit

Appels in plastic verpakt. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De Albert Heijn doet een test met een groente- en fruitafdeling zonder plastic. De supermarktketen wil zien hoe de ‘blote’ producten zich houden zonder de plastic bescherming.

AH in Amsterdam

De test vindt plaats in de Albert Heijn op het Genderenplein in Amsterdam, daar zijn honderd ongekoelde producten te koop, meldt Het Parool.


Jas in de kast! Dit weekend lenteweer op komst

Jas in de kast! Dit weekend lenteweer op komst

Lenteweer. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Dit weekend worden na een week zwoegen rijkelijk beloond. Het zonnetje gaat goed schijnen en dat betekent dat we een heus lenteweekend voor de boeg hebben.

Einde deze week lopen de temperaturen op tot 17 à 18 graden.

Even bijbruinen


Herdenkingsplechtigheid 24 oktoberplein Utrecht

Herdenkingsplechtigheid 24 oktoberplein Utrecht

Belangstellenden herdenken op het 24 Oktoberplein de aanslag die daar precies een week geleden plaats vond. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Op het 24 oktoberplein in Utrecht is maandag om 10.45 uur een korte herdenkingsplechtigheid gehouden. Het is precies een week geleden dat Gökmen Tanis op die plek het vuur opende in een sneltram. Daarbij kwamen drie mensen om het leven: twee uit Utrecht, een uit Vianen.

Inwoners, bedrijven en organisaties uit Kanaleneiland verzamelden zich bij de boom op het plein. De aanwezigen hielden twee minuten stilte en legden bloemen, waarna een zangeres het lied Amazing Grace zong, schrijft RTV Utrecht

Herdenkingsplechtigheid 24 oktoberplein Utrecht

Belangstellenden herdenken op het 24 Oktoberplein de aanslag die daar precies een week geleden plaats vond. Foto: ANP


Heroes Dutch Comic Con ontwapent in ieder opzicht

Heroes Dutch Comic Con ontwapent in ieder opzicht

Leden van Dutch Garrison op Heroes Dutch Comic Con in de Jaarbeurs. Foto: Tim van der Steen

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

Afgelopen weekend was de Jaarbeurs in Utrecht het epicentrum voor popcultuur. Een gigantische collectie games, goodies, comics en cosplay. Met name dat laatste is de ware attractie van Heroes Dutch Comic Con.

Je eerste keer op Comic Con kan best overweldigend zijn. Al in de lange laan naar de ingang van de Jaarbeurs kijk je de ogen uit. Bezoekers van Comic Con zijn vrij gemakkelijk te herkennen. Vrijwel iedereen heeft iets aan zijn uiterlijk gedaan. Dat varieert enorm qua inzet en kwaliteit. Van alleen een superheldenshirt of hoorntjes tot ware meesterwerken. Daar gaat vaak maanden werk en kapitaal in zitten. En dan mag je piece de resistance misschien niet eens mee vandaag, want de organisatie liet weten dat props dit jaar verboden zijn.

Puur genieten


Zeven gewonden bij raketaanval Tel Aviv

Zeven gewonden bij raketaanval Tel Aviv

Zeven gewonden bij raketaanval Tel Aviv. Foto: AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een vanuit de Gazastrook afgeschoten raket heeft maandagmorgen zeven mensen in Israël verwond. De raket kwam terecht op een woning in de Israëlische regio Sharon, ten noorden van Tel Aviv.

De zeven mensen zijn voornamelijk lichtgewond, een daarvan is een kind. Twee vrouwen zouden er ernstiger aan toe zijn.

Terug uit VS


Japans station heropgebouwd met Nederlands tintje

Japans station heropgebouwd met Nederlands tintje

Station Rikuchu Yamada na tsunami. Foto: AFP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een nieuw treinstation in de Japanse stad Yamada is herkenbaar als een Nederlandse windmolen. De Japanse gemeente besloot het nieuwe station een Nederlands tintje te geven, vanwege de oude banden die de stad heeft met Nederland.

Het station is heropgebouwd, nadat het acht jaar geleden door de Tsunami is verwoest.


Datum voor nieuw pensioenprotest: 29 mei

Datum voor nieuw pensioenprotest: 29 mei

Actievoerders in Ahoy tijdens de landelijke actiedag voor een goed pensioen, 18 maart. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Tijdens de staking van vorige week maandag werd duidelijk hoe sterk de AOW-leeftijd leeft in ons land. De vakbonden CNV, FNV en VCP laten maandag aan minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees weten dat ze op 29 mei opnieuw op grote schaal gaan staken. En deze staking wordt nog groter, schrijft Trouw.

Koolmees onder druk

Op deze manier proberen de vakbonden minister Koolmees onder druk te zetten. Zij willen pas weer met hem in gesprek als ze het idee hebben dat ze eruit kunnen komen. De bonden willen dat de pensioenleeftijd niet meer stijgt en dat er een aanvullend pensioen komt.


‘In één dag valt zowel de klas als het land uiteen’

Sinan: ‘In één dag valt de klas én het land uiteen’

Sinan gaat op zoek naar de klas van Elias.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Documentairemaker Sinan Can (41) wil met het nieuwe programma Sinan zoekt de klas van Elias laten zien dat niet alle vluchtelingen gelukzoekers zijn. Aan de hand van een klassenfoto van Elias gaat hij op zoek naar de 42 klasgenoten van de gevluchte Elias. „Ik hoop dat mensen na het zien van het tweeluik hun toon over vluchtelingen verzachten.”

Elias (17) is elf als hij samen met zijn ouders en zusjes vlucht uit Aleppo. De situatie in Syrië was onhoudbaar geworden. Eén van de weinige dingen die Elias meenam, is een klassenfoto. Die is gemaakt op de dag dat de eerste bom valt in de stad.

Het gaat om een klassenfoto waar alles bij elkaar komt, zegt documentairemaker Sinan Can, die dankzij zijn deelname aan Wie is de Mol? nog bekender is geworden. „Er zit oorlog in, maar ook afscheid en ontbering. ’s Ochtends gaan de kinderen nietsvermoedend naar school. Diezelfde dag valt zowel de klas als het land uiteen.”


Huurverlaging of -bevriezing voor veel Nederlanders
Likeability of5

Huurverlaging of -bevriezing voor veel Nederlanders

300.000 Nederlanders komen in aanmerking voor huurverlaging of -bevriezing. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Wie een laag inkomen heeft en woont in een sociale huurwoning met een relatief hoge huur, kan in aanmerking komen voor 'huurbevriezing' of zelfs een verlaging van de huur. Dat meldt de Woonbond. De belangenvereniging heeft becijferd dat dit gaat om zo'n 300.000 duizend mensen. Wil je checken of je tot deze groep behoort? Zie deze website.

Compensatie aanvragen

De afgelopen jaren zijn de huurprijzen flink gestegen. De bond heeft met de koepelvereniging van woningcorporaties Aedes afgesproken dat huurders daar compensatie voor kunnen aanvragen. Voorwaarde is dat huurders een relatief laag inkomen hebben en dat de maandelijkse huur 720,42 euro of hoger is.


like
user_6eb41059d2de615a581c3b3482567c7af9a2bf83_avatar

Mark Rutte noemt bedreigingen Baudet 'onacceptabel'

Mark Rutte noemt bedreigingen Baudet 'onacceptabel'

Rutte. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De bedreigingen die zijn geuit tegen Thierry Baudet noemt Mark Rutte „totaal onacceptabel". Dat zegt hij in De Telegraaf. Bij een demonstratie in Amsterdam uitte een betoger doodsbedreigingen aan het adres van de fractievoorzitter van Forum voor Democratie (FVD).

'Bedreigingen zijn totaal onacceptabel'

„Iedereen mag het in Nederland met iedereen oneens zijn, maar bedreigingen zoals die aan Thierry Baudet zijn totaal onacceptabel", aldus de premier. „Alle politici moeten in veiligheid en vrijheid hun werk kunnen doen. Democratie is geen gemakkelijk, maar wel een rijk bezit. Dat moeten we met z’n allen beschermen", vervolgt Rutte.