In het nieuws

Cheers... Op de cocktailrevolutie!

Drink me. Drink me. / ANP

Foto van 'Iris Hermans'

12 MRT 2019

Cocktails zijn niet meer weg te denken uit het Randstedelijke horecabeeld en in Amsterdam is er zelfs de Amsterdam Cocktail Week, die nét begonnen is. Maar hoe zit dat eigenlijk in de rest van het land, in Lemmer bijvoorbeeld?

Mister Cocktail

Een alcoholist is-ie niet, een liefhebber zeker wel en hoe zijn eigen drankkast eruitziet? Hij moet erom lachen. „Groot, vol en met heel veel keus.” Waar de één een avondje Netflixt, kan Albert van Beeck Calkoen a.k.a. Mister Cocktail ervan genieten om voor zijn kast te gaan zitten, eens rustig te kijken en overwegen wat precies te gaan drinken. Hij is een echte cocktailconnaisseur.

Mister Cocktail himself: Albert van Beeck Calkoen

Niet alleen bereidt en drinkt hij ze graag, ook bedacht hij het jaarlijkse Gin Festival dat hij inmiddels in meerdere steden organiseert en bij vele liefhebbers met een hartje om de datum in de agenda staat. En is het de man achter Amsterdam Cocktail Week die net van start is gegaan. Vlak voordat hij zich gaat onderdompelen in een whiskeyproeverij, werpt hij een licht op de vermeende Randstedelijke cocktailbubbel.

Shortlist

„De cocktailbar is echt een Randstadding, al zie je ook wel steeds meer ondernemers daarbuiten pionieren.” Met wisselend succes, „feit is dat mensen hier veel meer buiten de deur eten en drinken en dus ook veel meer met cocktails in aanraking komen en er meer een markt voor is.” Betekent overigens niet dat iemand uit Sittard of Urk per definitie daar nooit een cocktail zou kunnen bestellen, maar het gaat daar vaak wel wat langzamer voordat iets is ingeburgerd. Óf voordat iemand het zelf zou bestellen en de Gin Tonic (GT) is een mooi voorbeeld van hoe lang het eigenlijk duurt voor een drankje echt in iemands ‘drinkset’ zit, of op je shortlist staat, het lijstje dat standaard in je hoofd zit als je een bar binnengaat, en waar vroeger vaak alleen bier en wijn op stonden (‘en soms die Baco’).=

„Vorig jaar pas heeft de GT in Amsterdam zijn hoogtepunt bereikt en het zit nu aan zijn plafond. Nog steeds onverminderd populair, maar mensen zijn hier ook weer nieuwsgierig naar nieuwe drankjes, terwijl nu pas de rest van het land mee gaat.” Het duurt ongeveer vijf jaar voordat een trend overslaat naar andere delen van het land, verklaart hij. „In 2011 brak de GT door in Amsterdam, iets later in Rotterdam en rond 2016 in steden als Utrecht en Leiden.”

Revolutie

In veel steden is nu een opleving van de cocktailcultuur merkbaar, vervolgt de enthousiaste cocktailman. „In Den Haag alleen al zijn de afgelopen anderhalf jaar tien bars bijgekomen, er is een echte revolutie aan de gang!” Die in Amsterdam al zo’n zes jaar geleden begon, „maar dat is ook wel te verklaren door de groei van het aantal hotelbars en alle toeristen en expats die al een stuk bekender met cocktails zijn.”

Gin Tonic in optima forma / ANP

Nederland is eigenlijk best wel conservatief als het om nieuwe horecatrends gaat -„België ligt al jaren mijlenver voor op ons”- en dat komt ook door onze aard. ,,Mensen willen wel verandering, maar willen niet zelf veranderd worden. Ze willen het zelf ontdekken en dat gaat vaak langzaam. Als eenmaal iets in ons systeem zit, gaat het er niet zo snel uit.” Tenzij je maar lang genoeg hoort over iets nieuws, „dan wil je het zelf ook proberen.”

Social media werken als brugfunctie, beaamt hij ten slotte. Mensen leren er nieuwe trends door kennen en een #espressomartini ziet er in Urk net zo uit als in Amsterdam, „maar nog steeds duurt het dan nog wel even voordat diezelfde cocktail daar in de plaatselijke horeca wordt geschonken.”

Cocktails in Lemmer

Uitzonderingen daargelaten, zoals in het Friese Lemmer. „We zitten het laatste jaar behoorlijk in de cocktails.” Anke Dijkman is bartender en mede-eigenaar van Brasserie No. 14 en duikt regelmatig met haar vriend het Amsterdamse cocktailleven in om trends te spotten. „Friesland loopt wel achter, hoor, maar we doen ons best om ook hier zo veel mogelijk nieuwe cocktails aan de man te brengen.” Door middel van acties bijvoorbeeld, „we zetten een mooie foto op social media en verkopen ‘m die week dan voor vijf euro.” Vorige week was dat Koekie Monster (Sambuca en Koekie likeur), deze week is dat de Amaretto Mojito en het concept werkt goed, „zo zien we op de VrijMiBo’s dat steeds meer voor een cocktail in plaats van dat wijntje wordt gekozen.”

Behalve dat mensen meer geld over hebben voor echt een goed drankje, iets wat naadloos aansluit op de huidige bewuster eten trend, is er nog een reden, denkt de opgewekte Friezin. „Het ziet er gewoon gaaf uit op Insta, zo’n mooie cocktail is toch ook veel leuker dan een wijnglas om te posten?”

Ze zijn vooruitstrevend bezig met hun Brasserie No. 14 en verzinnen regelmatig nieuwe cocktails. Als iets werkt, blijft-ie erop staan en zo niet, gaat de cocktail weer van de kaart. De oldschools als GT en Mojito blijven het goed doen, terwijl hier de Moscow Mule weer een ‘beetje voorbij’ is. „Hij is wel gedronken, maar het is niet een nieuwe hype geworden, denk dat het toch iets te smaakgevoelig was.” De koffiecocktail die ze laatst in Amsterdam heeft geprobeerd, kennen ze nog niet in Friesland, ,,misschien leuk om binnenkort eens met een actie te kijken of die ook hier aanslaat.”

Miss Brasserie No. 14: Anke Dijkman

Eisen

De GT is ook voor haar een mooi voorbeeld van hoe een drankje dat in Amsterdam al zijn sporen verdiend heeft, zo’n vijf jaar later ook in Lemmer niet meer is weg te denken. ,,We begonnen zo’n zes jaar geleden met één soort gin en één soort tonic, maar daar kom ik nu echt niet meer mee weg!” lacht ze, en de vraag ‘welke soorten tonicjes’ heb je, is eerder regel dan uitzondering. ,,Mensen zijn steeds meer gewend en komen in de westerse cocktailbars waardoor ze eisen hebben.” Maar dat vindt ze juist alleen maar leuk en behalve meerdere soorten gin én tonics, maken ze nu ook ‘hun eigen garnituur’. ,,We zijn net begonnen met ons eigen fruit te drogen, zodat we straks zo’n gedroogd sinaasappeltje of limoen in de GT kunnen doen.”

Of Randstedelingen tot slot in een cocktailbubbel zitten? Misschien wel, beaamt ze, „ik denk dat iedereen daar altijd hele hoge verwachtingen heeft en steeds meer luxe en goede kwaliteit gewend is.” Maar dat is ze zelf ook wel, „en dat is toch ook helemaal niet erg?”

Amsterdam Cocktail Week

Het is net ADE, maar dan ACW en nu wacht in elke spot geen goeie dj, maar een mooie cocktail op je. Tijdens Amsterdam Cocktail Week (11 – 17 maart) kun je in 44 bars, hotelbars en restaurants terecht: voor acht of vijf euro drink je er hun signature cocktail, eentje met alcohol, eentje zonder. Maar het is veel meer dan drinken alleen, licht organisator Albert van Beeck Calkoen toe. Zo zijn er tastings, workshops en masterclasses van ‘cocktailgoeroes’ en doen alle deelnemers er alles aan zich van hun beste glas te laten zien. ,,Het is een experience.”


Meer verdedigingsmiddelen in uitrusting boa's

De handhavers voerden actie voor middelen om zich te verdedigen tegen agressie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

14 MIN

Pepperspray en eventueel een wapenstok. Als het aan minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) ligt, worden buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) uitgerust met verdedigingsmiddelen.

Volgens de Volkskrant wordt onder leiding van de minister nog dit jaar een landelijke regeling 'voor de uitrusting en bewapening van boa's' opgesteld. Ook de politietop, die tot voor kort tegen bewapening van boa's was, is daarbij betrokken.

Een doorbraak


Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’

Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’, maar...

Foto's: Dierenbescherming

Foto van 'Erik Jonk'

1 UUR

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming blijft groeien en dus houden boeren hun dieren steeds diervriendelijker, zo blijkt uit maandag gepubliceerde jaarcijfers.

De Dierenbescherming verwacht komend jaar uit te komen op 40 miljoen dieren die per jaar volgens de criteria van het keurmerk worden gehouden. Dat zou een verdubbeling inhouden in nog geen vijf jaar tijd.

Is dat wel zo’n mooi getal?


Zoektocht vermiste hockeyvader nog zonder resultaat
Likeability of2

Zoektocht vermiste hockeyvader nog zonder resultaat

De zoektocht naar de 53-jarige Sacco Tange, die sinds een week wordt vermist, heeft zondag niets opgeleverd. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De zoektocht naar de 53-jarige Sacco Tange uit Oosterhout, die sinds een week wordt vermist, heeft zondag niets opgeleverd.

Een speciaal zoekteam van 110 militairen en politieveteranen doorzocht samen met zo'n honderd vrijwilligers en een groep brandweerlieden een natuurgebied bij Den Hout, onder de rook van het Brabantse Oosterhout.

250 vrijwilligers


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Bangladesh stuurt duizenden vluchtelingen naar eiland

Bangladesh stuurt duizenden vluchtelingen naar eiland

Duizenden Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh hebben ingestemd met een omstreden verhuizing naar een eiland voor de kust. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Duizenden Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh hebben ingestemd met een omstreden verhuizing naar een eiland voor de kust. Een overheidscommissaris uit Cox's Bazar zei dat zo'n 6000 tot 7000 vluchtelingen hebben toegezegd naar Bhasan Char te willen gaan".

De autoriteiten willen in totaal zo'n 100.000 vluchtelingen naar het eiland in de Golf van Bengalen sturen. Critici zetten echter vraagtekens bij de bewoonbaarheid van Bhasan Char. Eilandbewoners zouden bijvoorbeeld kwetsbaar kunnen zijn als zware stormen overtrekken.

Overvolle vluchtelingenkampen


Ook bouwers in actie tegen stikstofaanpak
Likeability of3

Ook bouwers in actie tegen stikstofaanpak

Na de boeren wil ook de bouwwereld in actie komen tegen de aanpak van stikstofuitstoot. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Na de boeren wil ook de bouwwereld in actie komen tegen de aanpak van stikstofuitstoot. Op 30 oktober organiseert de nieuwe actiegroep Grond in Verzet een landelijke actiedag op het Malieveld in Den Haag.

Via Facebook hebben al 1300 mensen zich gemeld als deelnemer en nog eens bijna 8000 zeggen zich misschien aan te sluiten. Voor de manifestatie willen de initiatiefnemers sprekers uitnodigen van brancheorganisaties en vertegenwoordigers uit de politiek.

Schadelijke stoffen


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Honderden mensen lopen zwarte mars tegen handlanger Dutroux

Honderden mensen lopen zwarte mars tegen handlanger Dutroux

Honderden mensen protesteren in Brussel tegen de beslissing dat Michel Lelièvre (rechts) onder voorwaarden vervroegd kan vrijkomen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Honderden mensen protesteerden zondag in Brussel met een zogenoemde ‘zwarte mars’ tegen de beslissing dat Michel Lelièvre, een handlanger van meervoudig moordenaar Marc Dutroux, onder voorwaarden vervroegd kan vrijkomen.

De mars werd exact 23 jaar na de witte mars gehouden. Toen trokken bijna 300.000 mensen door de straten van Brussel, in de nasleep van de affaire-Dutroux. Het was een van de grootste betogingen uit de Belgische naoorlogse geschiedenis.

25 jaar celstraf


Weduwnaar doet oproep: wie heeft trouwring van mijn vrouw gezien?

Weduwnaar doet oproep: wie heeft trouwring van mijn vrouw gezien?

Op Facebook doet weduwnaar Ozan Kanik een emotionele oproep, hij is namelijk de trouwring van zijn vrouw verloren. /Ozan Kanik

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Op Facebook doet weduwnaar Ozan Kanik een emotionele oproep. Hij is namelijk de trouwring van zijn vrouw verloren en kan deze sindsdien nergens meer vinden. Via de oproep hoopt hij in contact te komen met degene die de ring vindt. 

Ozan bleef de ring van zijn vrouw Cassiopea om zijn pink dragen, nadat zij overleed. Donderdag kwam zijn „grootste angst" tot werkelijkheid: hij verloor de ring. Zijn oproep op Facebook is al duizenden keren gedeeld.


Toch geen brexitbesluit – wat gebeurt er nu?

Toch geen Brexitbesluit, wat gebeurt er nu?

Wat een historisch brexitweekend had moeten zijn, leidde tot weer een verlenging van het ‘gebed zonder end’. /ANP

Foto van 'Roos Ravensbergen'

GISTEREN

Wat een historisch Brexitweekend had moeten zijn, leidde tot weer een verlenging van het ‘gebed zonder end’. Wat is er allemaal gebeurd rondom de Brexit? En hoe nu verder?

Vrijdag werd er dan eindelijk een deal gesloten tussen de Europese Unie en de Britse premier Boris Johnson over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Europees Commissievoorzitter Juncker noemde de deal „een evenwichtige overeenkomst voor de EU en het Verenigd Koninkrijk en het bewijs van onze vastberadenheid oplossingen te vinden”. Johnson ging voor „een prachtige nieuwe deal die ons weer controle geeft”.

Stemming getorpedeerd


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 OKT 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Politie pakt bestuurder aanrijding Deventer

Politie pakt bestuurder aanrijding Deventer

De politie heeft een 37-jarige man uit Deventer aangehouden voor het aanrijden van vijf voetgangers in zijn woonplaats. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft een 37-jarige man uit Deventer aangehouden voor het aanrijden van vijf voetgangers in zijn woonplaats. Ze houdt er rekening mee dat deze man de aanrijding opzettelijk heeft veroorzaakt. Over zijn motief kan de politie in het belang van het onderzoek" nog niets zeggen.

De verdachte reed zondagmorgen rond 05.30 uur in op de voetgangers in het uitgaanscentrum van Deventer. Vijf mensen raakten gewond, van wie er vier naar het ziekenhuis werden gebracht. De vijfde werd ter plekke behandeld. Alle gewonden waren aanspreekbaar, meldde de politie. Door de actie raakten ook terrasmeubilair en terrasschotten beschadigd.

Getuigen


 Onrust bij Partij voor de Dieren 'leidt tot zetelverlies'

Onrust bij Partij voor de Dieren 'leidt tot zetelverlies'

PvdD-leden zijn verontrust over de jongste ontwikkelingen binnen de partij. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het opstappen van boegbeeld Marianne Thieme en het onvrijwillige vertrek van partijvoorzitter Sebastiaan Wolswinkel leiden tot virtueel zetelverlies voor de Partij voor de Dieren. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de PvdD uitkomen op 4 zetels, terwijl de partij een week geleden in de peiling nog op 7 stond.

Partij beschadigd


We krijgen bepaald geen Elfstedentochtwinter

We krijgen bepaald geen Elfstedentochtwinter

Henk Angenent wint in 1997 de laatste Elfstedentocht. / Paul Vreeker | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Henk Angenent blijft, als de voorspellingen van Weeronline uitkomen, nog altijd de laatste Elfstedentochtwinnaar sinds 1997.

Wisselvallig. Overheersende zuidwestenwinden maakt de meeste dagen zachter dan normaal. Met die winterweervoorspelling van Weeronline, gisteren bekendgemaakt, moeten we het voorlopig doen. „De kans op een typisch wisselvallige en zachte Nederlandse winter is groot”, meldt Yannick Damen, woordvoerder van de weerdienst.

Eeuwige hoop


Twee agenten mishandeld in Haarlem en Zaandijk
Likeability of3

Twee agenten mishandeld in Haarlem en Zaandijk

Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Twee agenten zijn dit weekend mishandeld in Haarlem en Zaandijk. Een man, die een café aan de Riviervismarkt in Haarlem was uitgezet, zou uit het niets uitgehaald hebben naar de agenten.

Rond 02.50 uur zondagnacht zagen de dienstdoende agenten dat een portier van het café een man de zaak uitzette. De agenten vroegen aan de man en de portier wat er was gebeurd, waarop de cafébezoeker flink uithaalde naar de agent. Vervolgens rende hij weg, maar na een korte achtervolging kon hij in de kraag gevat worden.

Een nacht eerder, rond 05.45 uur, was het ook al raak. Toen werd een agent in Zaandijk slachtoffer van mishandeling. Dat gebeurde op het politiebureau tijdens een opsluiting van een 50-jarige man uit Zaandam. De verdachte zat op een stoel waaruit hij ineens opstond en de agent op zijn hoofd sloeg.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Massale zoektocht naar vermiste hockeyvader

Massale zoektocht naar vermiste hockeyvader

Tange werd vorige week zondag voor het laatst gezien bij zijn huis in Oosterhout. /Politie

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij het Brabantse Oosterhout wordt zondag massaal gezocht naar de 53-jarige Sacco Tange die sinds een week wordt vermist. Een speciaal zoekteam van 110 militaire en politieveteranen krijgt daarbij hulp van zo'n honderd vrijwilligers en een groep brandweerlieden, zegt een woordvoerder van de politie.

Onder de vrijwilligers zijn veel leden van de plaatselijke hockeyclub, waar de twee kinderen van Tange jeugdlid zijn. De club roept vrijwilligers dan ook op om mee te helpen met de zoekactie. „Diegenen die willen helpen kunnen zich morgen melden om 10.00 uur bij het pannenkoekenhuis Koeckers in Den Hout”, viel er te lezen op de site van de club. Het bestuur wenst het gezin van Tange veel sterkte.

Wandelen


Man rijdt in op uitgaanspubliek Deventer
Likeability of3

Man rijdt in op uitgaanspubliek Deventer

Een flinke ravage op het plein na de aanrijding. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een auto heeft zondagmorgen rond 05.30 uur op een plein in het centrum van Deventer meerdere mensen aangereden en is er vervolgens vandoor gegaan.

Volgens de politie zijn er vijf gewonden gevallen. Een van hen kon ter plekke worden behandeld, maar de anderen moesten naar het ziekenhuis. Volgens een woordvoerder van de politie zijn hun verwondingen niet levensbedreigend en zijn de slachtoffers allemaal aanspreekbaar.

Mogelijk is er opzet in het spel, al wordt een ongeluk nog niet uitgesloten. Volgens de politie ging er een ruzie aan het incident vooraf. Er is één persoon aangehouden die daarbij betrokken was. Naar de auto en de bestuurder wordt nog gezocht vanuit een helikopter. „Wat er precies is gebeurd, onderzoeken we nu. Over de auto hebben we al veel informatie”, zegt een politiewoordvoerder.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Boris Johnson vraagt toch om uitstel van brexit

Boris Johnson vraagt toch om uitstel Brexit

Johnson heeft steeds gezegd niets te voelen voor uitstel van de brexit. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Boris Johnson vraagt toch om uitstel van de Brexit. EU-president Donald Tusk heeft de verwachte brief uit Londen, waarin Johnson met tegenzin om uitstel vraagt, ontvangen. Dat laat Tusk in een tweet weten.

Johnson heeft de brief, volgens Britse bronnen, niet zelf ondertekend. Het is een fotokopie van de wet waarin de premier verplicht wordt uitstel te vragen. Ook zou hij twee andere brieven hebben bijgevoegd, waarin hij schrijft dat verder uitstel verlenen in zijn opvatting een vergissing is. Die brief is wel persoonlijk ondertekend. De andere brief is van de Britse EU-ambassadeur in Brussel, sir Tim Barrow, die toelicht dat Johnsons uitstelverzoek wettelijk vereist is.

Het Britse parlement dwong Johnson om de andere Europese lidstaten opnieuw om uitstel te vragen. Het Lagerhuis nam eerder zaterdag een voorstel aan om de Brexitdeal die Johnson donderdag in Brussel sloot met de EU nog niet goed te keuren.


Turkije: Koerden schenden bestand

Turkije: Koerden schenden bestand

Turkije beschuldigt de Koerdische strijdkrachten ervan het donderdag overeengekomen bestand te schenden. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

19 OKT 2019

Turkije beschuldigt de Koerdische strijdkrachten ervan het donderdag overeengekomen bestand te schenden. Volgens het Turkse ministerie van Defensie hebben de Koerden verschillende aanvallen uitgevoerd in het noordoosten van Syrië.

„De Turkse strijdkrachten houden zich volledig aan de overeenkomst die donderdag met de Verenigde Staten is gesloten. Desondanks hebben terroristen in totaal veertien aanvallen uitgevoerd in de afgelopen 36 uur."

'Terroristen moeten zich terugtrekken'


Johnson: ik ga niet onderhandelen over uitstel

Johnson: ik ga niet onderhandelen over uitstel

De Britse premier Boris Johnson houdt vast aan een Brits vertrek uit de EU op 31 oktober. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

19 OKT 2019

De Britse premier Boris Johnson houdt vast aan een Brits vertrek uit de EU op 31 oktober. „Ik zal niet met de EU onderhandelen over uitstel (van de brexit) en daar verplicht de wet me ook niet toe", zei hij in het Lagerhuis.

Het Lagerhuis heeft een amendement goedgekeurd dat het onmogelijk maakt om zaterdag nog goedkeuring te krijgen voor de nieuwe brexitovereenkomst met de EU.

Deadline gemist


Expeditie Robinson-kandidaten worden bedreigd

Expeditie Robinson-kandidaten worden bedreigd

Sommige deelnemers worden bedreigd via social media, in een paar gevallen om wie ze wegstemmen. /ANP

Foto van 'Metro'

19 OKT 2019

Als je meedoet aan Expeditie Robinson sta je volledig in de schijnwerpers: zo'n anderhalf miljoen kijkers volgen je tijd daar. Ze zien hoe je het doet in de proeven, met wie je bondjes maakt en ook wie je wegstemt is geen geheim. Sommige deelnemers worden bedreigd via social media, in een paar gevallen juist om wie ze wegstemmen. 

In de uitzending van radio-dj Frank van der Lende vertelde tv-kok Hugo Kennis dat hij een fors aantal bedreigingen op social media heeft ontvangen. Maar ook Van der Lende zelf, die dit seizoen meedeed, is geen vreemde van de bedreigingen.