Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Burgemeester Bologna: Spaghetti bolognese nepnieuws

Altijd gedacht dat spaghetti bolognese zijn oorsprong vindt in het Italiaanse Bologna? Laat dat de burgemeester van de stad maar niet horen. Hij noemt het vermeende feit nepnieuws en is een campagne begonnen om het gerucht de wereld uit te helpen.

Niet blij

Het pastagerecht komt namelijk helemaal niet uit Bologna. Wie daar op vakantie gaat en hoopt het originele recept voorgeschoteld te krijgen, komt van de koude kermis thuis. Buiten de toeristentrekpleisters is er geen spaghetti bolognese op de menukaarten te bekennen.

Je kunt in de stad beter om een tagliatelle al ragú vragen. Dat is dikkere pasta met dunnere tomatensaus. Niet alleen een echt Bolognees gerecht, je maakt er ook nog eens vrienden mee. De locals zijn namelijk niet zo blij met de vele spaghetti bolognese-aanvragen. De burgemeester van de stad is zelfs een lastercampagne begonnen tegen het gerecht.

Lady And The Tramp Kiss GIF - Find & Share on GIPHY

Woede

Virginio Merola noemt de maaltijd nepnieuws. Op sociale media uit hij met een knipoog zijn woede op buitenlandse restaurant die het populaire kostje ‘schaamteloos serveren’. Bij de post zit een foto uit Londen waarop ‘de specialiteit van het huis’ wordt geserveerd. Inderdaad, spaghetti bolognese. De hap kost daar 6 pond en 95 pence.

De burgemeester roept zijn volgers op foto’s te delen van waar de pasta nog meer wordt geserveerd. Hij blijkt niet de enige te zijn die gepikeerd is over dit misverstand: talloze foto’s stromen binnen. De meest opvallende is toch wel een kant-en-klare variant in Kopenhagen. „Ik weet niet wat voor troep dit is", schrijft hij erbij.

Misdaad tegen de keuken

Ook uit Tsjechië komt een bijzondere variant. Daar zijn ze duidelijk nog niet op de hoogte van het verschil tussen spaghetti en lasagne. Een lasagne-achtige maaltijd wordt daar namelijk verkocht als ‘spagety bolognese’.

In Italië worden ook misdaden begaan tegen de eigen keuken. „Ik word nog banger van de menu’s van bepaalde restaurants in Italië", schrijft iemand. „Tortellini in ragout. Ik krijg er rillingen van over mijn rug."

Full House Eating GIF - Find & Share on GIPHY

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.