Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 14 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Brits parlement stemt voor uitstel brexit

Het Britse parlement heeft donderdagavond voor een uitstel van de brexit gestemd. In totaal waren 412 parlementsleden voor en 202 tegen een verschuiving van de deadline van 29 maart. Eerder op de avond stemde het Lagerhuis al tegen het idee van een tweede referendum over de brexit.

Andere EU-lidstaten moeten wel unaniem instemmen met een verlenging van de huidige deadline op 29 maart.

Uitstel tot 30 juni

In de aangenomen motie staat dat de regering wil proberen eenmalig uitstel te regelen tot 30 juni. Dat zou echter alleen zinvol zijn als op uiterlijk 20 maart alsnog een deal is goedgekeurd door het Lagerhuis. Een dag later komen de Europese leiders bijeen, en die willen volgens de Britse regering ongetwijfeld weten wat Londen gaat doen als uitstel wordt verleend.

Britse parlementariërs hebben de brexitdeal die May sloot met de EU tot dusver twee keer getorpedeerd: in januari en afgelopen dinsdag. Het Lagerhuis heeft zich echter ook uitgesproken tegen een vertrek zonder afspraken over de scheidingsvoorwaarden. Dat heeft geleid tot een patstelling die volgens May ook tot gevolg kan hebben dat moet worden aangestuurd op veel langer uitstel van de brexit.

Waarnemers denken dat May het schrikbeeld van langer brexituitstel wil gebruiken om brexiteers in haar eigen partij te overtuigen toch voor haar deal te stemmen. Uitstel kan onder meer tot gevolg hebben dat het Verenigd Koninkrijk weer moet meedoen aan de Europese parlementsverkiezingen van dit jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.