Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 27 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Brits Lagerhuis bespreekt mogelijke opties brexit

Het Britse Lagerhuis bespreekt woensdagmiddag alle opties voor het brexitbeleid. Het beleid dat May heeft gevoerd lijkt mislukt te zijn. Na lange onderhandelingen is de overeenkomst die ze met Brussel had gesloten in het Lagerhuis tot twee keer toe met grote meerderheid afgewezen.

Struikelblok

Volgens Brussel is alles naar behoren en voorlopig goed geregeld en moet de bestaande brexitdeal worden aangenomen. Het Lagerhuis ziet nog kansen voor alternatieven. Het is het namelijk niet eens met de backstop die in de huidige deal is ingenomen. Deze zogenoemde backstop is het struikelblok van de deal, het gaat daarbij om de positie van het Britse deel van Ierland (Noord-Ierland) ten opzichte van Ierland en de rest van de Europese Unie (EU).

Dat het Lagerhuis de regie over het regeringsbeleid in eigen handen neemt, is vrij uniek. Het wordt gezien als nieuwe blamage voor May, maar die heeft via haar woordvoerder laten weten dat ze „constructief aan dit proces zal meewerken".

Parlementariërs hopen dat na een reeks stemmingen een meerderheid achter de brexitstrategie kan staan. Er wordt onder meer gekeken of het land op de valreep moet afzien van de brexit, een nieuw referendum gaat houden, toch de deal van May slikt, of een zachtere brexit dan de deal van May mogelijk is. Probleem blijft dat de EU alleen de deal van May wil en de brexit op 22 mei moet zijn.

Beloftes breken

De petitie van de Britse bevolking om de brexit te cancelen is inmiddels al door 5,8 miljoen mensen ondertekend, maar de regering heeft laten weten deze petitie naast zich neer te leggen, schrijft The Guardian. Het stoppen van de brexit zou betekenen dat „beloftes worden gebroken”.

De petitie moet maandag besproken worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.