Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 28 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Boeing aangeklaagd om vliegtuigcrash Ethiopië

Vliegtuigbouwer Boeing wordt aangeklaagd in de Verenigde Staten. Nabestaanden van een van de slachtoffers van het onlangs in Ethiopië neergestorte vliegtuig hebben de bouwer formeel aangeklaagd.

Ontwerpfout

De familie van de overleden Jackson Musoni uit Rwanda houdt Boeing verantwoordelijk voor de crash in maart. Het toestel van Ethiopian Airlines stortte kort na opstijgen neer, daarbij kwamen alle 157 inzittenden om het leven. Een soortgelijk ongeluk vond in oktober in Indonesië plaats, daarbij kwamen 189 mensen om het leven. Het ging toen om hetzelfde typte toestel van Boeing, een 737 MAX-8.

Er zou een link zijn tussen beide crashes, blijkt uit de gegevens van de zwarte doos van het toestel van Ethiopian Airlines. Volgens Ethiopische en Amerikaanse luchtvaartdeskundigen is er duidelijke gelijkenis tussen de vliegrampen. Het ongeluk in Indonesië had te maken met een nieuw systeem aan boord, dat de neus van het vliegtuig automatisch omlaag duwde. Een software-update moet ervoor zorgen dat dat minder snel weer tot problemen leidt. De familie van Musoni spreekt in de aanklacht van een ontwerpfout.

In veel landen mag de 737 MAX voorlopig niet vliegen, tot maatregelen van Boeing onder de loep zijn genomen. In de VS loopt al een strafrechtelijk onderzoek naar de fabrikant. Ook hebben senatoren al vragen gesteld over mogelijk gebrekkig toezicht door toezichthouder FAA.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.