Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 30 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Betoging Gazastrook: dode en bijna 100 gewonden

Bij protesten aan de afrasteringen langs de Gazastrook is een jonge Palestijn gedood. Bijna honderd andere Palestijnen raakten gewond. Mensen werden volgens het plaatselijke Rode Kruis onwel door traangas. Ook werden mensen door kogels of traangasgranaten getroffen.

In totaal zijn er bij de botsingen langs de grens al bijna 270 Palestijnen en één Israëlische militair gedood in een jaar tijd. Volgens het Israëlische leger hebben zich zaterdag naar schatting 30.000 Palestijnen langs de hekwerken opgesteld. Ze bekogelen de hekwerken met stenen en explosieven.

Betoging Gazastrook: dode en bijna 100 gewonden.
Betoging Gazastrook: dode en bijna 100 gewonden. Foto: ANP.

Palestina

De Palestijnen eisen terugkeer naar plaatsen waar hun families woonden in toenmalig Palestina. Ze werden in de jaren 40 verdreven voor de vestiging van de Joodse staat Israël. De betogingen langs het hek zijn er al lang. Van 30 maart tot 15 mei hebben de Palestijnen extra protestacties aangekondigd.

In de Gazastrook wonen ongeveer twee miljoen mensen. De meeste mensen hebben geen bestaansmogelijkheden of toekomst. Ook schoon drinkwater is schaars en er is naar schatting maar 4 uur per dag stroom.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.