Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 19 mrt 2019 / 15:44 uur

Baudet onder vuur vanwege reactie op ‘Utrecht’

In de Tweede Kamer is fel gereageerd op de manier waarop Thierry Baudet (Forum voor Democratie) is omgegaan met de schietpartij in Utrecht. Het feit dat Baudet ervoor koos maandag een verkiezingsbijeenkomst te laten doorgaan en daarbij al speculeerde over het motief van de dader en de schuldvraag, konden een aantal partijen niet zo waarderen.

Verbazing en walging

Baudet legde op de bijeenkomst in het Kurhaus een direct verband tussen het drama in Utrecht en het immigratie- en integratiebeleid van de afgelopen jaren. Daarbij noemde hij CDA en VVD bij naam. Zijn partijgenoot Theo Hiddema zag het stilleggen van de verkiezingscampagne door de overige partijen vooral als manier om de opmars van FVD in de peilingen te stuiten.

SP-leider Lilian Marijnissen had er geen goed woord voor over. „Ik heb gisteren met stijgende verbazing en walging zitten kijken hoe sommigen hier zijn omgesprongen met de situatie", zei ze, over „mensen die in het Kurhaus" speculeerden over de toedracht. „Ik zou mijn collega’s oproepen: stop daarmee."

Gespeelde verontwaardiging

Rob Jetten (D66) zei „misselijk" te worden van de uitspraken van Baudet. Ook verweet hij hem te laat te zijn voor de herdenking in de Kamer dinsdag, voorafgaand aan het vragenuurtje. „U had niet eens het fatsoen om hier vandaag op tijd bij de herdenking te zijn."

Baudet stond de pers te woord toen Kamervoorzitter Khadija Arib begon aan haar toespraak in de zaal. Hij deed de kritiek af als vooral gespeelde verontwaardiging. „Veel komt op mij onoprecht over."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Baudet onder vuur vanwege reactie op ‘Utrecht’
Sluiten