In het nieuws

'Als zwanger worden niet lukt, móet ineens zoveel'

Saar van Koningsberger

Foto van 'Cerise van Vliet'

11 MRT 2019

Zwanger worden. De één probeert het te voorkomen, de ander vecht dagelijks met spuiten, pillen en schema’s voor een kans op bevruchting. Ongeveer twee procent van de Nederlandse baby’s is geboren na een vorm van kunstmatige bevruchting. Over het thema is in Nederland nog veel onwetendheid, schaamte en taboe.

Reageerbuisbevruchting

De 39-jarige Ilse Ruijters raakte na acht jaar proberen eindelijk zwanger via In-vitrofertilisatie (IVF), ook wel reageerbuisbevruchting genoemd. Tijdens haar zwangerschap schreef ze het boek ‘Vruchtbaar’. Het boek is wat ze zelf heeft gemist tijdens de periode van spuiten, echo’s en moodswings: een waarheidsgetrouw, maar hoopvol en positief boek waarin ervaringsdeskundigen en professionals aan het woord komen.

„Ik heb het vier jaar geprobeerd met mijn ex en vier jaar met mijn huidige man”, vertelt Ilse. De laatste drie jaar daarvan zat ze in een fertiliteitstraject. Wat voor haar inhield dat ze IUI-behandelingen en later IVF-behandelingen onderging. „Bij IUI brengen ze eigenlijk zaad van je partner in en hoop je zo op een bevruchting, bij IVF worden de eicellen uit je lichaam gehaald en buiten het lichaam samengebracht met de zaadcellen van de man.”

Ontstaan embryo

Als die zaadcellen de eicellen in een glazen schaaltje bevruchten, ontstaat een embryo. Het embryo kan worden teruggeplaatst in de baarmoeder. „We hebben IUI zes keer geprobeerd, maar dat werkte niet dus toen stapten we over op IVF.” De eicellen van Ilse werden in het schaaltje inderdaad bevrucht door de zaadcellen van haar man, maar dat geeft geen garantie voor een baby. Het embryo moet zich wel in de baarmoeder nestelen om verder te groeien.

Ilse Ruyters

„Bij de eerste poging ontstonden vier embryo’s, waarvan er twee zijn teruggeplaatst in mijn baarmoeder”, de andere twee werden ingevroren. Bij dat proces gaat nog wel eens iets mis, Ilse verloor die embryo’s. En ze werd weer ongesteld. De tweede IVF-poging leverde maar liefst zes bevruchtingen op in het schaaltje. Eén embryo werd ‘vers’ teruggeplaatst, de andere vijf gingen de vriezer in.

„Uit dat embryo heb ik nu een prachtige dochter van veertien maanden. Haar andere vijf broertjes of zusjes staan nog in de vriezer.” Of ze die ooit gaat gebruiken, weet Ilse nog niet. „Ik ben zo enorm blij dat ik nu een gezonde dochter heb en we zijn echt een gezinnetje, maar aan de andere kant heb ik altijd gedroomd van een gezin met twee kinderen.”

De tijd tikt

Deze zomer wordt ze veertig en voelt de tijd tikken. „Met de tijd word je minder vruchtbaar, maar ik heb ook geen zin meer in die stress.” Dat het traject voor vrouwen die zwanger proberen te worden zo zwaar is, snappen buitenstaanders vaak niet of ze weten niet hoe ze ermee om moeten gaan. „Mensen zeggen altijd dat je het los moet laten en dat het dan wel lukt. Maar dat is zo oneerlijk om te zeggen, want als ik het los kon laten had ik dat allang gedaan.”

Dat is het grote punt van de schrijfster: „Je móet ineens zoveel. Van de dokter moet je je hormonen spuiten en pillen nemen op een bepaald tijdstip, van je omgeving moet je het loslaten en van jezelf moet je vooral niet zo zeuren en gewoon doorgaan.”

Schaamte

De druk die daarmee ontstaat is enorm. „Het is ook een bepaalde schaamte of gevoel van falen als vrouw. Ik dacht regelmatig ‘Wat ben ik nou voor halve vrouw dat ik hetgeen niet kan waarvoor ik gemaakt ben?!’”

Daar komt nog bij dat je seksleven enorm onder druk staat. „Vrijen voor je plezier wordt vrijen voor een kindje, in het begin is dat leuk en spannend zonder bescherming. Als het resultaat uitblijft, doe je het dus niet meer voor je plezier en behaal je het doel ook niet. Dan is de lol uit je seksleven. Het gaat niet meer om de seks, maar je wil zijn zaad in je. Dat is verre van romantisch.”

Online delen

Iemand anders die ook niet makkelijk zwanger werd, is actrice en presentatrice Saar Koningsberger. Zij besloot haar avontuur ook nog eens online met iedereen te delen via haar YouTube-kanaal SuperSaar. „Het moeilijke was dat ik heel lang moest zoeken naar wat er aan de hand was”, legt de altijd vrolijke supermommy uit.

Toen ze stopte met de pil werd ze niet ongesteld. Ze wist dat het soms wel een jaar duurt voordat een ‘normale cyclus’ op gang komt, maar ze voelde dat het niet goed zat. „Ik moet vervolgens voor iets anders naar de gynaecoloog en liet er toen meteen naar kijken.” Saar kreeg twee opties: of het hele jaar toch uitzitten in de hoop dat het goedkomt of meteen de molen in.

Ze ging er meteen voor en startte het fertiliteitstraject. „Dat is best heftig want dan heb je ineens de stempel onvruchtbaar.” Het werd een lang traject met eitjes die wel groeien, maar niet genoeg om te springen of groeien en weer slinken. Ze prikte haar buik blauw met injecties.

Tijdens die periode besluit Saar zichzelf te filmen. „Het eerste wat je doet in zo’n traject is googelen. Ik kwam toen op fora waar ik niet echt blij van werd. Er was op dat moment nog niet echt een klankbord, ja dit is verdrietig maar kom op!” Saar besloot zelf de positieve noot vol informatie te worden die zij miste. Ze had de video’s al, omdat ze die bijhield voor zichzelf en haar omgeving en besloot er een YouTube-kanaal mee te starten.

Eindelijk iemand

„Toen ik eenmaal zwanger was en dat inclusief foto’s en het hele verhaal deelde op Instagram kreeg ik zoveel lieve reacties van mensen die blij waren dat er eindelijk iemand zo open was over dit onderwerp, dat ik besloot er iets mee te doen.” Het werd het kanaal SuperSaar, waar ze onlangs de eerste verjaardag van dochter Scottie deelde met bijna 33.000 abonnees.

„Het eerste jaar zat vol ups en downs. Je hele leven verandert in één klap, maar als ik zie wat voor vrolijk, lief, blij eitje ik op de wereld heb gezet denk ik elke ochtend weer ‘ik ben zo dankbaar dat het is gelukt en ik haar moeder mag zijn.’”

‘Als ik vanavond weer moet, doe ik het weer!’

Een tweede kindje sluit ze ook niet uit: „Ik zei na de bevalling meteen al ‘als ik vanavond weer moet, doe ik het weer!’” Dat dat dan waarschijnlijk weer met een fertiliteitstraject moet, vindt Saar niet zo erg. „Ik heb nu het recept. Ik weet wat ik moet spuiten en slikken en wanneer, dus het zal veel sneller gaan.”

Inmiddels zijn beide vrouwen dolgelukkig met man en dochters. Scottie vierde afgelopen weekend haar eerste verjaardag en de dochter van Ilse zette donderdag haar eerste stapjes. Het boek ‘Vruchtbaar’ van Ilse Ruijter is vanaf 8 april online en in de boekhandel verkrijgbaar.


Publicist Joost Lagendijk mag terug naar Turkije

Lagendijk vloog een dag eerder naar Turkije, maar kreeg geen toestemming van de Turkse autoriteiten om het land in te gaan. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Joost Lagendijk mag terugkeren naar Turkije. De Nederlandse oud-Europarlementariër (GroenLinks) en publicist meldde dat hij dinsdagmiddag van de Turkse ambassadeur Saban Disli te horen kreeg dat hij terug mag naar zijn tweede vaderland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft dit bevestigd, aldus Lagendijk in een tweet.

„Kan het nog bijna niet geloven: na ruim 2,5 jaar weer naar huis", liet Lagendijk weten op Twitter. „Mijn eerste reactie was vooral verbazing, ik vroeg hem of hij het serieus meende. Maar het is kennelijk tot op het hoogste niveau goedgekeurd", zei Lagendijk bij de NOS. Hij gaat het visum snel ophalen.


IS komt met video van aanslagplegers Sri Lanka

Politie in Sri Lanka na de aanslagen. / EPA

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Eerder op dinsdag eiste terreurbeweging IS al de verantwoordelijkheid op voor de aanslagen in Sri Lanka. Nu hebben zij ook een video vrijgegeven waarin de acht aanslagplegers te zien zouden zijn. De video is daarom volgens IS het bewijs dat zij daadwerkelijk achter de aanslag zitten.

Hulp vanuit het buitenland

Acht aanslagplegers zijn te zien op de beelden, waarvan zeven gemaskerd zijn. De ongemaskerde man zou sprekend lijken op Zahran Hashim, de oprichter van de National Thowheeth Jama’ath (NTJ). Een radicaal-islamitische groepering, die volgens de Sri Lankaanse autoriteiten achter de aanslagen van Paaszondag zit.


Amal Clooney wil nieuw tribunaal in Den Haag

Amal Clooney. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Mensenrechtenadvocate Amal Clooney is van mening dat de internationale gemeenschap seksueel misbruik tijdens de oorlog moet kunnen vervolgen en berechten in een internationaal tribunaal in Den Haag. Clooney zei dit in New York, waar ze de Veiligheidsraad toesprak.

Clooney doelde op een speciaal op te richten nieuw tribunaal en niet op het reeds bestaande Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat hof is al bijna 17 jaar aan het werk, maar heeft nog geen handvol beklaagden veroordeeld. China, Rusland en de VS zien niets in het ICC, wat bovendien geen instelling van de Verenigde Naties is.

Processen tegen kopstukken naziregime


 ‘Super super hyped’ voor de laatste Avengersfilm

‘Super super hyped’ voor de laatste Avengersfilm

Fans maken foto's van het Avengerslogo / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Rijendik staan ze dinsdagavond te wachten, om om één minuut over twaalf de eerste beelden van de laatste Avengersfilm te kunnen zien. Dinsdagnacht gaat The Avengers Endgame in première en wie denkt dat niemand zo gek is om ’s nachts naar de bioscoop te gaan, heeft het goed mis. Ze zijn goed voorbereid, de Nederlandse Marvelfans.

„Ik ben super super hyped”, vertelt Denise Brilman, van Dutch Cosmunity (cosplays). Ze is Marvel-fan van het eerste uur en heeft dan ook heel veel zin in de laatste Avengers-film. „Mentaal ben ik er echt niet klaar voor, maar fysiek sta ik te springen. Ik kan me ook echt helemaal niet concentreren vandaag. Deze film is echt waar ik het meest naar uit heb gekeken deze maand.”

 ‘Super super hyped’ voor de laatste Avengersfilm

Denise Brilman / Eigen foto


Ga los op Awakenings, Melt en Knaldrang met CJP

Foto: Photo Company

In samenwerking met

In samenwerking met

17 APR 2019

Yaaay, het festivalseizoen is geopend! Na een winter vol heimwee naar magische buitenfeestjes, kun je los. Want met deze temperaturen willen we niets liever dan dansen met de zon op je bol, op de meest bijzondere locaties en met de dikste line-ups. Waar bouw jij deze zomer een feestje? CJP helpt je op weg met de lekkerste (festival)deals. Deze week met Awakenings Easter Sunday, het Duitse Melt Festival en Knaldrang voor oranje party garantie. Scoor je tickets snel, want de acties gelden maar tot 24 april. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Win: 50x2 tickets Awakenings

Ga na je Easter Sunday brunch door naar de Amsterdamse Gashouder voor een nacht vol beukende techno beats, met o.a. Reinier Zonneveld en Sam Paganini. Let op: maak kans op tickets tot vrijdag 12.00 uur. Daarna maakt CJP de winnaars bekend. https://www.cjp.nl/win/2019/04/awakenings-easter-sunday/81318/


60.000 handtekeningen afschaffing hondenbelasting

Honden aan de lijn. / Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Dinsdag is aan de Tweede kamer een petitie overhandig met 60.000 handtekeningen voor het afschaffen van de Hondenbelasting. Volgens Garry Yanover, de initiatiefnemer van de petitie, is deze belasting onrechtvaardig en gebaseerd op willekeur.

Algemene middelen

Dit meldt de NOS. Yanover zegt dat in 201 van de 355 gemeenten hondenbelasting wordt geheven en dat de hoogte van de belasting per gemeente verschillen omdat zij gebaseerd zijn op bedragen die de gemeenten nodig hebben om hun begroting te dichten. Zo ligt de hoogte van de belasting tussen de 15 en 125 euro per jaar.


Amsterdamse handhavers gaan staken op Koningsdag

Demonstratie van BOAs op de Dam. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Om te voorkomen dat handhavers in Amsterdam gaan staken op de avond van Koningsdag, stapt de gemeente Amsterdam naar de rechter. Volgens een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema gaat deze actie te ver. „Juist op een moment dat de halve stad leegstroomt en de politie afhankelijk is van samenwerking met de boa's." Het kort geding dient vrijdag bij de rechtbank in Amsterdam.

Actie op de Dam

De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) hebben aangekondigd dat ze gaan staken tussen 18.00 en 21.00 uur aankomende zaterdag. Op Koningsdag komen veel mensen naar Amsterdam om feest te vieren. Ook schrijven de handhavers de komende zes dagen geen bonnen, wat ze al eerder deden in hun roep om meer verdedigingsmiddelen.


Vrouw ontwaakt na 27 jaar uit coma

Een ziekenhuiskamer in het VU medisch centrum. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In de Verenigde Arabische Emiraten is Munira Abdulla na 27 jaar uit haar coma ontwaakt. Tegen alle verwachtingen in kan de vrouw sinds kort weer gesprekjes voeren. „Ineens zei ze mijn naam”, zegt haar zoon Omar (32).

Omar, toen pas 4 jaar oud, werd in 1991 door zijn moeder en haar zwager opgepikt van school. Het gezelschap crashte tegen een schoolbus. Waar de kleine Omar er goed vanaf kwam met een bult op zijn hoofd, was zijn toen 32-jarige moeder er slechter aan toe. Ze belandde met zwaar hersenletsel in het ziekenhuis, volgens de artsen zou de kans op herstel zeer klein zijn.

Lange weg naar herstel


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 APR 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


We zeggen nog best vaak Koninginnedag

We zeggen nog best vaak Koninginnedag

Foto: Levin den Boer / ANP

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Hoewel we zaterdag voor de vijfde keer Koningsdag vieren, zijn we nog altijd niet gewend aan de ‘nieuwe’ naam. Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking (57 procent) verspreekt zich regelmatig en zegt Koninginnedag.

Ook geeft 47 procent aan – zo laat een onderzoek van radiostation 100% NL zien – nog steeds in de war te zijn over de datum. 30 april zit bij velen nog onder de hersenpan vastgeroest. Wat we absoluut niét vergeten: wandelen over de rommelmarkt. Dat is onze favoriete bezigheid, want één op de drie Nederlanders brengt Koningsdag zo door.

Mannen en alcohol


Saharastof boven Nederland verwacht

De Sahara. / Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Hoog in de lucht trekt er dinsdag Saharastof over ons land. Het is het gevolg van een lagedrukgebied dat vanuit Afrika, verschuift naar het noorden en daardoor over grote delen van Europa trekt.

Laagje rood stof

Volgens Weerplaza komt er door het lagedrukgebied een hoop Saharastof in de lucht. Meewaaiend op de krachtige wind zal naar verwachting de meeste Saharastof zich dinsdagnacht en woensdagochtend boven Nederland bevinden.


Bedreigster Baudet (21) krijgt 100 uur taakstraf

Thierry Baudet. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De 21-jarige Mila van den B. moet een taakstraf doen van honderd uur voor het bedreigen van Thierry Baudet. De rechtbank in Amsterdam vindt dat de vrouw schuldig is aan opruiing en bedreiging van de leider van Forum voor Democratie.

De Nijmeegse studente liep op 23 maart mee met een antiracisme-demonstratie in Amsterdam en scandeerde  „Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf!''. Baudet deed aangifte tegen de vrouw.

Grenzen van vrijheid meningsuiting overschreden


Aanslagen Sri Lanka 'wraak voor Christchurch'

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De zelfmoordaanslagen in Sri Lanka waren bedoeld als vergelding voor het bloedbad in twee Nieuw-Zeelandse moskeeën. Dat blijkt volgens onderminister van Defensie Ruwan Wijewardene uit de eerste onderzoeksresultaten.

Wraakactie

„Uit voorlopige onderzoeksresultaten blijkt dat de gebeurtenissen in Sri Lanka waren bedoeld om wraak te nemen voor de aanval op moslims in Christchurch", zei Wijewardene dinsdag in het parlement. In die stad schoot Brenton Tarrant, een 28-jarige Australiër, op 15 maart vijftig mensen dood in en bij twee moskeeën. Tientallen anderen raakten gewond. Tarrant is een rechts-extremist, die heeft verklaard dat hij wraak wilde nemen voor aanslagen door moslimextremisten in Europa.


Verdwaalde ijsbeer krijgt lift met een helicopter

De Russische autoriteiten hebben een verdwaalde ijsbeer een lift gegeven met een helikopter. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Russische autoriteiten hebben een verdwaalde ijsbeer een lift gegeven met een helikopter.

Het dier was kennelijk op een ijsschots weggedreven van zijn leefgebied en kwam onlangs aan land bij de plaats Tilitsjiki in de oostelijke regio Kamtsjatka, zo berichten Russische media.

Tocht van zo'n 700 kilometer


Tim Douwsma en vriendin verwachten eerste kindje

„In woorden niet uit te drukken hoe dankbaar wij zijn," schrijft Tim op Instagram. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Hoera! Tim Douwsma (31) en zijn vriendin Elske (30) verwachten hun eerste kindje. „Het was moeilijk om het nog niet te vertellen, maar het was nog in een fase dat het alle kanten op kon gaan. Nu mag iedereen het weten, ik word vader!," vertelt de zanger aan De Telegraaf.

Jeugdliefdes

Tim en Elske leerde elkaar kennen op de middelbare school. Toen ze 16 jaar waren kwamen ze elkaar regelmatig tegen in de bus. Na de middelbare school verloren ze elkaar uit het oog. Maar een jaar geleden slonk de vonk weer over.


Paasbeste start van festivalseizoen

Met op links het IJ waar de zon op het eind in zakte/ Tim Buiting Instagram: @timbuiting

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Het festivalseizoen is weer aan! Afgelopen weekend trokken 45.000 liefhebbers hun paasbeste ravepak uit de kast voor DGTL, het groenste festival ter wereld.

Munttak


Filipijnen weer getroffen door aardbeving

Het dodental door een lichtere beving op maandag is inmiddels opgelopen naar elf. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Filipijnen zijn weer getroffen door een krachtige aardbeving. Die had volgens de eerste berichten een kracht van 6.4 op de schaal van Richter. Het dodental door een lichtere beving op maandag is inmiddels opgelopen naar elf. Ook raakten toen meer dan honderd mensen gewond.

De aardbeving van maandag, die een kracht had van 6.1, werd onder meer gevoeld in de hoofdstad Manilla. Daar stonden gebouwen te schudden. Later volgden volgens seismologen nog honderden naschokken.

Gebouw stort in


Likeability of3

Aantal megastallen met 76 procent gestegen

De toename komt volgens Wakker Dier vooral doordat het aantal melkkoe-megastallen meer dan verdubbelde: van 197 naar 439. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het aantal megastallen in Nederland is in zeven jaar tijd gestegen met 76 procent, aldus dierenrechtenorganisatie Wakker Dier. Het aantal steeg van 456 in 2010 naar 801 in 2017, telde Wakker Dier, dat gebruik maakte van cijfers van Wageningen University & Research.

75 miljoen dieren in een megastal

„Wij maken ons ernstig zorgen. Megastallen verhogen de risico's. Bij brand of ziekte, treft het direct ontzettend veel dieren", aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. De toename komt volgens Wakker Dier vooral doordat het aantal melkkoe-megastallen meer dan verdubbelde: van 197 naar 439.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

Brunei achter invoering doodstraf homoseksuelen

Activisten voor de ambassade van Brunei in Parijs. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Brunei blijft achter de invoering van de doodstraf voor homoseksuelen staan. In een brief aan het Europees Parlement verdedigt het Aziatische land de wens van het land, zijn traditionele waarden en familiewaarden en roept het op tot „tolerantie, respect en begrip", citeert de Britse krant The Guardian.

Doodstraf

Het kleine sultanaat voerde op 3 april strengere straffen op basis van de sharia-wetgeving in, die wereldwijd op veel kritiek konden rekenen. Die maken het mogelijk de doodstraf op te leggen voor delicten als overspel, het beledigen van de profeet Mohammed en seks tussen homoseksuelen.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar