In het nieuws

'Als zwanger worden niet lukt, móet ineens zoveel'

Saar van Koningsberger

Foto van 'Cerise van Vliet'

11 MRT 2019

Zwanger worden. De één probeert het te voorkomen, de ander vecht dagelijks met spuiten, pillen en schema’s voor een kans op bevruchting. Ongeveer twee procent van de Nederlandse baby’s is geboren na een vorm van kunstmatige bevruchting. Over het thema is in Nederland nog veel onwetendheid, schaamte en taboe.

Reageerbuisbevruchting

De 39-jarige Ilse Ruijters raakte na acht jaar proberen eindelijk zwanger via In-vitrofertilisatie (IVF), ook wel reageerbuisbevruchting genoemd. Tijdens haar zwangerschap schreef ze het boek ‘Vruchtbaar’. Het boek is wat ze zelf heeft gemist tijdens de periode van spuiten, echo’s en moodswings: een waarheidsgetrouw, maar hoopvol en positief boek waarin ervaringsdeskundigen en professionals aan het woord komen.

„Ik heb het vier jaar geprobeerd met mijn ex en vier jaar met mijn huidige man”, vertelt Ilse. De laatste drie jaar daarvan zat ze in een fertiliteitstraject. Wat voor haar inhield dat ze IUI-behandelingen en later IVF-behandelingen onderging. „Bij IUI brengen ze eigenlijk zaad van je partner in en hoop je zo op een bevruchting, bij IVF worden de eicellen uit je lichaam gehaald en buiten het lichaam samengebracht met de zaadcellen van de man.”

Ontstaan embryo

Als die zaadcellen de eicellen in een glazen schaaltje bevruchten, ontstaat een embryo. Het embryo kan worden teruggeplaatst in de baarmoeder. „We hebben IUI zes keer geprobeerd, maar dat werkte niet dus toen stapten we over op IVF.” De eicellen van Ilse werden in het schaaltje inderdaad bevrucht door de zaadcellen van haar man, maar dat geeft geen garantie voor een baby. Het embryo moet zich wel in de baarmoeder nestelen om verder te groeien.

Ilse Ruyters

„Bij de eerste poging ontstonden vier embryo’s, waarvan er twee zijn teruggeplaatst in mijn baarmoeder”, de andere twee werden ingevroren. Bij dat proces gaat nog wel eens iets mis, Ilse verloor die embryo’s. En ze werd weer ongesteld. De tweede IVF-poging leverde maar liefst zes bevruchtingen op in het schaaltje. Eén embryo werd ‘vers’ teruggeplaatst, de andere vijf gingen de vriezer in.

„Uit dat embryo heb ik nu een prachtige dochter van veertien maanden. Haar andere vijf broertjes of zusjes staan nog in de vriezer.” Of ze die ooit gaat gebruiken, weet Ilse nog niet. „Ik ben zo enorm blij dat ik nu een gezonde dochter heb en we zijn echt een gezinnetje, maar aan de andere kant heb ik altijd gedroomd van een gezin met twee kinderen.”

De tijd tikt

Deze zomer wordt ze veertig en voelt de tijd tikken. „Met de tijd word je minder vruchtbaar, maar ik heb ook geen zin meer in die stress.” Dat het traject voor vrouwen die zwanger proberen te worden zo zwaar is, snappen buitenstaanders vaak niet of ze weten niet hoe ze ermee om moeten gaan. „Mensen zeggen altijd dat je het los moet laten en dat het dan wel lukt. Maar dat is zo oneerlijk om te zeggen, want als ik het los kon laten had ik dat allang gedaan.”

Dat is het grote punt van de schrijfster: „Je móet ineens zoveel. Van de dokter moet je je hormonen spuiten en pillen nemen op een bepaald tijdstip, van je omgeving moet je het loslaten en van jezelf moet je vooral niet zo zeuren en gewoon doorgaan.”

Schaamte

De druk die daarmee ontstaat is enorm. „Het is ook een bepaalde schaamte of gevoel van falen als vrouw. Ik dacht regelmatig ‘Wat ben ik nou voor halve vrouw dat ik hetgeen niet kan waarvoor ik gemaakt ben?!’”

Daar komt nog bij dat je seksleven enorm onder druk staat. „Vrijen voor je plezier wordt vrijen voor een kindje, in het begin is dat leuk en spannend zonder bescherming. Als het resultaat uitblijft, doe je het dus niet meer voor je plezier en behaal je het doel ook niet. Dan is de lol uit je seksleven. Het gaat niet meer om de seks, maar je wil zijn zaad in je. Dat is verre van romantisch.”

Online delen

Iemand anders die ook niet makkelijk zwanger werd, is actrice en presentatrice Saar Koningsberger. Zij besloot haar avontuur ook nog eens online met iedereen te delen via haar YouTube-kanaal SuperSaar. „Het moeilijke was dat ik heel lang moest zoeken naar wat er aan de hand was”, legt de altijd vrolijke supermommy uit.

Toen ze stopte met de pil werd ze niet ongesteld. Ze wist dat het soms wel een jaar duurt voordat een ‘normale cyclus’ op gang komt, maar ze voelde dat het niet goed zat. „Ik moet vervolgens voor iets anders naar de gynaecoloog en liet er toen meteen naar kijken.” Saar kreeg twee opties: of het hele jaar toch uitzitten in de hoop dat het goedkomt of meteen de molen in.

Ze ging er meteen voor en startte het fertiliteitstraject. „Dat is best heftig want dan heb je ineens de stempel onvruchtbaar.” Het werd een lang traject met eitjes die wel groeien, maar niet genoeg om te springen of groeien en weer slinken. Ze prikte haar buik blauw met injecties.

Tijdens die periode besluit Saar zichzelf te filmen. „Het eerste wat je doet in zo’n traject is googelen. Ik kwam toen op fora waar ik niet echt blij van werd. Er was op dat moment nog niet echt een klankbord, ja dit is verdrietig maar kom op!” Saar besloot zelf de positieve noot vol informatie te worden die zij miste. Ze had de video’s al, omdat ze die bijhield voor zichzelf en haar omgeving en besloot er een YouTube-kanaal mee te starten.

Eindelijk iemand

„Toen ik eenmaal zwanger was en dat inclusief foto’s en het hele verhaal deelde op Instagram kreeg ik zoveel lieve reacties van mensen die blij waren dat er eindelijk iemand zo open was over dit onderwerp, dat ik besloot er iets mee te doen.” Het werd het kanaal SuperSaar, waar ze onlangs de eerste verjaardag van dochter Scottie deelde met bijna 33.000 abonnees.

„Het eerste jaar zat vol ups en downs. Je hele leven verandert in één klap, maar als ik zie wat voor vrolijk, lief, blij eitje ik op de wereld heb gezet denk ik elke ochtend weer ‘ik ben zo dankbaar dat het is gelukt en ik haar moeder mag zijn.’”

‘Als ik vanavond weer moet, doe ik het weer!’

Een tweede kindje sluit ze ook niet uit: „Ik zei na de bevalling meteen al ‘als ik vanavond weer moet, doe ik het weer!’” Dat dat dan waarschijnlijk weer met een fertiliteitstraject moet, vindt Saar niet zo erg. „Ik heb nu het recept. Ik weet wat ik moet spuiten en slikken en wanneer, dus het zal veel sneller gaan.”

Inmiddels zijn beide vrouwen dolgelukkig met man en dochters. Scottie vierde afgelopen weekend haar eerste verjaardag en de dochter van Ilse zette donderdag haar eerste stapjes. Het boek ‘Vruchtbaar’ van Ilse Ruijter is vanaf 8 april online en in de boekhandel verkrijgbaar.


Iran neemt twee Britse tankers in beslag

De Stena Impero die in beslag is genomen door de Iraanse Revolutionaire Garde. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Iran heeft vrijdag twee Britse tankers in de Perzische Golf in beslag genomen. De regering in Londen noemt de inbeslagneming van de tankers onacceptabel.

Onverwachts andere koers

De Iraanse Revolutionaire Garde bevestigde vrijdag de onder Britse vlag varende Stena Impero in beslag te hebben genomen. De tanker is eigendom van de Zweedse rederij Stena Bulk en zou zich volgens de Iraanse Revolutionaire Garde niet aan internationale afspraken hebben gehouden. Het is niet duidelijk om welke afspraken het hier gaat. Het schip wordt afgevoerd naar een marinehaven op het eiland Qeshm.


Likeability of6

WIN! Rijksmuseum Escape Game voor 5 personen

Foto van 'Metro'

18 JUL 2019

Ben jij, inventief, scherp en een echte puzzelaar? Heb jij een gevoel voor avontuur en durf jij het gebaande pad te verlaten? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 5 tickets voor de compleet vernieuwde Escape Game in het Rijksmuseum. Alleen deze zomer te spelen!

BEKIJK OOK


likelol
user_12b063dd63d6145e8c431f3285b52117f4dddfc8_avataruser_f2973dee4a2ad03b3e38062c064af89acea89d24_avataruser_3c4d955686a4d6a148ca7218aeee91343d4791e6_avatar

+3


Veel onzekerheid over handhaving boerkaverbod

Vanaf 1 augustus geldt er op een aantal plekken in Nederland een boerkaverbod. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Er heerst nog een hoop onzekerheid over de handhaving van het boerkaverbod dat op 1 augustus in gaat. Een hoop instanties zijn er nog niet over uit of en hoe ze het boerkaverbod willen handhaven.

Dat blijkt uit onderzoek van NieuwsuurHet boerkaverbod gaat op 1 augustus in en geldt in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en in overheidsgebouwen. Wie op deze plekken toch een boerka aan heeft, riskeert een boete van minimaal 150 euro. Maar minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken heeft de instanties niet verplicht het verbod te handhaven.

'Mensen in nood helpen we altijd'


Raoul gaat nooit zonder oordoppen op pad

Raoul gaat nooit zonder oordoppen op pad

Raoul Hattink.

In samenwerking met VeiligheidNL

4 JUL 2019

Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Raoul Hatting (27) uit Venlo, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt hij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

Raoul, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

Omdat muziek luisteren een van mijn favoriete hobby's is en ik hier nog mijn hele leven van wil genieten. Ik wil voorkomen dat ik over een aantal jaar met oorsuizen of tinnitus thuis zit en nooit meer met plezier naar een concert, festival of clubnacht kan gaan.


'Dode op Zwarte Cross is 18-jarige jongen'

Op de camping van Zwarte Cross is vrijdagmiddag een lichaam gevonden. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het lichaam dat vrijdagmiddag op de camping van Zwarte Cross werd aangetroffen, is van een 18-jarige jongen. De jongen zou in natuurlijk dood gestorven zijn.

Meerdere bronnen hebben dit bevestigd aan TubantiaDe 18-jarige jongen zou uit het Gelderse dorpje Vragender komen, dat vlakbij Lichtenvoorde ligt.

De politie en de organisatie van het festival zeggen nog geen mededelingen te willen doen over het lichaam dat gevonden is. „Zorgvuldigheid staat voorop", aldus een politiewoordvoerster tegen Tubantia. De politie doet nog altijd onderzoek op de camping van Zwarte Cross en heeft een deel van het terrein afgezet.


Laatste basisschooldag voor prinses Ariane

Prinses Ariane tijdens de jaarlijkse fotosessie van de koninklijke familie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Prinses Ariane heeft haar laatste dag van de basisschool erop zitten. Vrijdag werd ze door docenten van de Bloemcampschool in Wassenaar uitgezwaaid met een afscheidslied.

Koning Willem-Alexander nam vrijdag een foto van de zingende docenten, welke op de Instagrampagina van het Koninklijk Huis werd geplaatst.


Morgen veel regen, maar na weekend kans op hittegolf

Na het weekend kunnen we hoge temperaturen verwachten. / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het is oppassen geblazen zaterdag als je van plan bent naar buiten te gaan. Het lijkt er op dat de hemel zal huilen morgen en we een hoop regen en zelfs onweer kunnen verwachten. Maar niet getreurd: na het weekend is er kans op een hittegolf.

Er is morgen kans op enkele stevige regen- en onweersbuien, aldus Weeronline. We kunnen in een korte tijd lokaal veel regenwater verwachten, met hagel en windstoten. De maxima liggen dit weekend tussen de 21 en 27 graden.

Zon, zon en nog eens zon


Dode gevonden op camping Zwarte Cross

Op een camping van festival Zwarte Cross is vrijdagmiddag een lichaam gevonden. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Op de camping van festival Zwarte Cross is vrijdagmiddag een lichaam gevonden. De politie weet nog niet wat de doodsoorzaak is en doet nog onderzoek.

Ook over de identiteit is nog niets bekend. Het lichaam werd vrijdagmiddag rond 15.00 uur gevonden op de camping aan de Heringsaweg in Vragender, aldus Omroep Gelderland.

De omgeving van waar het lichaam is gevonden, is afgezet. De organisatie van het festival kan nog niet inhoudelijk reageren.


Likeability of5

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

18 JUL 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

De Oranjes voor het eerst op foto bij nieuw optrekje

De koninklijke familie verscheen vandaag in zomerse outfits voor Paleis Huis ten Bosch voor de jaarlijkse fotosessie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het was vrijdag weer tijd voor de jaarlijkse fotosessie van het koninklijk echtpaar en hun kinderen. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane poseerden in zomerse outfits voor hun nieuwe optrekje Paleis Huis ten Bosch.

V.l.n.r.: Koning Willem-Alexander, prinses Amalia, koningin Máxima, prinses Alexia, prinses Ariane / ANP

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima / ANP


wow
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

Medewerker OM vast voor drugssmokkel

In de auto troffen agenten 10.000 xtc-pillen aan. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een medewerker van het Nederlands Openbaar Ministerie zit in Duitsland vast voor drugssmokkel. De Duitse politie trof grote hoeveelheden drugs aan in haar auto.

Auto 'geprepareerd' voor drugs

In de auto van de 53-jarige vrouw troffen agenten 2 kilo cocaïne, 6 kilo amfetamine en 10.000 xtc-pillen aan. De vrouw zegt zelf van niets te hebben geweten. De auto was 'geprepareerd' voor smokkel van drugs, aldus een woordvoerder van het Duitse Openbaar Ministerie (OM) tegen De Telegraaf


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Athene schrikt op van aardbeving

Mensen op straat na de aardbeving. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In de Griekse hoofdstad Athene zijn de inwoners vrijdag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 5,1. Mensen renden volgens getuigen in paniek uit gebouwen de straten op. Honderden mensen verzamelden zich op het centrale Syntagmaplein.

Vast in liften

Het Europees-mediterraan seismologisch centrum registreerde het epicentrum van de aardbeving op 22 kilometer ten noordwesten van de stad. Het centrum zei dat de aardschok 'sterk maar gelukkig niet erg lang' was. „De aardbeving was dicht bij de oppervlakte en daarom voelde het zo krachtig", vertelde seismoloog Manolis Skordilis tegen de Griekse zender Star TV.


Drugsdealer werpt messen naar hoofd agent

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Tilburg heeft vrijdagochtend een vermoedelijke drugsdealer twee messen in de richting van het hoofd van een agent geworpen. De messen vlogen op een meter afstand langs het gezicht van de politieman, die niet gewond raakte. De 52-jarige verdachte uit Tilburg is aangehouden.

Zware mishandeling

De agent wilde vrijdagochtend de man in het Wilhelminapark controleren. Hij vermoedde dat de Tilburger drugs verkocht. De vermoedelijke drugsdealer rende er aanvankelijk snel vandoor, maar draaide zich ineens om en gooide de messen naar de agent.


Dolfijnen gespot voor de Nederlandse kust

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

‘Tien tot twintig’ tuimelaardolfijnen zijn vrijdagochtend voor de kust van Noord-Holland gespot, meldt SOS Dolfijn. Het waren vogelaars langs de kust die de dieren door het water zagen glijden.

Vlakbij de kust

SOS Dolfijn laat weten dat het gaat om een ‘gemengde’ groep, met zowel jonge als volwassen dieren. Vrijdagochtend om 7.00 uur werden ze voor het eerst gezien, voor de kust van Camperduin. Een uur laten werden ze gesignaleerd voor de kust van Sint Maartenszee.


Hoge Raad: Staat deels aansprakelijk om Srebrenica

Voorzitter C.A. Streefkerk (M) voor aanvang van de uitspraak van de Hoge Raad in de cassatieprocedure van de zaak van de Moeders van Srebrenica tegen de Nederlandse Staat. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Hoge Raad besloot vrijdag dat de Nederlandse staat voor een klein deel aansprakelijk kan worden gehouden voor de dood van moslimmannen na de val van de Bosnische moslimenclave Srebrenica in juli 1995. De Nederlandse blauwhelmen handelden onrechtmatig toen ze doorgingen met de evacuatie terwijl ze al wisten dat de mannen reëel gevaar liepen om te worden gedood. Nabestaanden hebben recht op 10 procent vergoeding van de schade die ze hebben opgelopen. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald.

Mee met oordeel van Hof

Daarmee gaat de hoogste rechter deels mee in het oordeel van het gerechtshof uit 2017, maar wordt een lagere compensatie toegekend. De Hoge Raad gaat ervan uit dat er een overlevingskans voor de mannen was van 10 procent. Daar is de compensatie aan gekoppeld. Het hof ging nog uit van 30 procent.


Nijmegen in ban van intocht Vierdaagse

Laatste wandelaars vertrekken vanaf de start tijdens de laatste dag van de 103e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De laatste dag van de Vierdaagse in aangebroken en Nijmegen viert vrijdag de feestelijke intocht van de 41.580 deelnemers aan de 103e editie. Langs de Sint Annastraat, die op de finishdag van de Vierdaagse Via Gladiola wordt genoemd, staan tribunes en talloze stoelen en banken van particulieren.

Oversteken van rivier

In en rond de stad gelden tal van afzettingen en omleidingen. „Wie niet in Nijmegen hoeft te zijn, kan de stad vrijdag beter mijden", waarschuwt Rijkswaterstaat.


Likeability of5

'100 Nederlanders rijbewijs kwijt in Frankrijk'

Nederlandse caravans rijden op de Frans snelweg op weg naar hun vakantiebestemming via de Route du Soleil. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Frankrijk wordt per direct het rijbewijs ingenomen van automobilisten die veel te hard rijden. Dat gebeurde in 2017 bij 104 Nederlanders die minimaal 50 kilometer per uur te hard reden, blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Streng systeem

Justitie in Frankrijk neemt volgens de nieuwszender elk jaar zo'n honderd rijbewijzen van Nederlanders in. Volgens het strenge Franse strafpuntensysteem krijgen Nederlandse snelheidsduivels zes strafpunten, waarmee ze veroordeeld kunnen worden tot een rij-ontzegging van drie jaar.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Klassen in speciaal onderwijs stromen vol

Een lege schoolklas op een basisschool. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In het speciaal onderwijs (vso) barsten de klassen uit hun voegen. Doordat er geen leraren te vinden zijn, belanden meer tieners met onder meer gedragsproblemen in een groep die bijna zo groot is als op een gewone school. Dat meldt het AD.

Het Landelijk Expertisecentrum Speciaal Onderwijs (LECSO) vindt de situatie zorgelijk. „Ik hoor structureel dat groepen groter zijn dan de gewenste twaalf", vertelt voorzitter Wim Ludeke.

Veel problemen


Hoge Raad over aansprakelijkheid Srebrenica

De Hoge Raad. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Vrijdag doet de Hoge Raad uitspraak over de aansprakelijkheid van de Nederlandse staat voor de dood van moslims na de val van de moslim-enclave Srebrenica in juli 1995. De rechtbank in 2014 en later ook het gerechtshof in 2017 oordeelden dat de Staat deels aansprakelijk is.

Advies

De advocaat-generaal adviseerde in februari aan de hoogste rechter dat Dutchbat - en daarmee de Staat - ten onrechte aansprakelijk was gesteld voor de dood van ongeveer 350 moslimmannen. De Hoge Raad hoeft dat advies niet te volgen.