Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 7 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Advocaten Holleeder starten 5 dagen durend pleidooi

Vijf dagen hebben de advocaten van Willem Holleeder nodig voor het pleidooi. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste op 1 maart een levenslange gevangenisstraf tegen hem.

Moordorganisatie

De inmiddels 60-jarige Holleeder heeft, aldus het OM, opdracht gegeven om Cor van Hout, Willem Endstra, John Mieremet, Kees Houtman en Thomas van der Bijl te vermoorden. Slachtoffer Robert ter Haak kwam door de kogelregen die Van Hout trof ook om het leven.

Volgens justitie stuurde Holleeder de moordorganisatie aan met de criminelen Dino Soerel en Stanley Hillis. Soerel is in een eerder stadium veroordeeld tot levenslang voor onder andere de liquidatie van Houtman en Van der Bijl. Hillis is in 2011 geliquideerd.

Lees ook: Familie Holleeder: wie is wie?

Spoor van ellende

Holleeder ontkent alle beschuldigingen. Volgens zijn advocaten heeft het OM de strafeis onderbouwd met „een vrij algemene, enigszins eenzijdige en versimpelde versie" van het beschikbare bewijsmateriaal. Voor het bewijs zijn onder meer verklaringen van zussen Astrid en Sonja gebruikt.

Het OM is van mening dat Holleeder zijn leven lang „een spoor van ellende, verdriet en ontreddering heeft achtergelaten" en dat hij „de dood als bagage achter zich aan lijkt te slepen". Levenslang moet recht doen aan het leed van de nabestaanden en duidelijk maken dat de samenleving „geen genoegen neemt" met personen als hij, aldus de officieren van justitie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.