Metro
Metro Nieuws 6 mrt 2019 / 17:59 uur

Aanpak werkdruk: scholen krijgen eerder extra geld

Basisscholen krijgen vanaf volgend schooljaar al extra geld om de hoge werkdruk aan te pakken, in totaal is er dan 333 miljoen euro beschikbaar.

In het werkdrukakkoord werd extra geld beschikbaar gesteld. Dit liep op tot 430 miljoen euro in 2022. Dit schooljaar is er 237 miljoen beschikbaar – aanvankelijk zou dat bedrag voor het schooljaar 2019-2020 hetzelfde blijven, maar Slob heeft nu besloten dat er toch 94 miljoen bij komt.

Taken verdelen

Basisscholen verdelen op dit moment de taken voor volgend schooljaar. Ze kunnen met het door minister Slob naar voren gehaalde extraatje bijvoorbeeld voor na de zomer extra juffen en meesters aannemen. Of anders een muziek- of gymleerkracht, onderwijsassistent of conciërge. Een andere optie is automatisering, die onderwijzers werk uit handen neemt.

CNV Onderwijs is „heel erg blij met het naar voren halen van 94 miljoen euro door minister Slob". De bond gelooft dat de werkdruk hiermee op korte termijn verminderd wordt, iets waarvoor CNV zegt gelobbyd te hebben. „We lossen hiermee niet het lerarentekort op, maar het is een stap in de goede richting", aldus voorzitter Loek Schueler.

Boekhoudkundige truc

Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) geeft Slob geen extra geld, maar is er sprake van een boekhoudkundige truc. „Het is een kasschuif waarmee geld dat beschikbaar zou komen in 2020/2021 naar voren wordt geschoven. Dat het geld slechts beschikbaar komt voor het basisonderwijs, is een ontkenning van de problemen in andere sectoren zoals het voortgezet onderwijs en universiteiten", aldus een woordvoerster.

De landelijke staking op 15 maart op het Malieveld in Den Haag gaat dan ook gewoon door. „Dat Slob hiermee komt, is een begin. En het laat zien dat actievoeren helpt", aldus de woordvoerster.

Reageer op artikel:
Aanpak werkdruk: scholen krijgen eerder extra geld
Sluiten