Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 15 mrt 2019

49 doden bij terreuraanslagen Nieuw-Zeeland

Bij terreuraanslagen op twee moskeeën in Christchurch, een stad in Nieuw-Zeeland, zijn volgens lokale media zeker 49 doden gevallen. Er zijn drie mannen en een vrouw gearresteerd.

Groot aantal slachtoffers

In de auto’s van de verdachten zijn meerdere explosieven en een bomvest opgespoord, meldde Mike Bush, commissaris van de Nieuw-Zeelandse politie. Hij sloot meerdere arrestaties niet uit, maar kon niet bevestigen of er nog meer schutters zijn. De aanslagen op twee moskeeën in Christchurch in Nieuw-Zeeland hebben zeker 49 levens geëist. Ook raakten vijftig mensen zwaargewond.

Filmpje

Van de eerste aanslag in de Masjid Al Noor-moskee, waar op dat moment een paar honderd mensen aanwezig waren voor het vrijdagmiddaggebed, heeft de schutter een zeventien minuten durend filmpje online gezet. Hierin wordt duidelijk zichtbaar hoe hij de moskee binnenloopt en wild om zich heen begint te schieten. Later op de dag bleek dat dit niet de enige locatie was waar werd geschoten: ook in een moskee in de nabijgelegen wijk Linwood was een schutter binnengedrongen.

Zwarte dag

Direct na de eerste aanslag werden overheidsgebouwen en scholen in de directe omgeving van de moskeeën gesloten, pas laat in de middag werden de scholen vrijgegeven en konden de kinderen naar huis. Omwonenden is het dringende advies gegeven tot nader order binnen te blijven. Premier Jacinda Ardern noemde het „een van de zwartste dagen in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland".

Evacuatie

De politie in Nieuw-Zeeland heeft woningen ontruimd en een straat afgezet in Dunedin, 300 kilometer ten zuidwesten van Christchurch. Volgens de plaatselijke Otago Daily Times heeft de stad de aandacht van de politie, omdat de terrorist die bloedbaden aanrichtte in Christchurch op sociale media heeft gezegd dat de al-Hudamoskee in Dunedin aanvankelijk zijn doelwit was. De auto waar de dader in reed zou uit Dunedin afkomstig zijn.

Nederland

Op de Dam in Amsterdam wordt om vrijdag 18.00 uur een wake gehouden voor de slachtoffers. Initiatiefnemer Comité 21 Maart roept mensen op te komen uit solidariteit en medeleven met de mensen die omkwamen en gewond raakten bij de terroristische aanval in moskeeën in Christchurch.

Naar aanleiding van de aanslagen op moskeeën in Nieuw-Zeeland neemt de gemeente Amsterdam daarnaast zichtbare en onzichtbare maatregelen. Burgemeester Femke Halsema benadrukt dat dit gebeurt op basis van ,,gevoelens in de samenleving, en niet op basis van een concrete dreiging”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
49 doden bij terreuraanslagen Nieuw-Zeeland
Sluiten