Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 5 mrt 2019 / 18:34 uur

18 aanhoudingen en miljoenenvondst bij politieactie

In de Haagse wijk Ypenburg zijn bij een grote politieactie naar een zogenoemde spookwoning 35 locaties doorzocht en achttien mensen aangehouden. In verschillende woningen werden onder meer miljoenen euro’s aan contant geld, vijf vuurwapens, verdovende middelen en veertien auto’s in beslag genomen.

Criminele activiteiten

De actie van politie en overheidsdiensten, zoals het Openbaar Ministerie (OM), de FIOD, de Belastingdienst en de gemeente Den Haag, begon dinsdag in alle vroegte. Daaraan deden tientallen politiemensen en een reeks arrestatieteams mee. In Ypenburg blijken in enkele appartementencomplexen mensen te wonen die volgens de politie wegens vermeende criminele activiteiten buiten beeld willen blijven.

De doorzoekingen waren op locaties in Ypenburg, Rijswijk, Zoetermeer, Nootdorp en een pand in Rotterdam. De hoofdverdachte in het onderzoek is een 43-jarige man uit Nootdorp. Hij en twee andere verdachten, een 36-jarige Rijswijker en een 57-jarige Zoetermeerder, zouden verhuurbemiddelaars zijn die de woningen regelden voor de bewoners. Omdat in veel gevallen bij de gemeente niemand in de woningen stond ingeschreven, konden die daardoor ongestoord hun gang gaan.

Geld- en drugshonden

In vermoedelijk 27 spookwoningen hield de politie nog eens vijftien verdachten aan. Ze werden aangehouden wegens de vondst van grote bedragen contant geld, wapens, verdovende middelen, dure horloges en merkkleding. Bij de actie zijn geld- en drugshonden ingezet. Een van de woningen is door de gemeente direct gesloten wegens drugshandel.

Volgens de politie gaat achter de deuren van de spookwoningen ,,een hele criminele wereld schuil". Spookbewoning valt onder de zogenoemde ondermijnende criminaliteit, waarbij de boven- en de onderwereld met elkaar verbonden zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
18 aanhoudingen en miljoenenvondst bij politieactie
Sluiten