Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 23 mrt 2019

1 miljoen kinderen slachtoffer van cycloon Idai

Ongeveer 1,8 miljoen mensen zijn in Mozambique getroffen door cycloon Idai, daar onder zijn 900.000 kinderen. Veel gebieden zijn echter nog niet onderzocht, dus de vrees is dat de werkelijke aantallen nog veel hoger zijn, stelt Unicef.

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) schat dat 600.000 mensen hun huis kwijt zijn. Het officiële dodental staat nu op 417. Een cycloon is een tropische storm waarvan de windsnelheden de orkaandrempel van windkracht 12 overschrijden.

Ravage is enorm

„Hulporganisaties kunnen nauwelijks de schaal van de ravage overzien. Hele dorpen zijn ondergelopen, gebouwen verwoest, scholen en klinieken kapot", zegt Unicef-directeur Henrietta Fore vanuit het zwaar getroffen Beira.

Cholera en malaria

Unicef is bang dat de overstroming, gecombineerd met de overbevolking in de opvangplekken, slechte hygiëne, stilstaand water en vervuild drinkwater het makkelijk maakt voor gevaarlijke ziekten als cholera, malaria en diarree. In Beira zijn tenminste 11.000 huizen verwoest, naast 39 klinieken en 2600 klaslokalen.

Het WFP heeft dringend geld nodig om honderdduizenden mensen onmiddellijk te helpen overleven, zegt een woordvoerder. „Nu de ongelooflijke omvang van de schade duidelijk is, neemt het aantal mensen in nood snel toe."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
1 miljoen kinderen slachtoffer van cycloon Idai
Sluiten