In het nieuws

Zoon (38) Monique pleegde euthanasie: 't is goed zo

Zoon (38) Monique pleegde euthanasie: 't is goed zo

Foto: Coldsnowstorm via Gettyimages,

Foto van 'Naomi Defoer'

12 FEB 2019

Eelco de Gooijer (38) koos twee jaar geleden voor euthanasie. „Het is goed zo, het is mooi", schreef hij in zijn afscheidsbericht op 23 november 2016, de dag van de euthanasie. „Het is een mooie dag."

Zijn ouders en zus hebben nog altijd vrede met de beslissing van hun dierbare. „We missen hem iedere dag", vertelt zijn moeder Monique de Gooijer. „Maar de angst dat hij zichzelf iets aan zou doen, is er niet meer. Dat is fijn."

Psychische problemen

Eelco had PDD-NOS. „Er moet altijd een hoofdoorzaak vastgesteld worden om een behandeling te starten", zegt moeder de Gooijer. „Maar Eelco had zoveel meer. Hij leed aan een heel scala van psychische problemen, van daaruit is de euthanasie toegekend."

Haar zoon zou 2017 nooit halen. „Als zijn verzoek tot euthanasie niet werd ingewilligd, had hij zelfmoord gepleegd", legt ze uit. „Daarom ben ik blij dat het op deze manier mocht gaan. Natuurlijk heb je wel verdriet maar je leeft er naartoe en je blijft niet achter met vragen." Wel geeft ze duidelijk aan dat het niet zijn wens was om dood te gaan. „Hij heeft elke therapie, methode, zelfs verhuizen geprobeerd om het lijden te stoppen", concludeert ze. „Uit z'n lijden verlost worden, dat kon alleen maar door de dood."

Uit het raam springen

Hij was al ongelukkig vanaf zijn jeugd. „Zelfdoding is altijd de rode draad in ons leven geweest, 37 jaar lang", aldus zijn moeder. „Toen hij nog maar 7 jaar oud was, stond hij al op het punt om uit het raam te springen. Elke avond hoopte hij dat hij de volgende ochtend niet meer wakker werd en na een ingreep in het ziekenhuis, waarbij de artsen hem bijna verloren waren, was hij boos dat hij niet dood was. Zoals een ander door een ongelukkig moment besefte hoe geluk voelt, zo besefte Eelco door een geluksmoment hoe ongelukkig hij eigenlijk was."

Zoon (38) Monique koos voor euthanasie:'T is goed zo

Eelco vroeger als klein jongetje

Twee weken voor de euthanasie heeft ze haar zoon voor het eerst minder ongelukkig gezien. „Hij wist dat zijn leven ophield, dat was zijn geluksmoment. Hij was hierdoor gelukkig en ontspannen." De dag van de euthanasie kan ze zich herinneren als een vrij rustige. „Hij zat gewoon relaxt in z'n stoel en hij was er zo rustig onder", herinnert De Gooijer zich. „Via de computer nam hij online nog afscheid van een aantal mensen en voordat de arts het medicijn toediende had hij nog één vraag: of hij z'n voicemail nog in mocht spreken. En dat heeft hij gedaan. Daarna trok de rust over hem heen en sliep hij in."

Gedaald

Dagblad Trouw weet aan de hand van een tussenprognose te vertellen dat het aantal euthanasie-aanvragen (4600) in de eerste negen maanden van 2018 is gedaald. Het is voor het eerst sinds 2003 dat er sprake is van een daling.

Zoon (38) Monique koos voor euthanasie:'T is goed zo

Aantal euthanasiepatiënten in 2017, Regionale Toetsingscommisies Euthanasie

In 2017 telde de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie in totaal 6585 gevallen waarin levensbeëindiging is toegepast. Dit is iets meer dan vier procent van het aantal mensen dat in hetzelfde jaar is overleden. Voor 83 van deze patiënten was ondragelijk psychisch lijden de oorzaak. Om een vergelijking te geven: het aantal euthanasie-patiënten vanwege kanker was 4236 mensen.

Euthanasiewet

In Nederland is euthanasie - waarin een arts een middel toedient - en hulp bij zelfdoding - waarbij een patiënt het middel zelf inneemt en het is verstrekt door een arts - onder voorwaarden sinds 2002 toegestaan. Dit is vastgelegd in de zogeheten Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding en wordt ook wel de Euthanasiewet genoemd. Vanaf 18 jaar kan iemand zelf om euthanasie vragen. Alleen als de patiënt voldoet aan de zes vrij strikte eisen, mag het verzoek om euthanasie uitgevoerd worden.

De arts moet er ten eerste van overtuigd zijn dat het verzoek geheel vrijwillig en weloverwogen is, ten tweede moet hij informatie hebben gegeven over de situatie en het vooruitzicht. Daarnaast moet hij samen met de patiënt geconcludeerd hebben dat er geen andere oplossing is, ook dient hij een andere arts te hebben geraadpleegd voor een second opinion. Ten vijfde moet er sprake van uitzichtloos en ondraaglijk lijden zijn en tot slot moet de arts de euthanasie medisch zorgvuldig hebben uitgevoerd.

Voor minderjarige kinderen geldt een speciale regeling. Zo staat er in de wet dat een kind vanaf 12 jaar zelf een verzoek in mag dienen, maar dat hier tot zijn zestiende jaar wel instemming van ouders of een voogd voor nodig is. Jongeren van 16 en 17 mogen de beslissing zelf nemen, maar artsen moeten wel altijd de ouders bij het besluit betrekken.

Hersens gedoneerd

In tegenstelling tot Eelco de Gooijer wordt een groot aantal euthanasieverzoeken bij psychisch lijden afgewezen. Dit komt doordat het bij psychisch lijden moeilijker is vast te stellen of het verzoek geheel vrijwillig en weloverwogen is gedaan en of er sprake is van daadwerkelijk uitzichtloos lijden. Zo schrijft de Nederlandse Vereniging voor Euthanasie in haar brochure: Euthanasie in de psychiatrie.

De Gooijer is blij dat haar zoon rust gevonden heeft. „Eelco heeft trouwens zijn hersens gedoneerd. Binnenkort krijg ik daar de uitslagen van te horen. Hij wilde graag iets betekenen voor lotgenoten." Over het leven en de lijdensweg van Eelco de Gooijer verscheen in november het boek en de bijbehorende documentaire: 'T is goed zo. Op weg naar een waardige dood' 


Zo bereken je de kosten van een autoverzekering

Zo bereken je de kosten van een autoverzekering

Foto: Colourbox

Foto van ''

1 MIN

Een autoverzekering afsluiten is in Nederland verplicht als je de eigenaar bent van een auto. Hoe bereken je die en waar moet je op letten?

In ons land is het verplicht om minimaal een WA-verzekering te hebben, al is het aan te raden om een WA beperkt casco of een Allrisk-verzekering af te sluiten. Hiermee ben je namelijk niet alleen verzekerd voor de schade die je veroorzaakt aan anderen, wat wel het geval is bij de WA.

WA beperkt casco


'18.000 migranten staken grens met Europa over'

Migranten gooien stenen naar de Griekse politie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

46 MIN

In een dag tijd zijn zeker 18.000 migranten de grens tussen Turkije en Europa overgestoken. Dat maakte de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zaterdag bekend.

Een dag eerder hadden Turkse functionarissen aangegeven vluchtelingen die naar Europa willen niet langer tegen te zullen houden. De president bevestigde de koerswijziging en zei dat hij de grenzen naar Europa openlaat.

Meer hulp vanuit EU


Veel buien en code geel door harde windstoten

De lente laat nog even op zich wachten. /ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

Het is weekend en dat lijkt de laatste tijd het recept voor stormachtig weer met flinke plensbuien. Zaterdag is het raak en het KNMI verwacht veel buien met lokaal kans op een onweers- of hagelbui. 

In heel Nederland is in de middag code geel actief door harde windstoten. Het wordt maximaal 12 graden.

Groot buienfront


Coronapatiënt Amsterdam was nog luizenmoeder

Femke Halsema op de persconferentie. /ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

De Amsterdamse die het coronavirus blijkt te hebben, was afgelopen week luizenmoeder op de basisschool van een van haar kinderen. Ouders van de leerlingen van basisschool Laterna Magica in IJburg hebben een brief op de mat gekregen. 

Vrijdagavond werd tijdens een persconferentie op het Amsterdamse stadhuis bekendgemaakt dat de moeder woensdag kinderen controleerde op luizen, schrijft het AD. Ook bezocht de moeder een kinderdagverblijf in Amsterdam-Zuidoost, bleek al uit het contactonderzoek.

In de gaten houden


'Belastingdienst gebruikte geheime zwarte lijst'

Het hoofdkantoor van de Belastingdienst in Den Haag. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

De Belastingdienst heeft bijna 20 jaar lang een geheim registratiesysteem gebruikt, waarin burgers terechtkwamen bij wat de dienst noemt 'vermoedens' of 'signalen' van fraude.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en Trouw. Mensen op deze zwarte lijst hoorden daar niets over en konden zich ook niet verweren. Experts noemen het 'een doodzonde'.

A- en B-burgers


Man moet op woedebeheersingscursus na lekprikken anti-Trump-ballon

Man moet op woedebeheersingscursus na lekprikken Trump-ballon

De ballon/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een Amerikaan moet naar een cursus om zijn woede te beheersen. Dit alles omdat hij een grote 'baby-trump-ballon' lekprikte.

De rechter heeft bepaald dat als hij de cursus succesvol tot een einde weet te brengen, hij geen verdere straf krijgt opgelegd. Dat staat los van de 3.500 dollar vergoeding die hij moet betalen aan de leverancier van de ballon.

Alabama


GGD adviseert evenementen Zuid-Limburg te schrappen

Amsterdamse kinderopvang zeker twee weken dicht om coronavirus

In Zuid-Limburg wordt aangeraden evenementen af te lasten / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De GGD Zuid Limburg heeft de gemeenten langs de Duitse grens gevraagd om alle publieksevenementen komend weekeinde af te gelasten.

Het gaat onder meer om uitgestelde carnavalsoptochten. Die waren eerder verschoven vanwege storm, met name afgelopen zondag.

Persconferentie Halsema


Brand in station Parijs na protesten Congolese demonstranten/ANP

Brand in station Parijs na protesten Congolese demonstranten

Volgens de politie staken Congolese demonstranten scooters en vuilnisbakken in brand/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een deel van het treinstation Gare de Lyon in Parijs is vrijdag ontruimd vanwege een grote brand. Dat heeft de Franse politie bekend gemaakt.

Volgens de politie staken Congolese demonstranten scooters en vuilnisbakken in brand. Zij zijn het niets eens met een optreden van de Congolese artiest Fally Ipupa. De zanger, die vrijdagavond een optreden geeft in Parijs, zou het regime in Congo steunen.

Beelden


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Brit zesde coronadode van cruiseschip Diamond Princess

Brit zesde coronadode van Japans cruiseschip, 21 doden in Italië

The Diamond Princess/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een Britse man die aan boord was van het cruiseschip Diamond Princess is overleden aan het coronavirus, meldde het Japanse persagentschap Kyodo vrijdag. Hij is de eerste Brit die is overleden aan het virus.

Het schip lag aangemeerd in Yokohama in Japan. Zo'n zevenhonderd opvarenden raakten besmet met corona. De Brit is de zesde dode onder de passagiers van het schip. Het schip had zo'n 3700 mensen aan boord, onder wie vijf Nederlanders. Die zijn inmiddels ook naar huis.

De Diamond Princess ligt sinds begin februari in een Japanse haven. De autoriteiten plaatsten het schip onder quarantaine vanwege de virusuitbraak. Passagiers die het virus niet hebben, mochten het schip na de quarantaineperiode verlaten.


Verhoogde concentratie lood in water op 17 Amsterdamse scholen

Verhoogde concentratie lood in water op 17 Amsterdamse scholen

Bij zeventien Amsterdamse scholen en honderden woningen in de stad is een verhoogde concentratie lood in het water aangetroffen/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het drinkwater in Nederland staat bekend als water met een van de beste kwaliteiten ter wereld. Toch blijken er nu problemen te zijn in Amsterdam, waar er lood in het water zit.

Bij zeventien Amsterdamse scholen en honderden woningen in de stad is een verhoogde concentratie lood in het water aangetroffen, schrijft wethouder Laurens Ivens (Wonen) aan de gemeenteraad. Concentraties van meer dan 5 microgram lood per liter water wijzen op de aanwezigheid van loden leidingen die vervangen moeten worden.

Een op de negen


Veenendaal gekroond tot de fietsstad van Nederland

Veenendaal gekroond tot de fietsstad van Nederland

„De fietspaden zijn breed, fietsers voelen zich veilig en parkeerplekken zijn goed geregeld."/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Internationaal mag men dan denken dat Amsterdam fietshoofdstad van de wereld - en dus ook Nederland - is, maar de Fietsbond is een andere mening toegedaan. Veenendaal is gekozen tot Nederlands beste fietsstad van 2020.

In en rond de plaats bij de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei „is het lekker en ontspannen fietsen". „De fietspaden zijn breed, fietsers voelen zich veilig en parkeerplekken zijn goed geregeld", aldus directeur Saskia Kluit van de Fietsersbond.

Snel, veilig, gezond en duurzaam


Man krijgt taakstraf voor het in brand zetten van konijn
Likeability of3

Man krijgt taakstraf voor het in brand zetten van konijn

De opgelopen verwondingen die Anne had, bleken te zwaar om nog te herstellen en dus overleed ze als gevolg van de brand/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een man die afgelopen jaar in de nacht van 18 op 19 augustus een konijn stal en in de fik stak is door de rechtbank veroordeeld tot een taakstraf. Daarnaast moet hij verplicht behandeld worden door reclassering.

De man heeft een taakstraf van tachtig uur opgelegd gekregen, daarvan zijn er dertig voorwaardelijk. Dit is minder dan er door de officier van justitie geëist werd. Die wilde de man voor dertig dagen (waarvan negentien voorwaardelijk) vastzetten.

Gestolen cadeau


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Corona bezorgt beurzen slechtste week sinds financiële crisis

Corona bezorgt beurzen slechtste week sinds financiële crisis

Er vallen negatieve records te noteren. Zo verloor de Amerikaanse Dow Jones nooit eerder zoveel punten op één dag als afgelopen donderdag/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het coronavirus heeft niet alleen op de gezondheid van velen mensen invloed, maar ook op de beurs. Als gevolg van het virus slaan de meters wereldwijd rood uit.

Volgens de BBC kregen de beurzen verspreid over heel de aardbol de afgelopen week hun slechtste sinds 2008 te verwerken. Destijds zat de economie middenin de financiële crisis met nog grotere verliezen.

Negatieve records


Politie deelt beelden van man die geslachtsdeel toont in trein

Politie deelt beelden van man die geslachtsdeel toont in trein

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De politie in Amsterdam heeft beelden gedeeld van een jongen die een vrouw in de trein zijn geslachtsdeel heeft laten zien. 

Het voorval vond plaats op 8 december 2019. Zowel dader als slachtoffer stapte op station Amsterdam Zuid op de trein naar Utrecht.

De jongen zou in eerste instantie erg dichtbij de vrouw zijn gaan zitten, waardoor zij zich al gauw ongemakkelijk voelde. Ze probeerde hem te negeren, maar toen ze later toch zijn kant op keek, had hij zijn geslachtsdeel in zijn hand.


Opa bekent schuld na val kleindochter op cruiseschip
Likeability of3

Opa bekent schuld na val kleindochter op cruiseschip

Beeld ter illustratie / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De man die zijn kleindochter per ongeluk van een cruiseschip liet vallen, heeft de schuld op zich genomen. Hij was in de veronderstelling dat er glas tussen zijn kleindochter en het water zat.

Het meisje van een jaar oud was met haar opa op de elfde verdieping van een cruiseschip toen hij haar in een raam neerzette. De man dacht dat er glas tussen zat, maar dat bleek niet het geval. Het meisje viel naar beneden, een val die haar fataal werd.

Schuld bekend


sad
user_f9f4c06216ea4b998552fadce06c9d81b4cf96ca_avatar

Proces MH17 gaat door met meer hygiëne om corona

Proces MH17 gaat door met meer hygiëne om corona

Het proces in de beveiligde rechtbank op Schiphol gaat door / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het strafproces over het neerhalen van vlucht MH17 in 2014 begint over een week volgens planning, ondanks de eerste besmettingen in Nederland met het coronavirus.

Er worden wel extra hygiënische maatregelen getroffen rond het monsterproces, waarvoor ruim vierhonderd journalisten uit meer dan twintig landen zich hebben aangemeld. Bij het proces worden ook 65 internationale waarnemers verwacht om de procesgang in de gaten te houden.

Ontsmettingsmiddel


Tweede persoon met coronavirus in Nederland

Vrouw met coronavirus werkt in Amsterdam UMC

In Tilburg en Diemen zijn mensen besmet met her coronavirus / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het tweede Nederlandse slachtoffer van het coronavirus, een vrouw uit Amsterdam, is werkzaam in Amsterdam UMC, locatie AMC. Dat blijkt uit een interne mail van het ziekenhuis.

De vrouw, die vorige week in de Italiaanse regio Lombardije was, had lichte verschijnselen. Ze werd in het AMC getest en bleek besmet met het coronavirus. Ze werkt in het ziekenhuis, maar niet met patiënten.

De vrouw zit in thuisisolatie in Diemen, maar dat is niet in haar eigen woning, heeft minister Bruins bekendgemaakt. De GGD in Amsterdam onderzoekt met wie de vrouw contact heeft gehad. Ze had geen contact met de man uit Loon op Zand die besmet is.


Om: Hou mogelijke bendeleden Taghi vast

OM: Houd mogelijke bendeleden Taghi vast

Zware bewaking tijdens het proces / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het Openbaar Ministerie heeft er vrijdag bij de rechtbank op aangedrongen alle verdachten in het proces Marengo, omtrent de vermeende liquidatiebende van Ridouan Taghi, in voorarrest te houden.

Het OM deed dat in reactie op verzoeken van advocaten van een aantal verdachten, die vinden dat hun cliënten hun proces in vrijheid moeten kunnen afwachten. Meerdere verdachten zitten al zo'n twee jaar vast.

Megaproces