In het nieuws

Zoon (38) Monique pleegde euthanasie: 't is goed zo

Zoon (38) Monique pleegde euthanasie: 't is goed zo

Foto: Coldsnowstorm via Gettyimages,

Foto van 'Naomi Defoer'

12 FEB 2019

Eelco de Gooijer (38) koos twee jaar geleden voor euthanasie. „Het is goed zo, het is mooi", schreef hij in zijn afscheidsbericht op 23 november 2016, de dag van de euthanasie. „Het is een mooie dag."

Zijn ouders en zus hebben nog altijd vrede met de beslissing van hun dierbare. „We missen hem iedere dag", vertelt zijn moeder Monique de Gooijer. „Maar de angst dat hij zichzelf iets aan zou doen, is er niet meer. Dat is fijn."

Psychische problemen

Eelco had PDD-NOS. „Er moet altijd een hoofdoorzaak vastgesteld worden om een behandeling te starten", zegt moeder de Gooijer. „Maar Eelco had zoveel meer. Hij leed aan een heel scala van psychische problemen, van daaruit is de euthanasie toegekend."

Haar zoon zou 2017 nooit halen. „Als zijn verzoek tot euthanasie niet werd ingewilligd, had hij zelfmoord gepleegd", legt ze uit. „Daarom ben ik blij dat het op deze manier mocht gaan. Natuurlijk heb je wel verdriet maar je leeft er naartoe en je blijft niet achter met vragen." Wel geeft ze duidelijk aan dat het niet zijn wens was om dood te gaan. „Hij heeft elke therapie, methode, zelfs verhuizen geprobeerd om het lijden te stoppen", concludeert ze. „Uit z'n lijden verlost worden, dat kon alleen maar door de dood."

Uit het raam springen

Hij was al ongelukkig vanaf zijn jeugd. „Zelfdoding is altijd de rode draad in ons leven geweest, 37 jaar lang", aldus zijn moeder. „Toen hij nog maar 7 jaar oud was, stond hij al op het punt om uit het raam te springen. Elke avond hoopte hij dat hij de volgende ochtend niet meer wakker werd en na een ingreep in het ziekenhuis, waarbij de artsen hem bijna verloren waren, was hij boos dat hij niet dood was. Zoals een ander door een ongelukkig moment besefte hoe geluk voelt, zo besefte Eelco door een geluksmoment hoe ongelukkig hij eigenlijk was."

Zoon (38) Monique koos voor euthanasie:'T is goed zo

Eelco vroeger als klein jongetje

Twee weken voor de euthanasie heeft ze haar zoon voor het eerst minder ongelukkig gezien. „Hij wist dat zijn leven ophield, dat was zijn geluksmoment. Hij was hierdoor gelukkig en ontspannen." De dag van de euthanasie kan ze zich herinneren als een vrij rustige. „Hij zat gewoon relaxt in z'n stoel en hij was er zo rustig onder", herinnert De Gooijer zich. „Via de computer nam hij online nog afscheid van een aantal mensen en voordat de arts het medicijn toediende had hij nog één vraag: of hij z'n voicemail nog in mocht spreken. En dat heeft hij gedaan. Daarna trok de rust over hem heen en sliep hij in."

Gedaald

Dagblad Trouw weet aan de hand van een tussenprognose te vertellen dat het aantal euthanasie-aanvragen (4600) in de eerste negen maanden van 2018 is gedaald. Het is voor het eerst sinds 2003 dat er sprake is van een daling.

Zoon (38) Monique koos voor euthanasie:'T is goed zo

Aantal euthanasiepatiënten in 2017, Regionale Toetsingscommisies Euthanasie

In 2017 telde de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie in totaal 6585 gevallen waarin levensbeëindiging is toegepast. Dit is iets meer dan vier procent van het aantal mensen dat in hetzelfde jaar is overleden. Voor 83 van deze patiënten was ondragelijk psychisch lijden de oorzaak. Om een vergelijking te geven: het aantal euthanasie-patiënten vanwege kanker was 4236 mensen.

Euthanasiewet

In Nederland is euthanasie - waarin een arts een middel toedient - en hulp bij zelfdoding - waarbij een patiënt het middel zelf inneemt en het is verstrekt door een arts - onder voorwaarden sinds 2002 toegestaan. Dit is vastgelegd in de zogeheten Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding en wordt ook wel de Euthanasiewet genoemd. Vanaf 18 jaar kan iemand zelf om euthanasie vragen. Alleen als de patiënt voldoet aan de zes vrij strikte eisen, mag het verzoek om euthanasie uitgevoerd worden.

De arts moet er ten eerste van overtuigd zijn dat het verzoek geheel vrijwillig en weloverwogen is, ten tweede moet hij informatie hebben gegeven over de situatie en het vooruitzicht. Daarnaast moet hij samen met de patiënt geconcludeerd hebben dat er geen andere oplossing is, ook dient hij een andere arts te hebben geraadpleegd voor een second opinion. Ten vijfde moet er sprake van uitzichtloos en ondraaglijk lijden zijn en tot slot moet de arts de euthanasie medisch zorgvuldig hebben uitgevoerd.

Voor minderjarige kinderen geldt een speciale regeling. Zo staat er in de wet dat een kind vanaf 12 jaar zelf een verzoek in mag dienen, maar dat hier tot zijn zestiende jaar wel instemming van ouders of een voogd voor nodig is. Jongeren van 16 en 17 mogen de beslissing zelf nemen, maar artsen moeten wel altijd de ouders bij het besluit betrekken.

Hersens gedoneerd

In tegenstelling tot Eelco de Gooijer wordt een groot aantal euthanasieverzoeken bij psychisch lijden afgewezen. Dit komt doordat het bij psychisch lijden moeilijker is vast te stellen of het verzoek geheel vrijwillig en weloverwogen is gedaan en of er sprake is van daadwerkelijk uitzichtloos lijden. Zo schrijft de Nederlandse Vereniging voor Euthanasie in haar brochure: Euthanasie in de psychiatrie.

De Gooijer is blij dat haar zoon rust gevonden heeft. „Eelco heeft trouwens zijn hersens gedoneerd. Binnenkort krijg ik daar de uitslagen van te horen. Hij wilde graag iets betekenen voor lotgenoten." Over het leven en de lijdensweg van Eelco de Gooijer verscheen in november het boek en de bijbehorende documentaire: 'T is goed zo. Op weg naar een waardige dood' 


FvD wil dat Henk Otten vertrekt na 'greep uit kas'

Baudet en Otten in betere tijden ©ANP

Foto van 'Metro'

32 MIN

Het blijft rommelen binnen de top van het Forum voor Democratie. Oorzaak van het conflict is de positie van partijbestuurder en mede-oprichter Henk Otten. Kamerlid Theo Hiddema laat donderdagmiddag in een reactie weten dat het aanblijven 'lastig wordt'.

Nadat Otten afgelopen weekeinde in de NRC uit de school klapte over interne ideologische conflicten, is nu door dezelfde krant naar buiten gebracht dat er al langer onenigheid is tussen hem en de andere partijleiders. Een declaratie aan zichzelf van 30.000 euro zou hieraan ten grondslag liggen.

Hiddema beantwoordt de vragen van journalisten ©ANP


Oorlogsdreigement van Filipijnen aan Canada om afval

Duterte heeft het helemaal gehad met de Canadese troep in Manila ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

3 UUR

President Duterte van de Filipijnen heeft het helemaal gehad met de tonnen vuilnis uit Canada die zijn opgestapeld in zijn land. Strijdvaardig geeft hij nog een laatste waarschuwing.

„Ik wil dat er volgende week een boot klaarstaat, ik geef Canada tot volgende week om alles op te halen of ik kom zelf met een boot naar hen toe om het te dumpen", zo liet hij optekenen tijdens een persconferentie.


Hoe maak je de mooiste foto’s op Koningsdag?
Likeability of3

Hoe maak je de mooiste foto’s op Koningsdag?

Een oranje mensenmassa is tegenwoordig heel goed en haarscherp in beeld te brengen.

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 08:00

Iedereen kan tegenwoordig een goede camera op zak hebben tijdens Koningsdag. Maar ben je dan ook een topfotograaf? Het kán!

Drankje in de ene hand, maar vooral een smartphone in de andere. Dat is het beeld van Koningsdag 2019. Want zeg nou zelf: mooie (oranje) momenten vastleggen willen (en doen) we toch bijna allemaal?

Willem-Alexander en Máxima


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Oom vermoorde Daniël wil asielzoekerscentrum dicht

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 14:39

De 9-jarige Daniël werd woensdag dood in een sloot aangetroffen nabij het Vlaamse asielzoekerscentrum van Broechem. De oom van het Palestijnse jochie doet nu een oproep om het centrum te sluiten. Vijf Palestijnse jongeren zijn inmiddels aangehouden.

Geen camera's en controles

„Het is hier heel groot, maar er zijn geen camera's binnen en geen controles. Daniël is vermoord en zijn lichaam is hier gedumpt en het duurde veel te lang voordat hij gevonden werd. Dit asielzoekerscentrum moet dicht", aldus oom Bassem Chihadeh tegenover VTM Nieuws.


Scoor voordelige tickets voor het Holland Festival

Scoor voordelige tickets voor het Holland Festival

Crash Park. / Martin Argyroglo

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Van een symfonieorkest van synthesizers en luidsprekers door Colin Benders tot springen bij De Jeugd van Tegenwoordig. En van een onderzoek naar het leven op een onbewoond eiland in Crash Park – La Vie d’une Ile tot de theatertour van Ruben Hein. Deze week allemaal mét CJP-voordeel. Scoor je tickets snel, want de acties gelden tot 1 mei. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Holland Festival: tot € 48,- korting

Al meer dan 60 jaar hét internationale podiumkunstenfestival van Nederland, met een enorm aanbod theater, film, muziek, dans, opera en beeldende kunst door een mix van grote namen en vers talent. CJP helpt je op weg met een selectie van de tofste voorstellingen.


Likeability of5

Zeldzame neushoorn geboren in Miami

Niet de neushoorn uit het verhaal/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 13:49

In Maimi is een zeldzame neushoorn geboren. Wat extra bijzonder is aan deze bevalling, is dat de neushoorntelg ontstaan is met behulp van kunstmatige inseminatie.

Moeder Akuti - een Indische neushoorn - beviel eerder deze week van haar jong, waarvan het geslacht nog onbekend is. Er is ook nog geen naam bedacht. Wel is duidelijk dat zowel moeder als jong het goed maken, zo weet het Algemeen Dagblad.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Aantal asielzoekers met status bijna gehalveerd

Een voorleesboek voor kinderen in een AZC/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 13:19

Het aantal asielzoekers dat van Nederland asiel heeft gekregen, is in het voorbije jaar gehalveerd. Nederland heeft vorig jaar 4795 mensen asiel of een andere beschermde status toegekend.

Syrië, Ethiopië en Iran

Het ging vooral om vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika, met Syriërs (1620), Ethiopiërs (535) en Iraniërs (450) als koplopers. Het aantal toekenningen is een forse daling vergeleken met de 9090 in 2017 en de bijna 22.000 in 2016.


AIVD en MIVD kregen regelmatig onterecht toestemming

AIVD-hoofd Dick Schoof/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:09

De inlichtingen- en veiligheidsdiensten AIVD en MIVD, hebben het afgelopen jaar voor ongeveer één op de twintig verzoeken voor bijzondere bevoegdheden, ten onrechte toestemming gekregen van de minister. Het gaat dan bijvoorbeeld om het observeren in een woning, een DNA-onderzoek of het tappen van de kabel. In 4,5 procent van de verzoeken van de AIVD en 5,8 procent van de verzoeken van de MIVD had de bevoegde minister al goedkeuring gegeven, maar floot de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) de diensten alsnog terug.

2159 verzoeken getoetst

De TIB heeft in de periode van 1 mei 2018 tot 1 april 2019 in totaal 2159 verzoeken getoetst, staat in het donderdag gepubliceerde jaarverslag. Hoeveel verzoeken er per dienst zijn ingediend mag niet bekendgemaakt worden. Dat is namelijk staatsgeheim.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 APR 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Hoofdofficier geschorst vanwege verzwegen affaire

Marc van Nimwegen/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:14

De top van het Openbaar Ministerie (OM) heeft de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen geschorst. Aanleiding daarvoor is het rapport van de commissie-Fokkens, die onder meer de verzwegen liefdesrelatie tussen Van Nimwegen en collega-hoofdofficier Marianne Bloos heeft onderzocht.

Bijzonder pijnlijk

Volgens Fokkens vormt het verzwijgen van en liegen over de relatie door beide topmagistraten een ernstige schending van de integriteitsregels. Het OM noemt de leugens 'onaanvaardbaar’ en de bevindingen van Fokkens 'bijzonder pijnlijk’. Het imago van het OM is beschadigd, stelt de top vast ,,door het verwijtbare gedrag van twee hoofdofficieren en hoe de top van het OM daarmee is omgegaan." De hele organisatie is erdoor benadeeld, het vertrouwen in de leiding van het OM heeft er een forse deuk door opgelopen.


Kim en Poetin laten weinig los na eerste ontmoeting

Kim Jong-un en Vladimir Poetin/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 10:54

De Russische president Vladimir Poetin en Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben elkaar voor het eerst ontmoet. De mannen spraken elkaar donderdag bijna twee uur op een eiland bij de Russische stad Vladivostok, veel langer dan verwacht.

Weinig los

De leiders van de buurlanden lieten na de eerste gespreksronde weinig los over wat precies is besproken. Kim bedankte zijn gastheer voor de 'erg goede' bijeenkomst. Hij zei dat is gesproken over kwesties die beide landen aangaan.


Likeability of5

RIVM wil handen ineen slaan tegen microplastics

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:29

Iedereen kan bijdragen aan de strijd tegen microplastics, de piepkleine stukjes plastic die met name heel veel in synthetische en gemixte kleding zitten en zo vooral door wasbeurten in het milieu terecht komen. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het stelt verschillende maatregelen voor.

Waterzuiveringsinstallaties verwijderen weliswaar een groot deel van het plastic uit het afvalwater, maar „toch dragen de synthetische vezels substantieel bij aan de hoeveelheid plastic in zee", aldus het RIVM. „De kledingindustrie is een van de vervuilendste industrieën ter de wereld. Plastic komt in mosselen en vis terecht en zo in ons voedsel. Ook al weten we nog niet precies wat het effect hiervan is, we willen geen plastic in ons eten."

Fleece


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Zanger Paul Sinha zit vol zin

Still uit Bloemen, waar Paul samen met zijn Charlotte de show steelt en waar 'En als ik kon kiezen voor stabiliteit, raakten we vanzelf ook die spanning kwijt' een van de zinnen is.

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 10:11

De levenslust en zin spat gewoon van zanger Paul Sinha af. Zijn nieuwe single Bloemen is nét uit en zou zomaar een dikke zomerhit zou kunnen worden.

Positieve vibe


Aangevallen moslims verlaten aanslagplek Sri Lanka

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 09:59

Veel moslims vertrekken in de nasleep van de zelfmoordaanslagen in Sri Lanka uit de kuststad Negombo. Daar zijn de spanningen de afgelopen dagen flink opgelopen. Honderden moslims stapten woensdag op bussen die waren geregeld door lokale leiders en de autoriteiten. Ze vrezen voor hun veiligheid na de bomaanslagen. De daders sloegen onder meer toe in een kerk in Negombo.

Onze huizen aangevallen

„Vanwege de bomexplosies die hier plaatsvonden, hebben de lokale Sri Lankanen onze huizen aangevallen", zegt Adnan Ali, die op het punt stond om in een bus te stappen. „Op dit moment weten we nog niet waar we heen zullen gaan."


Likeability of5

Bekijk hier de mooiste beelden van Johan Cruijff

Johan Cruijff/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 09:19

Johan Cruijff werd vandaag (donderdag) 72 jaar geleden geboren. De Amsterdammer groeide uit tot Nederlands meest iconische voetballer ooit en misschien wel de beste ooit op de aardbol. Hoog tijd dus om nog even te genieten van een paar van zijn mooiste acties.

Hoogtijdagen


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Klokkenluider UU gepikeerd: Ze staan op tegen mij

Universiteit Utrecht/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 08:49

Floris Boudens ontdekte onlangs dat de declaraties van Anton Pijpers, voorzitter van de Universiteit Utrecht, buitensporig hoog zijn. Maar voor zijn actie als klokkenluider wordt het vooralsnog alles behalve geroemd. Sterker nog, Boudens is degene die vies wordt aangekeken.

„Ze staan niet als collectief op tegen Pijpers, maar tegen mij”, zegt de 22-jarige student in gesprek met Trouw. „Ze weigeren om deze misstand rigoureus van de hand te wijzen en verwijten mij dat ik naar de pers en politiek ben gestapt. De discussie verplaatst zich naar wat ik beter had moeten doen, terwijl het over het gedrag van Pijpers zou moeten gaan.”

Veranderingen


‘Ga geen mensen opsluiten omdat je ze niet begrijpt'

Foto: Unsplash

Foto van 'Sarah Sitanala'

VANDAAG, 08:00

De Tweede Kamer wil opnieuw het plan invoeren om personen met verward gedrag maximaal drie dagen verplicht te kunnen observeren in een ggz-instelling. Het is niet de eerste keer dat deze maatregel wordt besproken in de Kamer. In 2017 werd een dergelijk voorstel na de nodige kritiek afgewezen.

Tegenstanders van de maatregel vonden toentertijd onder meer dat de rechtsbescherming van deze mensen in gevaar zou komen, bovendien zou de maatregel kunnen worden opgelegd zonder tussenkomst van de rechter. Ook psychiaters en behandelaars vonden het plan veel te ver gaan. Wat is er in de tussentijd veranderd?

Overlast door verwarde personen


Iran: Trump wordt in oorlog met ons gelokt

Mohammad Javad Zarif/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:54

Mohammad Javad Zarif, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, gelooft niet dat de Amerikaanse president Donald Trump aanstuurt op een oorlog met Iran, maar denkt wel dat hij er door bepaalde personen toe kan worden uitgelokt.

Dat zei Zarif woensdag in een interview naar aanleiding van de Iraanse missie naar de Verenigde Naties in New York. Volgens hem kunnen John Bolton, de nationale veiligheidsadviseur van Trump, en de conservatieve Israëlische premier Benjamin Netanyahu, Trump in een conflict met Iran duwen.

Verdedigen indien nodig


Nederlanders Airbnb'en steeds vaker in eigen land

Airbnb/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 07:39

Denk je bij Airbnb alleen aan buitenlandse toeristen, die de huizen bevolken, dan heb je het mis. Airbnb wordt ook veel gebruikt door Nederlanders die in eigen land op zoek zijn naar een overnachtingsadres.

Volgens de internetmarkt voor slaapplaatsen maakten vorig jaar in totaal 400.000 Nederlanders gebruik van Airbnb om binnen Nederland te reizen. Daarmee hebben 'we' een behoorlijk aandeel in de Hollands Airbnb-markt. Dit aantal komt neer op meer dan een vijfde van het totale aantal Airbnb-gasten in Nederland.

Bijna verdubbeld