Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 15 feb 2019
Leestijd: 1 minuut

Zo’n 18.000 tieners negeren prik: ‘zorgelijk’ aantal

Van de bijna 132.000 13- en 14-jarigen die zijn uitgenodigd voor een inenting tegen meningokokken, hebben ongeveer 18.000 tieners de oproep genegeerd. Het landelijke opkomstpercentage is 86,5 procent. Dat blijkt uit gegevens die het AD heeft opgevraagd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Per provincie

In Zeeland en Amsterdam viel de opkomst het meest tegen: daar kwam maar 72 tot 77 procent op voor de vaccinatie tegen de bacterie. In Drenthe daarentegen ging 92 procent van de jongeren in op de uitnodiging om een prik te halen tegen de dodelijke bacterie.

‘Zorgelijk’

Meningokokkenexpert Arie van der Ende, van het Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis, noemt de opkomst in Zeeland en grote steden ‘zorgelijk’. Uit nieuwe cijfers blijkt dat er sinds 2015 in Nederland 41 mensen zijn overleden aan meningokokken type W.

Ernstig ziektebeeld

Meningokokkenziekte is een zeer ernstige infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie, de meningokok. De infectie geeft een ernstig ziektebeeld zoals hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging, die zich snel kan ontwikkelen tot een shock waar veel mensen aan overlijden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.