Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Wolvenkoppel vestigt zich definitief op de Veluwe

Na wat incidentele bezoekjes aan ons land, lijken wolven het hier wel te waarderen. Een wolvin beschouwt de Veluwe inmiddels als haar thuis en er is eveneens een mannetje in de buurt.

„Nu er niet alleen een wolvin maar ook een wolf rondloopt in het noordelijk deel van de Veluwe, zijn er in mei misschien wel jonge wolfjes”, zegt Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland. ,,Dit is het begin van een roedel.” Volgens de provincie is het mannelijke DNA dat is gevonden het allereerste teken van een wolvenmannetje in het gebied.

Wolvin GW998f

De harige pionier luistert naar de aanstekelijke naam GW998f en lijkt er al langer tijd oren naar te hebben om zich in Gelderland te gaan settelen. Als een wolf een half jaar is waargenomen in een gebied, betekent dat volgens wolvenkenners dat het dier een leefgebied heeft uitgekozen. Dit is overigens niet de enige die naar Nederland is gekomen, vermoedelijk woont er nog een wolvin op de Midden-Veluwe. Of dit het geval is, moet nog blijken. Hierover wordt in maart uitsluitsel verwacht.

De provincie Gelderland vroeg eind januari om versneld DNA-onderzoek, omdat de provincie duidelijkheid wilde hebben over de terugkeer van de wolf. Het DNA-onderzoek is uitgevoerd in het laboratorium van Wageningen Environmental Research, een onderzoeksinstituut van de Wageningse universiteit. Voor het onderzoek verzamelden vrijwilligers van Wolven in Nederland drollen. „Nu blijkt maar hoe belangrijk het is om de wolf actief te volgen. Dankzij de verzamelde uitwerpselen zijn we verrast door een derde wolf op de Veluwe”, aldus de Gelderse gedeputeerde Peter Drenth.

Vreugde en angst

Wolvenkenners gaan nu onderzoeken hoe groot het leefgebied van de wolvin is. Eind maart gaat de provincie praten met betrokken veehouders, natuurbeheerders en gemeenten. Lang niet iedereen is blij met de komst van de wolf. Het dier boezemt angst in en veehouders zijn bang dat een wolf hun schapen opeet. „Sinds de wolvin op de Noord-Veluwe rondloopt is daar niet één schaap aangevallen. Uit de keutels blijkt dat ze genoeg heeft aan wild uit de bossen”, stelt Wolven in Nederland.

Gelderland zal de komende drie jaar alle wolvenschade vergoeden. De provincie wil ook meebetalen aan wolvenwerende maatregelen zoals hekken en speciale waakhonden. „De wolf is een zwaar beschermd dier. Het is de taak van de provincie om voor deze diersoort op te komen.” De provincies hebben onlangs gezamenlijk een plan gemaakt over de omgang met de wolf.

Dit is voor het eerst in meer dan 150 jaar dat een wolf zich in Nederland heeft gevestigd. Wolven worden 1 tot 1,5 meter lang en kunnen tot 80 kilo wegen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wolvenkoppel vestigt zich definitief op de Veluwe
Sluiten