Naomi Defoer
Naomi Defoer Nieuws 18 feb 2019 / 10:39 uur

We staan in de rij om verpleegkundige te worden

Voor de vierde keer op rij hebben zich meer verpleegkundigen ingeschreven dan voorgaande jaren, zo blijkt uit het BIG-register, waar alle individuele beroepen uit de gezondheidszorg in opgenomen worden.

Dezelfde meetlat

Voor toekomstige moeders ook een feestje, want er kwamen ook een aantal verloskundigen bij. Het aantal fysiotherapeuten nam daarentegen af. Mogelijk zou dit liggen aan de beperkingen die zorgverzekeraars de fysiotherapeuten opleggen. „De zorgverzekeraars bepalen hoeveel behandelingen je mag leveren en voor wie. Alles wordt langs dezelfde meetlat gelegd”, zei fysiotherapeut Andres Landman een halfjaar terug tegen EenVandaag. In de praktijk gaat het er anders aan toe volgens Landman. „Wat bij de ene patiënt prima werkt binnen tien behandelingen, duurt bij de ander net iets langer. Fysiotherapeuten worden daarnaast doodgegooid met vragenlijsten en uit pure noodzaak vul je die in je vrije tijd in, zonder dat de patiënt erbij is. Veel collega’s gooien de handdoek in de ring en ook ik twijfel.”

De gezondheidszorg zit te springen om personeel, vanwege de grote tekorten. Dit geldt ook voor de komende jaren. Zo’n 33.350 verpleegkundigen, verloskundigen en fysiotherapeuten gooiden de handdoek in de ring. Daar kwamen bijna 47.000 nieuwkomers voor in de plaats, schrijft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) in een brief aan de Tweede Kamer. Bruins heeft de indruk dat de vertrekkers veelal de pensioenleeftijd hadden bereikt.

Up to date

Om aan de slag te gaan moeten verpleegkundigen en andere zorgverleners zich registreren in het BIG-register. Het blijft niet alleen bij een registratie, om de vijf jaar moeten ze aantonen dat ze nog steeds up to date zijn om hun beroep uit te mogen voeren. Het doel van het BIG-register en de bijbehorende Wet BIG is ervoor zorgen dat de kwaliteit van onze zorg hoog is en blijft. De wet is er ook om patiënten te beschermen tegen kwakzalvers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
We staan in de rij om verpleegkundige te worden
Sluiten