In het nieuws

Warme weer lokt teek te vroeg uit z'n holletje

Warme weer lokt teek te vroeg uit z'n holletje

Aantal tekenmeldingen te hoog voor de tijd van het jaar Bron: ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

26 FEB 2019

Het weer is in de war. Waar de ijspegels vorig jaar aan het dak hingen, werd dinsdag de heetste februaridag ooit (18,4 graden) gemeten. Fijn die gele rakker, maar de temperatuur zorgt er ook voor dat de teek zich te vroeg laat zien. Het bloeddorstige beestje vindt met gemak zijn weg naar de mens. „Ik eindigde met een hysterisch zoontje, waarbij ik alleen het lijfje van de teek eruit heb kunnen halen."

Het zoontje (2) van Nicky Verkaik liep afgelopen week een teek op. „Thomas was in de bosjes gaan spelen en toen hij terugkwam had hij een teek op z'n achterhoofd", vertelt ze. „Ik heb al heel wat teken uit mijn hond geplukt, dus ik weet gelukkig precies hoe het werkt." Toch bleek dit niet zo makkelijk als ze dacht. „Uiteindelijk moesten we naar het ziekenhuis om het hoofdje van de teek te laten verwijderen. Nu moeten we opletten dat er geen kringen ontstaan."

Alert bij boswandeling

Volgens de Natuurkalender van Nature Today is het aantal meldingen van tekenbeten uitzonderlijk hoog voor de tijd van het jaar. Om zeker te weten of er in februari echt teken te vinden waren, zijn de deskundigen met netten het bos in gegaan. Al na tien meter kwamen zij het eerste vervelende beestje tegen. Daar kwamen er nog 80 bij. Zij waarschuwt er dan ook voor om extra alert te zijn zodra je een (bos)wandeling maakt.

Warme weer lokt teek te vroeg uit z'n holletje

Wekelijks aantal tekenbeetmeldingen in 2019 gemiddeld (rood) en over zes jaar (blauw) Bron: Tekenradar

Spot je toch een teek? Dan raadt het RIVM aan om de teek zo snel mogelijk weg te halen en geen middelen zoals alcohol, jodium, olie of zeep te gebruiken vóór de teek is verwijderd. Onderneem de volgende stappen:

1. Pak de vervelende klier met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem eruit. Let op! Doe dit extra voorzichtig, want als je zijn lijf beschadigt kan het zijn dat de griezel zijn maaginhoud leegt in het lichaam van de mens, waardoor besmetting sneller op de loer ligt. Als er een stukje van de kop achterblijft geen paniek, dit is ongevaarlijk en komt er vanzelf weer uit.

2. Ontsmet de plek met jodium of 70% alcohol.

3. Vergeet tot slot niet de datum en de plaats van het lichaam te noteren.

Ziekte van Lyme

Jaarlijks worden er ruim een miljoen mensen gebeten door een teek. Per honderd mensen krijgen ongeveer twee ervan de ziekte van Lyme, wat maakt dat er 27 duizend (tijdelijke) Lymepatiënten per jaar bijkomen. Bij een grote groep verdwijnt de Lyme na behandeling, maar bij 54 wordt dit chronisch. Blijkt uit cijfers van het RIVM.

Zo ook bij Noa Lindelauf (21) zij kreeg twee jaar geleden de ziekte van Lyme, nadat de arts het te laat constateerde.

„Hij dacht dat ik een allergische reactie had nadat ik zes tekenbeten opliep in het bos", vertelt ze. „Er wordt te laks over gedaan. Artsen zien de ernst van tekenbeten niet in."
Met ernstige gezondheidsklachten tot gevolg. „Ik heb er een hersenbeschadiging aan over gehouden, waardoor ik verstoord waarneem", zegt ze. „Ik filter prikkels niet goed en hierdoor kan ik ook niet goed tegen licht. Blaadjes aan de boom zijn al een te heftige prikkel. Verder heb ik last van ernstige vermoeidheid, gewrichtspijn, migraine en zenuwpijnen."

Warme weer lokt teek te vroeg uit z'n holletje

Aantal tekenmeldingen te hoog voor tijd van het jaar Bron: Gettyimages

Vanwege de weinig kennis en behandeling in Nederland, wijkt Lindelauf uit naar het buitenland. Om dit te kunnen bekostigen is ze een crowdfundingsactie (My fight against Lyme) gestart. „Ik wacht op de testuitslagen van een arts in Brussel, waardoor medicatie misschien ingespoten kan worden", vertelt ze. En in Amerika kunnen ze meer behandelingen aanbieden betreffende mijn zicht", vertelt ze. „Daar hebben ze bepaalde revalidatietrajecten waarbij er delen van je hersenen getraind worden en je weer beter kan functioneren."

Zelf steekt ze al haar tijd in onderzoek doen. „Ik had een rijk sociaal gevuld leven, maar raakte compleet geïsoleerd", zegt ze. „Ik wil zo graag meer betekenen voor lotgenoten en ook een stem zijn namens hen." Ze heeft dan ook één grote wens. „Ik hoop dat ik ooit weer kan schrijven", vertelt ze. „Ik grijp alles aan om vooruit te komen. Er is zoveel moois in het leven. Ik geef niet op."

Egels dupe van warmte

Niet alleen de teek, maar ook de egel wordt te vroeg actief. Terwijl de teek profiteert van zijn vroege ontwaking, is dit voor het stekelige beestje een regelrechte ramp. „75 procent van de egels overleeft de winterslaap niet", vertelt Jenny Kleve, directeur van stichting Egelbescherming Nederland. „De jonge egels hebben nog geen regelmaat en laten zich leiden door de omgeving. Hierdoor worden ze te vroeg wakker,  gaan zwerven, vinden geen voedsel en gaan dood." Ook in de zomer was dit een groot probleem. „Vanwege de extreme hitte en droogte, kropen insecten heel diep onder de grond. Vervolgens kan de egel er dan niet bij, heeft geen voedsel en gaat dood."

Bijvoeren zou volgens haar dan ook de norm moeten zijn. „Ik zeg al jaren dat egels, net als vogels, bijgevoerd moeten worden", zegt ze. „Dit kan gewoon met kattenvoer en water, maar absoluut geen melk geven hoor. Overigens geldt dit alleen voor de egels die vanaf eind april worden gevonden. Egels die nu gevonden worden, moeten direct naar de opvang."

Kleve heeft het nu al druk met het verzorgen van de beestjes. „Normaal krijgen wij in de maanden januari en februari enkele egels binnen", vertelt Jenny Kleve, directeur van stichting Egelbescherming Nederland. „Nu zijn dit er al dertig, maar veel egels worden ook niet gevonden." Ze wil mensen met een tuin heel graag nog iets op het hart drukken. „Laat de tuin alstublieft met rust", zegt ze. „Hoe wilder de tuin, hoe beter voor de egel. Ze hebben niet alleen voedsel nodig, maar ook een plaats om te overnachten."


Balen, vakantiegeld valt dit jaar lager uit

Vakantiegeld valt iets lager uit dit jaar / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

36 MIN

Een kleine tegenvaller voor sommige Nederlanders in loondienst, het vakantiegeld valt voor sommige inkomens namelijk wat lager uit dan vorig jaar. Er geldt namelijk een hoger belastingtarief op vakantiegeld, meldt salarisverwerker ADP. Mocht je een jaarinkomen van 34.000 euro of hoger hebben, dan is je uitgekeerde vakantiegeld dit jaar iets minder.

Schade valt mee

Voor veel Nederlanders valt de schade wel mee. Werknemers met een modaal salaris, zo'n 36.000 euro per jaar, zijn 3 euro meer kwijt aan belastingen. Bij een inkomen van anderhalf keer modaal is dat 5 euro. Als je tussen de 68.500 euro en 98.000 euro verdient, gaat het ineens harder door een hoger belastingtarief. Werknemers die twee keer modaal verdienen, betalen daarom 117 euro meer belasting over hun vakantiegeld.


Noord-Korea tegen Joe Biden: Imbiciel!

Joe Biden op campagne / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De Noord-Koreaanse staatsmedia is niet bepaald mals richting Joe Biden. Het land noemt de voormalig Amerikaanse vice-president „een imbeciel die de elementaire kwaliteiten van een mens mist".

Biden, die namens de Democraten een gooi wil doen naar het presidentschap in 2020, had kritiek op de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Biden had bij de start van zijn campagne in Philadelphia afgelopen zaterdag de vraag opgeworpen of de Verenigde Staten een land is dat dictators en tirannen als Vladimir Poetin en Kim Jong-un wil omhelzen.

'Dwaas'


‘Schades van de aardbevingen snel afhandelen’

Camera video‘Schades van de aardbevingen snel afhandelen’

Wiona gaat voor de beste hulp voor alle mensen in het aardbevingsgebied.

In samenwerking met Olympia Nederland

20 MEI 2019

Wiona is Managementassistente bij NIVRE Calamiteiten & Projecten in Groningen via Olympia. Zij vertelt over de voldoening die ze haalt uit het helpen van mensen in het aardbevingsgebied.

Werk van betekenis doen, dat geldt absoluut voor Wiona (38). „Mijn werk is geweldig. Ik kan het niet anders zeggen. Elke dag ga ik met een lach naar mijn werk en kom ik met een lach weer thuis.” Sinds een half jaar werkt de vrolijke Wiona via Olympia als managementassistente bij NIVRE Calamiteiten & Projecten in Groningen. „Iedereen heeft wel gehoord van de aardbevingen in Groningen en de schade die vele duizenden huizen hebben opgelopen. Wij doen elke dag weer ons uiterste best om mensen in het aardbevingsgebied die schade melden, op een juiste, nette en snelle manier van dienst te zijn. Het is al vervelend genoeg dat ze schade hebben aan hun huis. Wij kunnen ze helpen door zo snel mogelijk schade-experts naar de woning te sturen, zodat de schadevergoeding kan worden afgehandeld. Zo krijgen de bewoners waar ze recht op hebben.”

Spin in het web


Intimidatie en onvrijwillige seks altijd strafbaar

Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Seksuele intimidatie en onvrijwillige seks worden strafbaar. Minister Fred Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat met deze wet aan de slag om slachtoffers die 'bevriezen' en daardoor niet kunnen protesteren, beter te beschermen. De wet tegen seksuele intimidatie moet ervoor zorgen dat opdringerige onverlaten niet langer hun gang kunnen gaan op straat en op het internet.

Strafbaar bij dwang

Nu is seks pas strafbaar als er dwang aan te pas komt. Dat betekent bijna altijd dat het slachtoffer zich verzet moet hebben. Toch verstijft ruim tweederde van de slachtoffers uit angst en is niet in staat zich te verweren of zelfs te protesteren, zeggen onderzoekers. Klinisch psycholoog Iva Bicanic legde eerder aan Metro uit hoe dat zit: „Je lichaam heeft deze reactie met als doel om te overleven. Je brein scant vliegensvlug wat er aan de hand is en besluit op dat moment niks te doen of mee te werken. Bij een verkrachtingssituatie is dat normaal slachtoffergedrag.”


3 tips als jouw huid wat extra hulp kan gebruiken
Likeability of5

3 tips als jouw huid wat extra hulp kan gebruiken

In samenwerking met Global Savings Group

20 MEI 2019

De huid is ons grootste orgaan maar wordt vaak vergeten om te verzorgen. Dit zorgt voor onzuiverheden, droge huid of pigmentvlekken. Met deze drie tips helpen wij jou aan een perfecte skincare routine en gaat jouw huid weer stralen.

Er wordt vaak gedacht dat je gezegend wordt met een mooie huid. Hoewel dit natuurlijk ook gedeeltelijk waar is zijn er ook veel manieren om hier zelf een handje bij te helpen. Wat jij dagelijks in de spiegel ziet is dus wel degelijk te beïnvloeden maar daar is wel zorg voor nodig. Iedereen heeft zo’n zijn eigen favo producten maar deze tips zijn key in iedere routine.

Cleanse


like
user_bbd522b5f628c80261af97c5aa081ff4fdf4f2a3_avatar

Groningen getroffen door zware aardbeving

Gaswinningslocatie NAM vanuit de lucht / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Groningen is woensdagochtend wederom opgeschrikt door een fikse aardbeving. Iets voor zessen werd de provincie geraakt door een beving met de kracht van 3.4, meldt het KNMI. In Westerwijtwerd, een dorp hemelsbreed zo'n 18 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad, lag het epicentrum.

De aardbevingen in de Groningen zijn al jaren een probleem en worden veroorzaakt door de gaswinning in de provincie. In 2012 vond in het dorp Huizinge tot nu toe de zwaarste aardbeving plaats: deze had een kracht van 3.6 op de schaal van Richter. In 2018 vond er eveneens een aardbeving van 3.4 plaats, in het dorp Zeerijp. De dag na die beving kwamen er zo'n duizend meldingen van schade binnen.

Beving had veel invloed


Camera videoWin een EasyToys box twv € 150,-

Foto van 'Metro'

20 MEI 2019

Het is masturbatiemaand en dat vieren we bij EasyToys. Tijd voor jezelf, tijd voor mei! Met de #MyGuiltyPleasure box van EasyToys heb je alle ingrediënten in huis voor een sexy avond vóór en mét jezelf. Kans maken? Vul hieronder jouw gegevens in:

Kun je niet wachten op de prijsuitreiking of ben je nieuwsgierig naar al onze andere producten? Bekijk dan ons ruime assortiment met spannende speeltjes op easytoys.nl.


Culinaire mindfucks... Of toch lekker echt?

llusionist Victor Mids haalt hier de schaal uit de oven met daarop de gerechten van het kaartje dat Ronald de Boer eerder al had uitgekozen./ Presstigieux

Foto van 'Iris Hermans'

2 UUR

De een noemt het waanzinnig vernieuwend, een ander mist ‘de soul’. Nieuwe intelligente oven lijkt een culinaire revolutie te ontketenen. ,,Dit lijkt een mindfuck, maar is gewoon echt. Kicken, zeg.”

Gadget?


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

17 MEI 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Cross jij sneller door het bos dan Teun Peters?video icon
02:23

In samenwerking met Almere City Marketing

19 MEI 2019

Cross jij sneller door het bos dan Teun Peters?

Crossen door de Bossen! Dat is de naam van een tof evenement in het Kotterbos bij Almere, op zondag 26 mei. YouTube-held Teun Peters van team Dylan Haegens crosste de bijna 4 kilometer voor Metro alvast en zette een tijd neer van 16.42 minuten. De snelste jongere verdient zondag een gave prijs: hij of zij mag een video met Teun opnemen in een professionele studio in Amsterdam.

Voor iedereen

Je hoeft van Crossen door de Bossen overigens geen wedstrijd te maken. Vanaf 11.00 uur mag iedereen vanaf 8 jaar meedoen, ook vaders en moeders. Als jij op een supervet parcours gewoon eens wilt kennismaken met de MTB-sport, ben je helemaal welkom. Je hoeft niet allemaal ‘om het snelst’. Oh ja, mountainbikes en helmen zijn aanwezig en meedoen is gratis!

Meer informatie vind je op Oostvaardersplassenalmere.nl


Help Ben de Spurs-fan het stadion in Madrid in

Help Ben de Spurs-fan het stadion in Madrid in

Hotspur-fan Ben Stern in de kleedkamer van zijn favoriete club

Foto van 'Tim van der Steen'

3 UUR

Naast een artikel in de Metro van donderdag 16 mei staat een kleine advertentie: Ticket gezocht voor Engelse supporter - Champions League-finale in Madrid. We zijn direct getriggerd op de redactie, is hier een oplichter aan het werk? Iemand die snel geld wil verdienen met een handeltje misschien? We bellen het nummer, het resultaat is hartverwarmend.

Wanneer ik opbiecht dat ik hem niet aan een kaart voor de wedstrijd kan helpen zucht Jon Stern (72) teleurgesteld aan de andere kant van de lijn. Zelf blijkt hij niets met voetbal te hebben, maar zodra hij van de eerste teleurstelling is bekomen vertelt hij liefdevol dat hij zo graag een kaart zou kopen voor zijn zoon Ben. „Een enorme Spurs-fan, hij weet trouwens niet dat ik dit doe.”

Help Ben de Spurs-fan het stadion in Madrid in

De advertentie zoals wij hem in de krant aantroffen


Na 16 jaar getuigenoproep moord op Poolse

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Met een oproep in tv-programma Opsporing Verzocht hoopt de politie meer te weten te komen over een geweldsmisdrijf van zestien jaar geleden. De Poolse Iwona Galla (31) werd op 6 mei 2003 dood gevonden op een wietplantage op een zolder van een woning in Naaldwijk, waar ze hennepplanten zou gaan toppen.

Die politie zei dinsdag ervan uit te gaan dat de dader het huis binnen was gegaan omdat hij dacht dat er niemand thuis was. Op de zolder werd hij vervolgens betrapt door Galla. Hij had het volgens de politie in eerste instantie niet op haar gemunt, maar op wiet. De dader ging ervandoor met een hoeveelheid gedroogde wiettoppen en contant geld. Het is mogelijk dat hij een bekende was in de drugswereld in het Westland.

Drugsmilieu


Zestien wietteeltarrestaties in Limburg

Wiet/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De politie heeft dinsdag bij een grote actie tegen grootschalige wietteelt rond Sittard-Geleen zestien mensen gearresteerd. Daarbij werden 12.000 wietplanten, ruim 25 kilo aan gedroogde wiettoppen, vier auto's en ruim 140.000 euro contant geld in beslag genomen. De politie deed invallen in twintig panden. In vijftien panden vonden agenten wietplantages. Volgens de politie is de straatwaarde van de gevonden wiet ruim 1,4 miljoen euro.

Onder de aangehouden verdachten zijn de drie bestuurders van een bedrijf in Geleen. Het gaat om twee 40-jarige mannen en een 36-jarige vrouw van Marokkaanse afkomst, wonend in België. Hun bedrijf in Geleen betaalde de afgelopen jaren de huur en energiekosten voor 87 panden.

Spookpanden


Kabinet opener over peperdure verbouwing Binnenhof

Binnenhof/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het kabinet gaat veel meer informatie delen met de Tweede Kamer over de ingrijpende renovatie van het Binnenhof. Onder de volksvertegenwoordigers is veel onrust en twijfel ontstaan over de aanpak van het 475 miljoen euro kostende project.

De Kamer eiste meer openheid en staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) komt hieraan tegemoet. Hij zal het beleid op het vlak van de geheimhouding 'drastisch aanpassen', schrijft hij aan de Kamer. Alleen als het gaat om veiligheid, commerciële vertrouwelijkheid en bescherming van personen is openbaarmaking niet mogelijk.

Uit de hand lopen


Likeability of3

Harbers weg om misdaadcijfers asielzoekers

Harbers/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) is opgestapt. Hij vindt dat hij niet kan aanblijven nu ernstige misdrijven zijn weggelaten in cijfers bij het informeren van de Tweede Kamer over criminaliteit onder asielzoekers. De Kamer is niet goed geïnformeerd, erkent Harbers. Hij houdt vol dat van boze opzet geen sprake was, maar wil wel "de volle verantwoordelijkheid" nemen voor de gemaakte fouten.

Niet gevraagd

Harbers rekent zichzelf aan dat hij niet heeft gevraagd wat er onder de verhullende noemer 'overig' was geschaard vóór de misdaadcijfers naar de Kamer werden gestuurd. Toen aan het licht kwam dat daaronder ernstige misdrijven vielen, had hij moeten doorvragen of dat bekend was en daar bewust voor was gekozen.


sad
user_4823bdfee55c28aadca01c2b04b4eef63119a33d_avatar

May opent deur voor referendum over brexitdeal

Theresa May/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De Britse premier Theresa May wil dat het parlement stemt over de vraag of er een referendum moet worden gehouden over de overeenkomst die zij sloot met de EU. Voorwaarde is dan wel dat die overeenkomst door het parlement wordt aangenomen.

May probeert begin volgende maand voor de vierde keer haar overeenkomst met de EU over de brexit door het parlement te krijgen en zei dinsdag in een speech dat er 'belangrijke aanvullende aanpassingen' zijn gedaan. Maar ze kondigde ook aan dat de zogenoemde backstop over de grens tussen Noord-Ierland en Ierland niet vervangen kan worden.

Brede steun


Zonder spoilers! Dit vonden we van Game of Thrones

Geen spoilers; 'Game of Thrones had een goed einde'

Replica van de Iron Throne uit de serie / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

De laatste aflevering van Game of Thrones is maandag uitgezonden. Het wachten op de aangekondigde spin-offs óf natuurlijk het volgende boek in de serie; The Winds of Winter kan beginnen.

Een ruime zeventig uur aan televisie. Acht jaar aan serie. En dat is maandag 20 mei op z’n einde gekomen. Hoe dat einde er precies uitzag gaan we natuurlijk niet vertellen, maar topfan Matthijs Idema vond het meevallen. Geen zorgen, dit artikel bevat dus geen spoilers.

Gematigd tevreden


Brit klaagt politie aan om gezichtsherkenning

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Voor het eerst heeft een individu gerechtelijke stappen tegen de politie ondernomen om het gebruik van geavanceerde technologie, in dit geval gezichtsherkenning. Het gaat om de vreedzame demonstrant Ed Bridges, die al meermaals is vastgelegd door de autoriteiten.

Winkelen

„Er stond een politiecombi”, zo vertelt Bridges over de eerste keer aan BBC, toen hij naar eigen zeggen alleen ging winkelen. „Toen ik dichtbij genoeg kwam om de woorden ‘automatische gezichtsherkenning’ op het busje te zien, had het mijn data al geregistreerd. Dat leek mij een vrij fundamentele invasie van mijn privacy.” De tweede keer werd hij gefilmd tijdens een vreedzaam protest. Bridges wordt in zijn bewering gesteund door mensenrechtenorganisatie Liberty UK, die ook achter zijn aanklacht staat.


Syrische oorlogsmisdager aangehouden in Zeeland

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

In het Zeeuwse plaatsje Kapelle heeft de politie een man gearresteerd die ervan verdacht wordt terroristische en oorlogsmidaden te hebben gepleegd in Syrië. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

„De man zou als commandant van een bataljon van het terroristische Jabhat al-Nusra hebben deelgenomen aan de gewapende strijd", zo schrijft het OM op haar website. „De man vocht onder de strijdersnaam Abu Khuder. Het bataljon waarover de verdachte het commando zou hebben gehad is bekend geworden als Ghuraba’a Mohassan (Vreemdelingen van Mohassan)."

Sinds 2014