Metro
Metro Nieuws 13 feb 2019 / 09:35 uur

Voor wie nog géén idee heeft; stemhulpen online

De verkiezingen voor de Provinciale Staten komen met rasse streden dichterbij, maar we kunnen ons zeer goed voorstellen als je geen flauw idee hebt waar je op moet stemmen.

Nu lijken de verkiezingen voor de Provinciale Staten ook wel wat verder van je bed te staan dan die voor de Tweede Kamer, maar gelukkig heb je daarvoor de Stemwijzer. Die is vanaf woensdag in te vullen en helpt je met welke partij het beste aansluit bij jouw opinie. Er zijn natuurlijk ook andere stemhulpen, zoals Kieskompas bijvoorbeeld.

Wat doen ze?

En wat doen die Provinciale Staten nu precies? ProDemos heeft het op een rijtje gezet: de provincie beslist waar woningen, wegen en natuurgebieden komen. Maar ook waar boeren een bedrijf mogen starten en aan welke regels ze zich moeten houden. Ook bepalen de Provinciale Staten waar bijvoorbeeld windmolens komen en regelen ze dat er bussen rijden en waar de bushaltes staan. Er wordt meebetaald aan de regionale omroepen, de N-wegen blijven onderhouden en de dijken blijven verhoogd.

Best belangrijk dus. Op 20 maart 2019 kan er gekozen worden voor zowel de Provinciale Staten als het waterschap. De 21 waterschappen in Nederland zorgen ervoor dat er genoeg schoon water is en dat Nederland niet overstroomt.

Nu je een beetje een idee hebt waarvoor je gaat stemmen, rest eigenlijk alleen nog de keuze waarop.

De stemwijzer is overigens nog niet compleet. De provincies Utrecht, Zeeland, Drenthe, Friesland en Groningen missen nog.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Voor wie nog géén idee heeft; stemhulpen online
Sluiten