Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 13 feb 2019
Leestijd: 4 minuten

Vintage Vastgoed 4: oude tramremise naar foodhallen

Slapen in een oude gevangenis of ziekenhuis, naar de film in een oude tramremise, wonen in een voormalig Philips-fabriek of naar een concert in een oude kerk. Steeds vaker zie je dat oude gebouwen worden getransformeerd tot een hotel, restaurant, huis of kantoorruimte. In deze serie zetten we de leukste en meest bijzondere vintage vastgoed plekken voor je op een rij.

In de drie eerdere artikelen hebben we de meest unieke gevangenissen, kerken en fabrieken uitgelicht. In het laatste deel hebben we vier opvallende transformaties uitgelicht: van een zwemparadijs, oude flat, bank en een tramremise.

Hotel Indigo in de voormalige Nederlandsche bank in Den Haag

Volgens Carolien Ligtenberg, architect en gespecialiseerd in transformatie van gebouwen en ‘vintage-vastgoed’ gaan we de komende jaren nog steeds vaker vintage vastgoed tegenkomen. „Veel mensen zijn er steeds meer van bewust dat het weggooien van spullen zonde is en dat hergebruiken een betere optie is. Dat zien we ook terug in de bouw. Gemeenten beginnen ook in te zien dat slopen niet altijd de beste optie is. En de regels zijn aan het versoepelen, waardoor het makkelijker gaat worden om een oud gebouw een nieuwe bestemming te geven”, zegt de architect.

De Foodhallen in de oude tramremise in Amsterdam-West

Maakt een stad hipper

Carolien legt uit dat de vraag alleen maar blijft groeien. „Bestaande transformaties zoals De Hallen in Amsterdam hebben ook een voorbeeldfunctie. Het project is een succes geworden, waardoor andere ontwikkelaars eerder durven te investeren. We leven in een wereld waarin geen behoefte is aan doorsnee meubels en plekken die allemaal op elkaar beginnen te lijken. Mensen gaan liever uit eten of naar de film in een oude gevangenis of een oude tramremise dan in een standaard bioscoop. Zo’n gebouw roept aandacht op, het is een extra beleving. Daarnaast hebben deze plekken vaak veel meerwaarde voor een stad. Ze kunnen een bepaald gebied een stuk hipper en bekender maken. Gemeenten gaan dat ook inzien.”

Zwemparadijs Tropicana = Bedrijfscentrum Blue City

Van zwemparadijs naar een bedrijvencentrum en hip restaurant. Tropicana was een recreatieoord aan de Maasboulevard in Rotterdam en werd in 1988 in opdracht van Center Paris gebouwd. Tropicana bestond uit een subtropisch zwemparadijs, sauna en partycentrum en werd in 2010 gesloten. In 2017 werd het voormalige zwembad opgekocht voor door het bedrijf Bluecity. Het plonsdorado is nu een plek waar innovatieve en duurzame start-up ondernemingen zijn gevestigd. Alles in Bluecity heeft meerdere levens, niets wordt weggegooid.

Zwemparadijs tropicana Foto: ANP

Oude Tramremise Amsterdam = De Hallen

De Hallen in Amsterdam Oud-West hebben decennia lang dienst gedaan als tramremise. Halverwege de jaren 90 verloor de tramremise zijn functie en zo’n 15 jaar lang waren de Hallen een verwaarloosd monumentaal pand. Sinds 2014 werd de oude tramremise omgetoverd tot een van de hipste en populairste plekken van Amsterdam. De voormalige tramremise biedt onderdak aan een bioscoop (de Filmhallen), een foodmarkt (de Foodhallen), een bibliotheek, creatieve winkeltjes en kantoorruimte.

De oude tramremise in Amsterdam-West. Foto:
De Hallen in Amsterdam West

Voormalige Nederlandsche Bank = Hotel Indigo The Hague – Den Haag

Ooit was dit pand gevuld met biljetten en goud, tegenwoordig staan er vooral prachtige bedden en andere mooie meubels. Het voormalige pand van De Nederlandsche bank uit 1883 is getransformeerd tot het Hotel Indigo The Hague. Historische elementen van De Nederlandsche Bank zijn aanwezig gebleven, zoals de marmeren en messing details en de originele goudkluis in het souterrain. Via de oude grote originele kluisdeur kom je in een luxe vergaderruimte terecht en in de gold bar in het souterrain drink je cocktails van lokale destillateurs. Het luxe boetiek hotel telt 63 kamers.

Hotel Indigo in Den Haag.
De voormalige Nederlandsche Bank.

Flat Kleiburg – Leefgemeenschap Kleiklooster

Een ander groot voorbeeld, dat een echte lokale revolutie veroorzaakte, is het Kleiburg-gebouw in Amsterdam. Dit verlaten superblock met 500 appartementen uit de jaren ’70 was de laatste van de zogenaamde ‘honingraat-flats’, die de buurt verslechterde. De flat werd ooit voor een symbolische waarde van 1 euro te koop aangeboden. Uiteindelijk werd de flat niet gesloopt en kreeg het een mooie herbestemming. Voor de herontwikkeling van het complex zijn verschillende evenementen georganiseerd om een community van gelijkgestemde mensen te bouwen. Inmiddels biedt de oude flat (woon) ruimte aan jongeren, gezinnen, bedrijven en zelfs een klooster en is de flat een aanwinst voor de buurt. In Het Kleiklooster woont een kleine leefgemeenschap, zij geloven dat het niet goed is voor een mens om er alleen voor te staan en daarom wonen zij bij elkaar.

Kleiklooster in de flat Kleiburg
Kleiburg Flat in Amsterdam Zuidoost. Foto: ANP

Mocht je nu zelf een oude school, kerk of molen willen omtoveren tot woonruimte of horeca-gelegenheid? Dan komt daar nog best veel bij kijken. „Het is een vrij langdurig project, waarbij veel komt kijken qua regelgeving. Dit soort projecten worden vaak aangepakt door projectontwikkelaars omdat zij dit op grote schaal doen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.