Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 26 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Veganistisch rolmodel eet weer vlees, fans woest

Veganisme heeft niet het meest sexy imago op de aardbol. Dus waren ze binnen de vegancommunity maar wat blij met Tim Shieff. De dertigjarige freerunner uit Groot-Brittannië was met zijn wasbord het uithangbord van het veganisme, maar is nu van zijn voetstuk gevallen.

https://www.instagram.com/p/BnB7mZPA0Ru/

Shieff is vanwege medische redenen namelijk veganist af. En nee dat betekent niet dat hij als vegetariër alleen soms van de koeienmelk drinkt en geitenkaas snoept: hij eet ‘gewoon’ weer vlees.

Rauwe eieren en zalm

Eind vorig jaar gaf hij al aan soms rauwe eieren en zalm naar binnen te werken, omdat zijn toenmalige dieet niet voldoende was voor zijn levensstijl. Zijn dieet bracht een hoop gezondheidsklachten met zich mee. Hij kampte met spijsverteringsproblemen, vermoeidheid, depressie, concentratieproblemen en stijfheid in zijn gewrichten.

„Ik kon amper nog push-ups doen zonder mezelf pijn te doen", zo legde hij vorige week in een video getiteld Am I Still Vegan uit. Hij besloot tal van verschillende diëten te proberen, waaronder een variant met alleen maar water. Hetgeen hem alleen maar uitputte.

Wisselende eetgewoonten

Shieff wisselde een paar keer tussen vegetarische en veganistische eetgewoonten en merkte dat het voor zijn gezondheid heel veel uitmaakte. „Dus heb ik de keuze gemaakt om weer dierlijke producten te eten. De verbeteringen in mijn gezondheid waren voor mij het bewijs dat er iets natuurlijk is aan het consumeren van die producten. Ik luister naar mijn lichaam en dat heeft mij op een ander pad gebracht. Mijn ideeën zijn veranderd. Ik moet dat aanvaarden en er vrede mee hebben."

Inmiddels is bekend dat hij nog een stap heeft teruggedaan en ook wel eens vlees naar binnen werkt. Hij vertrok daarom ook bij het veganistische kledingmerk ETHCS, waarvan Shieff een paar jaar terug nog mede-oprichter was.

„Zijn beslissing om niet langer veganistisch te leven, heeft ons zeer geschokt”, zo klinkt het in een verklaring van ETHCS. „Lange tijd was Tim een voorbeeld voor het veganisme, een goede vriend die ons allemaal inspireerde. Maar de aanpassing in zijn levensstijl was iets waar niemand van ons achter kon staan. Het zou niet ‘ethisch’ zijn om hem te laten blijven als hij beslist om weer vlees te eten."

Zwak en hypocriet

Hun reactie is een stuk vriendelijker dan die van veel fans uit de veganistische beweging. Zij voelen zich bedrogen door hun grote voorbeeld Shieff. Ze noemen hem onder andere zwak en hypocriet. Met zijn actie zou hij de hele veganistische beweging in diskrediet brengen.

https://www.instagram.com/p/BmFxk4-n4Z-/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.