Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 feb 2019
Leestijd: 1 minuut

Vader en moeder? Nee, ‘ouder 1 en ouder 2’

Franse scholen moeten in de administratie niet meer ‘vader’ en ‘moeder’ hanteren, maar ‘ouder 1’ en ‘ouder 2’. Daarmee moeten gezinnen met twee vaders of twee moeders tegemoet worden gekomen.

Het Franse parlement heeft deze week een voorstel aangenomen om de verandering door te voeren. Maar niet iedereen is het daarmee eens.

En ouder 3 dan?

Op social media buitelen boze ouders over elkaar heen om hun onvrede over het voorstel te uiten. Want wie is ouder 1 en wie ouder 2? En wat als er nog een derde ouder in het spel is? Sommige ouders zeggen dat het voelt alsof ze alleen maar een nummer zijn en geen ouder.

Ook op politiek vlak is het idee niet zonder protest ontvangen. Ter linkerzijde is er instemming, omdat het wordt gezien als erkenning van gezinnen met een afwijkende samenstelling. Rechtse politici noemen het politiek correcte symboolpolitiek.

De minister van Onderwijs, Jean-Michel Blanquer, zei dat dit soort dingen niet bij wet hoeven te worden geregeld. Het is dan ook niet zeker of het plan écht wordt doorgevoerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.