Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Uitstel van betaling voor noodlijdend Intertoys

Speelgoedwinkelketen Intertoys verkeert in zwaar weer, het concern kan op dit moment de openstaande rekeningen niet betalen en is genoodzaakt tot het aanvragen van uitstel van betaling.

Zo’n verzoek is doorgaans slecht nieuws voor de toekomst en het personeel van een concern. Dikwijls volgt na een uitstel van betaling een faillissement. Het ging al een tijd niet goed met de speelgoedwinkel, vakbonden stellen niet geheel verrast te zijn met het nieuws.

Harde klap

Dat Intertoys uitstel van betaling heeft aangevraagd is een harde maar niet geheel onverwachte klap voor het personeel van de speelgoedwinkelketen. Dat concludeert bestuurder Martijn den Heijer van vakbond CNV in een reactie op de surseance van het bedrijf. Hij wijst daarbij op de stevige concurrentie in de speelgoedbranche en dan met name de ,,voorname" rol van webwinkels.

Volgens de bondsbestuurder is de werkgelegenheid van circa 4000 mensen in het geding. Den Heijer spreekt van een harde klap in het gezicht van de medewerkers in alle Intertoys-vestigingen. Den Heijer wil op zo kort mogelijke termijn met de directie van Intertoys om tafel om over de problemen te praten. Ook worden gesprekken met leden voorbereid.

Een woordvoerster van vakbond FNV spreekt van een treurig geluid. Volgens haar wordt het met name voor het personeel dat mogelijk op straat komt te staan nog een hele kluif om nog weer een soortgelijke baan te vinden. Zeker omdat de problemen bij Intertoys niet op zichzelf staan. Een keur aan winkelbedrijven ging de laatste jaren al op de fles of ging in afgeslankte vorm door.

https://twitter.com/DieTukkerfries/status/1095335027330543617

Intertoys

De winkels van Intertoys zijn al meer dan veertig jaar een bekend fenomeen in het straatbeeld van de Nederlandse winkelsteden. In 1976 werden de eerste vier filialen geopend in Hoorn, Veghel, Enkhuizen en Eindhoven. De formule sloeg nationaal aan en het concern groeide dan ook gestaag, het kenmerkende gele woordmerk stamt uit 1979.

Tegenwoordig heeft de keten zo’n 450 filialen in Nederland, ook pronkten de gele letters op winkelpanden in België en Duitsland. In 2016 werd bekendgemaakt dat de andere grote speelgoedketen van Nederland, Bart Smit, voortaan ook onder de vlag van Intertoys zou vallen. De winkels waren tot twee jaar geleden eigendom van Blokker Holding, aan het einde van 2017 werd het verkocht aan de Britse investeringsmaatschappij Alteri Investors.

Intertoys onderscheidde zich met ruime winkels die in bijna elke middelgrote en grote stad van het land zaten. Sinds 1987 is het olifantfiguurtje met de blonde lokken en de pet genaamd Toy-Toy de mascotte van de winkel. In dat jaar verscheen ook het eerste zogenaamde Speelboek elke september. Dit was een zeer uitgebreide speelgoedcatalogus die bij miljoenen Nederlanders op de mat viel. De vrolijke olifant ging de afgelopen jaren een steeds kleinere rol spelen.

Het voortbestaan van Intertoys hangt aan een zijden draadje en is de zoveelste in een reeks van kenmerkende Nederlandse winkelketens die de afgelopen jaren in zwaar weer is gekomen. De filialen blijven voorlopig nog open.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.