Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 26 feb 2019 / 13:49 uur

Uitkering van man gekort na weigeren scheren baard

Een moslimman heeft een lagere bijstandsuitkering gekregen, omdat hij vanwege zijn geloof zijn baard weigerde af te scheren. En dat is terecht, zo heeft het de Centrale Raad van Beroep (CRvB) geoordeeld.

Asbestverwijderaar

De man solliciteerde voor een vakopleiding van asbestverwijderaar. Door de speciale pakken met het bijbehorende veiligheidsmasker is het dragen van een baard niet mogelijk. Omdat hij zijn baard weigerde te verwijderen, besloot zijn gemeente – die van Amersfoort – de uitkering te verlagen.

Bijstandsgerechtigden hebben de verplichting om alle kansen op werk aan te pakken. Aangezien er aan deze opleiding baangarantie was verbonden voldeed de man niet aan zijn plicht.

Volgens het CRvB heeft de gemeente Amersfoort weliswaar de vrijheid van godsdienst geschonden, maar had het met veiligheid een geldige reden. „Daarom is in dit geval de inbreuk op de vrijheid van godsdienst toegestaan."

Tilburg

De gemeente Tilburg heeft in een andere zaak van het CRvB niet gelijk gekregen. Een moslimman weigerde op vrijdag te werken in een kringloopwinkel, omdat hij die dag naar de moskee gaat. Omdat het volgens het CRvB niet noodzakelijk is dat hij op vrijdag werkt, mag de gemeente Tilburg de uitkering niet verlagen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Uitkering van man gekort na weigeren scheren baard
Sluiten