In het nieuws

Uber versus de 'oude' taxi: wie is spekkoper?

Uber versus de 'oude' taxi: wie is spekkoper?

De deel- of platformeconomie is booming. Foto's: Femmy Weijs.

Foto van 'Casper van der Veen'

6 FEB 2019

De deel- of platformeconomie is booming. Was een Airbnb boeken, een Uber bestellen of een Swapfiets huren een paar jaar geleden nog iets voor een select groepje early adopters, tegenwoordig heeft iedereen de diensten met één druk op de app binnen handbereik. Metro sprak voor een drieluik met mensen die voor zo’n platform rijden en met concurrenten die voor de ‘oude’ economie werken. Vandaag: Uber-chauffeur Pim Polman en TCA-taxichauffeur Ed Diepgrond.

'Amsterdam pest ons de stad uit'

Ed Diepgrond zit al 32 jaar op de taxi. Hij heeft in die drie decennia veel zien veranderen – het meeste niet ten goede.

„Kom maar naar de centrale”, zegt de 53-jarige Diepgrond als gevraagd wordt waar het beste schikt als locatie voor het interview. „Dan kost het me niet te veel tijd en kan ik die paar centen die er nog te verdienen zijn pakken.” Hoewel Diepgrond een goedlachse, vrolijke man is, zet deze opmerking de toon voor het gesprek over zijn beroep.

Wat dreef je om in 1986 als taxichauffeur aan de slag te gaan?

„Mijn familie reed al taxi, zo rolde ik erin. Er waren toen 635 vergunningen waarmee we heel Amsterdam moesten bedienen. Dat was lekker druk.”

Hoe heeft u het werk door de jaren heen zien veranderen?

„De eerste grote verandering kwam met de taxi-oorlog vanaf 2000, toen de taximarkt geliberaliseerd werd. Chauffeurs van elders kwamen náár Amsterdam omdat daar geld te halen zou zijn. Ze kenden de weg niet, verdwaalden en gingen omrijden. Dat kan echt niet.”

Uber versus de 'oude' taxi: wie is spekkoper?

Ed Diepgrond zit al 32 jaar op de taxi. Hij heeft in drie decennia veel zien veranderen - het meeste niet ten goede. Foto: Femmy Weijs

En toen was er Uber.

„Dat was de tweede grote verandering, met nog grotere gevolgen. Er zijn nu meer taxi’s dan ooit in Amsterdam. Je ziet chauffeurs met teenslippers en een korte broek die de weg en het vak niet kennen, terwijl een echte taxichauffeur – de oude garde zeg maar – de snelste weg naar elke straat in de stad kent. Veel Uber-chauffeurs komen van buiten Amsterdam en rijden alleen maar via de app. Doordat ze steeds op hun schermpje aan het koekeloeren zijn, rijden ze ontzettend veel schade.”

Is dit oneerlijke concurrentie richting jou?

„Uber wordt geen strobreed in de weg gelegd. Ze rijden vaak met illegale daklichten en pikken mensen op straat op die hen voor een taxi aanzien. Dat mag helemaal niet, maar er wordt maar weinig gehandhaafd. Onze meterprijs vastgesteld door de landelijke overheid, waardoor geen eerlijke marktwerking ontstaat – zeker niet als Uber zelf andere tarieven mag hanteren.

Mensen denken vaak dat Uber goedkoper is, maar dat is niet per se het geval. Als het druk is op zaterdagavond of op feestdagen gooien ze daar de tarieven omhoog. Bij ons is dat niet eens toegestaan.”

En de gemeente dan?

„De gemeente pest ons juist de stad uit, omdat er in hun ogen te veel taxi’s zijn. Er zijn steeds minder trambanen waar ik over mag, waardoor ik moet omrijden en voor zakkenvuller wordt uitgemaakt. Ook worden steeds meer woonwijken met paaltjes afgesloten, maar is daar vervolgens wel een hotel. Dan moet ik me aanmelden bij die paal terwijl de meter loopt, dat is waanzinnig. Het beleid van de gemeente heeft ervoor gezorgd dat er nu zoveel taxi’s zijn en dat ritten zo duur zijn geworden, daar heb ik niet voor gekozen. In andere landen wordt actie ondernomen tegen Uber, maar hier gebeurt helemaal niets.”

Wat zou er moeten gebeuren?

„Het zou een idee zijn het ondernemersdiploma weer in te voeren, maar daar gaat Den Haag over. Verder moet de gemeente zorgen voor handhaving en het de taxi’s niet zo moeilijk maken."

Spreekt het beroep van taxichauffeur nog jongeren aan?

„Volgens mij steeds minder. Vroeger wist je dat je een inkomen had en verdeelde je de ritten met collega’s. Nu sta ik soms twee uur op een standplaats. Vroeger kende je je collega’s, nu ben je elkaars concurrent.”

'Uber is slim in de markt gesprongen'

Toen Pim Polman als vijftigplusser op zoek moest naar nieuw werk zaten werkgevers vanwege zijn leeftijd niet om hem te springen. Overgekwalificeerd, past niet in het profiel, oftewel: te oud. Een lid van zijn jeu des boulesvereniging raadde hem aan eens bij Uber aan te kloppen, waar hij bijna twee jaar geleden aan de slag ging.

Uber versus de 'oude' taxi: wie is spekkoper?

Pim Polman werkt graag voor uber. „Ik ben er blij mee. Er wordt naar me geluisterd." Foto: Femmy Weijs.

Hoe kwam je tot deze late carrièreswitch naar Uber-chauffeur?

„Als je een tijd zonder werk zit, ga je bedenken wat je kan. Ik ken veel talen, heb geen hekel aan autorijden en ken Amsterdam goed. In de jaren tachtig had ik al taxi gereden. Bij Uber deed niemand moeilijk over mijn leeftijd, dat was fijn. Ook vind ik het fijn dat ik mijn eigen werktijden kan bepalen en zonder contant geld rondrijd.”

Is Uber rijden hetzelfde als een ‘gewone’ taxi of doet u iets totaal anders?

„In een ‘gewone’ taxi rijd je anoniemer omdat je gewoon kunt instappen. Bij Uber heb je direct een duidelijk profiel via de app. Ik hoor dan ook dat klanten zich vaak veiliger voelen in een Uber. Ook hebben wij een ratingsysteem, wat ervoor zorgt dat chauffeurs hun best doen. Als je namelijk drie slechte beoordelingen krijgt, moet je op het hoofdkantoor verschijnen om uitleg te geven.”

Snapt u dat veel taxichauffeurs Uber oneerlijke concurrentie vinden?

„De taxi-organisaties waren gewend een monopoliepositie te hebben, dus ik snap dat zij balen. Maar het was niet Uber die de markt vrijgaf, maar de overheid. Uber is er gewoon slim in gesprongen door scherpere prijzen te bieden en slim de werken met de technologie van deze tijd, dan ben je spekkoper. Bij een lager tarief heb je meer werk, maar dan moet je ook wel willen werken. Ik sta eigenlijk nooit stil, tenzij ik zelf pauze neem. Het speelveld is redelijk gelijk. We hebben allemaal een diploma, een boordcomputer en moeten werktijden opgeven.”

Is het niet gewoon te druk in Amsterdam met taxi’s?

„Het is een vrije markt, dus het is goed dat de klant keuze heeft. Wel is het verkeer in Amsterdam een gekkenhuis. Verkeersregels worden genegeerd, iedereen doet maar wat en fietsen, scooters en auto’s kunnen elkaar soms maar net ontwijken. Ook zijn in veel wijken paaltjes voor wegen gezet, waardoor ik niet altijd de service kan bieden die ik wil.”

Is Uber wel goed voor zijn mensen?

„Ik ben er blij mee. Er wordt naar me geluisterd. Het helpt wel dat ik 40 tot 50 uur per week werk, dan kom ik netto aan mijn streefbedrag. Als je het parttime doet, haal je je investering er minder snel uit.”

Spreekt rijden voor Uber jongeren aan?

„Als je een mensenmens bent is het hartstikke leuk. Het verbreedt je horizon, je leert beter met mensen omgaan en je leert je eigen stad op een andere manier kennen.”


Trump ontvangt vriend Rutte: Relatie beter dan ooit

Rutte en Trump/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De relatie tussen de Verenigde Staten en Nederland was nog nooit zo goed. Dat stelde de Amerikaanse president Donald Trump bij de ontvangst van premier Mark Rutte in het Witte Huis in Washington.

Tweede bezoek

Het is het tweede bezoek van Rutte bij Trump. Een jaar geleden was hij er voor het eerst. Rutte en de Amerikaanse president benadrukten dat in de Verenigde Staten honderdduizenden banen direct of indirect met Nederland te maken hebben. Zeer binnenkort ruim een miljoen, aldus Trump.


Likeability of6

WIN! Rijksmuseum Escape Game voor 5 personen

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Ben jij, inventief, scherp en een echte puzzelaar? Heb jij een gevoel voor avontuur en durf jij het gebaande pad te verlaten? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 5 tickets voor de compleet vernieuwde Escape Game in het Rijksmuseum. Alleen deze zomer te spelen!

BEKIJK OOK


likelol
user_12b063dd63d6145e8c431f3285b52117f4dddfc8_avataruser_f2973dee4a2ad03b3e38062c064af89acea89d24_avataruser_3c4d955686a4d6a148ca7218aeee91343d4791e6_avatar

+3


VVD, CDA en PVV: Strengere handhaving boerkaverbod

Boerkadragers/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het boerkaverbod wordt per 1 augustus van kracht in Nederland, maar de handhaving laat te wensen over. Dat vinden CDA, VVD en de PVV.

Behoedzaam

In een brief van minister Kajsa Ollongren die naar de gemeenten is uitgegaan staat onder andere dat ambtenaren behoedzaam te werk moeten gaan, zo weet RTL Nieuws. „Het uitgangspunt is altijd om in dit soort situaties te proberen te voorkomen dat de situatie escaleert."


Lotte gaat nooit zonder oordoppen op pad

Lotte gaat nooit zonder oordoppen op pad

Lotte van der Wijk.

In samenwerking met VeiligheidNL

6 JUL 2019

Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Lotte van der Wijk (23) uit Groningen, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt zij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

Lotte, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

Om mijn oren te beschermen.


Doodstraf voor Marokkanen na moord op toeristen

De drie veroordeelden/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Drie mannen zijn in Marokko ter dood veroordeeld voor de moord eind vorig jaar op twee Scandinavische toeristen, zo meldden Marokkaanse media.

De Deense 24-jarige studente Louisa Vesterager Jespersen en haar 28-jarige Noorse vriendin Maren Ueland waren op een tocht naar de hoogste berg van het Atlasgebergte, de Toubkal. Ze werden onderweg vermoord. De daders stelden dat het een aanslag was uit naam van de terreurbeweging Islamitische Staat. Die beweging heeft echter nooit verantwoordelijkheid voor deze moorden opgeëist.

Internationale schok


Florida wil daklozen wegjagen met kinderliedjes

Een dakloze/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

In Florida zijn ze de daklozen meer dan zat. Dus proberen ze de zwervers weg te jagen met het draaien van kinderliedjes.

Baby Shark

Op populaire verzamelplekken voor daklozen knallen 's nachts bekende kinderliedjes hard uit de speakers. Een van de steden waar het gebeurt, is West Palm Beach. Burgemeester Keith James stelde tegenover FOX News dat onder andere het liedje Baby Shark in de playlist is opgenomen.


Stel naar rechtbank om ruzie vaccinatie dochter (2)

Vaccineren/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een gescheiden koppel dat tegenover elkaar staat in de rechtszaal is geen nieuw fenomeen. Echter komt het niet vaak voor dat het dan over de vaccinatie van hun kind gaat.

De vader wil hun tweejarige dochter laten vaccineren, de moeder is daar echter fel op tegen, zo weet RTL Nieuws. De rechtbank in Den Bosch heeft de vader al in het gelijkgesteld, maar de moeder laat het daar niet bij zitten en weigert vooralsnog het meisje de voorgeschreven prikken te geven.

Ze is gezond


Halsema sluit Amsterdams hotel na explosie

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een hotel in de buurt van het Amsterdamse Vondelpark moet voor onbepaalde tijd de deuren sluiten. Oorzaak is een explosie eerder deze maand.

De ontploffing vond plaats in het portiek van de woning naast het betreffende hotel in de Korte van Eeghenstraat. De recherche houdt er rekening mee dat de actie gericht was tegen het hotel. Burgemeester Femke Halsema heeft nu besloten tot de sluiting, gezien de gevaren voor de openbare orde.

Flinke schade


Likeability of5

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Man ontdekt dat hij afschrikfoto is op sigarettenpak

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een Albanees heeft zijn advocaat naar de Europese Commissie gestuurd. Volgens hem worden er zonder toestemming foto's van hem op sigarettenpakjes gebruikt.

Afschrikfoto's

Het gaat om afbeeldingen van zijn geamputeerde been. Deze verschijnen op pakjes sigaretten als de welbekende afschrikfoto's. Naar eigen zeggen heeft de Albanees - woonachtig in het Franse Metz - hier geen toestemming voor gegeven.


wow
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Zes arrestaties bij antiterreuractie Duitsland

Duits politie/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een grote actie tegen een vermeende terreurgroep heeft de politie in Duitsland zes mannen gearresteerd. Onder anderen speciale eenheden van de politie deden donderdag in alle vroegte invallen op adressen in Keulen en Düren.

Aanleiding was het vermoeden van de inlichtingendiensten dat in islamitische kringen plannen werden gesmeed voor een terreuraanval. De actie richtte zich vooral op een adres in Düren.

Libanese afkomst


Meeste creditcards worden gestolen in Nederland

Niet Spanje of Frankrijk, maar Nederland staat - ook in de vakantieperiode - bovenaan de lijst van landen waar de meeste creditcards gerold worden. Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Tijdens een stedentrip in drukke steden als Barcelona, Parijs of Rome zijn we vaak extra alert op onze portemonnee. Maar in eigen land lijkt dat iets minder het geval. Niet Spanje of Frankrijk, maar Nederland staat - ook in de vakantieperiode - bovenaan de lijst van landen waar de meeste creditcards gerold worden. Op 2 en 3 staan Spanje en Frankrijk, gevolgd door Italië en Portugal.

In 8 procent van de gevallen is er na diefstal van de creditcard ook echt sprake van schade. Gemiddeld gaat het daarbij om een schadebedrag van 800 euro. Dat blijkt uit cijfers van International Card Services (ICS). En in te veel gevallen wordt de pincode bij de creditcard bewaard.

Nederlanders gebruiken creditcard veel


Hitte verovert groot deel Europa

Hitte verovert groot deel Europa

Een briesje aan de Europese stranden zal voor verkoeling zorgen. / Jerry Lampen | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

In vrijwel geheel Zuid-Europa blijft het de komende dagen – voor al diegenen die dit weekend afreizen – heerlijk zonnig, droog en warm. De komende week verovert de hitte echter grote delen van Europa, stelt Weeronline. Niet overal is dat het geval. In Centraal-Europa en Groot-Brittannië wordt het wisselvalliger en komen buien voor.

Komende dagen

In Zuid-Europa wordt het warm tot heet. Aan de costa’s in Spanje zal het de komende dagen 28 tot 31 graden zijn, in het Spaanse binnenland stijgt de temperatuur lokaal naar 37 graden. Ook in Italië zal het met 28 tot 31 graden vooral aangenaam zijn als je op het strand zit. Boven het vasteland van Griekenland is er kans op onweer, maar is het aan de kust met 28 tot 32 graden vooral prima strandweer.


Midnightsnack en bodycheck in dit luxe dierenhotel

Rita de Vos met een van de hotelgasten in het buitenverblijf van dierenhotel Pocahondas

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

In dit landelijk gelegen dierenhotel met privézwembad, midnightsnack, dagelijkse bodycheck en vloerverwarming checken baasjes hun kostbaarste bezit in. ,, Slaap lekker schatjes, mama komt gauw weer terug.”

All inclusive


Nederland schaft extra F-35-straaljagers aan

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nederland schaft acht of negen F35-straaljagers extra aan. „Die komen bovenop de 37 waartoe het vorige kabinet al had besloten. En bij het volgende kabinet zal de defensiebegroting opnieuw omhoog moeten. Daartoe zijn we binnen de Navo ook verplicht." Dat zegt minister Ank Bijleveld van Defensie in een interview met Trouw.

„Binnen de Navo bungelen we qua uitgaven nog steeds onderaan. Dus we zullen extra stappen moeten zetten. Volgend jaar hebben we een herijking van de defensienota. Dat moet rond de voorjaarsnota van 2020 klaar zijn", aldus de minister.

Koers van dollar


Opgesloten in het Rijksmuseum

Opgesloten in het Rijksmuseum

Foto: Rijksmuseum.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

„Wie is jullie stagebegeleider?” Een vrouw van begin twintig, bril op, paardenstaart in, kijkt ons vragend aan. „Ah, ik zie het al”, zegt ze als twee Metro-verslaggevers zwijgen. „Jullie komen stagelopen bij Bert. Hij is er vandaag niet, dus hier is jullie stagepakket. Veel succes.”

Zo begint de Escape Game in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het is geen Escape Room, want je zit niet vast in een kamer, maar in het hele museum. De bedoeling: het mysterie rond de Nederlandse kunstschilder Johannes Torrentius oplossen.

Stagebegeleider


Grote brand bij papierrecyclingbedrijf in Staphorst

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een papierrecyclingbedrijf in Staphorst woedt een grote uitslaande brand. De brandweer is met meerdere eenheden uit de regio uitgerukt om het vuur te bestrijden.

Metershoog

De vlammen slaan metershoog uit het dak van het pand. De brandweer heeft een NL alert-verstuurd in verband met de enorme rookontwikkeling en raadt bewoners in de omgeving aan ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. Vanwege grote rookontwikkeling zijn de omliggende woningen ontruimd.


Vakantie is goed, maar je hoeft niet op reis

Je vakantie annuleren? Dat werkt uitstekend!

Hoe ervaar je optimaal vakantiegeluk? Ver weg van huis betekent niet automatisch dat je meer bent uitgerust. Foto: Unsplash.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Ga je deze zomer kamperen, dan is dat negen van de tien keer oncomfortabeler dan thuis. Het begint al onderweg: met zijn allen in de bakoven richting Zuid-Frankrijk. ‘Ik zei toch dat we vandaag niet moesten gaan’, zeg je tegen de partner, terwijl de kinderen op de achterbank krijsen. Precies op het moment dat je aankomt, begint het te stortregenen. ’s Avonds kook je op een klein gasstelletje macaroni die half aangekoekt in de pan blijft zitten.

Maar tóch is kamperen het mooiste dat er is, zegt kampeerliefhebber Emiel Schenk, vanuit de auto op weg naar Italië. „Het is zo lekker. Je bent altijd buiten en hebt alles bij de hand.” Schenk kampeert al van jongs af aan en ook zijn vrouw heeft een liefde voor kamperen. „We hebben ook wel verdere reizen gemaakt, maar nu we kinderen hebben, gaan we toch het liefst met de tent op pad.”

Pre-vakantiestress


Likeability of5

Boete voor boerka op straat wordt 150 euro

Op dit beeld staat naar schatting 3% van alle boerkadragende vrouwen in Nederland /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 JUL 2019

Het dragen van gezichtsbedekkende kleding in het openbare wordt aankomende maand strafbaar. De politie zal vanaf augustus actief controleren op voorbijgangers die dit verbod overtreden.

Woensdagavond werd bekend hoe hoog de boete gaat worden, wie vanaf augustus zijn gelaat afdekt met een boerka of een integraalhelm zal 150 euro moeten betalen. Dit blijkt uit de beleidsregel die het Openbaar Ministerie heeft laten plaatsen in de Staatscourant.

'Boerkaverbod'


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar