In het nieuws

Uber versus de 'oude' taxi: wie is spekkoper?

Uber versus de 'oude' taxi: wie is spekkoper?

De deel- of platformeconomie is booming. Foto's: Femmy Weijs.

Foto van 'Casper van der Veen'

6 FEB 2019

De deel- of platformeconomie is booming. Was een Airbnb boeken, een Uber bestellen of een Swapfiets huren een paar jaar geleden nog iets voor een select groepje early adopters, tegenwoordig heeft iedereen de diensten met één druk op de app binnen handbereik. Metro sprak voor een drieluik met mensen die voor zo’n platform rijden en met concurrenten die voor de ‘oude’ economie werken. Vandaag: Uber-chauffeur Pim Polman en TCA-taxichauffeur Ed Diepgrond.

'Amsterdam pest ons de stad uit'

Ed Diepgrond zit al 32 jaar op de taxi. Hij heeft in die drie decennia veel zien veranderen – het meeste niet ten goede.

„Kom maar naar de centrale”, zegt de 53-jarige Diepgrond als gevraagd wordt waar het beste schikt als locatie voor het interview. „Dan kost het me niet te veel tijd en kan ik die paar centen die er nog te verdienen zijn pakken.” Hoewel Diepgrond een goedlachse, vrolijke man is, zet deze opmerking de toon voor het gesprek over zijn beroep.

Wat dreef je om in 1986 als taxichauffeur aan de slag te gaan?

„Mijn familie reed al taxi, zo rolde ik erin. Er waren toen 635 vergunningen waarmee we heel Amsterdam moesten bedienen. Dat was lekker druk.”

Hoe heeft u het werk door de jaren heen zien veranderen?

„De eerste grote verandering kwam met de taxi-oorlog vanaf 2000, toen de taximarkt geliberaliseerd werd. Chauffeurs van elders kwamen náár Amsterdam omdat daar geld te halen zou zijn. Ze kenden de weg niet, verdwaalden en gingen omrijden. Dat kan echt niet.”

Uber versus de 'oude' taxi: wie is spekkoper?

Ed Diepgrond zit al 32 jaar op de taxi. Hij heeft in drie decennia veel zien veranderen - het meeste niet ten goede. Foto: Femmy Weijs

En toen was er Uber.

„Dat was de tweede grote verandering, met nog grotere gevolgen. Er zijn nu meer taxi’s dan ooit in Amsterdam. Je ziet chauffeurs met teenslippers en een korte broek die de weg en het vak niet kennen, terwijl een echte taxichauffeur – de oude garde zeg maar – de snelste weg naar elke straat in de stad kent. Veel Uber-chauffeurs komen van buiten Amsterdam en rijden alleen maar via de app. Doordat ze steeds op hun schermpje aan het koekeloeren zijn, rijden ze ontzettend veel schade.”

Is dit oneerlijke concurrentie richting jou?

„Uber wordt geen strobreed in de weg gelegd. Ze rijden vaak met illegale daklichten en pikken mensen op straat op die hen voor een taxi aanzien. Dat mag helemaal niet, maar er wordt maar weinig gehandhaafd. Onze meterprijs vastgesteld door de landelijke overheid, waardoor geen eerlijke marktwerking ontstaat – zeker niet als Uber zelf andere tarieven mag hanteren.

Mensen denken vaak dat Uber goedkoper is, maar dat is niet per se het geval. Als het druk is op zaterdagavond of op feestdagen gooien ze daar de tarieven omhoog. Bij ons is dat niet eens toegestaan.”

En de gemeente dan?

„De gemeente pest ons juist de stad uit, omdat er in hun ogen te veel taxi’s zijn. Er zijn steeds minder trambanen waar ik over mag, waardoor ik moet omrijden en voor zakkenvuller wordt uitgemaakt. Ook worden steeds meer woonwijken met paaltjes afgesloten, maar is daar vervolgens wel een hotel. Dan moet ik me aanmelden bij die paal terwijl de meter loopt, dat is waanzinnig. Het beleid van de gemeente heeft ervoor gezorgd dat er nu zoveel taxi’s zijn en dat ritten zo duur zijn geworden, daar heb ik niet voor gekozen. In andere landen wordt actie ondernomen tegen Uber, maar hier gebeurt helemaal niets.”

Wat zou er moeten gebeuren?

„Het zou een idee zijn het ondernemersdiploma weer in te voeren, maar daar gaat Den Haag over. Verder moet de gemeente zorgen voor handhaving en het de taxi’s niet zo moeilijk maken."

Spreekt het beroep van taxichauffeur nog jongeren aan?

„Volgens mij steeds minder. Vroeger wist je dat je een inkomen had en verdeelde je de ritten met collega’s. Nu sta ik soms twee uur op een standplaats. Vroeger kende je je collega’s, nu ben je elkaars concurrent.”

'Uber is slim in de markt gesprongen'

Toen Pim Polman als vijftigplusser op zoek moest naar nieuw werk zaten werkgevers vanwege zijn leeftijd niet om hem te springen. Overgekwalificeerd, past niet in het profiel, oftewel: te oud. Een lid van zijn jeu des boulesvereniging raadde hem aan eens bij Uber aan te kloppen, waar hij bijna twee jaar geleden aan de slag ging.

Uber versus de 'oude' taxi: wie is spekkoper?

Pim Polman werkt graag voor uber. „Ik ben er blij mee. Er wordt naar me geluisterd." Foto: Femmy Weijs.

Hoe kwam je tot deze late carrièreswitch naar Uber-chauffeur?

„Als je een tijd zonder werk zit, ga je bedenken wat je kan. Ik ken veel talen, heb geen hekel aan autorijden en ken Amsterdam goed. In de jaren tachtig had ik al taxi gereden. Bij Uber deed niemand moeilijk over mijn leeftijd, dat was fijn. Ook vind ik het fijn dat ik mijn eigen werktijden kan bepalen en zonder contant geld rondrijd.”

Is Uber rijden hetzelfde als een ‘gewone’ taxi of doet u iets totaal anders?

„In een ‘gewone’ taxi rijd je anoniemer omdat je gewoon kunt instappen. Bij Uber heb je direct een duidelijk profiel via de app. Ik hoor dan ook dat klanten zich vaak veiliger voelen in een Uber. Ook hebben wij een ratingsysteem, wat ervoor zorgt dat chauffeurs hun best doen. Als je namelijk drie slechte beoordelingen krijgt, moet je op het hoofdkantoor verschijnen om uitleg te geven.”

Snapt u dat veel taxichauffeurs Uber oneerlijke concurrentie vinden?

„De taxi-organisaties waren gewend een monopoliepositie te hebben, dus ik snap dat zij balen. Maar het was niet Uber die de markt vrijgaf, maar de overheid. Uber is er gewoon slim in gesprongen door scherpere prijzen te bieden en slim de werken met de technologie van deze tijd, dan ben je spekkoper. Bij een lager tarief heb je meer werk, maar dan moet je ook wel willen werken. Ik sta eigenlijk nooit stil, tenzij ik zelf pauze neem. Het speelveld is redelijk gelijk. We hebben allemaal een diploma, een boordcomputer en moeten werktijden opgeven.”

Is het niet gewoon te druk in Amsterdam met taxi’s?

„Het is een vrije markt, dus het is goed dat de klant keuze heeft. Wel is het verkeer in Amsterdam een gekkenhuis. Verkeersregels worden genegeerd, iedereen doet maar wat en fietsen, scooters en auto’s kunnen elkaar soms maar net ontwijken. Ook zijn in veel wijken paaltjes voor wegen gezet, waardoor ik niet altijd de service kan bieden die ik wil.”

Is Uber wel goed voor zijn mensen?

„Ik ben er blij mee. Er wordt naar me geluisterd. Het helpt wel dat ik 40 tot 50 uur per week werk, dan kom ik netto aan mijn streefbedrag. Als je het parttime doet, haal je je investering er minder snel uit.”

Spreekt rijden voor Uber jongeren aan?

„Als je een mensenmens bent is het hartstikke leuk. Het verbreedt je horizon, je leert beter met mensen omgaan en je leert je eigen stad op een andere manier kennen.”


 Werk van Vincent van Gogh gestolen uit museum Singer Laren

Werk van Vincent van Gogh gestolen uit museum Singer Laren

Dieven forceerden de glazen voordeur van het gebouw. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

41 MIN

Uit museum Singer Laren is in de nacht van zondag op maandag een werk van Vincent van Gogh gestolen. Het gaat om het schilderij met de naam Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar uit 1884.

Het werk was in bruikleen van het Groninger Museum. Dit maakten de museumdirecties en de politie bekend tijdens een persconferentie in het museum.

'Boos, geschokt en verdrietig'


Dieven stelen beademingsapparatuur uit auto
Likeability of3

Dieven stelen beademingsapparatuur uit auto

Dieven stelen beademingsapparatuur uit auto | Foto (ter illustratie): Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

48 MIN

Bij een auto-inbraak in Breda is in de nacht van zondag op maandag onder meer beademingsapparatuur gestolen. Volgens de politie gaat het om zes sets.

Verder bestond de buit uit sportkleding en een bankpas. De gestolen medische apparatuur is maandag teruggevonden in twee tassen bij een voetbalveldje. De politie heeft twee verdachten aangehouden, van 41 en 49 jaar.

Gestolen bankpas


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Verdachte moord Derk Wiersum heeft nieuwe advocaat

Verdachte moord Derk Wiersum heeft nieuwe advocaat

Advocaat Jacques Taekema op rechts Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De man die ervan wordt verdacht de Amsterdamse advocaat Derk Wiersum te hebben doodgeschoten, heeft een nieuwe advocaat. 

Jacques Taekema neemt de verdediging van Giërmo B. over van Tjalling van der Goot „om redenen van persoonlijke aard". Woensdag staat er een nieuwe inleidende zitting over de moord op Wiersum gepland in de rechtbank in Amsterdam. Hierbij is vanwege de coronamaatregelen geen publiek aanwezig, ook verdachte B. en zijn advocaat Taekema zijn niet bij de zitting.

Ridouan T.


Rumag stopt met coronacollectie door 'karaktermoord' Lubach

Foto van 'Vincent Smit'

1 UUR

Het satirische internetbedrijf Rumag stopt met de verkoop van aan het coronavirus gerelateerde spullen. De 'coronacollectie' van het bedrijf ligt onder vuur nadat Arjen Lubach er in zijn talkshow zondagavond aandacht aan gaf. 

Rumag richt zich op social media op jongeren en plaatst voornamelijk satirische teksten. De teksten drukken ze ook op spullen zoals t-shirts, koffiemokken en deurmatten. In het item van Zondag met Lubach wordt Rumag beschuldigd van het plegen van plagiaat en geld te willen verdienen aan de coronacrisis. Op Instagram is het merk op maandagmiddag al ruim 20.000 volgers verloren.


Romantisch! Man versiert buurvrouw ondanks quarantaine
Likeability of5

Romantisch! Man versiert buurvrouw ondanks quarantaine

Wanneer de twee elkaar écht kunnen aanraken is nog even afwachten | Foto: Pexels

Foto van 'Metro'

1 UUR

Wie zegt dat je in tijden van social distancing je ware liefde niet kunt ontmoeten? Of in elk geval een geliefde. De in New York woonachtige Jeremy Corby wist een date te scoren waarbij hij zich keurig aan de richtlijnen houdt.

Althans, dat is het verhaal dat hij op Twitter en TikTok deelt. Sommige verhalen zijn te mooi om te checken, we willen in dit geval maar al te graag geloven dat het waar is. Zelfs een gemiddelde Disney-film valt qua romantiek in het niet vergeleken bij het verhaal van fotograaf Jeremy.

Dag opfleuren


like
user_30d26d850b3f8a02b0da4c78cdc86a13d43684d4_avatar

Coronavirus eist 93 levens, dodental op 864

Coronavirus eist 93 levens, dodental op 864

De afdeling spoedeisende hulp in het Amsterdam UMC, locatie AMC Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Er zijn in de afgelopen 24 uur 93 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus bij gekomen in Nederland. Dat meldt het RIVM.

Dit brengt het totale aantal doden door corona in ons land op 864. Het werkelijke aantal overledenen ligt hoger; sterfgevallen worden soms pas na een paar dagen doorgegeven. Daarbij komt dat lang niet iedere besmetting wordt vastgesteld door een test. Als iemand die niet is getest door het virus komt te overlijden, komt dat niet terug in de statistieken.

507 mensen opgenomen


WHO waarschuwt: drink niet bij coronastress

WHO waarschuwt: drink niet bij coronastress

Naar de fles grijpen wordt ten zeerste afgeraden. | Foto: Getty

Foto van 'Metro'

2 UUR

Door de uitbraak van COVID-19 zitten we massaal thuis. Niet naar buiten kunnen in combinatie met spanning door het virus en andere omstandigheden, kan voor stress zorgen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt de mensheid in deze tijden vooral niet naar de fles te grijpen. De organisatie benadrukt dat alcohol drinken geen goede manier is om met stress rondom het virus en de lockdown om te gaan. Een flinke borrel kan enorme gevolgen hebben voor de mentale én fysieke gezondheid.

Verdovende middelen schuwen


'Maatregelen blijven waarschijnlijk ook na 6 april nog van kracht'
Likeability of5

'Maatregelen blijven ook na 6 april van kracht'

Posters met maatregelen in een supermarkt van Jumbo. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De maatregelen die momenteel in Nederland worden getroffen om de verspreiding van het coronavirus in te perken, zullen ook tot na 6 april van kracht blijven.

Dat bevestigen bronnen in Den Haag na berichtgeving van De Telegraaf. Dinsdag zal de crisiscommissie van het kabinet beslissen over het verlengen van de maatregelen. Onder die maatregelen vallen onder meer het zoveel mogelijk thuis blijven, het afstand houden van anderen, het vermijden van groepen en sociale activiteiten en het thuisblijven bij klachten.

Advies OMT


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Telefoonstoring zorgt dat ziekenhuizen niet bereikbaar zijn

Telefoonstoring zorgt dat ziekenhuizen niet bereikbaar zijn

Door een telefoonstoring zijn veel ziekenhuizen niet bereikbaar | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Meerdere ziekenhuizen zijn slecht bereikbaar door een landelijke telefoonstoring. Op de website allestoringen.nl is te zien dat onder meer het Deventer Ziekenhuis problemen heeft.

„Er is een landelijke storing bij Ziggo, KPN en Vodafone. Met als gevolg dat het Deventer Ziekenhuis problemen heeft met inkomend en uitgaand bellen" meldt het ziekenhuis. Ook Antonius Zorggroep Sneek meldt slecht bereikbaar te zijn.

Oorzaak wordt gezocht


Indiase agent spreekt als 'coronavirus' mensen aan

Indiase agent spreekt als 'coronavirus' mensen aan

De kunstenaar maakte de helm met oude kranten / Foto: AFP

Foto van 'Vincent Smit'

3 UUR

Een agent en een kunstenaar in India hebben een creatieve oplossing gevonden om mensen bewust te maken van het coronavirus. Verkleed als het virus houdt de agent mensen staande bij kruispunten. 

De agent, Rajesh Buba, werkt in de miljoenenstad Madras in het zuiden van India. Hij spreekt mensen voornamelijk aan als hij ziet wanneer er geen mondkapjes gedragen worden. Hij zegt dan: „Als jij naar buiten gaat, kom ik bij je naar binnen”, daarmee doelend op het coronavirus.

Indiase agent spreekt als 'coronavirus' mensen aan

Foto: AFP


Klassieke muziek populairder door coronacrisis

Klassieke muziek populairder door coronacrisis

We streamen minder muziek maar als we streamen, wint klassiek terrein | Foto: Getty

Foto van 'Ingelise de Vries'

3 UUR

Het is voor veel mensen inmiddels de derde week dat het thuiskantoor wordt bemand. Daardoor verandert er een hoop in de wereld. Zo wordt er onder andere een stuk minder gestreamd.

Maar, als we streamen, streamen we veel vaker klassieke muziek dan voorheen. Nederlanders streamen 10 procent meer deuntjes van Mozart, Bach en Dvořák. Landen waar het COVID-19 virus harder toeslaat, streamen zelfs nog meer klassieke muziek. In Frankrijk is het met veertig procent toegenomen, in Spanje met 20 procent en de Engelsen streamen 15 procent meer klassiek werk.

Minder streamen en downloaden


Olieprijs onder druk, hoe komt dat?

Olieprijs onder druk, hoe komt dat?

Een basisbegrip in de economie is dat de prijs van grondstoffen afhankelijk is van vraag en aanbod.

Foto van ''

VANDAAG, 11:59

Heerst er momenteel al een coronacrisis, komt hier bovenop ook nog een oliecrisis. 9 maart 2020 is een behoorlijk zwarte dag voor de olieprijs geworden, want toen daalde de olieprijs met maar liefst 30 procent. En nu?

De daling is al jaren niet gezien op de oliemarkt. Vanwaar deze sterke daling en hoe wordt de prijs van olie bepaald?

Olie en de wereldeconomie


Lief! Nederlands dierenpark verwelkomt nieuwe cheetahs

Lief! Nederlands dierenpark verwelkomt nieuwe cheetahs

Een nieuw cheetahgezin woont sinds een paar dagen in Nederland | Foto: ZooParc Overloon

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:11

Nederland heeft sinds kort een paar nieuwe inwoners. ZooParc in Overloon verwelkomde namelijk vijf nieuwe cheetahs in het park.

De vijf roofdieren zijn pas een paar dagen in het Brabantse park en komen uit Frankrijk. Het gaat om moeder Asali en haar vier kinderen. In een persbericht meldt het park dat de dieren na een korte wenperiode nu ook het buitenverblijf mogen verkennen.

Geschikte ruimte in Brabant


Deze week nog koud, volgende week weer lentetemperaturen

Deze week nog koud, volgende week weer lentetemperaturen

Het blijft deze week nog even koud maar volgende week wordt het weer lente! | Foto: Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:29

Het mag dan inmiddels alweer lente zijn, dat maart zijn staart roert moge duidelijk zijn. Waar we vorige week op hypothetische terrasjes konden zitten, vroor het vannacht ineens flink.

In Hupsel (Achterhoek) heeft het KNMI in de nacht van zondag op maandag -6,6 graden gemeten. Daarmee was het de koudste nacht in Nederland meer dan een jaar tijd, meldt Weeronline. Vorig jaar werd op 31 januari -9 graden gemeten in het Groningse Nieuw-Beerta.

Matig vriezen


Geen EasyJet-vluchten meer voor onbepaalde tijd

Geen EasyJet-vluchten meer voor onbepaalde tijd

EasyJet houdt de vloot voorlopig aan de grond | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:49

Mocht je de hoop hebben binnenkort met easyJet toch naar een ander deel van de wereld vliegen, dan zal dat toch even moeten wachten. De Britse prijsvechter staakt namelijk per direct alle vluchten.

De luchtvaartonderneming noemt als reden de ongekende reisbeperkingen die door landen zijn opgelegd in reactie op het coronavirus en de invoering van lockdowns in veel Europese landen. EasyJet blijft naar eigen zeggen samenwerken met overheden om op hun verzoek reddingsvluchten uit te voeren.

Geen nieuwe vliegdata


Besmettingen China neemt af, piek doden in VS over twee weken
Likeability of5

Besmettingen China neemt af, piek doden in VS over twee weken

President Trump tijdens zijn toespraak | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:54

De Amerikaanse president Donald Trump verwacht de piek in het aantal dagelijkse doden in de VS als gevolg van het coronavirus over twee weken.

De regels voor het behouden van „sociale afstand" tot elkaar blijven van kracht tot 30 april. Dat heeft de president zondag (lokale tijd) bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

Richtlijnen van kracht


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Video's president Brazilië verwijderd door Twitter
Likeability of5

Video's president Brazilië verwijderd door Twitter

De Braziliaanse president handelt volgens Twitter in strijd met de richtlijnen | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:34

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft twee video's op Twitter gezet die door het medium weer zijn verwijderd. Bolsonaro overtreedt volgens het bedrijf de richtlijnen.

Het staatshoofd uit in de filmpjes zijn twijfels over nut en noodzaak van quarantainemaatregelen in de strijd tegen verdere verspreiding van het coronavirus.

In strijd met instructies


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Bedrijf levert beademingsapparatuur, Defensie houdt achter

Bedrijf levert beademingsapparatuur, Defensie houdt achter

Er moet op korte termijn beademingsapparatuur komen | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:59

Defensie beschikt over cruciale beademingsapparatuur die nodig is om extra mobiele intensive care units (MICU’s) mee uit te rusten, en houdt deze achter.

De MICU’s zijn nodig om ernstig zieke patiënten over de nog beschikbare ic-bedden te verdelen. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money.

Niet beschikbaar