Metro
Metro Nieuws 15 feb 2019 / 11:50 uur

Trump wil noodtoestand uitroepen voor grens Mexico

Volgens de woordvoerder van Trump wil de Amerikaanse president spoedig de noodtoestand uitroepen om geld te kunnen bemachtigen voor de bouw van een grensmuur bij Mexico. Da’s best opmerkelijk, aangezien eerdere noodtoestanden te maken hadden met natuurrampen, oorlogen of terreuraanslagen.

Het Congres omzeilen

De democraten zijn niet bepaald fan van het plan. Zij vinden dat Trump misbruik maakt van zijn positie als president en noemen de situatie bij de grens geen échte noodtoestand. Hij zou met dit plan het Congres, dat het laatste woord heeft over het overheidsgeld, willen omzeilen en buiten het parlement om geld vrij willen maken. Volgens Trump zou er op ’t moment te weinig geld zijn vrij gemaakt voor de bouw van ‘zijn’ muur. Trump acht de noodtoestand nu gerechtvaardigd, omdat er een crisis is aan de zuidgrens. Onder de enorme aantallen migranten zouden zich -volgens hem- veel misdadigers en terroristen bevinden.

Aanvechten

Nog nooit eerder werd een noodtoestand aangevochten, maar de Democraten kunnen nu de federale rechtbanken en het Hooggerechtshof inschakelen voor een ‘toets’ aan de grondwet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trump wil noodtoestand uitroepen voor grens Mexico
Sluiten