Iris Hermans
Iris Hermans Nieuws 8 feb 2019
Leestijd: 4 minuten

Topgevoel als je boven bent: ken je boulderen al?

Trek de stoute klimschoenen eens aan en ga boulderen. Alleen, of met je date, ,,weet je meteen hoe ver iemand durft te gaan.”

Lekker hangen in Boulderhal Energiehaven Utrecht

Lekker gevoel

,,Hoi, ik ben Annemarie.” Als je de hand schudt van een boulderaar, voel je dat meteen. ,,Ik probeer het wel zo goed mogelijk weg te vijlen, hoor, die eelt”, lacht de manager van Boulderhal Energiehaven Utrecht, een van de grootste -,,en mooiste”- hallen van Nederland.

Kom je er binnen, dan weet je niet waar je moet kijken. Naar de enorme klimmuren (paddo’s) met daarop gekleurde grepen in alle vormen en maten. Naar de stoere mannen en dito vrouwen, ook in alle vormen en maten -,,iédereen kan boulderen”- hangend of staand op de mat. Naar de klimschoenen die er zo lieflijk klein uitzien dat je ze bijna wil aaien. Of naar de 33 speciaalbierflesjes mooi uitgestald achter de bar. Want boulder hard, drink hard, of in elk geval een lekker flesje of wat, ,,elke avond zit de bar vol, dat zie je toch niet zo snel in de sportschool!”

Dwight is boulderaar, barman(ager), tuin- en klusjesman, routebouwer, greepjesspuiter. Onmisbaar dus.

Deephouse schalt uit de boxen -,,muziek staat hier altijd aan”- en in de hal klinken zowel monotone geluiden uit boormachines als de bescheiden oerkreten van hen die een boulderpoging doen. Behalve dat druk wordt geoefend, worden ook de laatste puntjes op de i gezet, of schroefjes in de hand- en voetgrepen geboord voor Dock Masters dat dit weekend hier in Utrecht losbarst.

Hoewel velen de wenkbrauwen zullen fronsen bij het woord boulderen en spellingscheck er telkens bulderen van wil maken, beleefde het de laatste twee jaar een populariteitspurt en wordt het de volgende Olympische Spelen zelfs een officiële sport. De Utrechtse droomt even weg. ,,Hoe mooi zou het zijn als daarna iedereen wil boulderen?” Want dat het nog zo onbekend is, vindt ze best jammer. Of zonde eigenlijk. ,,Je gaat je er zo goed door voelen. Het geeft zo’n heerlijk gevoel als je dan eindelijk boven bent.” Een echt hoogtepunt, ook omdat het niet vanzelfsprekend is dat en hoe je boven komt. Een puzzel, noemt de enthousiaste boulderaar het, ,,het gaat om de juiste volgorde van handen en voeten verplaatsen en telkens weer die vraag: wat hierna?”

‘Verslavend’

Haar eerste keer was in de natuur toen ze twaalf was. Ze klauterde over het rotsblok (boulder in het Engels) alsof ze nooit anders deed, maar toch duurde het nog een kleine tien jaar voordat ze er echt wat mee ging doen. Zeker nu ze hier werkt, is ze er helemaal aan verslaafd. Dinsdagavond vaste prik: boulderen met de meiden, ,,ook al doe je het alleen, je doet het ook weer niet alleen, als je snapt wat ik bedoel.”

Dwights gevleugelde Cruijffiaanse woorden. Komt neer op: Ook al is iets heel moeilijk, je moet het gewoon gemakkelijk benaderen.

Dwight Breton van Groll snapt wat ze bedoelt. ,,Ik noem het de enige teamsport die je in je eentje doet.” Er is altijd wel iemand in de buurt voor wat extra motivatie of advies, of dat (spreekwoordelijke) duwtje in de rug. Dwight is onmisbaar hier, slaat ze hem vriendschappelijk op de schouders. Behalve barman(ager), is hij klusjes- en tuinman, routebouwer en greepjesspuiter. ,,Klinkt mooi hè, greepjesspuiter?” De greepjes worden vies door het zweet en magnesium dat mensen op hun handen doen. Zijn ogen twinkelen, ,,ik ga er dan lekker hard met de hogedruk overheen.”

De routes maakt hij het liefst zo moeilijk mogelijk, ,,we worden niet voor niets de masochisten van het boulderen genoemd.” Hij wrijft zichzelf al verheugd in de handen als hij aan zijn volgende denkt, zij het wel voorzichtig, want om zijn rechterhand prijkt een brace. Tja, boulderen is nu eenmaal als het leven: vallen en opstaan. ,,Twee weken geleden stak mijn bot er nog uit.”

Wanna date?

Hij houdt ’van randjes trekken’. ,,Hoe kleiner de greep, hoe leuker het wordt” en net als zijn collega, is hij zwaar verslaafd. Een heel spectrum aan emoties komt voorbij als hij in de paddo hangt. Van frustratie, ,,ik weet dat ik het kan, maar toch haal ik die volgende greep dan nét niet” tot ‘absolute euforie’. ,,En heel vaak is het schijtvervelend, hoor, maar dat is juist ook zo leuk. Als het te gemakkelijk is, is er niets aan.”

Boulderen wordt steeds vaker als date gedaan en dat snapt de vrijgezel wel. Deed-ie zelf ook weleens. Was geen succes, verklapt hij. Hij wilde zien hoe ver ze zou gaan en of ze doorzettingsvermogen had… Niet ver en nee. Een no go voor hem. Boulderen als hele prille pre-relatietest dus, ,,ik wist het toen wel meteen.” Hij ziet mannen zich vaak genoeg helemaal uitsloven, terwijl de vrouw veel beter blijkt. Voor sommigen een date-killer, ,,dan zitten ze heel teleurgesteld naast elkaar op het bankje te denken: waren we maar naar de film gegaan.”

Dock Masters

Komend weekend nemen boulderaars uit alle windstreken het hier tegen elkaar op bij Dock Masters, een internaonaal klimevenement, voor zowel recreaeve klimmers als professionele atleten. Je kunt natuurlijk ook gewoon kijken, met een van de 33 flesjes bier in je hand.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.