Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 13 feb 2019 / 18:15 uur

Sylvana Simons weggehoond door Amsterdamse raad

Sylvana Simons is van mening dat er tijdens het schietincident bij het gebouw van de Nederlandsche Bank vorige week "buitensporig en onnodig politiegeweld" is gebruikt. Volgens de ex-presentatrice van onder meer RTL en TMF zouden ‘mensen van kleur’ zich hierdoor onveiliger voelen in de straten van Amsterdam.

Ze besloot haar zorgen te delen in de Stopera waar nagenoeg niemand het met haar eens was. Sterker nog: haar agendapunt leidde tot een hevig debat.

BIJ1zaam

De raad noemde het schandalig dat Simons doet voorkomen alsof mensen met een getinte huid iets te vrezen zouden hebben van de politie. Diverse sprekers, zowel van links als van rechts, trokken fel tegen haar van leer en riepen haar op het onderzoek van de Rijksrecherche naar het schietincident af te wachten.

Burgemeester Femke Halsema sloot zich daarbij aan. ,,De agenten verdienen ons inlevingsvermogen, niet ons oordeel. Het Amsterdamse korps verdient onze trots", zei zij.

Niet alleen de inhoud, maar ook de toon wekte weerzin bij veel raadsladen. VVD’er Van der Burg meent dat Simons zich kapot moet schamen en herinnerde haar aan het feit dat diezelfde agenten haar beschermde toen ze bedreigd werd door ‘klootzakken’. Zowel de linker- als de rechterflank van het politieke spectrum was kritisch van SP tot en met de VVD en van FvD tot en met DENK.

De vlam sloeg nog meer in de pan toen Simons geen afstand wilde nemen van de woorden van partijgenoot en duo-raadslid ‘vreer’, die in een discussie met SP’er Nicole Temmink suggereerde dat de agenten niet goed getraind waren en dat zij ‘makkelijk praten had’ als ‘witte cisvrouw’. (red: iemand die geboren is in het lichaam van een vrouw en zich ook als zodanig identificeert)

Reinier van Dantzig noemde dit debat in een gesprek met AT5 het dieptepunt uit zijn carrière. Achteraf gaf ook Simons toe dat ze wellicht iets te fel het debat was aangegaan. Ze prees hierbij het werk van de agenten die haar beschermden. Toch blijft ze bij haar standpunt en meent ze dat informatie afkomstig van het Openbaar Ministerie altijd kritisch bekeken moet worden.

Open brief

Het slachtoffer, een 31-jarige Amsterdammer, had angststoornissen en wilde volgens zijn moeder door ‘suicide by cop’ uit het leven stappen. Hij liep bij De Nederlandsche Bank met een vuurwapen op politiemensen af. Zij reageerden met zo’n twintig schoten. De man werd dodelijk getroffen, een fietser kreeg een kogel in zijn been. Het wapen waarmee de man zwaaide, bleek nep.

Een Amsterdamse agent, ‘Joeri’, heeft het in een open brief voor zijn schietende collega’s opgenomen. ,,Als je achteraf hoort dat de man die is neergeschoten psychische hulp nodig had, is het wellicht beter als u, in uw positie, u eens druk gaat maken over de GGZ en de opvang van mensen met een psychische stoornis in plaats van nu al uw conclusies te trekken", schrijft ‘Joeri’ aan Simons. Hij nodigt haar uit een keer mee te lopen op het oefenterrein van de politie.

Het raadslid trekt zijn verhaal in twijfel omdat dit andere informatie zou bevatten dan justitie naar buiten bracht. Of Simons ingaat op zijn uitnodiging, is niet bekend. Ondertussen zijn de hashtags ‘Sylvana’, ‘Simons’ en ‘raad020’ woensdag al de hele dag trending op Twitter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sylvana Simons weggehoond door Amsterdamse raad
Sluiten