In het nieuws

Swapfiets versus Het Zwarte Fietsenplan

Steven Uitentuis van de Swapfiets (links) versus Maurits Wijzenbeek van het Zwarte Fietsenplan (rechts). Foto's: Femmy Weijs

Foto van 'Casper van der Veen'

8 FEB 2019

De deel- of platformeconomie is booming. Was een Airbnb boeken, een Uber bestellen of een Swapfiets huren een paar jaar geleden nog iets voor een select groepje early adopters, tegenwoordig heeft iedereen de diensten met één druk op de app binnen handbereik. Metro sprak voor een drieluik met mensen die voor zo’n platform rijden en met concurrenten die voor de ‘oude’ economie werken. Vandaag pedaleren we door het derde en laatste deel over de Swapfiets versus Het Zwarte Fietsenplan.

'Ik geloof totaal niet in de deelfiets'

Toen Maurits Wijzenbeek voor het ondernemerschap koos, twijfelde hij tussen een zaak in kwalitatief hoogwaardige T-shirts en een in fietsen. Het werd dat laatste en inmiddels heeft zijn Zwarte Fietsenplan achttien filialen waar klanten rijwielen kunnen kopen, huren of laten repareren. We spreken de 43-jarige directeur in Amsterdam, waar afgelopen jaren veel initiatieven met deelfietsen werden gelanceerd.

Wanneer begon u met het Zwarte Fietsenplan?

,,Ik deed de financiën voor een klein uitzendbureau toen een vriend mij belde en zei: we kappen met onze baan, we worden ondernemer. In 2005 openden we onze eerste winkel, binnen een jaar de tweede.”

Op wat voor klanten richt u zich?

,,We focussen op stadsvervoer, dus niet op mountainbikes of racefietsen. We zijn niet duur, maar onze fietsen kosten wel geld. Dat komt doordat er meer techniek in een goede fiets gaat dan mensen vaak denken. Ook willen we een eerlijk bedrijf zijn dat een cao en pensioenen biedt aan medewerkers en zitten we op plaatsen waar hoge huren gelden. Daardoor zijn onze klanten vaak werkende mensen. Studenten zijn niet gewend om veel geld aan een fiets uit te geven. ‘Voor een onderhoudsbeurt koop ik drie nieuwe fietsen’, hoor je dan. Dat zijn dan vaak wel gestolen rijwielen die ze kopen”.

Maurits Wijzenbeek van het Zwarte Fietsenplan. Foto: Femmy Weijs

Hoe heeft u experimenten met deelfietsen ervaren?

,,Ik geloof totaal niet in de deelfiets. Die kan hooguit nuttig zijn voor steden en landen waar nog weinig gefietst wordt en waar de overheid dat wil stimuleren. Maar voor een Nederlandse stad is het zinloos.”

Waarom?

,,We zijn gewend van deur tot deur te fietsen, dat kan bij een deelfiets vaak niet. Je moet lopen naar een plek waar die wordt aangeboden, dan nog maar zien of die er staat en na je rit mogelijk nog een stuk lopen. Ook heeft een fiets zoveel onderhoud nodig dat een deelfiets niet fatsoenlijk kan blijven werken zonder onbetaalbaar te worden. Je ziet dan ook nergens deelfietsprojecten functioneren zonder dat die zwaar gesubsidieerd worden. Tevens gaan de projecten vaak slecht om met privacy en duurzaamheid: ze willen veel van je weten en gebruiken oude fietsen die snel afgeschreven worden. Tot slot lossen deelfietsen helemaal geen bestaand probleem op. Je kunt beter het hoge fietsgebruik dat nu al bestaat, wat heel bijzonder is, omarmen”.

En Swapfiets dan? Die pakken het anders aan.

,,Zeker, dat is ook iets anders dan een deelfiets. Ik vind het heel interessant en cool wat zij doen. Zij richten zich op een markt van studenten, die eerst vooral gestolen of oude fietsen kocht. Wel vind ik dat iemand erg duur uit is als een fiets gestolen wordt en de klant geen sleutel heeft. Dat kost 350 euro! Daar kan een klant financieel mee in de knel komen en dat is zo’n fiets ook echt niet waard.”

Hoe kan de gemeente Amsterdam de stad fietsvriendelijker maken?

,,Er zijn steeds meer fietsstraten waar de auto te gast is, dat zou ik graag veel meer zien in de stad. De fietssnelwegen in Amsterdam zijn te gek. Ook moeten er meer stalplaatsen voor fietsen komen. Ik weet dat het impopulair is, maar er zouden parkeerplekken voor auto’s moeten worden opgeheven om op straat meer ruimte te maken voor stalplaatsen voor fietsen. Parkeervakken nemen nu een groot deel van de straat in, terwijl veel Amsterdammers geen auto hebben maar wel allemaal de fiets gebruiken.”

'We zijn uit onze voegen aan het groeien'

Steven Uitentuis zette in 2015 Swapfiets op met drie studenten van de TU Delft. Inmiddels herkennen steeds meer mensen de in het oog springende blauwe banden. Metro sprak met de 33-jarige algemeen directeur van de start-up. Voor het interview is het even zoeken naar een geschikte ruimte in het drukke kantoor van Swapfiets.

Waar haalden jullie de inspiratie voor Swapfiets vandaan?

,,Toen we in Delft studeerden zagen we geregeld mensen op barrels van fietsen rijden. Dat terwijl de fiets het meest gebruikte vervoersmiddel van Nederland is. Daar klopte dus iets niet. Óf mensen hadden geen geld voor een fiets – óf ze hadden het geld wel, maar wilden uit angst dat een fiets gestolen werd of kapot ging er niet te veel aan uitgeven. Wij begonnen te rekenen en bedachten een abonnementsstructuur, die betaalbaar was en zorgen wegnam.”

Steven Uitentuis van de Swapfiets. Foto: Femmy Weijs

En toen aan de slag.

,,Het begon met veertig fietsen die we van Marktplaats kochten en opknapten. Via een Facebook-post (‘Wie wil een altijd werkende fiets?’) waren die na twee weken weg, waarna we er nog eens honderd bij kochten. Daarna bedachten we dat we moesten opschalen om winstgevend te worden. Inmiddels rijden er Swapfietsen in 37 steden, waarvan 19 in Nederland.”

Dat altijd werkende verwijst naar dat jullie de fiets fiksen als iets kapot gaat?

,,Binnen een dag heb je een werkende fiets, dat geeft de klant zekerheid. De klant en wij willen hetzelfde: een fiets waarop ze zo lang mogelijk rijden zonder problemen. Dat is anders dan de verkoopindustrie, die juist hoopt dat zaken na een tijd stukgaan zodat ze iets nieuws kunnen verkopen. We werken richting circulariteit en de grote winnaar hierbij is het milieu, doordat we minder nieuwe producten en afval produceren.”

En die arme fietsenmaker dan, die al die blauwe banden langs ziet zoeven?

,,We hebben veel fietsenmakers gesproken en er zijn twee groepen. De ene zegt: jullie pakken mijn markt. Maar er zijn ook fietsenmakers bij ons in dienst gekomen, die veel rust hebben gevonden. Ze hoeven geen zorgen meer te maken om de verkoop van artikelen waar goede marges op zitten, maar kunnen zich storten op hun vak: fietsen repareren.”

Een abonnement bij jullie kost 15 euro, maar voor minder dan 100 euro heb je een goede tweedehands fiets.

,,Het gaat bij ons niet om de fiets, maar om de service. Je koopt ook rust, omdat je geen zorgen hebt om het product. Je weet toch wel dat hij gefikst wordt. Onze doelgroep is dan ook iedereen die graag fiets, maar geen gedoe met zijn rijwiel wil. Wij bewijzen dat je een abonnement kan nemen op een fysiek product, daar zijn we voorloper mee. Door het abonnement heeft iedere fiets een duidelijke huurder, waardoor je geen zwerffietsen krijgt.”

Wat heb je met blauw?

,,We wilden dat het product herkenbaar was op straat en besloten blauwe fietsbanden te monteren, naar Delfts blauw.”

Vond je dit interessant? Lees dan hier het eerste en tweede deel.


'Eerste' seriemoordenaar Cyprus krijgt 7x levenslang

'Eerste' seriemoordenaar Cyprus krijgt 7x levenslang

De man bracht vijf vrouwen en twee jonge meisjes om het leven. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 MIN

De - tot zover bekend - eerste seriemoordenaar die actief was op Cyprus is veroordeeld tot zeven keer levenslang. Het gaat om een Grieks-Cypriotische militair die vijf vrouwen en twee jonge meisjes doodde op het eiland in de Middellandse Zee. De 35-jarige Nikos Metaxas kreeg ook de zwaarste straf opgelegd uit de geschiedenis van het land.

Online ontmoetingen

De zitting in de hoofdstad Nicosia ging gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Metaxas staarde naar de grond terwijl een aanklager de beschuldigingen opsomde. De militair ontmoette zijn slachtoffers online. De vrouwen werkten op het eiland en kwamen uit Nepal, de Filipijnen en Roemenië. Hij doodde ook twee kinderen van 6 en 8 Zij waren dochtertjes van twee van de vrouwen.


Strandgangers gewaarschuwd voor boze zeehond Bob

Strandgangers gewaarschuwd voor boze zeehond Bob

Foto: Stichting RTZ-Velsen

Foto van 'Metro'

1 UUR

Stichting Reddingsteam Zeedieren Velsen waarschuwt strandgangers voor een boze zeehond bij IJmuiden. Bob, zoals de zeehond wordt genoemd, lijkt het strand niet te willen delen met bezoekers.

De stichting kreeg in de afgelopen weken meerdere meldingen over de zeehond, die afkomstig is uit Schotland. Zo werd er onder meer gemeld dat hij achter mensen aan gaat als ze te dichtbij komen. „Ik lijk zo lief, maar ik heb tanden en ik bijt je”, schrijft de stichting.

Honden


Teller Elfstedenzwemtocht op 2,7 miljoen

Teller Elfstedenzwemtocht op 2,7 miljoen

Van der Weijden passeert Dokkum tijdens Elfstedenzwemtocht. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Maarten van der Weijden heeft met zijn Elfstedenzwemtocht tot nu toe 2,7 miljoen euro opgehaald. Dat is meer dan vorig jaar rond dit tijdstip. Toen stond hij op het podium in Leeuwarden en stond de teller op 2,5 miljoen euro.

Van der Weijden is voorbij Burdaard en op weg naar Bartlehiem. Vervolgens verloopt zijn route via de Tegeltjesbrug, een ereboog voor de schaatsers van de Elfstedentocht, richting eindstation Leeuwarden. Naar verwachting komt Van der Weijden rond 14.40 uur aan in Bartlehiem.

Kip met rijst


Van der Weijden passeert Burdaard voor tweede keer

Van der Weijden passeert Burdaard voor tweede keer

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

Maarten van der Weijden komt steeds dichter bij het einde van zijn Elfstedenzwemtocht. Maandagmiddag kwam hij rond 13.30 uur aan in Burdaard. Het is de tweede keer dat hij langs het dorp zwemt waar hij vorig jaar moest opgeven.

Nog 15 kilometer

Langs de kant van het water in Burdaard staat een grote groep mensen te juichen. Van der Weijden begint aan de laatste 15 kilometer. Hij heeft nu 181 van de 196 kilometer gezwommen. Voor hij in Leeuwarden aankomt, zwemt Van der Weijden nog langs Barthlehiem en Tegeltjesbrug.


Zeldzame haaiensoort gespot in de Noordzee

Zeldzame haaiensoort gespot in de Noordzee

De voshaai is zeer zeldzaam in de zuidelijke Noordzee. Foto: Ecomare

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Op de Noordzee is een zeldzame haai gespot. De voshaai werd vorige week tussen de Duitse eilanden Borkum en Helgoland gezien door een voorbijganger op een boot.

Zeer zeldzaam

De haai sprong daar een aantal keer boven het water uit. De voorbijganger wist het spectaculaire tafereel vast te leggen op film en stuurde de beelden naar natuurcentrum Ecomare. Het natuurcentrum laat weten dat om een voshaai gaat, die zeer zeldzaam is in de zuidelijke Noordzee. Het is de eerste keer dat Ecomare een melding van een voshaai binnen heeft gekregen.


Amsterdam denkt na over excuses slavernijverleden

Amsterdam denkt na over excuses slavernijverleden

Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

De gemeente Amsterdam overweegt excuses te maken namens de hoofdstad voor het slavernijverleden. Verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink van GroenLinks zegt dat het college van burgemeester en wethouders ‘welwillend’ staat tegenover een initiatiefvoorstel van een meerderheid van de gemeenteraad.

Zijn woordvoerster bevestigt een bericht hierover in Het Parool. De gemeente gaat het komende jaar de exacte rol onderzoeken van de gemeente Amsterdam in de slavernijgeschiedenis. „Als je excuses maakt, moet je wel weten waarvoor precies”, zegt Groot Wassink.

Noodzakelijk


Geen verdere daling in vaccinatiegraad bij kinderen

Geen verdere daling in vaccinatiegraad bij kinderen

Een hogere vaccinatiegraad verkleint de kans dat in de toekomst ziekten zoals mazelen uitbreken. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Het aantal ouders dat hun kinderen laat inenten via het Rijksvaccinatieprogramma is vorig jaar niet verder gedaald. Dat staat in een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Einde aan dalende trend

Het gaat om vaccinaties tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio en de BMR-vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond. De gemiddelde percentages voor deze vaccinaties liggen ruim boven de 90 procent. Ook de landelijke vaccinatiegraad van HPV is met 45,5 procent volgens het RIVM gelijk aan het jaar ervoor. „Hoewel de landelijke vaccinatiegraad nog niet terug is op het oude niveau, is er een einde gekomen aan de dalende trend”, stelt het gezondheidsinstituut.


Vrachtwagen kantelt: liters eigeel op straat

Vrachtwagen kantelt: liters eigeel op straat

Het opruimen duurt naar verwachting nog een aantal uur. Foto: Politie Basisteam Hoorn

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:40

Een vrachtwagen van een Friese eiverwerker is vanochtend in Zwaag gekanteld en op een fietspad terechtgekomen. Een deel van de later, zo’n 15.000 liter eigeel, stroomde uit de wagen.

Dat leverde een bijzonder plaatje op. Over de kruising waar het ongeluk maandagochtend gebeurde, stroomde duizenden liters eigeel.

Vrachtwagen kantelt: liters eigeel op straat

Foto: Politie Basisteam Hoorn


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

21 JUN 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Ook Rutte geeft Van der Weijden steuntje in de rug

Ook Rutte geeft Van der Weijden steuntje in de rug

In een tweet prijst Rutte Maarten van der Weijden. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:16

Premier Mark Rutte heeft Maarten van der Weijden een steuntje in de rug gegeven voor de laatste kilometers van zijn Elfstedenzwemtocht in Friesland. In een tweet prijst Rutte de zwemmer die maandagochtend in Dokkum zijn tiende stempel kreeg en op weg is naar Leeuwarden.

„Maarten van der Weijden is nu voorbij Dokkum en op koers voor een waanzinnige prestatie. Veel succes met de laatste zware dag van jouw Elfstedenzwemtocht voor het goede doel. Heel Nederland zwemt vandaag met jou mee”, twitterde Rutte.

Laatste stempel


Meer asielaanvragen in Europese Unie

Meer asielaanvragen in Europese Unie

Vooral Syriërs vroegen met 8 procent van de aanvragen het vaakst bescherming aan. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:30

De EU kreeg in de eerste vijf maanden van dit jaar meer dan 290.000 asielaanvragen. Dat is een stijging van 11 procent ten opzichte van diezelfde periode in 2018.

Vooral Syriërs vroegen met 8 procent van de aanvragen het vaakst bescherming aan. Ze worden gevolgd door Afghanen (7 procent) en Venezolanen (7 procent).

Nog geen stijgende trend


Maarten van der Weijden haalt 10e stempel

Maarten van der Weijden haalt 10e stempel

Van der Weijden haalde zijn tiende stempel een half uur eerder dan gepland. Foto: Willem Rinkema

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:18

Maarten van der Weijden is aangekomen in Dokkum. Hij is bijna bij het keerpunt en zwemt vanuit daar naar Leeuwarden.

Half uur eerder

De tiende stempel kreeg Van der Weijden een half uur eerder dan gepland. De zwemmer heeft nu 172 kilometer gezwommen en heeft 24 kilometer te gaan.


24-plus festival: 'mensen minder naar de getfer'

Florentine (l) en Jara voor de eerste keer op dit festival: jetzt geht los!!

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 10:15

Wat kom je allemaal tegen op een 24-plus festival? Zo’n beetje precies hetzelfde als op andere festivals, van glitters tot op-het-grasgesprekken, maar met net wat meer grijze baarden, onder andere. ,,De sfeer is relaxter."

No kids in the club


Vrouwen verdienen minder bij Tilburg University

Vrouwen verdienen minder bij Tilburg University

Uit het rapport blijkt dat vrouwen gemiddeld over alle functies 82 procent van het salaris van mannen verdienen. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:50

Vrouwelijke wetenschappers van Tilburg University verdienen gemiddeld 175 euro bruto per maand minder dan mannelijke wetenschappers. Dat blijkt uit blijkt uit eigen onderzoek van de universiteit, schrijft de universiteitskrant Tilburg.

Dat mannen in veel beroepssectoren nog altijd meer verdienen dan vrouwen is al langer bekend. Ook binnen de Nederlandse universiteiten is er sprake van een beloningsverschil tussen mannelijke en vrouwelijke wetenschappers.

Harde cijfers


 Bod gemeente Amsterdam op MC Slotervaart afgewezen

Bod gemeente Amsterdam op MC Slotervaart afgewezen

Het bod dat de gemeente Amsterdam deed op het failliete ziekenhuis is afgewezen. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:50

Het bod van de gemeente Amsterdam op het failliete ziekenhuis MC Slotervaart is afgewezen. „Het bod is te laag ten opzichte van het aanbod dat vastgoedbedrijf Zadelhoff ons heeft gedaan", aldus curator Marc van Zanten.

„Richting de crediteuren kunnen wij het bod van de gemeente onmogelijk accepteren. Het zou ingaan tegen onze wettelijke taak om te streven naar de hoogst mogelijke opbrengst. Het bod is zelfs in het meest positieve scenario ongeveer 10 miljoen lager dan we in het geval van het crediteurenakkoord zouden ontvangen."

De curatoren zeggen ernaar te streven om nu snel met Zadelhoff tot een afwikkeling van het akkoord te komen. Dit bedrijf wil de aandeelhouders een nieuwe lening verstrekken om de schuldeisers volledig af te betalen (45 miljoen euro in totaal) en het pand een nieuwe zorgbestemming te geven. Maar dan moet er wel een akkoord met de gemeente Amsterdam worden bereikt. De gemeente is hier geen voorstander van, omdat dan de aandeelhouders eigenaar zouden blijven van het pand.


Advies aan kabinet: laat 16-jarige stemmen

Advies aan kabinet: laat 16-jarige stemmen

De politiek kan Nederlandse jongeren minder schelen dan leeftijdgenoten in vergelijkbare landen. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:12

De leeftijd waarop je mag stemmen, moet omlaag van 18 naar 16 jaar. Zo worden jongeren ook op de lange duur beter bij de politiek betrokken, vindt een belangrijke adviesraad van de regering en het parlement.

De politiek kan Nederlandse jongeren minder schelen dan leeftijdgenoten in vergelijkbare landen, schrijft de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). Dat kan veranderen door ze al op de middelbare school stemrecht te geven. Dan wonen ze nog bij hun ouders en hebben ze minder aan hun hoofd dan als ze bijvoorbeeld al zijn gaan studeren of een baan hebben. Daardoor zullen ze naar verwachting vaker naar de stembus gaan, ook later in hun leven.

Beter luisteren


Harde bubbel en nadorst tijdens waterproeverij

Proosten met water brengt ongeluk, volgens de oude Grieken, maar hier in RIJKS wordt gewoon geproost door food creator en watersommelier Louis Meisen (r), EARTH’s Henk Witteveen en waterliefhebber Cristèl Klandermans van Today’s Specials.

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 08:10

Mineraal met een harde bubbel, zout met een zachte bubbel... Je hebt water en je hebt water, zo bleek uit een waterproeverij. ,,Ik drink het liefst na een avondje drinken", vertelde iemand. ,,En tijdens de seks natuurlijk."

Jean-Paul Schaddé van Dooren (l) en Seger Abels ontdekken hier waar een harde bubbel allemaal toe kan leiden.

Shotglaasjes water


Live: Van der Weijden passeert eindpunt vorig jaar

Maarten van der Weijden passeert eindpunt vorig jaar

Maarten van der Weijden onderweg van Franeker naar Dokkum tijdens zijn tweede poging om de Elfstedentocht te zwemmen. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 07:30

Maarten van der Weijden is voorbij het punt waar hij vorig jaar moest opgeven in de jachthaven van Birdaard. In 2018 moest de zwemmer na 163 kilometer met zijn Elfstedentocht stoppen omdat zijn tank helemaal leeg was. Dat punt is hij iets na 7.30 uur gepasseerd.

Leef

De zwemmer is kort gestopt bij zijn eigen standbeeld in Birdaard. Hij heeft er een speciale stempel gekregen van zijn vrouw Daisy en zijn kinderen. Daarnaast werd het nummer Leef van André Hazer jr. gespeeld, omdat Van der Weijden dat altijd met zijn dochters zingt. Tegelijkertijd is een speciale wensballon opgelaten.


Erdogan lijdt nederlaag; feliciteert Imamoglu

Ekrem Imamoglu spreekt. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nadat ruim 95 procent van de stemmen van de burgemeestersverkiezing in Istanbul is gestemd, is al bekendgemaakt dat Ekrem Imamoglu het burgmeesterschap heeft gewonnen. Dat betekent dat Binali Yildirim van de AKP van Erdogan heeft verloren.

In maart al naar stembus

In maart konden de mensen in Istanbul al naar de stembus om te stemmen voor de burgemeestersverkiezingen. Ook toen kwam Imamoglu van de CHP al als winnaar naar voren, maar daar ging de partij van president Erdogan niet mee akkoord. Volgens hen was er sprake van grootschalige ongeregeldheden, die ervoor hadden gezorgd dat zijn partij, de AKP, niet hadden gewonnen. Nu blijkt dus dat Imamoglu wederom als winnaar uit de bus komt.