In het nieuws

Swapfiets versus Het Zwarte Fietsenplan

Steven Uitentuis van de Swapfiets (links) versus Maurits Wijzenbeek van het Zwarte Fietsenplan (rechts). Foto's: Femmy Weijs

Foto van 'Casper van der Veen'

8 FEB 2019

De deel- of platformeconomie is booming. Was een Airbnb boeken, een Uber bestellen of een Swapfiets huren een paar jaar geleden nog iets voor een select groepje early adopters, tegenwoordig heeft iedereen de diensten met één druk op de app binnen handbereik. Metro sprak voor een drieluik met mensen die voor zo’n platform rijden en met concurrenten die voor de ‘oude’ economie werken. Vandaag pedaleren we door het derde en laatste deel over de Swapfiets versus Het Zwarte Fietsenplan.

'Ik geloof totaal niet in de deelfiets'

Toen Maurits Wijzenbeek voor het ondernemerschap koos, twijfelde hij tussen een zaak in kwalitatief hoogwaardige T-shirts en een in fietsen. Het werd dat laatste en inmiddels heeft zijn Zwarte Fietsenplan achttien filialen waar klanten rijwielen kunnen kopen, huren of laten repareren. We spreken de 43-jarige directeur in Amsterdam, waar afgelopen jaren veel initiatieven met deelfietsen werden gelanceerd.

Wanneer begon u met het Zwarte Fietsenplan?

,,Ik deed de financiën voor een klein uitzendbureau toen een vriend mij belde en zei: we kappen met onze baan, we worden ondernemer. In 2005 openden we onze eerste winkel, binnen een jaar de tweede.”

Op wat voor klanten richt u zich?

,,We focussen op stadsvervoer, dus niet op mountainbikes of racefietsen. We zijn niet duur, maar onze fietsen kosten wel geld. Dat komt doordat er meer techniek in een goede fiets gaat dan mensen vaak denken. Ook willen we een eerlijk bedrijf zijn dat een cao en pensioenen biedt aan medewerkers en zitten we op plaatsen waar hoge huren gelden. Daardoor zijn onze klanten vaak werkende mensen. Studenten zijn niet gewend om veel geld aan een fiets uit te geven. ‘Voor een onderhoudsbeurt koop ik drie nieuwe fietsen’, hoor je dan. Dat zijn dan vaak wel gestolen rijwielen die ze kopen”.

Maurits Wijzenbeek van het Zwarte Fietsenplan. Foto: Femmy Weijs

Hoe heeft u experimenten met deelfietsen ervaren?

,,Ik geloof totaal niet in de deelfiets. Die kan hooguit nuttig zijn voor steden en landen waar nog weinig gefietst wordt en waar de overheid dat wil stimuleren. Maar voor een Nederlandse stad is het zinloos.”

Waarom?

,,We zijn gewend van deur tot deur te fietsen, dat kan bij een deelfiets vaak niet. Je moet lopen naar een plek waar die wordt aangeboden, dan nog maar zien of die er staat en na je rit mogelijk nog een stuk lopen. Ook heeft een fiets zoveel onderhoud nodig dat een deelfiets niet fatsoenlijk kan blijven werken zonder onbetaalbaar te worden. Je ziet dan ook nergens deelfietsprojecten functioneren zonder dat die zwaar gesubsidieerd worden. Tevens gaan de projecten vaak slecht om met privacy en duurzaamheid: ze willen veel van je weten en gebruiken oude fietsen die snel afgeschreven worden. Tot slot lossen deelfietsen helemaal geen bestaand probleem op. Je kunt beter het hoge fietsgebruik dat nu al bestaat, wat heel bijzonder is, omarmen”.

En Swapfiets dan? Die pakken het anders aan.

,,Zeker, dat is ook iets anders dan een deelfiets. Ik vind het heel interessant en cool wat zij doen. Zij richten zich op een markt van studenten, die eerst vooral gestolen of oude fietsen kocht. Wel vind ik dat iemand erg duur uit is als een fiets gestolen wordt en de klant geen sleutel heeft. Dat kost 350 euro! Daar kan een klant financieel mee in de knel komen en dat is zo’n fiets ook echt niet waard.”

Hoe kan de gemeente Amsterdam de stad fietsvriendelijker maken?

,,Er zijn steeds meer fietsstraten waar de auto te gast is, dat zou ik graag veel meer zien in de stad. De fietssnelwegen in Amsterdam zijn te gek. Ook moeten er meer stalplaatsen voor fietsen komen. Ik weet dat het impopulair is, maar er zouden parkeerplekken voor auto’s moeten worden opgeheven om op straat meer ruimte te maken voor stalplaatsen voor fietsen. Parkeervakken nemen nu een groot deel van de straat in, terwijl veel Amsterdammers geen auto hebben maar wel allemaal de fiets gebruiken.”

'We zijn uit onze voegen aan het groeien'

Steven Uitentuis zette in 2015 Swapfiets op met drie studenten van de TU Delft. Inmiddels herkennen steeds meer mensen de in het oog springende blauwe banden. Metro sprak met de 33-jarige algemeen directeur van de start-up. Voor het interview is het even zoeken naar een geschikte ruimte in het drukke kantoor van Swapfiets.

Waar haalden jullie de inspiratie voor Swapfiets vandaan?

,,Toen we in Delft studeerden zagen we geregeld mensen op barrels van fietsen rijden. Dat terwijl de fiets het meest gebruikte vervoersmiddel van Nederland is. Daar klopte dus iets niet. Óf mensen hadden geen geld voor een fiets – óf ze hadden het geld wel, maar wilden uit angst dat een fiets gestolen werd of kapot ging er niet te veel aan uitgeven. Wij begonnen te rekenen en bedachten een abonnementsstructuur, die betaalbaar was en zorgen wegnam.”

Steven Uitentuis van de Swapfiets. Foto: Femmy Weijs

En toen aan de slag.

,,Het begon met veertig fietsen die we van Marktplaats kochten en opknapten. Via een Facebook-post (‘Wie wil een altijd werkende fiets?’) waren die na twee weken weg, waarna we er nog eens honderd bij kochten. Daarna bedachten we dat we moesten opschalen om winstgevend te worden. Inmiddels rijden er Swapfietsen in 37 steden, waarvan 19 in Nederland.”

Dat altijd werkende verwijst naar dat jullie de fiets fiksen als iets kapot gaat?

,,Binnen een dag heb je een werkende fiets, dat geeft de klant zekerheid. De klant en wij willen hetzelfde: een fiets waarop ze zo lang mogelijk rijden zonder problemen. Dat is anders dan de verkoopindustrie, die juist hoopt dat zaken na een tijd stukgaan zodat ze iets nieuws kunnen verkopen. We werken richting circulariteit en de grote winnaar hierbij is het milieu, doordat we minder nieuwe producten en afval produceren.”

En die arme fietsenmaker dan, die al die blauwe banden langs ziet zoeven?

,,We hebben veel fietsenmakers gesproken en er zijn twee groepen. De ene zegt: jullie pakken mijn markt. Maar er zijn ook fietsenmakers bij ons in dienst gekomen, die veel rust hebben gevonden. Ze hoeven geen zorgen meer te maken om de verkoop van artikelen waar goede marges op zitten, maar kunnen zich storten op hun vak: fietsen repareren.”

Een abonnement bij jullie kost 15 euro, maar voor minder dan 100 euro heb je een goede tweedehands fiets.

,,Het gaat bij ons niet om de fiets, maar om de service. Je koopt ook rust, omdat je geen zorgen hebt om het product. Je weet toch wel dat hij gefikst wordt. Onze doelgroep is dan ook iedereen die graag fiets, maar geen gedoe met zijn rijwiel wil. Wij bewijzen dat je een abonnement kan nemen op een fysiek product, daar zijn we voorloper mee. Door het abonnement heeft iedere fiets een duidelijke huurder, waardoor je geen zwerffietsen krijgt.”

Wat heb je met blauw?

,,We wilden dat het product herkenbaar was op straat en besloten blauwe fietsbanden te monteren, naar Delfts blauw.”

Vond je dit interessant? Lees dan hier het eerste en tweede deel.


FNV eist volgend jaar 5 procent meer loon

FNV eist volgend jaar 5 procent meer loon

Vakbond FNV zet volgend jaar in op een loonsverhoging van 5 procent bij cao-onderhandelingen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

29 MIN

Vakbond FNV zet volgend jaar in op een loonsverhoging van 5 procent bij cao-onderhandelingen. Dat is gelijk aan de eis die voor dit jaar op tafel was gelegd, dat was toen de hoogste looneis in meer dan dertig jaar. De vakbond maakte de looneis traditiegetrouw een dag voor Prinsjesdag bekend.

Minimaal 14 euro per uur

Binnen drie jaar moet iedereen minimaal 14 euro per uur verdienen, stelt FNV. Ook moet een vaste baan weer de norm zijn. De looneis is de basiseis waarmee FNV begint aan onderhandelingen voor een nieuwe cao. Doorgaans vallen de uiteindelijk afgesproken loonsverhogingen lager uit.


Man door groep tegen hoofd geschopt op culinair festival

Man door groep tegen hoofd geschopt op culinair festival

De man werd tegen de grond gewerkt en vervolgens geschopt. Hij werd gewond afgevoerd naar het ziekenhuis. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Een 45-jarige man uit Oss is afgelopen weekend in het ziekenhuis terechtgekomen nadat hij door een groep onder meer tegen zijn hoofd was geschopt.

Dat gebeurde tijdens een vechtpartij tijdens Bourgondisch 's-Hertogenbosch, een culinair evenement in de binnenstad van Den Bosch. De politie is op zoek naar een groep van vijf man, die het slachtoffer zou hebben toegetakeld.

Daders niet opgepakt


William en Harry gingen ook 'gewoon' naar McDonald's

Prinses Diana in 1997. Ze overleed in datzelfde jaar bij een auto-ongeluk. / ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

Krijgen prinsen alleen maar chique maaltjes en gezonde menu’s voorgeschoteld, of mogen ze ook weleens naar een fastfoodrestaurant? Prinses Diana vond van wel. 

Om maar zo gewoon mogelijk te blijven, nam de prinses haar zoons geregeld mee naar de McDonald’s.

Lunch gecanceld


'Huisje moest bergplaats Tob Cohen verbergen'

De zus van Tob Cohen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Een van de verdachten in de moordzaak rond de Nederlander Tob Cohen heeft verklaard dat hij een huisje moest bouwen bovenop de watertank waarin diens lichaam was gedumpt. Daardoor zou het lijk van de voormalige topman van Philips Oost-Afrika voor altijd verborgen blijven.

Dit en andere verontrustende details komen naar voren in een reconstructie van de Keniaanse krant The Daily Nation van de 55 dagen durende zoektocht naar het lichaam van de Nederlandse zakenman.

In een zwarte zak


Uniek inkijkje hulpdiensten door 'Tetris Challenge'

Dit zit er allemaal in een politiewagen. / Facebookpagina Politie Weerijs

Foto van 'Elselotte Smink'

3 UUR

Weet jij wat er allemaal in een ambulance zit? Of een brandweerauto? Waarschijnlijk niet, maar daar moet de 'Tetris Challenge' verandering in gaan brengen.

De uitdaging werd gestart door de Zwitserse politie, die een foto deelde van een auto met daarnaast alle hulpmiddelen -plus de agenten- netjes uitgestald. Een beetje zoals het aloude computerspelletje Tetris, dus!

Online trend


Is vapen het nieuwe roken na opduiken mysterieuze longziekte? 

Is de e-sigaret wel zo onschuldig? /ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

VANDAAG, 12:00

Amerikaanse artsen luiden de noodklok over een mysterieuze nieuwe longziekte die wordt gelinkt aan het roken van e-sigaretten.

Tenminste 450 mensen zouden aan deze aandoening lijden en zes van hen zijn inmiddels overleden. De Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC raadt het gebruik van de elektronische sigaret af tot er meer onderzoek is gedaan naar de risico’s.

Ernstige longziekte


Geboortepapieren moeten Nederlandse historie zichtbaarder maken

Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:40

Als het aan de fractievoorzitters van VVD en CDA ligt, wordt de geschiedenis van Nederland niet verstopt of uitgewist, maar juist zichtbaarder. De partijen willen dat de geboortepapieren van Nederland permanent op een publieke plek worden tentoongesteld. 

„We mogen trots zijn op onze geschiedenis en dat mogen we best laten zien", zeggen de regeringspartijen in een verklaring.

‘Gezond vaderlandsliefde’


Houd je hoed vast: het wordt een winderige Prinsjesdag

Het blijft maandag tot aan de middag regenen. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 09:50

Het is buiten echt herfst. Maandag kun je maar beter een paraplu bij je hebben, want het blijft tot aan het einde van de middag regenen. 

Het wordt zo’n 18 graden. Op dinsdag, Prinsjesdag, blijft het waarschijnlijk wel droog. Maar het gaat flink waaien!

Gure dag


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Gemeenten in zwaar weer om grote geldzorgen

Bij de gesprekken ligt bij de gemeentehuizen „alles op tafel”. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 08:30

Moeten sommige zwembaden, sportvoorzieningen en bibliotheken van (middel)grote steden in Nederland sluiten? Dat lijkt onvermijdelijk door een groot geldtekort bij gemeenten. 

Ook dreigt er minder onderhoud voor de openbare ruimte te worden uitgevoerd, moeten muzieklessen worden geschrapt en worden minima beperkt in de steun. Dat schrijft het AD. 

Nadenken over bezuinigingen


Likeability of2

Drie jongeren gewond door steekincident Breda

Hulpdiensten bij het parkje waar de steekpartij plaatsvond. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:42

Drie minderjarige jongeren zijn zondagavond gewond geraakt door een steekincident in Breda. Een van hen, een jongen, is er ernstig aan toe en is met spoed overgebracht naar een ziekenhuis in Rotterdam.

De twee andere slachtoffers, een jongen en een meisje, zijn opgenomen in een ziekenhuis in Breda.

Rond vier uur 's ochtends heeft de politie een man van 30 opgepakt in zijn huis in Breda. Hij zou, volgens getuigenverklaringen, betrokken zijn bij een vechtpartij. De jongeren wilden tussenbeide komen en zijn toen gestoken door de verdachte. In het huis van de verdachte is een mes en een kledingstuk gevonden dat overeenkwam met het signalement dat getuigen hadden gegeven.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Nieuwe campagne moet OV toegankelijk houden voor mensen met dementie

Nieuwe campagne moet OV toegankelijk houden voor mensen met dementie

Bewustwordingscampagne moet openbaar vervoer toegankelijk houden voor mensen met dementie

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 05:57

Maandagochtend start de bewustwordingscampagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’. Een actie voor personeel en reizigers om het OV zo lang mogelijk bruikbaar te houden voor een doelgroep die het extra hard nodig heeft.

Bert Haupts (49) weet het nog heel goed. Ongeveer anderhalf jaar geleden maakte hij zijn serviceronde, vlak na Schiphol besloot hij de reizigers in ‘zijn’ trein van Amsterdam naar Rotterdam te controleren op hun vervoersbewijs. De mensen zien je eigenlijk alleen als die vent die fluit bij het vertrekken, maar als hoofdconducteur ben je tijdens een rit als het ware alles tegelijk. Handhaver, brandweerman, EHBO’er en sociaal werker. In zijn jaren op de trein maakte hij al van alles mee.

Handvol kleingeld


Likeability of5

New York neemt strenge maatregelen tegen e-sigaretten met smaakjes

Foto ter illustratie. / Pexels

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

In de staat New York zijn gearomatiseerde e-sigaretten verboden voor kinderen onder de 18, maar ze voeren nog strengere regels in: de leeftijd gaat naar 21 jaar. Dit na verschillende sterfgevallen en longproblemen bij gebruikers.

Trump is bezig om een federaal verbod op de e-sigaretten in te voeren, maar de gouverneur van New York, Andrew Cuomo, heeft inmiddels al een emergency executive action ingelast om ervoor te zorgen dat de e-sigaretten niet meer verkocht worden.

„Vaping is gevaarlijk. Niemand kan zeggen dat vaping over een langere periode, waarbij je damp en chemicaliën tot diep in je longen inhaleert, gezond is", aldus Cuomo zondag volgens The New York Times. Hij zei dat hij de politie heeft opgedragen meer prioriteit te geven aan de controle op de verkoop van e-sigaretten aan jongeren.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Jan Smit deelt flinke sneer uit naar negatieveling op Twitter

Jan Smit. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Jan Smit had het even gehad met negatieve reacties op social media. In reactie op een reaguurder gaf hij een flinke sneer op Twitter.

Smit doet het lekker met zijn Beste Zangers, maar niet iedereen kan de zanger/presentator waarderen. Dat vindt hij normaal helemaal niet erg, maar zondag leek Smit het even zat te zijn.

Naamgenootje Jan Meijer tweette zondag: „Jij bent geen zanger. Jij teert alleen op je succes van toen je een klein jongetje was.”


5x dit is er nog meer te doen op Prinsjesdag

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Prinsjesdag staat weer voor de deur. Wellicht denk jij dat het een beetje een saaie dag wordt in Den Haag, maar er is genoeg leuks te doen. Wat? Metro geeft je vijf tips als je iets anders wil doen dan de troonrede kijken. 

1. PrinsjesMarkt, pas en koop een hoed

Plein - 12:00-18:00 uur


wow
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Boek over kalifaatmeisje Laura H. valt in de prijzen

Thomas Rueb tijdens de uitreiking van De Tegel 2016. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Hebban Debuutprijs 2019 is zondag in Utrecht toegekend aan Thomas Rueb voor zijn boek Laura H.. Het al eerder bekroonde boek van de journalist gaat over een 'kalifaatmeisje' uit Zoetermeer.

De elfkoppige jury prijst Rueb om zijn „indrukwekkende research, zijn onbevangen blik en zijn snelle pen. Laura H. is een indrukwekkend journalistiek boek dat leest als een spannende thriller en op overtuigende wijze inzicht biedt in een complex onderwerp.’'

Hebban is een boekensite en een lezerscommunity van 175.000 leden in Vlaanderen en Nederland. Een lezersjury van meer dan 160 lezers bepaalde mede de shortlist van vijf boeken.


Auto rijdt publiek in na autocross Leende

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij de prijsuitreiking na een autocross in Leende is volgens de politie zondagmiddag een auto het publiek in gereden. Daarbij zouden tenminste vier gewonden zijn gevallen. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht. Over de aard en ernst van hun verwondingen is nog niets bekend.

De bestuurder van de auto die het publiek inreed is aangehouden en naar het politiebureau gebracht. Ook een tweede verdachte, een vrouw, is aangehouden.

Ruzie


Duikers halen 2500 kilo afval uit Noordzee
Likeability of5

Duikers halen 2500 kilo afval uit Noordzee

/ Stichting Duik de Noordzee Schoon

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Kleding, keukengerei, reiskoffers, vloerkleden, speelgoed en auto-onderdelen. De vrijwilligers van Stichting Duik de Noordzee Schoon hebben voor 2500 kilo aan afval uit de Noordzee gehaald.

De duikers hebben negen dagen lang gedoken naar overblijfselen van de containerramp met de MSC Zoe eerder dit jaar. Van de 2500 kilo die boven is gehaald, was 'maar' 500 kilo afkomstig uit de containers die de MSC Zoe eerder dit jaar kwijtraakte. De overige 2000 kilo is afval van zogenoemde spooknetten.

/ Stichting Duik de Noordzee Schoon


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Medium maakt contact met overleden planten

/ Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Geef maar toe. Je hebt zeker weten weleens een plant laten sterven. Goed nieuws, volgens een Noord-Hollands medium zijn je overleden plantjes niet boos op je. 

Medium Dieuwertje Daams heeft een bijzondere gave, schrijft het regionale NH Nieuws. Ze kan namelijk contact leggen met dode planten; tijdens een spreekuur komt ze achter de doodsoorzaak. Het doel van het spreekuur? Contact leggen met overleden kamerplanten om zo te horen wat je in de toekomst beter kunt doen voor je groene kindjes.

Lief