In het nieuws

Siliconen spons tot erotic VR: Huishoudbeurs is hot

Van alles wordt gevuld op de Huishoudbeurs. Monden, zakken, trolleys, containers... / ANP Freek van den Bergh

Foto van 'Iris Hermans'

18 FEB 2019

Hoe bedoel je, de Huishoudbeurs saai en alleen voor kort en pittig? Deze editie is heter dan ooit en voor elk wat wils, en wilds...

Trolleybeukers

Buiten staan tientallen lege touringcars uit alle uithoeken. Betuwe Express naast Lanting (uit Klazienaveen), Koninklijke Beuk naast De Kocktours, wat met het thema van dit jaar, Liefde & Lust in het achterhoofd, ongetwijfeld tot enig gegiechel bij de passagiers heeft geleid.

Het is alweer de 74ste editie van de bekendste beurs van het land. Veelal vrouwen, bewapend met trolleys in alle kleuren en printjes, de een nog groter dan de ander, en hun beste vriendin/zus/dochter struinen de hallen af van de RAI, op zoek van alles en nog wat. Wasmiddelen gaan als warme broodjes in Hal 1, evenals de hete broodjes Indonesische kip in hal 10.

Lekker draaien bij Omo

‘De gezien op tv!’-borden worden rap afgewisseld door microfoonverkopers die op luidruchtige doch ludieke wijze hun spullen aanprijzen en vooral het prijzenrad blijkt een populair instrument te zijn van vele merken om een extra dimensie aan hun waren te geven, begeleid door een vaak jonge, knappe quizmaster die de dames aanspoort hun geluk te beproeven. „Komt u lekker bij me draaien, lieve dames?” Het mag gezegd worden: deze editie is er een waar voor iedereen wel iets te vinden is en de sfeer is gezellig en gemoedelijk, en die enkele fanatieke trolleybeukers horen er gewoon bij.

Puur natuur

,,Het oogt frisser dit jaar”, vertelt een standhouder van diervoeding. ,,Minder kort en pittig, meer jong en hip.” Ook wordt dit jaar veel minder gevraagd ‘om gratis dingen voor nop voor de heb.’ ,,Andere jaren komen ze aangestormd met dé vraag der vragen. Of ze iets gratis mogen proeven... Als ik zeg dat ik alleen dierenspul heb, zijn ze nog bijna in staat het in hun mond te stoppen ook!” Kan overigens prima hoor, en hij breekt een stukje van een vissnackje af dat hij in zijn mond steekt, ,,smaakt heel puur natuur, wil je ook?” Er is weer meer geld te besteden, merkt hij, al heeft hij zijn ‘Alleen pinnen hier’ bordje weggehaald. ,,Vrouwen komen hier nog echt met cash geld. Daar hebben ze voor gespaard of ze hebben van manlief een bepaald bedrag meegekregen, dat bestaat nog echt.”

Zoveel prikkels... Even relaxen met het massagekussen

Klein maar fijn

Tussen alle grote stands, de een nog bonter versierd dan de ander, staat Milan Stassen van Fresh & Clean in zijn standhokje, of zijn huisje voor de komende week. Hij verkoopt flesjes brillenreiniger en hij doet zijn bedrijfsnaam eer aan, getuige zijn eigen frisse voorkomen en smetteloze bril, waarin je je eigen tanden kunt zien blinken. Door zijn persoonlijke aanpak valt hij op tussen de beursgiganten. Klein maar fijn, ,,ik vraag mensen met bril of ik ze mag poetsen.” Het werkt, ,,ik maak zeker wel zo’n tienduizend brillen schoon in zo’n week.”

Hij houdt van het beursleven, vertelt hij, terwijl zijn buurman van de regendouches naast hem komt staan. Het repetitieve kletterende geluid van de douche stroomt de oren in, maar nee, ,,ik hoef niet telkens te plassen, hoor!” Ze kennen elkaar van andere beurzen en zijn bevriend geraakt. ,,We zijn een soort circus, we reizen het hele land door en staan vaak met dezelfde mensen.” Van de Western and Countrybeurs tot de Seniorenbeurs in Veldhoven. De Huishoudbeurs is de afsluiter van het seizoen, ,,hierna beginnen de braderieën en buitenmarkten weer, heeft ook weer wat.”

Milan Stassen in zijn Huishoudbeurshuisje

,,He gap, straks een biertje doen?” high-fivet een andere standhouder hem. Mr. Fresh & Clean lacht, doen ze heus niet elke avond, ,,maar gezellig is deze beurs altijd wel.”

Siliconen

De beurs blinkt uit in de allernieuwste schoonmaakproducten. De stand met de gekleurde siliconen sponsjes trekt de aandacht. ,,Schuurt wel, krast niet, voor alle potten, pannen en keramische bakplaten.” Hij zingt het nog net niet, al zou hij dat maar wat goed kunnen, blijkt wanneer zijn collega een flyer in de hand drukt met Zanger Hans (mobiele nummer bij de redactie bekend) erop, die van alle beurzen thuis blijkt. Hans zelf lacht bescheiden en demonstreert hoe soepel het sponsje over de bakplaat gaat. Een stel komt bij hem staan en de vrouw knijpt in het sponsje van siliconen. Voelt lekker zacht, zo besluit ze, ,,heb jij weleens siliconen in je handen gevoeld?” vraagt ze haar vriend, die spontaan rood wordt en iets mompelt. Ze hoort het al niet meer, ze vraagt Hans hoeveel het kost (twee voor een tientje ‘en de derde cadeau’) en is daarna verkocht.

Van alle beurzen thuis: Zanger Hans en zijn siliconenspons

Bij de stand van Christine le Duc staan een moeder en dochter ‘helemaal uit Brabant’ uitgebreid de verschillende speeltjes te bewonderen. Het rubberen ‘eikelkapje’ ligt wel heel fijn in de hand. ,,Ik neem er eentje mee, jij ook een voor paps?” Moeders schudt haar hoofd, ,,we zijn geen achttien meer!” Waarna ze nog wel even toefluistert ‘dobbelstenen’ in huis te hebben, ,,gekocht op een vriendinnen tupperwareparty, maar dan voor speeltjes enzo.”

Favorietjes

Hoe later het wordt, hoe losser de sfeer. Vrouwen wringen zich in allerlei standjes bij een twisterspel, standhouders verleggen spitsvondig hun tekstgrenzen -,,dit schoonmaakmiddel is vetter dan vet”-, vele gratis shotjes vinden gretig aftrek. ,,Piemelrietjés, piemelrietjés.” Uit volle borst wordt het woord dat nog uren zal blijven nagalmen in menig hoofd, gescandeerd voor het rad van seksspeeltjesfortuin, waarbij je onder meer een pikante vibrator en dus de ‘favorietjes’ in fallusvorm kunt winnen.

Blijft leuk, dat Twister

Je kunt het zo gek niet bedenken, of het is er. Zo zit onbedoeld grappig toevallig naast de stand van bloedbank Sanquin de stand van Beppy, die de touwloze tampon aan de vrouw brengt. Ooit bedacht voor ‘vrouwen uit het vak’, tegenwoordig ook door veel andere vrouwen gebruikt, ,,ideaal voor als je naar de sauna gaat bijvoorbeeld.”

Toilet Tapes

Of misschien wel dé innovatie in de toiletterie 2019, die pas vanaf mei bij Kruidvat ligt en met een naam die niet zou misstaan in een verfilming: Toilet Tapes. Nooit meer geklooi met het toiletblok ‘die vaak net niet helemaal lekker over de rand past’, want deze decoratieve blokjes plak je gewoon in je pot. Ze klinken en ruiken bijna als echte parfums (Dazzling Dutch, Lovely Lavender), maar er is meer, licht toiletman Oskar de Waal toe. ,,Wist je dat we in België en Nederland jaarlijks 250 miljoen plastic blokjes à 20 gram gebruiken? Met dit kleine ding in je toilet kun je dus op grote schaal bijdragen aan een beter milieu.”

Innovatie in de toiletterie

Op die van de RAI zijn ze nog niet te vinden. Wél: een lange rij bij de vrouwen, bij de mannen is het nagenoeg leeg. Een enkeling waagt het erop en duikt een deurtje verder in (,,ik voel me heel mannelijk vandaag”), de meesten wachten rustig hun beurt af, ondertussen met hun beste vriendin/zus/dochter een dilemma voerend of ze dat massagekussen/die magic wimpers/die naamsokken nou wel of niet moeten kopen.

Erotic VR

Met als thema Liefde & Lust mag het natuurlijk niet ontbreken. De Erotic VR Experience, dat er als voorproefje van de Kamasutrabeurs staat. Drie vrouwen op leeftijd lopen er stevig gearmd en heel snel langs, waarna ze in een schoolmeisjesgiechelbui uitbarsten en iets verder stil blijven staan. Niets voor hen, die nieuwerwetse gekkigheid, al is de middelste van het stel toch wel nieuwsgierig... Maar nee, ,,het kost ook drie euro, daar koop ik liever een broodje kroket voor.”

Heet, heter, heetst... De strippers in de Erotic VR Experience

D’Angelo en zijn collega die achter een scherm een korte stripact opvoeren, als je er een euro ingooit, zijn er wel nieuwsgierig naar. De knappe gespierde mannen lijken zo uit Temptation Island te zijn weggelopen en zijn ook meerdere keren als verleiders gevraagd, verklappen ze. Maar niet gedaan, knipoogt D’Angelo, ,,ik heb nu ook een vriendin, snap je.”

Ze nestelen zich in het VR-zitje en zetten de bril op. ,,Wow, gast, zie jij wat ik zie?” roepen ze bijna synchroon uit. Ja, want ze zitten plotsklaps allebei midden in een zeer erotische setting, aan het zwembad, omringd door naakte vrouwen die elkaar zeer grondig insmeren. ,,Ze gaan er wel voor, zeg, het is maar goed dat ik niet zo’n ding thuis heb”, grijnst zijn collega. ,,Dan kom ik nooit meer buiten.”


Hoge Raad buigt zich over schorsen Brits parlement

Boris Johnson/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 MIN

Het hoogste Britse rechtscollege buigt zich vanaf dinsdag over de vraag of het schorsen van het Britse parlement voor vijf weken door premier Boris Johnson juridisch door de beugel kan. Vorige week oordeelden de hoogste rechters in Schotland dat de stap van de premier illegaal was.

Het hof in Edinburgh was hard in zijn oordeel. Johnson ging zijn boekje te buiten omdat de schorsing bedoeld is om het parlement te hinderen. Dat zou onder meer blijken uit de duur van de schorsing.

Bevoegdheden misbruikt


NVM heeft regisseur nodig voor oplossen wooncrisis

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 UUR

Het kabinet moet een of meer woningmarktregisseurs aanstellen om de wooncrisis aan te pakken. Daarvoor pleit makelaarsvereniging NVM op de ochtend van Prinsjesdag.

NVM is voorstander van een integrale benadering van de problemen op de woningmarkt, waarbij beschikbaarheid en betaalbaarheid samen worden bekeken. Daarvoor moet er volgens de NVM een aanvulling komen op de woonagenda van minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren, in de vorm van een woningmarktregisseur. Die moet rechtstreeks aan de minister rapporteren.

75.000 woningen bijbouwen


'Iran zal nooit in gesprek gaan met de VS'

Ayatollah Ali Khamenei/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 UUR

Iran wil nooit in gesprek treden met de Verenigde Staten over het oplossen van onderlinge conflicten. Dat heeft ayatollah Ali Khamenei dinsdag gezegd in een interview op de staatstelevisie.

„Iraanse vertegenwoordigers, op welk niveau dan ook, zullen nooit met Amerikaanse vertegenwoordigers spreken", aldus Khamenei. „Dat komt door hun beleid om ons zwaar onder druk te zetten. Als wij met ze in gesprek treden, slaagt dat beleid."

Alleen met alle landen


Twee doden en gewonde door ongeval Drenthe

Ambulance/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 UUR

Twee mensen zijn om het leven gekomen door een frontale botsing maandagavond tussen twee auto's op de N379 in Valthermond (Drenthe).

De slachtoffers zijn de 18-jarige bestuurder uit het dorp 2e Exloërmond en een 17-jarige uit Musselkanaal die ook in de auto zat. Een 36-jarige man uit Ter Apel, de bestuurder van de andere auto, raakte ernstig gewond, meldde de politie dinsdag.

Weiland naast de weg


Opvallende stijging ziekteverzuim bij leraren middelbare school

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 UUR

Het aantal ziekmeldingen op middelbare scholen groeit hard. En dan gaat het in dit geval niet om leerlingen, maar om de leraren.

Doorgaans was het aantal werkuren dat niet ingevuld werd wegens ziekte van de docent vijf procent, maar afgelopen jaar was er een ongewone stijging naar 5,6 procent. Dat lijkt misschien geen baanbrekende stijging, maar VO in Ontwikkeling (Voion) vermoedt dat er meer aan de hand is, zo weet Het Algemeen Dagblad.

Dat heeft niet alleen te maken met de stijging van het ziekteverzuim op middelbare scholen, maar ook met het feit dat datzelfde cijfer op basisscholen juist dalende is. Dat is een trend die al drie jaar aan de gang is.


CU en PvdA: Meer geld voor aanpak mensenhandel

Een politiehond ruikt aan een vrachtwagen/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:49

Het kabinet moet jaarlijks minimaal 10 miljoen euro extra stoppen in de bestrijding van mensenhandel en gedwongen prostitutie, vinden ChristenUnie en PvdA.

Ze komen hiervoor met een voorstel tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, het twee dagen durende debat na Prinsjesdag over de begrotingsplannen van het kabinet.

Gespecialiseerde rechercheurs


OM: Man van Halsema is officieel verdachte

Femke Halsema en Robert Oey/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:19

Het Openbaar Ministerie heeft Robert Oey, partner van burgemeester Halsema, officieel aangemerkt als verdachte vanwege het voorhanden hebben van een revolver en inmiddels uitgebreid verhoord. Een woordvoerster van het OM in Haarlem bevestigde dit maandagavond tegen De Telegraaf.

„Het verhoor met de heer Oey stond gepland voor deze week. Wij hoorden eind vorige week echter dat hij een interview had gegeven aan de NRC en hebben toen het verhoor naar voren gehaald (vóór publicatie van het interview). De heer Oey is daarom afgelopen vrijdag als verdachte gehoord", aldus de letterlijke verklaring van het OM.

Pas na publicatie


Hij schreef ‘ongehoorde liedjes’ in de trein

Maarten Bogaers en zijn gitaar. / Hans Vissers

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 07:10

Maarten Bogaers vond in de trein van Overveen naar Amsterdam -en vice versa- alle rust om zijn ‘ongehoorde liedjes’ van de afgelopen 30 jaar op te schrijven. 

22 minuten. Zo kort duurt de treinreis van Overveen (thuis) naar Amsterdam (werk) en toch bleek het voor Maarten Bogaers precies lang genoeg. „Ik schreef elke ochtend een liedje op, en op de terugreis weer. In de trein vond ik de rust die ik nergens anders vond.”

Schrijven in gedachten


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

3 UUR

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Vloggers Ties en Govert komen weg met boete

Vloggers Ties en Govert komen weg met boete

De YouTubers Ties Granzier en Govert Sweep die in Nevada Area 51 betraden, hoeven niet de gevangenis in. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De YouTubers Ties Granzier en Govert Sweep die in Nevada de Area 51 betraden, hoeven niet de gevangenis in. Ze komen weg met een boete.

Volgens de rechtbank in Las Vegas gaat om een totaalbedrag van ongeveer 4500 dollar. Een woordvoerder zegt dat als de boete is betaald, beide vloggers donderdag terug naar Nederland vliegen. Tot die tijd zitten ze nog vast.

Schikking


Steekpartijen groeiend probleem: gezamenlijk aanpakken

'Steekpartijen groeiend probleem: gezamenlijk aanpakken'

Drie minderjarigen raakten zondag gewond bij een steekpartij in Breda. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De burgemeester van Breda, Paul Depla, wil binnen het netwerk van veertig grote en middelgrote Nederlandse steden (G40) kennis en informatie uitwisselen over de aanpak van geweld waarbij messen worden gebruikt. „Het lijkt een groeiend probleem. Alsof er steeds meer mensen met zo'n wapen op zak lopen."

Depla wil voorkomen dat in Nederland gedacht wordt dat het normaal is om een wapen op zak te hebben en dat mensen vinden dat ze zichzelf met een wapen moeten beschermen. „Kennis en ervaring uitwisselen binnen de G40 kan helpen. Wat kunnen we er samen tegen doen?", zegt hij. „Maar als het toch een specifiek probleem van Breda is, wil ik dat ook weten."

Steekpartij in park


Jongetje (10) acht jaar na eten besmette hamburger overleden
Likeability of3

Jongetje (10) acht jaar na eten besmette hamburger overleden

Acht jaar geleden werd het jongetje doodziek, na het eten van een met E. coli besmette hamburger. Dit weekend is hij overleden. /Beeld screenshot Le Parisien

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Acht jaar geleden werd de 10-jarige Nolan Mottie uit Frankrijk doodziek, nadat hij een hamburger van de Lidl had gegeten. Achteraf bleek dat het vlees besmet was met de poepbacterie E. coli. Dit weekend is de jongen, na lange tijd ziek te zijn geweest, overleden.

Het jongetje was in 2011 23 maanden oud en helemaal gezond. Nadat hij de besmette hamburger had gegeten werd hij ernstig ziek, zo kreeg hij suikerziekte en werd zijn zenuwstelsel zwaar aangetast door de bacterie. Hij raakte voor 80 procent verlamd en moest allerlei operaties ondergaan. Dat meldt de Franse krant Le Parisien.

Nolan was niet de enige die het besmette vlees had gegeten. Veertien andere kinderen werden ook ziek, zij liepen nierschade op. Alle kinderen kwamen uit de Noord-Franse regio Hauts-de-France en werden in 2011 met spoed naar het ziekenhuis gebracht.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Gespotte 'ufo' blijkt weerballon
Likeability of5

Gespotte 'ufo' blijkt weerballon

34 mensen maakten afgelopen weekend melding over een „exploderende bol" in de lucht, boven Gent. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

34 mensen maakten afgelopen weekend melding over een „exploderende bol" in de lucht, boven Gent. Het Belgische ufo-meldpunt laat echter weten dat het om een weerballon van een Ierse student gaat, niet om een ruimteschip van aliens.

Er werd al gedacht dat het om een ontplofte weerballon ging, maar de meteorologische instituten van België en Nederland zeiden daar niets van te weten. Nu is duidelijk geworden dat een student van de universiteit van Cork donderdag een onderzoeksballon met instrumenten had opgelaten. Met het gps-systeem van het toestel kon zaterdag boven Gent geen contact meer worden gelegd, waarschijnlijk op het moment dat de ballon explodeerde.

Weerballon


lol
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Woensdag nieuwe staking bij KLM, derde keer in twee weken

Woensdag nieuwe staking bij KLM, derde keer in twee weken

Grondpersoneel van KLM legt komende woensdagmiddag voor de derde keer in twee weken het werk neer vanwege vastgelopen cao-onderhandelingen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Grondpersoneel van KLM legt komende woensdagmiddag voor de derde keer in twee weken het werk neer vanwege vastgelopen cao-onderhandelingen. Bij de twee vorige acties van vakbond FNV was er veel overlast voor reizigers in de vorm van tientallen annuleringen en flinke vertragingen.

Het werk wordt vanaf 13.00 uur voor vier uur lang neergelegd, zo meldt de bond. De vorige twee acties duurden twee uur, maar werkten nog de hele dag door in het vliegschema. Toen begonnen de acties al in de ochtend.

Nieuwe cao


Coalitie-Y overhandigt manifest aan Rutte

Coalitie-Y overhandigt manifest aan Rutte

Maandagavond overhandigde coalitie-Y een manifest aan premier Rutte. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Acht politieke partijen en ruim dertig (jongeren)partijen ondersteunen inmiddels Coalitie-Y. Maandagavond overhandigden zij een manifest aan premier Rutte.

Het begon allemaal in februari, toen zes jongerenpartijen en coalitiepartij ChristenUnie onder de noemer Coalitie-Y de handen ineensloegen. De reden is dat ze zich grote zorgen maken over de toenemende druk onder jongeren. Inmiddels zijn we een half jaar verder en ligt er een manifest op tafel waar acht politieke partijen en ruim dertig (jongeren)organisaties achter staan. Met als belangrijkste speerpunt: de aanpak van het leenstelsel en herinvoering van een basisbeurs.

GroenLinks en PvdA voegden zich begin deze maand al bij Coalitie-Y. Aan de vooravond van Prinsjesdag werd bekend dat ook SP, Denk, PvdD, SGP en 50plus politieke steun geven. „Het mooie aan Coalitie-Y is dat het breed wordt gedragen”, zegt GroenLinks-kamerlid Lisa Westerveld, binnen de partij woordvoerder voor onderwijs. „Dat maakt dit manifest kansrijk.”


Nederlandse deur blijft dicht voor jihadist
Likeability of5

Nederlandse deur blijft dicht voor jihadist

Het Nederlanderschap van een veroordeelde Syriëganger is ingetrokken, en hij mag tien jaar lang het land niet meer in. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De bestuursrechter in Den Haag heeft maandag de intrekking van het Nederlanderschap van een veroordeelde Syriëganger in stand gelaten. Ook mag hij tien jaar lang Nederland niet meer in.

De in 1994 in Amsterdam geboren man had behalve de Nederlandse ook de Marokkaanse nationaliteit.

Discriminatieverbod


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

School herdenkt 6-jarig jongetje dat omkwam bij brand
Likeability of3

School herdenkt 6-jarig jongetje dat omkwam bij brand

Op de Rudolf Steiner School in Breda heeft maandag stilgestaan bij het verlies van een 6-jarige leerling die in de nacht van zaterdag op zondag om het leven kwam. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Op de Rudolf Steiner School in Breda heeft maandag stilgestaan bij het verlies van een 6-jarige leerling die in de nacht van zaterdag op zondag om het leven kwam door een brand in een houten woning in Strijbeek. Medewerkers van de school kwamen zondag al samen om voorbereidingen te treffen.

Respect

„Het verdient enorm veel respect dat het team meteen aan het werk is gegaan, ondanks het eigen verdriet", zei bestuurder Johan van Knijff. Zondag werd er een gedenkhoek ingericht en werden de eerste brieven verstuurd naar de ouders van de leerlingen.


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Bestuur Haga Lyceum moet binnen vier weken weg, maakt bezwaar
Likeability of5

Bestuur Haga Lyceum moet binnen vier weken weg, maakt bezwaar

Het bestuur van het islamitische Cornelius Haga Lyceum moet binnen vier weken het veld ruimen. Minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) zet de aanwijzing die hij in juli aankondigde door. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het bestuur van het islamitische Cornelius Haga Lyceum moet binnen vier weken het veld ruimen. Minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) zet de aanwijzing die hij in juli aankondigde door. Het gebeurt zelden dat de minister een schoolbestuur dwingt op te stappen. 

Het bestuur is echter niet van plan een stap terug te doen. „We gaan bezwaar maken", zegt advocaat Wouter Pors van de islamitische middelbare school. Als het bestuur echt weigert terug te treden, krijgt de Amsterdamse school geen geld meer. Ook dreigt Amsterdam het schoolgebouw terug te vorderen. De leerlingen worden dan ondergebracht op een andere school.

Bestuur brengt schade toe


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

FNV eist volgend jaar 5 procent meer loon

FNV eist volgend jaar 5 procent meer loon

Vakbond FNV zet volgend jaar in op een loonsverhoging van 5 procent bij cao-onderhandelingen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Vakbond FNV zet volgend jaar in op een loonsverhoging van 5 procent bij cao-onderhandelingen. Dat is gelijk aan de eis die voor dit jaar op tafel was gelegd, dat was toen de hoogste looneis in meer dan dertig jaar. De vakbond maakte de looneis traditiegetrouw een dag voor Prinsjesdag bekend.

Minimaal 14 euro per uur

Binnen drie jaar moet iedereen minimaal 14 euro per uur verdienen, stelt FNV. Ook moet een vaste baan weer de norm zijn. De looneis is de basiseis waarmee FNV begint aan onderhandelingen voor een nieuwe cao. Doorgaans vallen de uiteindelijk afgesproken loonsverhogingen lager uit.