Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Nieuws 25 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

‘Ryanair-racist’ niet vervolgd in Groot-Brittannië

De man die in november wereldwijd in de media kwam omdat hij tijdens een vlucht van Ryanair weigerde naast een zwarte vrouw te zitten, wordt niet vervolgd in eigen land, aldus de BBC.

Op de vlucht van Barcelona naar Londen schold David Mesher Delsie Gayle uit voor onder meer een ‘lelijke, zwarte klootzak’ en een ‘domme, lelijke koe’.

Onderzoek

In de afgelopen vier maanden is de zaak tegen de man onderzocht. Hij werd beschuldigd van racisme en belediging, maar nu blijkt dat hij in Engeland niet vervolgd kan worden. Dit komt omdat het voorval plaatsvond toen het vliegtuig nog niet was opgestegen en de passagiers zich dus nog op Spaans grondgebied bevonden.

Zowel de vrouw die zijn tirade moest ondergaan en vluchtmaatschappij Ryanair zelf deden aangifte. Omdat het incident zich op Spaans grondgebied afspeelde, moet het Spaanse openbaar ministerie de man vervolgen. De politie in Essex, die het onderzoek leidde, dragen nu hun resultaten over naar de Spaanse politie.

Mediarel

Kort nadat de video waarin de man de vrouw uitscheldt viral ging, kwam hij zelf naar buiten met een verklaring. Hij zou niet racistisch zijn, maar zijn geduld hebben verloren. De vrouw was, volgens hem, te langzaam opgestaan. Maar David Mesher zou zelfs gedreigd hebben haar zelf naar een andere plek te duwen.

Niet alleen de racistische opmerkingen konden op kritiek rekenen, ook de reactie van Ryanair was niet geliefd. De man mocht namelijk op zijn stoel blijven zitten, terwijl Delsie Gayle naar een andere plek werd verwezen. Mensen vonden dat David van de vlucht verwijderd had moeten worden.

Ryanair boden op een later moment hun excuses aan via een brief en een email. Ook lieten ze weten dat David nooit meer welkom is op een Ryanair-vlucht. Het is nog niet bekend wanneer hij voor de Spaanse rechtbank moet verschijnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.