Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 20 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Rutger Bregman vs Fox News: Bregman lekt beelden

Historicus Rutger Bregman is de afgelopen weken veel op de Amerikaanse televisie te zien. Hij pleitte op het Economisch Forum van Davos voor een belasting voor de allerrijksten om zo de verschillen tussen arm en rijk kleiner te maken.

Zijn speech zorgde voor gemengde reacties; sommigen vonden dat hij helemaal gelijk had, anderen vonden dat de oprichter van de Correspondent onzin uitkraamde.

Go fuck yourself

Op de nieuwszender Fox News, werd hij geïnterviewd door de conservatieve Tucker Carlson en dit escaleerde dusdanig dat het niet werd uitgezonden.

Het gesprek begint vrij rustig en zelfs met een compliment. Het lijkt voor een poosje ook te verlopen als een discussie tussen een conservatieve Amerikaan en een progressieve Nederlander. Toch escaleert het na ongeveer een minuut volledig, volgens Bregman zijn nieuwszenders als FOX medeverantwoordelijk voor het in stand houden van de grote verschillen tussen arm en rijk.

Belasting wordt volgens hem door de nieuwszender vaak gezien als iets verkeerds, terwijl de gemiddelde Amerikaan er volgens hem juist beter van zou worden. Dit pikt de presentator niet, Bregman wordt beschuldigd van het aanhangen van complottheorieën en wordt in niet zulke fraaie bewoordingen betiteld als een irritante idioot. Ook heeft hij nog een suggestie om na het gesprek te doen. „Why don’t you go fuck yourself!”, klinkt het geïrriteerd.

Gelekte beelden

Bregman gaat ondertussen stellig door met zijn standpunten te verdedigen, zo haalt hij het voorbeeld van de zeer vermogende president Donald Trump aan die geen openheid van zaken geeft over zijn bezittingen.

Het gesprek tussen de kemphanen vond plaats door middel van een videoverbinding tussen Nederland en de Verenigde Staten. Vanwege de escalatie werd besloten het niet uit te zenden, toch zijn er vanuit Nederland opnames gemaakt van de hevige woordenwisseling. Deze beelden zijn via sociale media gelekt zodat de hele wereld kan meegenieten van de ruzie.

Dit bericht is inmiddels tienduizenden keren geliket op sociale media.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.