Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 8 feb 2019 / 09:56 uur

RTL zette nepleerlingen in voor ‘realityserie’

RTL gaat diep door het stof vanwege de inzet van nepleerlingen voor een ‘realityserie’. De nieuwe show had moeten gaan over het échte leven van middelbare scholieren, maar daarvoor werden stiekem vijf acteurs ingezet.

Reuring

De docenten en leerlingen wisten niet dat de nieuwe scholieren acteurs waren. Er ontstond vorige week reuring toen vermoedens ontstonden dat de leerlingen ‘nep’ waren. De schoolleiding organiseerde toen een bijeenkomst waarin de school heeft toegeven op de hoogte te zijn geweest van de leugens.

Onprettige situatie

Leerlingen zouden (scherp) ontdekt hebben dat de nieuwe klasgenoten nepprofielen op social media hadden, schrijft de Volkskrant. Gezien de leeftijd van de acteurs is het niet raar dat ze nogal opvielen tussen het normale schoolgezelschap: de vijf ‘leerlingen’ waren ouder dan de andere scholieren, eentje van hen zou zelfs 20 zijn. Veel leerlingen vinden de huidige situatie erg onprettig, net zoals de docenten.

Verenigde Staten

RTL verklaart tegenover de Volkskrant dat het format van de show gebaseerd is op Undercover High, een serie uit de Verenigde Staten. Ex-leerlingen van de middelbare school keren daar in het geheim terug om contact te leggen met de leerlingen. Dat zou mooie dialogen op kunnen leveren.

Onacceptabel

Minister Slob van Onderwijs verklaarde de situatie tegenover Goedemorgen Nederland ‘onacceptabel’ te vinden. Hij acht het vooral onjuist dat leerlingen en docenten niet op de hoogte waren. Of er verdere stappen ondernomen gaan worden tegenover RTL of de schoolleiding, is nog onbekend.

Update

Het Christelijk Lyceum Veenendaal is vrijdagmiddag gesloten, nadat de onrust onder de leerlingen steeds erger werd. Scholieren protesteerden op het schoolplein omdat ze zich ,,bedonderd” voelen. Toen er vuurwerk werd afgestoken en het erop leek dat leerlingen van andere scholen zich bij het protest aan zouden sluiten, is de school gesloten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
RTL zette nepleerlingen in voor ‘realityserie’
Sluiten