Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 21 feb 2019
Leestijd: 1 minuut

Promovendi in Utrecht melden ongewenst gedrag zelden

Masterstudenten en promovendi uit Utrecht maken bijna geen melding van discriminerende opmerkingen, seksuele opmerkingen of pesterijen. Dat blijkt uit het internationaal vergelijkende GradSeru-onderzoek, meldt universiteitsblad DUB.

Slechte afhandeling

De mensen die wel kiezen om melding te maken van dergelijke voorvallen, zijn vaak niet tevreden over de afhandeling van de klacht. In totaal reageerden 342 promovendi en 400 masterstudenten op de enquêtevragen over ongewenst gedrag. Van de promovendi gaven 63 respondenten aan wel eens last te hebben gehad van discriminatie, intimidatie of pesterijen, onder masterstudenten waren dat 57.

Intimidatie en pesterijen

Naast discriminatie, intimidatie en pesterijen, konden de ondervraagden meer dingen aankruisen. Daaruit is gebleken dat 256 van de respondenten negatieve persoonlijke ervaringen met collega’s of medestudenten hebben gehad. De meeste hadden betrekking op uitsluiting bij onderzoeks- of werkgroepen, daarbij ging het om 18 procent. Bij ongeveer evenveel mensen gingen klachten over intimidatie vanwege nationaliteit. Ook zijn er problemen vanwege ras of gender.

Er wordt zelden melding gemaakt van dit soort problemen. Slechts negen promovendi en tien studenten hebben zich bij een vertrouwenspersoon of de universiteit gemeld. De meldingen zijn volgens hen die zich wel hebben gemeld, niet goed afgehandeld.

Vertrouwenspersoon

Het rond blijven lopen met problemen naar aanleiding van ongewenst gedrag, kan veel problemen opleveren. Het opkroppen kan leiden tot angststoornissen, psychosomatische stoornissen en slaapproblemen. Als je last hebt van ongewenst gedrag, is het verstandig om naar een vertrouwenspersoon of een leidinggevende te stappen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.