Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 26 feb 2019
Leestijd: 1 minuut

Penningmeester Vaticaan schuldig aan kindermisbruik

Kardinaal George Pell (77), een zeer invloedrijke man in het Vaticaan, is in Australië door de rechtbank op vijf aanklachten schuldig bevonden voor misbruik van twee dertienjarige misdienaren eind jaren negentig.

Tien jaar

Pell zou de jongens hebben misbruikt, toen hij als aartsbisschop diende in Melbourne. Een van de slachtoffers is in 2014 overleden. Op elk van de aanklachten staat een gevangenisstraf van tien jaar. De kardinaal, die in 2017 zijn functie neerlegde, heeft de beschuldigingen altijd met kracht ontkend.

Het oordeel van de jury was al in december vorig jaar gevallen, maar op last van de rechtbank was de beslissing destijds niet openbaar gemaakt. Al sinds het begin is er een publicatieverbod ingesteld. Dit om het verloop van het proces en een tweede rechtszaak tegen Pell niet te beïnvloeden. Dat verbod werd dinsdagmorgen (lokale tijd) opgeheven.

Hoogste geestelijke ooit

De Australische kardinaal is de hoogste geestelijke ooit tegen wie een aanklacht is ingediend wegens seksueel misbruik. Pell, die vanwege de beschuldigingen in december uit de Raad van Kardinalen was gezet, was een van de belangrijkste adviseurs van de paus.

De rechter zal woensdag de veroordeling uitspreken en ook zeer waarschijnlijk een gevangenisstraf opleggen. Pell is sinds de uitspraak in december op borgtocht vrij vanwege een knie-operatie. Zijn advocaat heeft aangegeven dat hij in hoger beroep gaat.

Geloofwaardigheid

Paus Franciscus sprak zich onlangs nog uit over dit onderwerp en sprak daarbij over de toorn van God. „In de kerk is het veel monsterachtiger omwille van de geloofwaardigheid en het moreel gezag van het instituut. Tegen dit kwaad moet gevochten worden." Toch werd hem verweten vooral met mooie woorden te strooien, maar niet echt met concrete maatregelen te komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.