Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 feb 2019
Leestijd: 1 minuut

Paus noemt misbruikplegers duivels en wreed

Paus Franciscus heeft hard uitgehaald naar plegers van seksueel misbruik van minderjarigen. Op een top van de katholieke kerk noemde hij pedofilie duivels en wreed en vergeleek hij het seksueel misbruik met het offeren van kinderen. Ondanks de opvallende uitspraken van de paus, bleven excuses namens de katholieke kerk uit.

Handboek

De driedaagse conferentie van de katholieke kerk ging over de bescherming van minderjarigen tegen misbruik binnen de kerk. Paus Franciscus stelde op de kerktop plannen voor om het probleem aan te pakken. Er moet een soort handboek komen waarin staat hoe bisschoppen om moeten gaan met seksueel misbruik binnen hun bisdom. En er komt een speciale taskforce die bisschoppen met weinig geld en personeel ondersteunt.

Naast pedofilie duivels en wreed te noemen, zei de paus in zijn slotverklaring dat kindermisbruik onder geestelijken niet meer mag voorkomen. Er mogen geen gevallen meer verhuld worden.

Kritiek

Ondanks de opvallende uitspraken van de paus, vinden slachtoffers van het seksueel misbruik het niet genoeg. Er zijn twijfels over of de paus de toespraak wel zelf heeft geschreven. Bovendien geeft de katholieke kerk nog altijd niet toe dat ze tekort heeft geschoten en het seksuele misbruik jarenlang heeft door laten gaan.

Op de top in Italië waren ruim 190 bisschoppen, kardinalen en religieuzen uit de Rooms-Katholieke Kerk bijeen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.