Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 14 feb 2019
Leestijd: 1 minuut

Partijen zijn voor ‘noodstop’ bij boeteopstapeling

Mensen met schulden bij de overheid die boete op boete krijgen omdat ze de rekening niet op tijd kunnen betalen, moeten een beroep kunnen doen op een ‘noodstop’. Zo’n tijdelijke incassopauze geeft hun lucht om hun zaken weer op orde te brengen, hopen D66 en CDA.

Eerder stoppen

Wie in de schuldsanering belandt, kan al een adempauze krijgen om te voorkomen dat schulden zich blijven opstapelen. Maar Tweede Kamerlid Rens Raemakers (D66) wil de schuldenspiraal al eerder kunnen stoppen. Een niet betaalde verkeersboete bijvoorbeeld kan nu nog in een mum van tijd worden verdriedubbeld. Gemeenten moeten de mogelijkheid krijgen om daar een stokje voor te steken.

Raemakers wijst erop dat 82 procent van de schuldenaars die verhoogde boete toch niet kan betalen en de verhoging dus ook geen zin en effect heeft. Hij krijgt bijval van coalitiepartner CDA.

Ombudsman

Het bericht komt een kleine week nadat ombudsman Reinier van Zutphen aan de alarmbel trok over de regels van de overheid bij mensen die moeite hebben om bijvoorbeeld hun boetes af te betalen.

„De overheid maakt het voor mensen die in schulden zitten vaak erger", zo sprak Van Zutphen. „Er komen verhogingen bij, er komen boetes overheen, mensen die niet kunnen betalen worden toch gedwongen om te betalen. De beslagvrije voet, dus wat je mag houden om te kunnen leven, eten en drinken, en je kinderen naar schoolreisje te kunnen laten gaan, wordt te laag vastgesteld."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.