Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 18 feb 2019 / 16:45 uur

“Pakistaanse vlag is het beste wc-papier ter wereld”

Wanneer je op Google afgelopen weekeinde ‘best toilet paper in the world’ intikte bij de zoekfunctie voor afbeeldingen, kreeg je massaal plaatjes te zien van de groene vlag met de witte halve maan van Pakistan.

De gemanipuleerde zoekresultaten zijn vermoedelijk een vergelding vanuit India. In dat land is protest uitgebroken nadat er in de betwiste gebieden van Kashmir tientallen soldaten om het leven kwamen, zo schrijft de BBC.

Trollactie

Bij een zeer bloederige aanslag die vorige week donderdag plaatsvond, vielen veertig slachtoffers met een fatale afloop. Dit tot grote woede van India, internetgebruikers wilden hun buurland daarom een lesje leren. Vlak na de aanval van de fundamentalisten dreven er ineens Pakistaanse vlaggen naar boven wanneer er werd gezocht naar het beste toiletpapier.

Vanuit India werd de oproep om de vlag van hun buurland als dusdanig classificeren massaal gedeeld. Al snel werd het trending op sociale media en ging de oproep viraal. De invloed reikte zo ver dat zelfs de zoekresultaten van de grootste zoekmachine erdoor beïnvloed werden, dit tot grote hilariteit van de Indiase internetgebruikers.

Hoewel je nu vooral nieuwsverhalen zult zien bij het intikken van deze zoekterm, was dit voor het weekend het domein van de Pakistaanse vlag. Het is niet de eerste keer dat Google opmerkelijke zoekresultaten laat zien. De zoekmachine is wel vaker doelwit geweest van hackers, grappenmakers en activisten. Google heeft nog niet gereageerd op het voorval.

De zoekresultaten op Google ©Google Images, screen

Terreuraanslag

Volgens de Indiase politie reed een auto gevuld met explosieven in op een transportbus die militairen naar Srinagar vervoerde. De aanslag is opgeëist door de Islamitische fundamentalisten van de terreurorganisatie Jaish-e-Mohammed. Met tientallen slachtoffers is dit de meest bloederige aanslag sinds 1989.

Zowel India als Pakistan beweren dat Kashmir bij hun grondgebied hoort, de aartsvijanden vechten hier al decennialang om. Het conflict om Kashmir is al sinds 1947 gaande, niet alleen Pakistan en India claimen dit gebied. En om alles nog complexer te maken: ook China meent aanspraak te maken op delen van deze streken.

In het gebied zijn al decennialang militaire troepen de betrokken landen aanwezig, het conflict heeft in het verleden al duizenden mensen het leven gekost. Hoewel de legers elkaar niet meer rechtstreeks aanvallen, is er nog geen oplossing gevonden voor het Kashmirconflict. De situatie is nog steeds erg gespannen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
“Pakistaanse vlag is het beste wc-papier ter wereld”
Sluiten