Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Online bedelen levert man meer op dan echte baan

Als je je school niet afmaakt en geen werk hebt, zou je het idee hebben dat je straatarm zou zijn. Toch komt de Amerikaanse Jovan Hill (25) uit Californië niets te kort. Sterker nog: het gaat nog beter met hem dan toen hij nog wel een baan had. Sinds hij begonnen is met online bedelen stroomt het geld binnen.

Donaties

September vorig jaar doet Hill een oproep op de livestreamingsapp Periscope, meer dan 7.000 mensen kijken op dat moment. Hij vertelt dat hij geld nodig heeft, 6.200 euro. Hij wil verhuizen naar Los Angeles, vertelt hij in de video, terwijl hij nog een hijs van zijn joint neemt. Verbazingwekkend genoeg duurt het niet lang voordat de daadwerkelijke donaties binnenrollen, schrijft HLN.

Volgens Hill zou hij inmiddels meer dan 5.000 euro per maand binnenhalen met dit soort oproepjes aan zijn volgers; een slordige 200.000 op Periscope, Patreon, YouTube, Twitter en Instagram. „Mijn vrienden zeggen dat ze niet snappen waarom mensen geld sturen naar een vreemde, maar het is een community”, vertelt de man in een interview met de New York Times. „Een community die rond mij is opgebouwd.”

Te mooi om waar te zijn?

„Waarom zou ik gaan werken, als ik daar minder verdien dan als ik vijf keer per dag live ga vanuit mijn appartement?", vraagt Hill zich af. Hij verdient inmiddels namelijk vijf keer zoveel als toen hij nog bij de bioscoop werkte. Vijf keer! Inmiddels laat hij zijn volgers meegenieten van wat hij meemaakt, in een niet ophoudende stroom van streams en tweets.

Dat klinkt natuurlijk te mooi om waar te zijn, en voordat je je baantje op gaat zeggen om fulltime te streamen: misschien is het ook te mooi om waar te zijn. Hills Twitter-account is namelijk geschorst en ook op YouTube is er al een tijdje geen nieuwe video verschenen..

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.