Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 13 feb 2019
Leestijd: 1 minuut

Onderhuur schadelijk voor Amsterdamse woningmarkt

Met de Amsterdamse woningmarkt is het al niet te geweldig gesteld: het vinden van een kamer of appartement in de hoofdstad is nagenoeg onmogelijk. Als student hop je van onderhuur naar onderhuur, tot je op je 30e een vaste kamer van vijf vierkante meter weet te bemachtigen.

Illegale onderhuur

Om het verhaal nog mooier te maken: de Amsterdamse woningcorporaties kampen op grote schaal met woningfraude. Er is bijzonder veel illegale onderhuur in de stad, namelijk tussen de 10 en 20 procent van de 186.000 woningen in hun bestand. Dat schrijft het FD. Dit probleem treft niet alleen eerdergenoemde student, maar alle huurders.

Volgens Ymere, Rochdale en Stadgenoot – drie grote corporaties in Amsterdam – gaat het om vele duizenden woningen. Bestuursvoorzitter Stadgenoot Marien de Langen noemt het een waanzinnig hoog aantal. Zeker „als je bedenkt dat wij via nieuwbouw jaarlijks slechts enkele honderden nieuwe woningen kunnen opleveren".

De onderhuur draagt bij aan het dichtslibben van de huurmarkt, en daar willen de wooncorporaties iets aan doen.   Nog maar 3 procent van de corporatiewoningen komt namelijk jaarlijks vrij door verhuizing. En dat komt de woningmarkt natuurlijk niet ten goede.

Ook de gemeente heeft aangegeven meer te gaan investeren in de aanpak van woonfraude.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.