Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 21 feb 2019
Leestijd: 1 minuut

Nederland heeft nog steeds last van droogte

Herinner je die snikhete zomer van 2018 nog? Er viel weinig tot geen regen en de temperaturen liepen hoog op. Gelukkig hebben we de afgelopen tijd flink wat buien en zelfs sneeuw gehad. Maar de droogte laat nog steeds zijn sporen na.

In ons kleine land heerst namelijk nog steeds een flink neerslagtekort. Uit onderzoek van weerbureau Weeronline blijkt dat de droogte nu zelfs erger is dan in de winter van 1976-1977. In de winter van 1976-1977 was het ook erg droog, maar toen viel er toch nog wel wat regen. Nu heeft het de afgelopen maanden maar weinig geregend.

Meer neerslag verdampt

Gemiddeld over heel Nederland is er sinds april 2018 121 millimeter minder neerslag gevallen dan dat er is verdampt. Dat is een enorm verschil met normaal gesproken in deze tijd van het jaar, dan is er namelijk een overschot van 171 mm. Met droog en vrij zonnig weer in het vooruitzicht wordt het neerslagtekort alleen maar groter.

Droogte ernstiger in zuiden

Het neerslagtekort is niet in heel Nederland van het hetzelfde niveau. Zo is de droogte in het zuiden, zuidoosten en oosten veel ernstiger dan in bijvoorbeeld het Groene Hart. Op dit moment heerst in het Limburgse Arcen nog steeds een neerslagtekort van maar liefst 260 mm. Rotterdam heeft een neerslagoverschot van ongeveer 20 mm. Het neerslagtekort of -overschot wordt bepaald vanaf april, omdat dan het groeiseizoen begint.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.