Naomi Defoer
Naomi Defoer Nieuws 18 feb 2019
Leestijd: 1 minuut

Nagel en vinger moeten dronkenlap verraden

Maastrichtse wetenschappers gaan onderzoeken hoe ze aan het haar, de nagels of urine kunnen zien of en hoeveel iemand drinkt. Dat moet leiden tot betere behandelingen voor leverpatiënten en mensen met drankproblemen.

Enkele uren zichtbaar

Nu wordt alcohol gemeten via de adem (blazen) en het bloed. Het grote probleem hiervan is dat alcohol via deze weg maar enkele uren zichtbaar is. Daarom gaan onderzoekers zich nu richten op het haar, de vingernagels en urine. Alle drie zouden sporen van de stof ethyglucuronide (EtG), die alcohol afbreekt, moeten bevatten waaraan je kan zien of iemand de dagen of maanden ervoor alcohol heeft gedronken.

Alcoholtijdslijn

De onderzoekers stellen dat hoofdhaar ongeveer één centimeter per maand groeit. „Door de concentratie van EtG te meten in hoofdhaar, wordt er als het ware een alcoholtijdslijn gecreëerd. Zo kan bepaald worden of iemand over een langere periode al dan niet alcohol heeft gebruikt", aldus de onderzoekers. Om het onderzoek uit te kunnen voeren krijgt het academisch ziekenhuis een subsidie van 150.000 euro van de Maag Lever Darm Stichting.

Overmatig drinken

Uit cijfers van CBS blijkt dat 9,2 procent van de meerderjarigen in 2017 overmatig dronk. Overmatig drinken betekent voor mannen meer dan 21 glazen per week en voor vrouwen meer dan 14 glazen per week. Het komt vooral voor bij jong-volwassenen onder de dertig. Eenmaal de dertig gepasseerd, blijkt alcohol minder populair. Bij dertigers komt overmatig drinken namelijk het minste voor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.