In het nieuws

Joep van Dijk steekt de Atlantische Oceaan over met een zeilboot. Foto: Joep van Dijk

Naar VS zonder vliegen: Joep van Dijk (28) doet het

Joep van Dijk steekt de Atlantische Oceaan over met een zeilboot. Foto: Joep van Dijk

Foto van 'Femke van Rooijen'

27 FEB 2019

Zo min mogelijk CO2 uitstoten. Deze afspraak maakte de Amsterdamse klimaatwetenschapper Joep van Dijk met zichzelf toen hij besloot om voor zijn werk naar Colorado te verhuizen. En hij voegt de daad bij het woord: hij laat het vliegtuig links liggen en steekt de Atlantische Oceaan over op een zeilboot en doorkruist Amerika op de fiets.

Al sinds de middelbare school is de 28-jarige Van Dijk bezig met klimaatverandering. „Mijn besluit om klimaatwetenschapper te worden is eigenlijk gebaseerd op twee momenten. Het eerste moment was al op de middelbare school. Voor een project probeerde ik de school op zonne-energie te laten draaien. Dat was natuurlijk een onmogelijke opgave. Mijn zonnepaneel was vlak voor de deadline pas testklaar en ik kon er net een LED-lampje mee laten branden, maar het maakte wel indruk.”

Net als aan vliegen, hangt er ook een prijskaartje aan klimaatvriendelijk reizen. Een plekje op een zeilboot kost al snel zo’n 2000 euro.

Net als aan vliegen, hangt er ook een prijskaartje aan klimaatvriendelijk reizen. Een plekje op een zeilboot kost al snel zo’n 2000 euro. Foto: Joep van Dijk

Het tweede moment kwam in het tweede jaar van zijn studie aardwetenschappen. Van Dijk deed voor zijn studie veldwerk in Spanje. „Daar ontdekte ik dat we enorm veel over het verleden en het klimaat te weten kunnen komen door simpelweg om ons heen te kijken en ‘de aarde te leren lezen’. Dat heeft me enorm gegrepen.” Aan het begin van zijn promotieonderzoek vielen de puzzelstukjes pas echt op zijn plaats. „Toen kwam ik er eigenlijk pas echt achter hoe interessant ik het klimaat vind.” Vorig jaar is Van Dijk gepromoveerd en mag zich nu eindelijk klimaatwetenschapper noemen.

Probleem

De afgelopen negen jaar is Van Dijk bezig met het klimaat. „Ik zie hoe groot het CO2-probleem is en eerlijk: ik kan er soms niet van slapen. Hoe we nu leven, kan gewoon niet meer, maar we schijnen ons dat niet te realiseren.” En de cijfers liegen er niet om. Een vliegvakantie naar Bali van twee weken kost volgens cijfers van Milieu Centraal zo’n 16.0000 kilo CO2 en het kost ruim 800 bomen een heel jaar om die CO2 om te zetten in zuurstof. Een vliegreis naar Colorado is al snel goed voor 1671 wasjes, 573 keer douchen en 609 dagen televisiekijken. Dat blijkt uit cijfers van de ‘groene’ vliegticketzoeker Flygreen.

Joep van Dijk legt zijn reis vast voor een documentaire. Foto: Joep van Dijk

Joep van Dijk legt zijn reis vast voor een documentaire. Foto: Joep van Dijk

Met de reis die Van Dijk nu maakt, hoopt hij dan ook bewustwording te creëren. De hele reis legt hij vast op video en uiteindelijk moet er een documentaire komen. „Ik heb mensen gesproken die iedere maand vliegen, maar zich druk maken om plastic. En weet je hoe dat komt? Omdat plastic zichtbaar is. Met deze documentaire probeer ik CO2 ook zichtbaar te maken.”

Hypocriet

Daarnaast moest er ook in zijn eigen leven iets veranderen. „Als er iemand is die veel gevlogen heeft, ben ik het wel. Voor veldwerk moet ik de hele wereld over, maar eigenlijk is dat natuurlijk heel hypocriet. Enerzijds pleit ik voor bewustere omgang met ons klimaat en anderzijds vlieg ik zelf overal maar naar toe.” In de toekomst hoopt Van Dijk dan ook niet meer zo veel te hoeven vliegen en dat is volgens hem ook niet nodig. „Voor conferenties hoef je niet fysiek aanwezig te zijn. Je kunt ook een lezing geven via Skype. En wat betreft veldwerk: op de plekken waar dat nodig is, zijn ook wetenschappers dus waarom zou ik daar dan heen moeten? Een team kun je ook online begeleiden.”

Toen Van Dijk weer op het vaste land was, kuste hij de grond van blijdschap. Foto: Joep van Dijk

Toen Van Dijk weer op het vaste land was, kuste hij de grond van blijdschap. Foto: Joep van Dijk

En dan is daar het besluit: van Amsterdam naar Colorado zónder vliegtuig. Hoe doe je dat? „Een vriend van mij zeilt heel veel en hij gaf me wat tips om zeilers te vinden met wie ik de oversteek kon maken. Uiteindelijk kwam ik terecht bij een Duitse zeiler die de Atlantische Oceaan overging en ik mocht mee.” Maar net als aan vliegen, hangt er ook een prijskaartje aan klimaatvriendelijk reizen. Een plekje op een zeilboot kost al snel zo’n 2000 euro. „Goedkoper is het zeker niet, maar ik vind het het geld waard. Je ontmoet zoveel mensen die je anders nooit tegenkomt en je ziet de mooiste plekken onderweg.”

Zeeziek

Inmiddels is Van Dijk al vier weken onderweg en dat was niet altijd even makkelijk. „Vooral de oversteek van de Atlantische Oceaan was zwaar. Ik ben veel zeeziek geweest en het enige wat je dan kunt doen is wachten tot het voorbij gaat. Toen ik weer op het vaste land was, heb ik de grond gekust. Toch had ik het voor geen goud willen missen want je maakt bizarre dingen mee.” Zo moest Van Dijk zich op de Dominicaanse Republiek melden bij een officier uit het leger. „Hij zat daar op een grote stoel met allemaal commandanten om zich heen en ik moest me legitimeren. Vervolgens maakte hij foto’s van mijn paspoort zonder dat ik daar toestemming voor gaf. Natuurlijk durfde ik er niets van te zeggen en ik was blij toen hij zei dat ik kon gaan.”

De volgende bestemming van Van Dijk is Florida. Vanaf daar zal ik een stuk met de bus naar New Orleans moeten. „Ik vind het jammer dat ik toch een stuk met de bus moet, maar helaas heb ik geen tijd om het hele stuk te fietsen. Ik heb het nog niet helemaal uitgerekend, maar ik stoot alsnog slechts tien procent van de CO2 uit die ik zou uitstoten als ik met het vliegtuig was gegaan.” Vanuit New Orleans stapt Van Dijk op de fiets en begint hij aan een tocht van ruim 2000 kilometer naar Boulder, Colorado.


Inbrekers weer voor de deur

Inbrekers weer voor de deur

Opgestapelde post op de deurmat is een uitnodiging voor inbrekers. ANP - Roos Koole

Foto van 'Tim van der Steen'

21 MIN

De zon breekt door, we hebben een lang weekend voor de boeg en de meivakantie in het verschiet. Gezellige tijden dus, totdat je thuiskomt en de tv weg is natuurlijk. „Post op de grond was de number one giveaway tijdens vakanties. Dan belden we aan, werd er niet opengedaan en probeerden we binnen te komen.”

Rond half één ’s nachts gingen ze de deur uit. Zwarte kleding aan en naar een dorp. De auto parkeren en gewoon lopen tot er een geschikt huis werd ge- spot om in te breken. Inmiddels heeft hij zijn leven gebeterd en geeft hij zelfs voorlichting over inbraakpreventie. Mikel Dees (42) weet nog wel goed hoe het ging vroeger. Met een man of vier op pad, op zoek naar schuren, garages of tuindeuren die open stonden.

Sleutel pakken


Meer festivalplezier met minder plastic

Strijd tegen plastic op de festivals deze zomer

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Met DGTL in Amsterdam-Noord en Paaspop in Schijndel wordt het festivalseizoen vanaf vrijdag officieel afgetrapt. Vele duizenden mensen staan te trappelen van ongeduld (wij ook!).

Met Lipton Ice Tea richten we de blik dit paasweekend op house- en technofestival DGTL. Dat festival is bijna uitverkocht, maar Metro en Lipton geven voor vier gelukkigen nog kaarten voor zaterdag weg. Ga daarvoor naar de prijsvraaglink onderaan dit artikel en beleef het eerste festival samen met je beste vrienden.

Vriendschapsgevoel


Onveiligheid psychiatrische patiënten en omgeving

Onveiligheid psychiatrische patiënten en omgeving

Onveiligheid psychiatrische patiënten en omgeving. Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De veiligheid van mensen met een ernstige psychische aandoening en die van hun omgeving is onvoldoende geborgd in het huidige zorgsysteem, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een rapport.

Onvoldoende zicht op veiligheidsrisico's

„Zorgverleners hebben onvoldoende zicht op de veiligheidsrisico’s van de patiënt en zijn omgeving'', aldus de raad. Dat komt omdat zorgverleners met verschillende systemen werken om gegevens vast te leggen. „Door deze versnippering van informatie bij verschillende partijen, ontstaat er geen compleet beeld van de patiënt om de juiste hulp te bieden.''


Ga met je 3 beste vrienden naar DGTL!

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Zin in een bruisend paasweekend? Ga komende zaterdag met je vrienden naar DGTL, met de beste house- en techno-DJ’s en live-acts zoals Disclosure en Maceo Plex. Tijdens dit meest duurzame georganiseerde festival ter wereld introduceert Lipton Ice Tea haar nieuwe festivalflesje gemaakt van 100% gerecycled plastic. Daar wil je natuurlijk bij zijn! Metro en Lipton geven 4 zaterdag-tickets voor DGTL en een Lipton Ice Tea festivalpakket weg. Vul hieronder jouw gegevens in en maak kans.


Ga los op Awakenings, Melt en Knaldrang met CJP

Foto: Photo Company

In samenwerking met

In samenwerking met

GISTEREN

Yaaay, het festivalseizoen is geopend! Na een winter vol heimwee naar magische buitenfeestjes, kun je los. Want met deze temperaturen willen we niets liever dan dansen met de zon op je bol, op de meest bijzondere locaties en met de dikste line-ups. Waar bouw jij deze zomer een feestje? CJP helpt je op weg met de lekkerste (festival)deals. Deze week met Awakenings Easter Sunday, het Duitse Melt Festival en Knaldrang voor oranje party garantie. Scoor je tickets snel, want de acties gelden maar tot 24 april. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Win: 50x2 tickets Awakenings

Ga na je Easter Sunday brunch door naar de Amsterdamse Gashouder voor een nacht vol beukende techno beats, met o.a. Reinier Zonneveld en Sam Paganini. Let op: maak kans op tickets tot vrijdag 12.00 uur. Daarna maakt CJP de winnaars bekend. https://www.cjp.nl/win/2019/04/awakenings-easter-sunday/81318/


Koningsdag blijft waarschijnlijk droog en warm!

Koningsdag blijft waarschijnlijk droog en warm

Koningsdag blijft waarschijnlijk droog en warm! /ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

Yes, mensen: trek die oranje zomerkleding maar alvast uit de kast. De kans is groot dat Koningsdag volgende week warm en droog verloopt, meldt Weeronline.

Mocht er toch een bui vallen, dan gebeurt dat eerder in het zuiden dan het noorden. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zitten wat dat betreft goed in het centraal gelegen Amersfoort.

Lekker weertje


Win 4 kaarten voor Carré Cirque

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Deze zomer staat Carré tien dagen lang in het teken van Carré Cirque. Dit fenomenale theaterspektakel bevat de meest indrukwekkende internationale nouveau cirque voorstellingen. Wil jij dit meemaken? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 4 kaarten voor de show van 2 juli.


Waarom blijft The Passion zo'n succes?

Waarom blijft The Passion zo'n succes?

The Passion in Leeuwarden, 2017. /ANP

Foto van 'Amarins de Boer'

2 UUR

Nederland ontkerkelijkt, maar The Passion blijft een miljoenenpubliek trekken. Hoe komt dat?

Het is inmiddels een traditie geworden: op Witte Donderdag vertolkt The Passion het lijden, sterven en de opstanding van Jezus. Dit jaar voor de negende keer. Er worden donderdagavond zo’n 15.000 bezoekers in Dordrecht verwacht en daarnaast zullen nog eens miljoenen mensen vanaf de bank naar de moderne straatmusical kijken, met Edwin Jonker (speelt Jezus) en Edsilia Rombley (Maria) in de hoofdrol.

Jooske Riepma (21) was twee jaar geleden bij The Passion in Leeuwarden, haar toenmalige woonplaats. „Ik wilde de sfeer eens meemaken”, zegt Riepma, die als trouwe fan alle andere jaren vanaf de bank heeft gekeken. Ze is zelf christen, en kent het Paasverhaal goed. „Ondanks ik precies weet hoe het verhaal gaat, blijft het ieder jaar weer bijzonder. Vooral de manier waarop het is gemaakt.”


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

16 APR 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Win 20 tickets voor SLAM! Koningsdag 2019

Foto van 'Metro'

8 APR 2019

Wil jij samen met je volledige crew naar SLAM! Koningsdag 2019? Metro en Arriva hebben een unieke prijs: Jij kunt samen met 19 vrienden als VIP naar het festival op 27 april inclusief een busreis heen en terug! Wat moet je hiervoor doen? Laat ons via een foto, video of tekst weten waarom jij deze prijs moet winnen. Zorg er vervolgens voor dat je zoveel mogelijk stemmen krijgt, op vrijdag 19 april kiezen wij uit de drie inzendingen met de meeste stemmen de winnaar. Upload hieronder je foto, video of tekst. Je inzending verschijnt niet veel later in de galerij waar al je vrienden kunnen gaan stemmen.

Deelnemen kan niet meer, stemmen nog wel! Morgenmiddag wordt de winnaar bekend gemaakt.


Er komen 1 miljoen paastoeristen naar Nederland

Er komen 1 miljoen paastoeristen naar Nederland

Er komen 1 miljoen paastoeristen naar Nederland. /ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

Zet je schrap: dit weekend komen er een hoop toeristen naar ons land. Naar verwachting gaat het om een miljoen paastoeristen, dat zijn er 150.000 meer dan vorig jaar. Vooral toeristen uit buurlanden zoeken Nederland op, verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC).

Duitsland en België

Twee derde van de paasbezoekers komt naar schatting uit Duitsland en een kwart uit België. Dat zijn grotendeels mensen die recent nog in Nederland zijn geweest, blijkt uit onderzoek van het NBTC. Daarbij zijn er ook een hoop mensen die op vakantie gaan in eigen land: zo'n 350.000 Nederlanders.


'Voor één dag staan wij in het zonnetje’

Foto: Unsplash

Foto van 'Sarah Sitanala'

VANDAAG, 08:00

Het is donderdag Nationale Secretaressedag, een dag waarop de secretaressen in het zonnetje worden gezet. Hoe actueel is deze dag nog?

„Het doel van deze dag is het uitspreken van waardering voor de secretaresse, maar ook om het beroep een minder stoffig imago te geven”, vertelt Dianne van de Rijt, salesmanager bij opleidingsinstituut Schoevers. Rondvraag leert inderdaad dat men bij de secretaresse toch veelal denkt aan dames in mantelpakjes die rondgaan met koffie en ondertussen druk bezig zijn met het uittypen van een brief of het notuleren van vergaderingen.

Onverminderd populair


Man loopt kathedraal New York in met benzinetanks

Man stapt met benzine kathedraal New York binnen

Saint Patrick’s-kathedraal, New York. /Pixabay

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 07:49

De politie in New York heeft woensdag een 37-jarige man aangehouden. De man liep met twee kannen benzine, aanstekers en andere brandbare vloeistof de Saint Patrick’s-kathedraal binnen.

Buiten het gebouw aangehouden

Een veiligheidsmedewerker in de kerk zag de man lopen, waarop de man de kerk weer verliet. Hij werd buiten het gebouw aangehouden door agenten. De man claimde eerst dat zijn auto zonder benzine stond, maar dat bleek niet het geval te zijn.


Minstens 28 doden bij ongeluk op Portugees eiland

Minstens 28 doden bij ongeluk op Portugees eiland

De toeristenbus kwam op een huis terecht / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een ongeluk met een toeristenbus op het Portugese eiland Madeira zijn verschillende doden en gewonden gevallen. Volgens de plaatselijke autoriteiten is het dodental inmiddels opgelopen tot 28 en zijn er „veel" gewonden.

Volgens lokale media is dit het ernstigste busongeluk op het eiland sinds 2005. Toen kantelde een toeristenbus. Er vielen toen vijf doden en er raakten drie mensen gewond.

Buitenlandse toeristen


Alle agenten krijgen dit jaar nog een bodycam

Alle agenten krijgen dit jaar nog een bodycam

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Alle politieagenten krijgen dit jaar nog een bodycam. De ervaringen met deze camera's, die op de politie-uitrusting worden bevestigd, zijn namelijk erg positief. Dat laat minister Fred Grapperhaus van Justitie weten.

Belangrijk

Volgens Grapperhaus zijn de bodycams „echt een belangrijk iets voor de politie". „Uit ervaring blijkt dat met name onrustmakers toch door die bodycams in toom blijken te worden gehouden of terugschrikken." Hij „verheugt" zich dan ook dat korpschef Erik Akerboom opdracht heeft gegeven agenten standaard met de draagbare camera's uit te rusten.


Trump biedt hulp restauratie Notre-Dame aan
Likeability of5

Trump biedt hulp restauratie Notre-Dame aan

De voorkant van de deels verwoeste kathedraal / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In navolging van andere politici heeft ook de Amerikaanse president Donald Trump zijn hulp aangeboden bij de wederopbouw van de Notre-Dame in Parijs. Eerder deed Vladimir Poetin dat ook al.

Maandag ontstond er een verwoestende brand in de Notre-Dame, waardoor de kathedraal er slecht aan toe is. Een groot deel van de inventaris is verloren gegaan.

Bellen met de paus


like
user_b7f656bba9aa7ded0b97fa542d24091ae0590d86_avatar

We verbruiken te veel water: korter douchen

Foto: Unsplash

Foto van 'Sarah Sitanala'

GISTEREN

Jelle Hannema, directievoorzitter van Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, roept op om zuiniger om te gaan met drinkwater. Dit zou nodig zijn door de klimaatverandering,  economische groei en het toegenomen aantal huishoudens.

De campagne is opgezet door drinkwaterbedrijven en waterschappen in Midden-en Noordoost-Nederland samen met de provincies Utrecht, Overijssel, Gelderland en Flevoland. De waarschuwing is een reactie op de sterkte groei van het drinkwatergebruik.

Drogere zomers door klimaatverandering


Acteur Jon Snow verliest bijna testikel bij opnamen

Acteur Jon Snow verliest bijna testikel bij opnames

Acteur Kit Harington, die de rol van Jon Snow voor zijn rekening heeft genomen / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Dat Westeros niet de beste plek om te leven is, wisten we al wel. De karakters die het spel der tronen niet overleven zijn allang niet meer op een hand te tellen (misschien kunnen we beter tellen wie het wel overleven), maar de opnamen van de bekende serie Game of Thrones waren ook niet al te veilig. Acteur Kit Harington (beter bekend als Jon Snow) verloor bijna een teelbal tijdens de opnamen.

Het einde

„Dit is het einde", dacht Harington, terwijl hij op een mechanische stier zat. In een interview waarin vooruit wordt geblikt op het achtste en laatste seizoen van de serie, vertelt de acteur over het moment waarop hij voor het eerst een draak moet berijden. Daarvoor moest hij op een mechanische stier zitten, de CGI zou de rest van het werk doen.


wow
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Japanse docent leert studenten drugs te maken

Japanse docent leert studenten drugs te maken

MDMA / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Alsof je in een scène uit Breaking Bad beland bent. Een Japanse professor wordt ervan beschuldigd dat hij zijn studenten heeft geleerd hoe ze MDMA moeten maken. De man was - natuurlijk - scheikunde docent.

Tien jaar celstraf

Het bleef niet alleen bij het uitleggen aan de studenten. Kennelijk waren de instructies van de professor zo goed, dat elf leerlingen erin geslaagd zijn de drug te creëren. De 61-jarige docent kan tot wel tien jaar celstraf krijgen, schrijft The GuardianDe man ontkent het voorval overigens niet en zou hebben gezegd dat hij de kennis van zijn leerlingen verder wilde uitbreiden met het produceren van de drugs. Naast MDMA zijn de leerlingen ook met designer drug 5F-QUPIC aan de slag gegaan.