Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 18 feb 2019
Leestijd: 1 minuut

Minister: Dit niet eeuwig, Schiphol mag uitbreiden

Schiphol moet de mogelijkheid hebben om in de toekomst verder uit te breiden. Dat vindt de huidige minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD). Dit ondanks protesten van omwonenden en milieuorganisaties.

500.000 vluchten

Voor dit en volgend jaar ligt er een plafond van in totaal 500.000 landingen en vertrekken. Volgens Van Nieuwenhuizen hoeft het daar niet bij te blijven, dat geeft ze aan in gesprek met De Volkskrant. „Ik denk dat je niet kunt zeggen: dit was het voor eeuwig, die 500.000 vluchten.”

De minister vreest dat we dan achter gaan lopen op onze concurrenten. „Dan ga je gewoon de boot missen ten opzichte van andere vlieghubs in Europa. De vraag is: hoe, wanneer en in welke omstandigheden groei je?"

Omdat de Omgevingsraad Schiphol (bestaande uit bewoners, milieuorganisaties, het bedrijfsleven, de luchthaven en overheden) er niet uitkwam, is de eindverantwoordelijkheid voor de beslissing over de toekomst van de luchthaven volledig op het bordje van de minister gekomen.

Balans zoeken

Zelf geeft ze aan zoveel mogelijk de balans te willen zoeken tussen de twee partijen. „Het wordt een puzzel. Het zal geen ongebreidelde groei zijn, zo van: vlieg maar raak, en het zal ook niet zijn: we zetten Schiphol op slot of we trekken de stekker eruit. Dat kan gewoon niet."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.