Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 7 feb 2019
Leestijd: 1 minuut

Miljoenen nodig voor niet ‘sexy’ bruggen

Dat het geen „sexy" onderwerp is weet de Amsterdamse verkeerswethouder Sharon Dijksma wel. Toch wil ze aandacht voor de vele bruggen en zeker tien kilometer kade in de hoofdstad: daar gaat het namelijk niet goed mee.

Verwaarloosd

Ze verkeren in slechte staat van onderhoud, nadat het beheer ervan jarenlang verwaarloosd is. De komende jaren zijn honderden miljoenen euro’s nodig om dat op te knappen, aldus Dijksma.

De gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid en het onderhoud van in totaal zo’n 1600 bruggen, 600 kilometer kades en oevers en vijf verkeerstunnels. Zeker tien kilometer van de 200 gemetselde kademuren is in zeer slechte staat met een verhoogd risico op verzakking, stelt Dijksma. Zes bruggen zijn in zo’n slechte staat dat er al acute maatregelen zijn genomen.

Dijksma vindt onderhoud dus geen „sexy" onderwerp, maar vindt het wel essentieel omdat de veiligheid van de stad, haar bewoners en bezoekers „altijd voorop" staat. De benodigde maatregelen zullen echter veel van de stad, bewoners, bedrijven en bezoekers vragen. Parkeerplaatsen zullen worden opgeheven, bomen gekapt en vrachtwagens zullen moeten omrijden om de kwetsbare bruggen en kades te ontzien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.