Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 15 feb 2019 / 22:08 uur

Meteoor gespot boven Nederland

Vrijdagavond is er een meteoor of vallende ster boven Nederland te zien geweest. Rond 21.10 zagen mensen verspreid over het hele land het fenomeen. Er komen meldingen uit onder meer Groningen, Delfzijl, Utrecht en Venlo, van mensen die zeggen het gezien te hebben.

Een echte vallende ster is het echter niet. Vallende sterren hebben namelijk helemaal niets met sterren te maken. Het gaat om een stofdeeltje uit de ruimte dat de dampkring van de aarde binnenkomt en daar verbrandt. Het botst dan met hoge snelheid tegen moleculen in de lucht. Hierbij komt op zo’n 100 kilometer hoogte energie vrij in de vorm van een lichtflits die we vanaf de grond kunnen zien als een vallende ster.

Een twitteraar wist het fenomeen met de dashcam van zijn auto vast te leggen. Het is even zoeken, maar aan de horizon zie je een klein streepje vallende ster. Ogen dicht en een wens doen dan maar.

Reageer op artikel:
Meteoor gespot boven Nederland
Sluiten