Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 23 feb 2019
Leestijd: 1 minuut

Let op: 1 miljoen huizen dreigen te verzakken

Slecht nieuws voor bijna een miljoen huiseigenaren: zij moeten aan de slag met hun woning, omdat deze dreigt te verzakken. Dit heeft te maken met de droge zomer van vorig jaar, die voor veel funderingsproblemen hebben gezorgd.

Actie ondernemen

Er zijn helaas geen provincies die de dans helemaal ontspringen: de probleemwoningen staan overal in Nederland, verdeeld over minstens 83 verschillende gemeenten. Dateert jouw huis van voor 1970? Dan loop je vooral risico. Het is belangrijk om actie te ondernemen, omdat een verzakte woning op ‘n bepaald punt niet meer veilig bewoonbaar is.

Flinke duit

De beste tip is om met je gemeente in gesprek te gaan, mocht je last hebben van een aangetaste fundering. In sommige gevallen kunnen zij je helpen (door het grondwaterpeil te laten stijgen, bijvoorbeeld) maar in andere situaties moet de hele fundering vernieuwd worden. Dat kost je een flinke duit: 50.000 a 60.000 euro voor een doorsneewoning, en wel 100.000 euro of meer voor een groter huis.

Klachten

Het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) krijgt dagelijks klachten binnen, stelt directeur Dick de Jong. Veel mensen zijn niet op de hoogte van de kwaliteit van hun fundering, waardoor bewoners hun panden uit moeten vluchten vanwege de scheuren die zijn ontstaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.